2007/10/15

Nio punkter som skulle utveckla svensk klubbfotboll

SVENSK FOTBOLL Visst, det har gått över förväntan för Sverige i de europeiska cupturneringarna i år. De svenska lagen har inte åkt ut mot Derry City, Ruzomberok, Llanelli, Thun eller Cork City. Inte ens BK Häcken gjorde bort sig i år. Istället har de svenska klubblagens utflykter tagit stopp mot lag som Valencia och Spartak Moskva, samtidigt som dessutom på vägen slagit ut en del välkända namn så som Dinamo Bukarest, Utrecht och Heerenveen. Men vän av ordning frågar sig ju ändå om detta inte är en tillfällighet. Hur ska svensk fotboll kunna ligga på den nivån, och högre, under en längre tid?

Den inhemska elitfotbollen styrs i dagsläget som det verkar, sett till vad som hänt de senaste åren, fortfarande av en samling människor där en oroväckande stor del är riktiga stolpskott, för att tala klarspråk. Vi Blåvita har upplevt detta under de senaste åren. Helsingborgs ledning kan inte vara av denna världen. Örebro har, något kontroversiellt, uteslutits ur Allsvenskan för ekonomiska problem. En klassisk förening som Örgryte har misskötts till den milda grad att man tänkt tvinga på spelarna vanliga arbeten. Malmö FF har trots en gigantisk pengapåse inte lyckats knipa en topp fyra-placering sen man vann guld 2004.

Allsvenskan är rankad som den 28:e bästa ligan i Europa, med brasklappen att denna ranking enbart grundar sig på vad topplagen (i Sveriges fall vanligtvis tre lag) i respektive liga presterar i Europa, inte vilken standard hela ligan i sig håller. Trots att jämförelsen därmed haltar lite, eftersom jag inte för ett ögonblick tror att Tatabánya från ungerska ligan är bättre än Trelleborg, så är det ändå pinsamt att rankas efter bland annat Cypern, Slovakien, Ungern, Danmark, Norge och Schweiz. Sett till förutsättningarna ska Allsvenskan kunna konkurera med förstaligorna i till exempel Tjeckien, Bulgarien, Belgien, Skottland och Nederländerna.

Och det är inte bara internationellt som vi underpresterar. Sett till förutsättningarna skulle svensk fotboll kunna bli så mycket mer konkurrenskraftig även inhemskt, gentemot andra sporter för att locka sportintresserade, och gentemot andra evenemang för den så kallade evenemangspubliken. Svensk klubbfotboll håller egentligen bara toppnivå i Europa på en enda punkt. Det är inte i styrelserummen, det är inte i omklädningsrummen, det är inte i domarrummen och det är inte på SvFF:s kontor. Nej, det är på våra slitna läktare som man hittar svensk fotbolls stolthet. Och vi förjänar bättre än det vi bjuds.*

Så vad är det som saknas? BaraBen presenterar** nio punkter av varierande betydelse som skulle utveckla svensk klubbfotboll:
  1. Professionalisera på alla nivåer. Svensk elitfotboll är professionell så till vida att spelarna är proffs. Ju längre från fotbollsplanen man går desto mindre professionellt sköts rutinerna. Dessutom begränsas svensk elitfotboll till stor del från det amatörideal och den folksportstanke som fortfarande existerar. Jag säger inte att det är något fel på det, men det är dags att släppa tyglarna något. Tillåt att fotbollsklubbar drivs på bolagsform. Vi talar om organisationer som omsätter uppemot 100 miljoner kronor om året, men som drivs på föreningsform? Skrota idealismen, tillåt företag att köpa mer än 49 % av klubbarna. Släpp in proffsen i organisationen.

  2. Klipp banden mellan Allsvenskan och SvFF. Vi talar om Sveriges populäraste sport, men den inhemska ligan drivs inte i en form som maximerar vinsterna på alla plan, ekonomiskt och sportsligt så väl som publikt? Låt elitlagen, likt i till exempel England och Danmark, äga ligan själva. Förhandla fram vettiga tv-avtal själva. Ju mindre SvFF kan påverka Allsvenskan, desto bättre kommer den att bli. Vem glömmer någonsin SvFF:s förhandlingar med Kentaro om rättigheterna till svensk fotboll? Varför ska Allsvenskan tvingas till samma avtal som landslaget och damfotbollen? "Allsvenskan" är ett oerhört värdefullt varumärke, se till att utnyttja dess fulla potential.

