2007/10/04

103 år av glädje, stolthet och passion- grattis IFK!

FÖDELSEDAGSKALAS Idag fyller IFK Göteborg år. Den 4 Oktober 1904 bildades föreningen IFK Göteborg inne i Café Olivedal på Övre Husargatan i Göteborg. Grattis på 103 årsdagen Blåvitt!

"En kväll hade jag vandrat ner till Heden och träffade där 'Lång-Arthur' Andersson vid ett läskedryckschapp. När vi hade stått en stund och pratat halade 'Lång-Arthur' fram ett nummer av tidskriften Förgät mig ej ur fickan och pekade på en notis.
- Du 'Säwa', vad tycker du om det här?
Jag tittade på notisen. Hur den löd ordagrannt minns jag inte, men där uttrycktes en förundran över att rikets andra stad inte hade en egen krets av Idrottsföreningen Kamraterna.
Vi diskuterade en stund och kom fram till att jag skulle skriva till Kamraternas centralförbund i Stockholm och undersöka möjligheterna att bilda en kamratkrets i Göteborg."
- John Säwström (Ur 100 årsboken)

Svaret var att ett par Chalmerister redan hade gjort en likadan ansökan och att de två grupperna borde träffas för att göra gemensam sak av sina planer. Sagt och gjort, efter diksussioner och möten mellan de olika intresserade Göteborgarna så bildades till slut IFK Göteborg i Café Olivedal runt 20 tiden den 4 Oktober 1904. En vanlig vardagskväll för de flesta som deltog och efter mötet stack alla hem på sina håll för att orka upp och jobba dagen efter. Det de inte visste den där kvällen, medan de promenerade hemåt i höstmörkret, var att de just hade varit med om att bilda det som över 100 år senare stolt kan tituleras som Sveriges mest framgångsrika idrottsförening alla kategorier.

Som en hyllning till vår moderförenings födelsedag, den 4 oktober -04 byter vi på BaraBen.com tillfälligt namn till just BaraBen 04. Siffran representerar stoltheten i att vara en GöteborgsKamrat, glädjen i att vara en ängel och passionen i att älska Blåvitt! I samband med vårt namnbyte till BaraBen 04 vill vi uppmana alla änglar att redan nu införskaffa matchbiljett till föreningens sista hemmamatch mot Trelleborg, den 28 Oktober. Visa din respekt till födelsedagsbarnet IFK Göteborg på bästa vis- fyll Ullevi nu!

I med och motgång, älskar vi dig Blåvitt.
Grattis på födelsedagen IFK Göteborg!

26 kommentarer:

  1. Ett syntax error näst sista stycket. Står Café Annedal i stället för Café Olivedal.

    //Fridens.

    SvaraRadera
  2. Glenn/ Tack för påpekandet, åtgärdat!

    SvaraRadera
  3. Grattis till alla oss själva som är IFK Göteborg!! Hurra Hurra Hurra Hurra!!

    SvaraRadera
  4. Grattis min älskling!

    SvaraRadera
  5. Ett fel till det står läsledryckschapp.

    Sen är det en annan sak som stört mig ett par månader (se bildlänk). Det ser inte estetiskt ut..

    -Mot minst 103 nya år!!

    SvaraRadera
  6. Grattis mitt liv!

    SvaraRadera
  7. engine/ Vad menar du med de röda strecken på bilden?

    SvaraRadera
  8. ang. bilden, är det första gänget lr?

    SvaraRadera
  9. Grattis för fan!
    Ses i malmö!! ;)

    SvaraRadera
  10. Jag ryser...och myser, Grattis IFK Göteborg!

    SvaraRadera
  11. Åhhh vi är Blåvitt, blåa vita från Göteborg. Här är bästa laget i från kustens vackra stad vi kallas Änglarna och vi ska sjunga för vårt lag...

    Grattis IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  12. Grattis IFK Göteborg!

    Och som skrivs i artikeln - fyll Ullevi mot Trelleborg. Och detta OAVSETT resultat i mff- och aikåmatchen. För det här ÄR en succésäsong oavsett utgång i resten av matcherna, och början på någonting stort.
    Glöm inte att det här bland mycket annat är endast Stefan Rehns FÖRSTA år. Det här är bara början...


    /Ese

    SvaraRadera
  13. anonym 07:23/ Det är 1905 års lag!

    SvaraRadera
  14. Grattis älskade Blåvitt! Mot SM-guld!

    SvaraRadera
  15. Ok Sillstrypande låtsasbonne från Majorna! Lägg ned! Varenda jävel här har fattat att du håller på B1 & B2 (Bananer i pyjamas, för de som inte vet!) Skriv på "bara ben" istället, eller varför inte klaga på den matrialförvaltare som glömde reservställets röda strumpor i tvätten när han tvättade era matchtröjor. Ingen är intresserad av ditt det du tjôtar om. (Det ordet fattar du väl iaf?) Låt oss riktiga supportrar vara ifred med det lag vi älskar både i med och motgång. Ok, jag vet, oftast i motgång. Men det är iaf skillnaden på OSS och DIG. När det går dåligt för ifk (väldigt ofta de senaste 10 åren) hör man inte ett knyst från er. Då passar ni på att gå på hockey och heja på konkurenterna från Frölunda istället. Varför håller ni inte på Frölunda i fotboll också? Jag skulle aldrig få för mig att hålla på aporna i hockey och råttorna i innebandy bara för att de råkar vara bättre än oss på det (för tillfället). Vilka håller du på i bandy? Gais? Nä, lägg ned! Du har inget att komma med...

    SvaraRadera
  16. Hmm, vem är du arg på, fattar inte?

    SvaraRadera
  17. till västkustbajare:
    Snälla, kan du hitta ett ishockeylag som heter IFK Göteborg? Då lovar jag att jag börjar heja på dem!

    SvaraRadera
  18. västkustbajare: Det är ju därför våra publiksiffror ökade när det gick som sämst. Ger mig fan på att du är typ 17 och har kollat på fotboll sen 2001. Innan det älskade du Dif-puckey.

    SvaraRadera
  19. Ehhh, någon som är mer än lovligt förvirrad här eller?

    SvaraRadera
  20. man blir ju gråtfärdig av nostalgi och vördnad för dessa herrars kloka beslut att starta sveriges bästa idrottsförening. Tänk tanken öis gajs och....ingenting, vila i frid hjältarna från 1904.

    SvaraRadera
  21. Grattis oss!

    SvaraRadera
  22. @ anonym 4/10/07 02:11

    Jag menar med de röda sträcken att färgerna skiljer sig åt vertikalt mitt i inläggen över hela bloggen..

    SvaraRadera
  23. 103 år av stolthet! Grattis!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.