2006/02/27

IFK Göteborg kallar till årsmöte för medlemmarna!

ÅRSMÖTET Valberedningen i IFK Göteborg har som bekant meddelat sitt förslag gällande de val som skall hållas på föreningens årsmöte nu på måndag (den 6 mars). Till ny ordförande efter Bengt Halse, som för en tid sedan avböjde omval, föreslår valberedningen den lokala entreprenören och styrelseproffset Stig Lundström. Men vem är denna Stig då?
"Lundström, 57 år gammal, är till vardags den som driver ICA Maxi i Göteborgsförorten Torslanda och har under ett års tid suttit med i styrelsen i Blåvitt. När Mats Persson tvingades säga upp sig fick Lundström, under året ganska anonym, ett mycket större ansvar.Han ingår nu både i den ekonomikommitté där han tillsammans med vår vice ordförande Kaj Thorén styr flera av de operativa uppgifter som Mats Persson hade under sig i sin roll som klubbdirektör. Lundström utgör även tillsammans med avgående ordföranden Bengt Halse transferkommitén som sköter spelarfrågorna i dialog med sportchefen Håkan Mild.

Lundström, tidigare Ica-handlare på Kvantum Angered och från hösten 2004 på Maxi i Torslanda sitter i Ica-förbundets styrelse och kan alså inom kort bli högste beslutsfattare i IFK Göteborg. Lundström själv vill inte kommentera uppgifterna ännu men ser i ljuset av Halses avgång ut som en av ett par naturliga ersättare, om man väljer att rekrytera inom organisationen på Kamratgården. Lundström har tidigare varit styrelseordförande i AB Lindex och Affärshälsan i Göteborg AB, vice ordförande i Ellos (Postorderföretaget, inte
korplaget) samt styrelseledamot i Stena Line (mastodontskepparna, inte lillebror). I vilket fall är det ett spännande och minst sagt lite okänt, men inte speciellt ologiskt namn som dyker upp i diskussionen om styrelseposten. "


(Från Barabens artikel om Stig Lundström.)

Till nya ledamöter i styrelsen föreslås Seppo Vaihela och Bengt Kjellberg. Men vilka är dessa herrar då?

IFK Göteborg beskriver Seppo Vaihela som följer:
Seppo Vaihela är för närvarande ordförande i Svenska Bandyförbundets styrelse och vice ordförande i Internationella Bandyförbundet.Seppo har en bakgrund som aktiv i både fotboll och bandy. I bandyn har han spelat i allsvenskan i tolv år (IFK Kungälv och Ale-Surte) och dessutom medverkat i landslaget. Efter den aktiva tiden blev han ordförande i IFK Kungälv och innehade detta uppdrag fram till 1996 då han blev invald i Svenska Bandyförbundets styrelse och där han varit ordförande de senaste sex åren.Sedan 1973 arbetar Seppo Vaihela på SEB, region Väst, där han tidigare varit kontorschef och en tid ansvarig för SEB Telefonbank och där han idag är projektledare.

IFK Göteborg beskriver Bengt Kjellberg som följer:
Bengt Kjellberg har under många år arbetat aktivt för IFK Göteborg. Han har sedan 2001 varit styrelseledamot i IFK Göteborg Promotion AB, där han arbetet med att utveckla arbetet gentemot föreningens samarbetspartners och sponsorer. Bengt Kjellberg är sedan årsskiftet konsult inom information och PR i eget företag. Vid årsskiftet 2005-2006 lämnade han sin befattning som informationsdirektör vid Volvo Personbilar Norden. Han har under drygt 30 år arbetat inom flera av Volvokoncernens företag, de senaste tio åren i olika ledande befattningar. Bengt har varit medlem i IFK Göteborg sedan 1999.


Det mest anmärkningsvärda med nomineringarna är väl att Seppo "Bandy på Heden" Vaihela äntligen hamnar i Blåvitts organisation. Han har under många år varit den enda Göteborgska profilen som aktivt jobbat för bandyn här i stan (nej vi räknar inte mutationen Höjden/Gais) och även haft sitt namn uppe för spekulation inför två stycken nomineringar av ordförandeskapet i föreningen.