  3. Ifrågasätt det som hindrar utvecklingen. Ställ inte alltid snällt in er i ledet. Det pratas ofta om den så kallade danska artistskatten och hur den gör att svenska klubbar tappar mark mot danska. Det är inte helt lätt att veta om det är fel på det danska eller svenska skattesystemet, men om svenska klubbar anser det vara ett problem, lobba då för att få upp frågan på högre nivå. Göteborgs nya stadion planerades, budgeterades, projekterades och fastslogs nästan helt utan inflytande från de framtida användarna, föreningarna själva. Och när det väl ifrågasattes var det för sent för att göra några övergripande ändringar. Förekom, istället för att förekommas.

  4. Ge publiken de faciliteter de förtjänar. Som redan nämnt håller svensk supporterkultur europeisk toppklass till skillnad från övriga delar av fotbollen. I dagsläget snittar hela Allsvenskan över 10 000 åskådare per match, med sju lag som snittar över 12 000 åskådare per match. Detta på en arenapark som innehåller exakt två arenor nybyggda efter 1958. Där sju av fjorton lag spelar på arenor där kikare borde delas ut tillsammans med matchprogrammet. Tänk er en Allsvenska som spelas på sexton arenor där alla platser har tak, där alla ser hela gräsplanen, utan löparbanor, med inbyggda faciliteter i läktarna. Elfsborg har ökat sitt snitt med drygt 50 % sedan Borås Arena stod klar. När får vi ett allsvenskt snitt på 15 000?

  5. Utöka Allsvenskan till 16 lag. Något förvånande har faktiskt SvFF drivit igenom det här, som blir verklighet från och med 2008. Vi behöver en någon mindre jämn liga där vissa matcher bör vara så gott som avgjorda redan på förhand. Fler "enkla" matcher ger större möjligheter att slussa in talanger och spela in nya spelare, och alla spelare behöver fler matcher snarare än en lång försäsong. Det klagas på att kvaliteten då skulle försämras, men det höjs ytterst få röster för att minska antalet lag i spanska Primera Division eller engelska Premier League. Detta trots att det huserar ett antal bonkegäng i dessa ligors lägre skikt. För att få maximal effekt ut ur det hela förutsätts det dock att svensk fotboll på sikt uppfyller övriga punkter.

  6. Inför fasta speldagar för liga och cup. Det är helt otroligt hur schemaläggningen missköts av SvFF. Cupen behöver vi egentligen inte prata om. Men Allsvenskan missköts också. I år spelade Elfsborg och Trelleborg en match från omgång 17 redan i april då matchen annars skulle krockat med Elfsborgs europaspel. Hur har då SvFF tänkt, om de tänkt överhuvudtaget? Fasta speldagar ger en mycket bättre stabilitet för matcharrangemang, organisation och publik om alla vet att omgångens två "stormatcher" spelas på söndagen kl 17:00 respektíve 19:00, och resterande matcher spelas på måndagen kl 19:00. Svenska Cupen kan spelas som full omgång på torsdagar utan att krocka med Allsvenskan, även om matcherna spelas samma vecka. Publiken ska veta att man inte ska boka upp sig på måndagar, för då är det fotboll som gäller.

  7. Ställ krav på planerna. Inte nödvändigtvis ett tvång på gräsplan, men det borde vara en självklarhet år 2007 att varenda elitfotbollsplan från Ystad till Kiruna har planvärme och dränering, men uppenbarligen är det inte så. Sådana installationer borde vara obligatoriska från och med absolut senast 2010 om man ska spela i Allsvenskan. Om man ställer ett sådant krav kan man dessutom enklare sätta press på kommunerna, som naturligtvis vill ha elitfotboll i staden, att gå in ekonomiskt för att ordna detta. Alla elitklubbar borde även skaffa sig en gräsexpert. Dagens vaktmästare må ha hjärta, men de har inte kunskapen. Ta hjälp av riktiga experter, snegla på golfbaneskötarna. Lägg ner de pengar, det rör relativt sett om pyttesummor, som krävs för att ha fina planer, det lönar sig i längden.

