2006/02/08

Larsson, Holtback eller Stefan Allbäck?

SILLY SEASON Efter att Baraben i en undersökning frågat vem läsarna ville ha som ny ordförande lanserades två totala outsiders som Baraben-läsarnas kandidater. Namnen var kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson och Frölunda hockeys klubbdirektör Mats Ahdrian. Men då ingen av dessa bland Göteborgarna populära kandidater verkar vara vare sig tillfrågade eller ens aktuella för övertalning började diskussionen snart rikta in sig på ett litet antal andra alternativ.

När det via medierna uppdagades att sammanslutningen "Gamla Kamrater", en förening av rutinerade Kamratföreningspersonligheter, ansåg att deras medlem Gunnar Larsson, inte helt okänd före detta (framgångsrik) ordförande i Blåvitt, var deras kandidat så började snabbt spekulationen om att Gunnar åter skulle ta över florera.

Men kritiken var snabb även den, i främst ett par gästkrönikor på Alltid Blåvitt och Änglarna.se så lanserade flera supportrar från olika "yngre" led en åsikt om att det behövs någon typ av förnyelse i ledningen av föreningen IFK Göteborg. Denna kritik har blivit grunden till en slags meningsskiljaktighet mellan vissa mediers rapportering om ett enat och brett stöd för Larssons återinträde i styrelserummet och dels den uppfattning vissa supportrar haft om att denna mediebild inte representerat deras åsikter.

Dock finns det problem i att kritiken kan tappa sin trovärdighet hos medlemmarna i IFK Göteborg och hos föreningens representanter när den sedan börjar gå in på att utpeka alternativa kandidater på det här viset:



"Mitt förslag som ny ordförande för IFK Göteborg nämndes redan när Kurt Eliassons efterträdare skulle plockas fram: Roger Holtback. Roger Holtback – som ofta i näringslivssammanhang nämns som Mr. Göteborg - har ett förflutet som
framgångsrik VD för investmentbolaget Bure och hade dessförinnan höga chefsposter på Volvo och SEB. I dag är han verksam som styrelseproffs, rådgivare till Stenasfären och i den egna finansgruppen Holtback Invest. Som styrelseordförande för Svenska Mässan finns de viktiga kontakterna med stadens politiska företrädare och dessutom kunskapen om den i fotbollssammanhang allt
viktigare mötesindustrin. Holtbacks sportsliga och föreningsaktiva meriter
består bl.a. i styrelseuppdrag för Frölunda Indians och en bakgrund som
elitaktiv handbollsspelare."

Ur Kristoffer Noréns gästkrönika på Alltid Blåvitt


Alternativet är naturligtvis spännande och väldigt bra att föra fram konkreta alternativ till den kritik man framför. Dock blir det en problematisk situation när Aftonbladet direkt nappar på gästkrönikans förslag, ringer upp Holtback och får reda på följande i sin intervju:




Holtback avfärdar dock direkt förslaget.
– Det är inte aktuellt. Dels har jag för mycket att göra och dessutom är
jag engagerad i Örgryte. Jag har investerat en mindre summa i deras
riskkapitalbolag, säger Holtback till Sportbladet...


Ur Michael Wagners artikel "Erlingmark på väg in i Blåvitts ledning"


Även om Kristoffer Norén med all sannolikhet endast hade som avsikt att skapa en riktad debatt om alternativa kandidater, en smart lösning för de supportrar som inte ser Gunnar Larsson som det bästa alternativet- så riskerar hans ord istället urholka den supporteråsikt som gett indikation av att vara ganska inflytelserik i "kampanjen" mot Gunnar Larsson. Att samma "yngre supporterkanaler" som visar sig ha inflytande över händelser inom Kamratföreningen plötsligt börjar föreslå aktiva riskkapitalister bakom Örgryte kan väl inte annat än att stärka åsikten inom valberedningen att det är grupperingar som "Gamla Kamrater" man bör lyssna på, inte detta yngre garde som har så lite koll på "Göteborgs innersta bastuklubb" att man föreslår en med hjärtat hos Sällskapet som ny ordförande. Varför då lyssna på dessa dåligt informerade yngre?

Kristoffer Norén gör självfallet rätt i att lyfta fram sina åsikter och förhoppningar kring en person han anser vara lämplig för kandidatur till ordförandeposten i IFK Göteborg. Men varför börjar Holtbacks namn för det första florera i lokala Göteborgsmedier? Eller varför dyker ständigt Operachefen Orrgrens namn upp i diskussionen? Till och med efter att de bägge dementerat en kandidatur väldigt tydligt? Varifrån planteras idén att dessa två individer och kanske även bandyordföranden Seppo Vaihela är de mest lämpliga kandidaterna för jobbet?

