2006/02/07

Fotbollstaktik...

DEBATT IFK Göteborg har så länge jag kommer ihåg spelat på ett visst sätt. Man har spelat 4-4-2 med hög press och har ofta anklagats för att spela "tråkig" fotboll. Vad som är rolig eller tråkig fotboll tänker jag inte gå in på i det här inlägget. Det räcker väl bara att säga att fotboll för mig är som roligast när mitt lag vinner ;-)

Om man tittar på allsvenskan så håller den på att förändras. Sverige har länge varit ett fäste för 4-4-2 fotboll och för inte så länge sedan så spelade i stort sett alla lag i allsvenskan någon sorts variant av just 4-4-2.

I årets upplaga av allsvenskan så spelade Djurgården 4-3-3, Helsingborg spelade 4-2-3-1, Malmö provade både 4-5-1, 4-4-2 och säkert någon annan variant också. Kalmar FF och IFK spelade utpräglade 4-4-2 med starkt försvar som utgångspunkt.

Vad jag försöker säga är att något har hänt i 4-4-2 Sverige. Det har börjat experimenteras med de taktiska grunderna i fotbollen. Gissar att det började med den mediahype som uppstod då Djurgården vann 2 raka sm-guld med en 4-3-3 uppställning.

Det jag vill diskutera är givetvis det här:

- Är det nödvändigt eller önskvärt att blåvitt ändrar sitt grundspel för att hänga med i "utvecklingen"?

- Vad vore isåfall alternativen?

Själv har jag tänkt en del på det här och kommit fram till att vilken taktik man än bestämmer sig för så är det viktigaste att man är konsekvent och att man värvar spelare utefter hur man tänker spela.

Som lite underlag för debatt slänger jag här upp ett förslag på en något annorlunda uppställning...

-----------------------------Bengan---------------------------------

Adam-----------Bjärsa-----------------Kalle--------------Oscar

--------------------------TO/Wernbloom------------------------------

Alex-----------------------Andres--------------------Sammy

---------------------Sella------------------Gerba-----------------

Bara något jag kom på nu... Kom med egna tankar...

Kanske är blåvitt bäst som de är... Eller också inte...

16 kommentarer:

  1. Fullkomligt lysande, såväl taktiskt som spelaralt.
    Har själv förespråkat en väldigt snarlik idé tidigare på olika forum.

    SvaraRadera
  2. tror inte wernbloom är ultimat som mittfältets sista utpost. kihlberg eller T.O.

    förövrigt är väl uppställningen typ en vanlig 4-4-2 med mittfältsdiamant. något liknade kördes när mild var och rehab-tränade i wimbeldon.

    /j

    SvaraRadera
  3. Jag tycker precis som bilden, bara att Kihlberg ska ta det defensiva och T.O framför, han är bra på att hålla i bollen och fördela till spelarna, Andres på vänsterkanten.

    SvaraRadera
  4. Det viktigaste är väl att man har spelare som kan spela sin position på bästa sätt, inte vad uppställningen kallas. Djurgården vann SM-guld för att de kan ställa om snabbt och ha ett snabbt (snabbare än motståndarna) passningsspel. När IFK var som bäst på 90-talet hade de snabbt anfallsspel och snabba försvarare. Spelarna på mitten var kvicka på att vända spelet. Då vann man mer framgång än idag.

    SvaraRadera
  5. Säkert en bra idé, men kommer inte domarna att upptäcka att man har 12 man på plan?

    SvaraRadera
  6. andres som offensiv vet jag inte, jag tror på wernbloom i hans position, sen ut med wowoha och in med andres på hans position, då ser det bra ut

    SvaraRadera
  7. Titta på Europa, det är egentligen bara de spanska lagen som spelar något annat än 4-4-2. De flesta landslagen spelar ju även 4-4-2.
    Det är inte spelidéen som vinner matcherna. Det är spelarna. Tror att man ska se på ett längre perspektiv. För tillfället har Blåvitt inte spelarmaterial till något annat spelsystem och då ska man heller inte byta. Kontinuitet och trygghet är viktigt hur torftigt det än må låta.

    Mange

    SvaraRadera
  8. Visst ser det bra ut på pappret, som vanligt! Funkar dessa lagdelar ihop då? Tror det blir svårt utan mild faktiskt. Synd att ni gjorde er av med "boom-boom" Mourad, han och sella hade kompletterat varandra perfekt.

    SvaraRadera
  9. En upp ställning som jag funderat på är annars:

    ..............Bengan...............

    .Ölme...Bjärsa.....Kalle.....Oskar.

    .........TO...........Pontus.......

    ...Alex.......Sella.....Sammy/Vasq.

    ...............Ali G...............


    /Topper

    SvaraRadera
  10. jag tycker vi har en bra trupp för att spela 4-4-2..den enda svagheten är väl egentligen högerbacken så som jag ser det, skulle gärna se ulander där när(om) han nu blir frisk

    SvaraRadera
  11. Vad sägs om:

    ----------Bengan----------
    Adam--Bjässa--Kalle--Ozcar
    ------------TO------------
    Alex----Wernbloom---vasques
    ------Sella-----Ali-------

    Wernbloom i den rollen, med tanke på mirakelvändningen i Södertälje!

    SvaraRadera
  12. i stort sätt så vi redan spelar..

    -----------------------------Bengan---------------------------------

    Adam-----------Bjärsa-----------------Kalle--------------Oscar

    --------------------------TO------------------------------

    Alex-----------------------Wernbloom--------------------Andres

    ---------------------Sella------------------Gerba-----------------

    SvaraRadera
  13. Talaren innan mig har visat den ultimata uppstälnign enligt mig. Wernblom som grovjobbare och "in i straffområdet" samtidigt som olsson kan ta åt sig en liten pirlo roll.

    SvaraRadera
  14. det är bra att vi inte låser oss vid gamla spelsystem, men det känns inte som om arne är så intresserad av att börja experimentera med dessa frågor. sen handlar det naturligtvis om att göra det bästa av spelarmaterialet. det djurgården (tyvärr) lyckades med var att dom satsade på en spelidé och värvade spelare som passade in. tror vi skulle bli tvungna att byta ut en hel bunt spelare om vi skulle lägga om vårt spelsystem.

    SvaraRadera
  15. -----------------Bengan------------------
    ---------Bjärsa--Dennis--Kalle-----------
    Adam--------------------------------Ozcar
    ---------Alex---Wernblom---TO------------
    ----------Sella---------Gerba------------

    Där har vi en uppställning 3-5-2, med Adam och Ozcar som lite def. mittfältare. Dom brukar ju dessutom gilla att följa med upp i anfallen (nu blir det inte lika långt att springa :])

    SvaraRadera
  16. Siffror! Vi ska vara 11 man i anfallspelet o 11 man i försvarsspelet, vart man har sin utgångspunkt spelar mindre roll. I ett klassiskt 4-4-2 spel så var det ju så att man hade 4 backar som stannade på halva plan och fick/skulle inte anfalla. Om man utgår från en 4-4-2 uppställning så blir den i anfall 2-1-3-4 och i försvarsspelet blir det gärna 4-1-4-1 med en styrande gubbe på topp.

    Någon som fattar??? Det jag menar är att även 4-4-2 kan vara en offensiv uppställning, allt beror ju på hur spelarna spelar

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.