  8. Höj domarnivån. Är spelarna och tränarna heltidsanställda ska domarna också kunna vara det. Just nu har vi ett antal amatörer som springer runt och sätter gränser för proffsen. Ska det inte vara tvärt om? En helprofessionell domarkår hade utmynnat i en jämnare bedömningsnivå och därmed färre matcher som påverkas av tveksamma domarinsatser. Tio proffsdomare skulle inte kosta mer än ett par hundratusen per allsvensk klubb, som ju har ett intresse i att ha bra domare. Höj även bedömningsnivån. När "hårda" allsvenska spelare blir utlandsproffs och rapporterar hem om en helt annan nivå på det fysiska spelet blir man orolig. Det går att spela fysisk fotboll utan att det blir ful fotboll. Sist men inte minst, tillåt domarkritik. Domarna ska likt tränare och spelare få veta om de varit dåliga. Gör som i England, stäng av domare som gjort katastrofala insatser.

  9. Tillåt fler spelare på avbytarbänken. Det är fantastiskt illa att Allsvenskans avbytarbänkar inte får ha fler än fem avbytare. Detta blir i praktiken fyra avbytare då en plats upptas av en reservmålvakt som aldrig spelar. Internationellt, även i Royal League, och i många andra ligor tillåts upp till sju avbytare. Vad har nu detta för betydelse? Sju spelare gör att man har möjlighet att ha med en eller två ynglingar på bänken utan att för den delen försvaga alternativen, unga spelare som sen kan få speltid om laget är i en komfortabel ledning, eller ett pinsamt underläge. Tillsammans med en utökning av antalet lag är detta ett utmärkt sätt att slussa in fler talanger i allsvenskt spel. Nackdelen? En minimal ökning i matchpremiekostnad för klubbarna. Å andra sidan, är den extra kostnaden för mycket, ställ bara upp med fem spelare på avbytarbänken.

  10. Vad vill du se för förbättringar? Skriv din egen punkt i kommentarerna kring det du anser borde införas på klubbsnivå för att svensk fotboll ska kunna utvecklas.
* Att svensk supporterkultur ligger år och dagar före svensk klubbfotboll, relativt något sorts europeiskt medelvärde för de båda företeelserna, är ett kapitel i sig, vilket förjänar en helt egen krönika. Den tar vi något annat år, någon annan dag.
** Ett par av punkterna har helt skamlöst plockats i princip rakt av från artikeln "Vägen framåt" i 2007 års tredje nummer av Offside, fotbollsmagasinens motsvarighet till fotbollsbloggvärldens BaraBen, det vill säga i en klass för sig.

22 kommentarer:

  1. Intressant, helt klart. Har själv funderat på vissa av punkterna. Skicka in det här till SvFF..

    SvaraRadera
  2. Grymma förslag, håller med smichael, skicka till SvFF fast de lär bli sura på vissa punkter :P

    SvaraRadera
  3. Klockrent! Allt som finns att sägas finns med. Tycker jag iaf. Dock i ett ytterligare steg för klubbarna är att man borde äga sin egen arena. Det ger inte bara mer i inkomst, men fotbollen slipper ständigt krocka med andra arrangemang.

    SvaraRadera
  4. Liknande skatteregler för Allsvenska fotbollsklubbar, så som man har i Danmark. Så att vi på allvar kan gå upp och konkurera lönemässigt med övriga Norden.

    /Johannes

    SvaraRadera
  5. Skicka både till Styrelsen (som också de borde veta vad "vi",genom dig,tycker) och SvFF. Pricksäkert!
    /Doktor C

    SvaraRadera
  6. Vet inte om kravet redan finns men om inte-Alla huvudtränare skall ha någon form av elittränarlicens

    SvaraRadera
  7. Men ojdå, baraben-gänget läser också offside...

    SvaraRadera
  8. Om föreningarna drivs i bolagsform så kan man ju också dra av momsen som uppgår till 25%. Alltså kan man hålla nere kostnaderna mer.