Varifrån läcker informationen ut till medierna? Och om den är fullständigt ogrundad, varför förknippas dessa individer från bland annat Aftonbladets, GPs och GTs sida med GöteborgsKamraterna? Att minst en person på Göteborgs-Postens sportredaktion måste ha stenkoll på att Holtback är uröisare är väl ingen högoddsare? Eller följer inte tidningarna lokalsporten mer än via TT-telegram och gästkrönikor?

Under onsdagskvällen hade valberedningen möte i frågan. Förhoppningsvis tog man med sig ett likartat intryck från bägge sidor av "konflikten". För noteras skall, att även om vissa skriker högt om att Larsson inte ska ta över igen, så är det inte alltid de som skriker högst som nödvändigtvis representar medlemmarnas samlade åsikt.

Annars föreslår jag personligen att IFK Göteborgs näste ordförande borde bli Stefan Allbäck...

34 kommentarer:

  1. Annars kan man kanske nominera Tommy Jacobsson som ordförande...

    SvaraRadera
  2. Åt helvete med allt snack om "Hjärta" hit och dit. Hur skall ni ha't? Skall det vara folk med kallhamrat affärssinne duger det inte med ett blåvitt hjärta som tyngsta argument. Det finns folk i Djurgårdens ledning som inte har Djurgården i "hjärtat", det går hyggligt för Djurgården....

    SvaraRadera
  3. P G Gyllenhammar!

    SvaraRadera
  4. anonym/ Så du menar att en ordförandekandidat för Djurgården samtidigt kan ha kapital satsat i AIKs riskkapitalbolag? Nej det funkar väl inte så bra va...

    SvaraRadera
  5. Efter denna "chockattack" måste jag bara hävda att kritiken mot Larssons eventuella kandidatur faktisk har på fötterna. Det är många man talar med som är oroliga.

    Dock tar jag åt mig av det faktum att många ylar och inte ens är medlemmar. Det blir lite dubbelt för mig. Även om alla supportrar har rätt att uttrycka sin åsikt så är det klart att medlemmarnas åsikt väger tyngre och får mer respons från IFK med.

    Men jag är medlem numer...

    SvaraRadera
  6. Mr Bond//

    Är det inte så att du vill ha Stefan allbäck i blåvitt för att n viss Marcus allbäck kanske kommer att spela för oss då

    SvaraRadera
  7. bosse/ eller så är han VÄLDIGT sarkastisk med kommentaren om Allbäck. Bara en chansning.

    SvaraRadera
  8. Om jag inte minns fel så önskade en viss Markus Hankins att Gunnar Larsson skulle återvända till ordförandeposten i somras. Det kanske också kan vara en idé?

    SvaraRadera
  9. Tycker att lanseringen av Gunnar Larsson har luktat illa, det är främst det jag vänt mig mot. Gunnar kanske är ett jättebra alternativ, det har jag ingen uppfattning om, men problemet är att han sitter kvar som valberedningens ordförande. Han borde rakryggat träda fram och kandidera om han vill ha posten och samtidigt presentera ett program för hur han vill driva vår förening. En valberedning ska då ta honom i beaktning och även leta andra alternativ som ett årsmöte sedan kan ta ställning till.

    SvaraRadera
  10. Anonym/ Och relevansen till att jag tyckte (och tycker) att det kan vara en acceptabel lösning, tillfälligt i alla fall, i detta sammanhanget är?

    SvaraRadera
  11. Jag är ganska fövånad att det inte har snackats om gubbar ur det egna ledet (förutom erlingmark då). Roger Gustavsson? varför har inte han diskuterats till nån post? han är iofs inblandad i änglagård men dags att byta? han har gjort underverk för änglagård, tänk om han lyckas lika bra med det "stora" blåvitt. Då lär det bli SM-Guld! Sedan skulle väll t.ex. Torbjörn Nilsson ta över Rogers gammla uppgifter, jag tror han skulle klara av det. Han har ju varit inblandad i U21 mm så han borde ha nått hum. Jag röstar för Roger som ny ordf.! Och Tobjörn som ny ansvarig för änglagården!

