2007/10/14

Början på en ny storhetstid?

KRÖNIKA En ny tid nalkas för Göteborgsfotbollen. En tid med startpunkt då klenoden, hälsofaran och den estetiska skräcken känd som Gamla Ullevi försvann så gott som över en natt. Försvann från Göteborgarnas periferi men inte från vårt medvetande. När grävskoporna rev den klassiska allsvenska arenans läktare så var det inte bara slutpunkten för en av svensk fotbolls mest mytomspunna platser. Det var en start på en ny tid av hoppfullhet för stadens fotbollsanhängare.

Radar man upp historiska händelser sedan Göteborg senast kunde fira ett allsvenskt guldlag så passerar man både Irakkriget, 11 September 2001 och millennieskiftet. För att hitta Gais senaste guld får man fortsätta i den historiska färden förbi murens fall, Vietnamkriget och Laikas rymdfärd. Men inför säsongen 2007 så stod lagen långt från sin forna glans. Tyvärr hade dessa två välmeriterade föreningar inte "ambitioner eller vilja" att satsa offensivt mot SM-guld som sina konkurrenter.

Samtidigt som de flesta Gaisare är vana med en hissfärd mellan serierna så har IFK Göteborg i snart tre decennier tillhört den Allsvenska fotbollen utan avbrott. De två första av dessa decennier var fyllda av magnifika Europatriumfer och SM-guld en masse. Så kraven på Blåvitt är med all rätt väldigt höga, säsong efter säsong, oavsett tidigare resultat. Har man växt upp med Champions League och guldpytt blir det oerhört svårt att godta en åttondeplats i Allsvenskan. Det är till och med svårt att inte kräva hela klubbledningens huvud på fat efter en Allsvensk åttondeplats. Men man får helt enkelt räkna till tio. Om och om igen.

Men innebär då en ny arena att fotbollens fokus åter riktas mot Göteborg? Att Gais och inte minst Blåvitt med nybygget kan få den nytändning som de verkar sakna ork att arbeta upp av egen maskin? Om så är fallet kommer arenan att vara värd varenda slant.
Framgångsrika allsvenska lag innebär ökat intresse för fotbollen som breddsport. Höga ambitioner i toppen ynglar oftast av sig neråt och ger hela regionens fotbollsrörelse ny kraft. En ny arena kan bli den tändade gnistan för jakten på ett SM-guld till Västkusten. Kan lilla förortshålan Borås både bygga nytt och vinna Allsvenskan torde Göteborgslagen ha all världens förutsättningar för att lyckas? Förutsatt att de inte har tynat bort helt, kanske till och med rasat ur högsta serien lagom till invigningen av Nya Gamla Ullevi om två år det vill säga.

Blåvitt har nu kommandot i Allsvenskan. Att gå in på den nya arenan som nästa års regerande svenska mästare, med Europaspel och självförtroende i ryggen, kan bli startpunkten för en ny storhetstid för vår förening. Men då måste vi våga ta första steget redan nu i höst. Blåvitt måste våga vinna Allsvenskan.

Markus Hankins
Chefredaktör BaraBen.com

7 kommentarer:

  1. Bra krönika!

    SvaraRadera
  2. skitbra, lagom längd, bra innehåll, gött!

    SvaraRadera
  3. Det är väl bara det att vi inte ska spela på den nya arenan nästa säsong.

    SvaraRadera
  4. DEt handlar om att KUNNA vinna, inte att våga.

    SvaraRadera
  5. Nu gäller det! Vad skönt att ha allt i egna händer

    SvaraRadera
  6. Blåvitt=Hetero sa

    Vinna kan vi, frågan är om vi vågar..

    SvaraRadera
  7. Riktigt kul att GAIS piggnat till bjuder upp till lite motstånd och att det fortfarande spelas riktiga härliga derbyn i vår kära stad.
    (Öis är nog påväg mot avgrunden?)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.