    När det gäller domarna så skulle det nog kosta mer än bara ett par hundra tusen per klubb.
    10(huvuddomare) * 60000(lön + sociala) * 12(månader) /16(lag)= 450 000 för bara huvuddomaren.

    Sen tillkommer ju
    20(linjemän) * 50000 (lön + sociala) * 12(månader) /16(lag)= 750 000

    Vilket ger en årskostand på 1,2 miljoner/förening om man ska betal 30.000 i månaden för huvuddomaren och 25.000 för linjemän.

    Sen ska man ju ha en 4e domare...

    När det gäller att äga arenan så räker det med "full nyttjanderätt" vilket ger pengar till respektive förening när arenan hyrs ut för tex monsterbilar eller liknande. Kommunen äger då arenan men tjänar inget på den...

    SvaraRadera
  9. anonym 19:59/ Är du sarkastisk kanske du ska läsa not ** längst ner. Är du inte sarkastisk så är svaret, ja det gör vi.

    anonym 20:05/ Som det står i artikeln "Tio proffsdomare skulle inte kosta mer än ett par hundratusen per allsvensk klubb". Det är väl just vad ditt räkneexempel visar, och då räknar du ändå med att klubbarna står för hela domarkostnaden.

    SvaraRadera
  10. Offside är inte bra längre enligt sverigescenen.com. De står inte längre på supportrarnas sida. Allt jag skriver är sant.

    SvaraRadera
  11. Många bra punkter!

    Hörde även att SvFF sålt rättigheterna till svenska cupen(och därmed bestämmanderätt?) till satan (TV4). Varefter kanalen planerar att göra om cupen till en sorts "stadskamps"-jippo. Ev med Staffan Ling som ledare för allt. Man skulle då spela flera matcher mellan olika städers lag under samma kväll.
    Jag höll på att kräkas när jag hörde det. Tyvärr verkar det dessutom ligga åtminstone lite sanning bakom det hela.
    Någon som kan bekräfta/dementera?

    SvaraRadera
  12. feldgrau/

    "Tio proffsdomare skulle inte kosta mer än ett par hundratusen per allsvensk klubb".

    Ja men 1,2 miljoner är väl ändå mer än bara ett par hundra tusen. 1,2 miljoner per klubb inte delat på 16 klubbar.

    Kan inte se att tex BP betalar 1,2 miljoner om året för nån spelare, kan bli svårt att säga att dom ska göra det för domarna.

    SvaraRadera
  13. Anonym 21:05/ Nu jämför du äpplen och päron. Siffran 1,2 miljoner kronor räknade du ut för trettio (30) proffsdomare. Du räknade först ut att just tio (10) proffsdomare skulle kosta i runda slängar 450 000 per klubb och år. Räkna sedan bort den del som förbundet redan i dag står för (för det antar jag att de gör...), så är du nere på drygt 300 000 om jag minns rätt i att dagens huvuddomare får ut runt 7 papp per match. 300 000 kallar i alla fall jag "några hundratusen".

    Det är ett litet steg på vägen till en domarkår med enbart helproffs. Att redan nu ta steget fullt ut och professionalisera linjedomarna och fjärdedomaren (ehhh...) är kanske att dra det lite väl långt. Men efter hand så...

    SvaraRadera
  14. Håller med! Men synd att du tycker att domarna håller dålig nivå. Hur många gånger hör man att en domare har gjort en bra match? Kan behövas den uppbackningen också ibland. Inte alltid kalaslätt att vara domare skall du veta...

    SvaraRadera
  15. Håller med om allt förutom punkt 1. Självklart ska fotbollsklubbarna i Sverige vara demokratiska medlemsägda föreningar, inte bolag. Då försvinner allt inflytande och ägaren kan göra vad denne vill med klubben. Det är ett skrämmande öde. Se på t.ex. Manchester United och Wimbledon, där tröttnade supportrarna och startade nya klubbar, längst ner i seriesystemet...


    /Ese

    SvaraRadera
  16. Liknande skatteregler som i Danmark.

    Det får man väl snarare ta upp politiskt.

    Ta och snacka med Schweinfeldt

    SvaraRadera
  17. feldgrau/

    Nu kommer jag och petar också. Vad gör det för skillnad om man har en huvuddomare som är proffs, ja heltidsanställd och på linjen springer en arbetare som haft en dålig dag på jobbet och förstör. Självklart måste ju alla domare vara heltidsanställda (proffs) och ha lön därefter...