    SvaraRadera
  12. Viktigast i valet av nu ordf är att han har kontakterna på rätt ställe (34cm ovan golv och jordade) samt att han känner en massa folk som kan lägga massa pengar på IFK (och skattemyndigheten)

    SvaraRadera
  13. Personligen tror jag att Stefan Allbäck skulle bli en gör bra ordförande hos oss. Varför inte även höra om Benny Rosén kan tänka sig att bli Hedersordförande oxå...

    SvaraRadera
  14. Lägg namnet Stefan Göthberg på minnet. Han kommer att dyka upp som en outsider i diskussionen.

    SvaraRadera
  15. Otänkbart att ha en "oäkting" i familjen, skulle genast lämna in mitt medlemskort om vi fick en ordförande som bara chansande med föreningens pengar och tycktes sig tro gjort det bästa för föreningen, och om då allt går åt helvete ska det fan svida i själen och inte bara nochaleras med en axelryckning och ett "sorry" jag gjorde fel! Oacebtabelt!!!

    Nä, jag har ett Ess som jag tror är sugen på hetluften, en vinnare är det iallafall och skulle lätt med sin sköna vinnarskalle få med sig ordentligt med investerare!

    Namnet är Dan Andréasson och är före detta ägare av Mats Sport!

    Ps. stavning är inte min grej!

    SvaraRadera
  16. Ogenomtänkt inlägg, Bond. Norén låtsades aldrig tala för alla medlemmar eller "det yngre gardet", han skrev helt enkelt bara en krönika där han lanserade sin åsikt. Många av oss tycker att Gunnar Larsson i dagsläget är helt fel man för posten och man måste varken rättfärdiga sin åsikt eller ha ett vattentätt alternativ för att få lov att uttrycka det.

    "Medlemmarnas samlade åsikt", minsann. Jag skulle tro att det finns ungefär lika många åsikter som det finns medlemmar i IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  17. Rheed vill ha någon ur det egna ledet, jag säger nej nej nej. En ordförande skall tillsättas efter visade meriter, och då menar jag inte meriter så som att man varit en hygglig mittback. Att värva på det viset är oproffsigt och hör hemma i division 4. Jag är inte helt övertygad om Håkan Milds förträfflighet på sin nya post heller.

    Jag hävdar med en dåres envishet att Carl Fagher från Häcken är ett namn som borde undersökas närmare.

    SvaraRadera
  18. Anonymous (sista):

    Man kan ju tänka sig att man gör någon som helst research innan man lanserar en av öis riskkapitalister som vår nye ordförande.

    Koffe brukar oftast veta vad han pratar om, men den här gången var hans krönika - för att använda dina egna ord - riktigt ogenomtänkt...

    SvaraRadera
  19. Jag vill ha en ordförande med stora visioner och framtidsutsikter. Jag vill absolut inte ha Gunnar L som ny ordförande, han är ju den stora anledningen till att klubben förlorade så mycket pengar. Vi måste blicka framåt.

    SvaraRadera
  20. En gammal ordförande i supporterklubben från 70-talet är lämplig...

    SvaraRadera
  21. Vet inte om ni läser några andra medier än blåvita, men igår på svttext stod det så här:
    "Gunnar Larsson är inte intresserad av att ta över ordförandeklubban i IFK Göteborg.
    -Det är bättre att det kommer in någon med het vilja som vill utveckla det här, säger Larsson, som var ordförande i Blåvitt under 19 år, till Aftonbladet."

    Förhoppningsvis finns det någon som helst trovärdighet bakom ett sådant uttalande.
    Förövrig är det ett sånt jävla skitsnack att tro att vilket maktman som helst är redo att slänga allt han har för att bli ordförande i IFK. Det verkar vara den allmänna uppfattningen. Allbäck, va inte det ironi så är det ju katastrof. Tro att vi kan få vem som helst bara för att vi är Blåvitt är fruktansvärt trångsynt och naivt.

    Är övertygad om att det kommer bli en ordförande från de egna leden. Roger Gustavsson ligger närmast till hands.

    /Mange

    SvaraRadera
  22. Mange/ Jag tror inte Roger Gustavsson är intresserad av detta uppdrag, han älskar och vill hålla på med fotboll, inte styrelsemöten.

    Nog närmare att han gör comeback som tränare i någon form en dag än att han blir Ordförande.

    Jag tycker vi har ett par mycket kompetenta personer i föreningen idag, de mest lysande namnet av dessa är Tage Christoffersson och Thomas Gertmo.