Utvecklingen att ta in folk från både idrottsrörelse och lokalt näringsliv är nog en smart väg att vandra och trots att valberedningen tidigare fått viss kritik för de indikationer man gav om att vilja nominera sin egen ordförande måste man nu när nomineringarna offentliggjorts konstatera att valberedningen gjort ett gediget arbete. Med detta inte sagt att vare sig jag som skribent eller Baraben som site enhetligt ger sitt stöd till de kandiderande, men jag kommer då inte opponera mig mot förslagen till valbara på årsmötet.

Noteras skall även att alla medlemmar i IFK Göteborg kan läsa förra årets verksamhetsberättelse som nu ligger uppe som en PDF-fil på officiella hemsidan.

Det enda riktigt kontroversiella som verkar kunna ske på årsmötet är att se om någon debatt kring eller protester mot att ge den avgående styrelsen ansvarsfrihet för år 2005? Det är inte omöjligt att vissa medlemmar känner irritation mot att styrelsen befrias ansvar för vissa kontroversiella händelser i samband med skattemålet och uppmärksamheten kring densamma? Dock ska man även tänka på det faktum att de inblandade i skattemålet inte längre arbetar för IFK Göteborg och att det förmodligen är minst lika stor chans att årsmötet passerar "som vanligt" och att medlemmarna inte "rasar" i samma utsträckning som medierna gjort.

Verksamhetsberättelsen ger däremot en lite dystrare ekonomisk läsning för medlemmarna och andra supporters. För oavsett om man räknar med den nuvarande skatteskulden eller inte så är det ekonomiska resultatet ingen större succé och det blir med andra ord en stor utmaning för IFK att under 2006 stärka sina positioner så att man inte får en större förlust i bokföringen inför nästa års årsmöte. Förhoppningsvis ingen förlust alls.

Så nu antar jag för ett ögonblick att ingen dark horse dyker upp som kandidat för någon av posterna i styrelsen eller som ordförande och att vi medlemmar röstar fram Stig, Seppo och Bengt till de nominerade positionerna. Först och främst får vi ge en välkomnande ovation till Seppo och Bengt som nu får förtroendeuppdraget att finnas i hjärtat av det finaste i fotbollssverige, men även stödjande klapp på ryggen till Stig som tar över ordförandeklubban efter Bengt Halse.

Det ordinarie årsmötet hålls på Burgårdens Utbildningscentrum (tidigare Gymnasium, tegelbyggnaden tvärs över gatan från Kålleseum) i aulan Aniara den 6 mars, 19.00. Mot anmälan till Gunilla Östling (gunilla.ostling@ifkgoteborg.se) bjuds en enklare förtäring från 18.00. Väl mött kamrater!

10 kommentarer:

  1. Hade varit skönt med en seriös debatt här nu. Mao undanbedes onyanserade påhopp som "Ica-gubbe" eller dylik smörja...

    SvaraRadera
  2. Jag började själv just tänka på hur många av våra läsare som faktiskt är medlemmar.

    Blåvitt har cirka 5 000 medlemmar, men hur många dyker upp på årsmötet?

    SvaraRadera
  3. Så nu antar jag för ett ögonblick att ingen dark horse dyker upp som kandidat för någon av posterna i styrelsen eller som ordförande och att vi medlemmar röstar fram Stig, Seppo och Bengt till de nominerade positionerna.

    Kan vem som helst nominera kandidater?

    SvaraRadera
  4. anonymous:
    Ja, Gunnar, det kan man.

    SvaraRadera
  5. Personligen tror jag att Stig Lundström har goda förutsättningar att bli en bra ordförande.

    Hoppas bara att folk ger honom chansen...

    SvaraRadera
  6. Dock är inte ansvarsfrihet samma sak som att man inte begått ett brott. Har man gjort det kommer man att bli dömd ändå. So to say.

    Jag kan tycka att det borde finnas någon kvinna i styrelsen. Allt annat känns förlegat. Det känns lite BK Häcken att inte ha någon kvinnlig representant i styrelsen så jag hoppas de som går dit ombesörjer detta. Tack på förhand.

    SvaraRadera
  7. Il professore
    Susanne Honk är väl en kvinna?
    /Fredrik

    SvaraRadera
  8. il proffessore/ Vi har faktiskt både Susanne Honk och i det operativa arbetet Lena Mattsson Wall.

    SvaraRadera
  9. Lena sitter inte i styrelsen och Susanne är suppleant och skall tydligen ersättas? Har jag fel?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.