    Om huvuddomaren sträcker sig i 3e minuten så ska alltså en amatör ta över???

    SvaraRadera
  18. En som vet/ Var klagade jag uttryckligen på domarnivån? Jag föreslog bara att vi skulle höja domarnivån. Likt jag föreslog en massa andra saker som bör "höjas". Tycker du själv inte att det är konstigt att amatörer dömer proffs?

    anonym 21:47/ Det finns massor av vägar att komma runt det problemet. T ex genom att supportrarna själva köper in sig i föreningen till 51 %.

    anonym 09:03/ Det är det bästa, men mitt exempel i texten resonerade bara kring att det inte skulle kosta speciellt mycket per klubb att införa proffshuvuddomare. Jag är naturligtvis inte mot att även linjemännen skulle arbeta som det på heltid. Liksom det bästa vore om SvFF stod för hela kostnaden.

    SvaraRadera
  19. Bara för att det bästa vore att SvFF skulle ta hela kostnaden tror du att de gärna skulle pytsa 14 miljoner per år bara för domarkostnaderna? Det bästa vore väl att lagstifta fram att alla allsvenska klubbar är skattebefriade, då skulle vi snacka konkurrenskraft! Avd utopier och ironi...

    En betydligt billigare åtgärd för att få fram bättre domare vore att ge distriksförbunden mer pengar, det är där alla domare börjar sina karriärer men alltför ofta lägger av pga distriktsförbund som inte orkar hålla koll på vilka domare som är lovande och som bör flyttas upp. 100 000 till varje förbund (2,5 miljoner för hela Sverige) blir en bra början som snabbt ger resultat.

    Sen vore det bra om alla förståsigpåare någon gång testar att döma själv också, för att förstå hur komplext det är.

    SvaraRadera
  20. Olle/ Med tanke på att SvFF redan i dag lägger ett antal miljoner kronor på att betala våra domare så vore det knappast en omöjlighet. Om Allsvenskan dessutom, som jag föreslår, skiljs från SvFF och drivs i egen regi, kan man förhoppningsvis få in så pass mycket mer pengar på mer fördelaktiga sponsoravtal och tv-avtal att man har råd att ha ett antal proffsdomare.

    Det är bara bakåtsträvare som tänker "nej men oj så dyrt det blir". SvFF lär redan till nästa år tvingas lägga ett antal extramiljoner bara genom att Allsvenskan utökas med 58 matcher.

    Naturligtvis kan man dessutom lägga pengar på distriktsnivå.

    Så du anser att det bara är folk som dömt fotboll på elitnivå som ska få kritisera domare? Är det bara folk som själva varit politiker som ska få kritisera politiker? Löjligt.

    SvaraRadera
  21. Du missar poängen, eller skjuter över med flit.

    SvFF betalar inte ett öre till domarna idag, det gör klubbarna, ca 30 000 (högt räknat) per hemmamatch.

    De 58 fler matcherna nästa år kostar inget för SvFF, däremot tjänar de på det iom ökade intäkter. Precis som klubbarna, om man inte har <2000 i publiksnitt.

    Självklart får man kritisera domarna hur mycket som helst, men ska man komma med konstruktiv kritik bör man nog vara insatt, precis som att en städare inte utvärderar kirurgernas kompetens. Exakt vad ska uppnås med proffsdomare? Innebär det att de är förbjudna att syssla med andra saker på sin blivande enorma fritid, det är ju bara match en, kanske en och en halv gång i veckan. Eller får de ha ett jobb de dagar de inte dömer? Och med tanke på dagens system, då de tar ledigt deltid eller heltid dagar de dömer, vad blir då skillnaden?

    SvaraRadera
  22. feldgrau
    "Det finns massor av vägar att komma runt det problemet. T ex genom att supportrarna själva köper in sig i föreningen till 51 %."
    Varför kallar du det förening? Köper sig i bolaget till 51 %? Det låter inte direkt realistiskt.

    ALDRIG bolagisering av IFK Göteborg.


    /Ese

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.