    Som jag ser det borde dessa två vara de logiska kandidaterna.

    Gällande kritiken mot Norén (och viss mån även mig) så är den ju inte determinerad till en begränsning av att dessa åsikter representerar en grupp av "yngre supportrar" utan en varning om att inflytandet gentemot föreningen försvagas från supportrarnas sida om man inte har genomtänkta förslag utan griper saker "ur luften"??

    SvaraRadera
  23. Frankie:
    Ja men då får väl klubben misstro Koffe då. Men att gå därifrån till att säga "inflytandet gentemot föreningen försvagas" för att någon skrivit en krönika i eget namn och med egna förslag är dumheter. Skall vi införa censur? Ingen får uttala sig eller komma med egna tankar innan de godkänts av firma Bond, Stellham, och Frankie, eftersom medlemmarnas inflytande försvagas annars?

    SvaraRadera
  24. att gapa är en sak, att ta ansvar en helt annan.

    SvaraRadera
  25. anonym/ Frankie kritiseras ju även han din flane. Moget för övrigt att gnälla om åsiktspolis när man inte ens vågar stå med ett namn eller nick på sin kommentar.

    SvaraRadera
  26. Om vi skall hålla diskussionen på Spåret, så är mitt förslag Oldsberg! Jag vet att han håller på Blåvitt. Kontakter har dom oxå.

    SvaraRadera
  27. Oldberg vet väl fan inget om föreningsledning? Fyllbylt är han med.

    SvaraRadera
  28. Det märks verkligen att vi Blåvita inte är vana att engagera oss i föreningen på allvar och att vår koll på lämpliga ordförandekandidater är oroväckande dålig. Personligen tycker jag att diskussionen börjar i fel ända. Först borde medlemmarna (och ”supportrar”, men bli då för i helvete medlemmar så att ni kan påverka på riktigt) diskutera hur Blåvit ska skötas i framtiden. Alla verkar ha förstått att en förändring krävs, men vad som ska förändras har folk desto mindre klara åsikter om - förutom att Hans Lundberg ska jagas från Kamratgården eftersom det drivs kampanj mot honom… Så lättledda får vi inte vara. Det är dags att ALLA engagerar sig, förstår hur Blåvit drivs och administreras, vilka visioner vi ska ha och hur dom ska uppnås. När allt det är på plats, då vet vi vilken typ av ordförande vi ska ha.
    Alldeles för många verkar tro att ordförandevalet är detsamma som att värva en spelare i ett dataspel.

    SvaraRadera
  29. Som sagt: Det är klubbens framtid det handlar om och den löser man inte med "videojugge"-nomineringar på Bara Ben och Alltid Blåvitt.
    Videojugge=Någon som ser "bra" ut på pappret, men som aldirg sett agera på riktigt.

    SvaraRadera
  30. Sluta tjata om Carl Fagher snälla. För det första är han sportchef och en sådan finns redan i Blåvitt. Och som ordförande... Kamma er! Misstänker snart att det är Carl Fagher själv som sitter och lanserar sig själv på diverse forum... SLUTA UPP MED DET I SÅ FALL!

    SvaraRadera
  31. Åhh,

    förlåt så mycket pes5. Att en sportchef skulle kunna förvandlas till en ordförande är naturligtvis helt otänkbart. Vi måste självklart värva någon som redan har titeln ordförande. Att sedan föreslå en ung man med idéer, visioner och lite kaxig attidyd är naturligtvis inte vad blåvitt behöver. Vi behöver så klart ännu en liten gråsosse som tycker att allt är bra som det är, och att klubben ska ta det lugnt och avvakta utvecklingen istället för att leda den.

    Tack för att du fick mig på bättre tankar.

    SvaraRadera
  32. "idéer, visioner och lite kaxig attidyd" påstås det att Carl Fagher har... Kan inte någon ha vänligheten och berätta om dom? Och vem har talat om en gråsosse? Läs mina inlägg igen, och glöm för guds skull inte att kamma dig också!
    ;)

    SvaraRadera
  33. Pes5: menar du att Häcken inte genomgått en förändring vad gäller attidyd och målsättning sen Fhager kom till klubben?

    Jag säger inte att han absolut är rätt man för jobbet men att inte ha med honom i diskussionerna där det ena märkliga namnet efter det andra presenteras är konstigt.

    SvaraRadera
  34. Nä, Stefan Allbäck framstår inte som något bra alternativ. Vi har haft nog av skattefifflare i den här klubben.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.