2006/02/14

IFK Göteborg positiva till Supporterfonden

SUPPORTERFONDEN I Fredags lanserades Supporterfonden. Idag kom IFK Göteborg med ett uttalande, efter att ha träffat initiativtagarna i förra veckan.

IFK Göteborgs uttalande finns att läsa både på www.ifkgoteborg.se samt på Supporterfondens hemsida. Ett positivt besked för alla oss som arbetar med Supporterfonden och som vill att det skall bli bra och ett positivt besked för alla Er som vill vara med under året!

Det har även susats en del om att vi snart får en första rapport på hur det gått under Supporterfondens första dagar. Den som lever får se!

Mer information om supporterfonden? www.supporterfonden.se

Banners? www.supporterfonden.se/banners

26 kommentarer:

  1. Undrar vad det är för summor som gäller, nån som hört?

    SvaraRadera
  2. Väntar man på att Alltid Blåvitt ska haka på nu bara också då...

    SvaraRadera
  3. Jag skulle gärna vilja att ni som sagt att villkorade gåvor är ok träder fram och förklarar vad ni menat med detta. Det kan ju vara grunden till hela syftet med fonden. Att veta om det går att rikta pengarna till ett särskilt ändamål (vilket jag hela tiden menat att det inte går och nu också IFK säger att det inte går). Men kritiken har tydligen inte nått fram eftersom ingen kunnat leverera ett svar på frågan. Uppenbarligen har de ansvariga för fonden inte talat med föreningen heller. Jag vill veta innan jag skänker pengar och det tror jag fler vill. Initiativet är berömvärt, men det är en fråga jag tycker är viktig att ha ett tydligt svar på.

    SvaraRadera
  4. Il Professore

    Vi kan inte skänka pengarna och säga: Värva Anton, annars får ni dom inte. Detta pga av flera anledningar. Dels rent skattetekniskt, men vad händer om den tilltänka värvningen går i stöpet? Skall vi då kräva tillbaka pengarna? Eller peka på någonannan spelare? Jag (personligen) gillar inte heller tanken riktigt på att köpa inflytande.

    Som sagts tidigare så kan vi skicka med en rekommendation (även kallat manifest av Frankie) om vart pengarna skall användas, men vi kan inte kräva att det åtföljs.

    Hur man än vänder och vrider på det så går ju pengarna till slut till blåvitt och stärker föreningen ekonomiskt.

    Jag själv skulle vilja dra parallellen med debatten som var om miljö-el för ett par år sedan, hur vet jag att jag får miljö-el i mitt eluttag? Egentligen spelar det ju ingen roll.

    Jag hoppas att det var någorlunda svar iallafall, har jag fel nånstans så lär Frankie finnas tillgänglig runt 21.00.

    SvaraRadera
  5. Västnytt sände inslaget idag i 19-sändningen.

    SvaraRadera
  6. whoami: om du läst vad jag sagt tidigare i frågan så är det just detta. MEN, såväl andra debattörer som denna sida har hävdat (mer eller mindre) att man har för avsikt att ställa krav. Då detta inte går kanske man skall vara tydlig med det, ännu mer tydlig, för att folk inte skall bli besvikna efteråt. Bara en tanke. Stå på er!

    SvaraRadera
  7. Varför måste pengarna gå via ett externt pg-konto? Varför inte bara sätta in dem på IFK:s konto direkt? Varför en mellanhand?

    SvaraRadera
  8. Bara BlåVitt får pengarna så spelar det la ingen roll va dom gör med dom??

    SvaraRadera
  9. Det är väl självklart att det i slutändan är Blåvitt som bestämmer vad de gör med pengarna. Sen så kan man ju givetvis ha önskemål. Tycker det är bra att Blåvitt är väldigt tydliga där. Annars finns risken att ”sponsorer” köper inflytande och till slut får sådan makt att de skall in och pilla i laguppställningar, spelarköp m.m.

    Men självklart skall man stödja Supporterfonden, det har jag gjort med 500 kr till att börja med. Hoppas vi blir många som skickar in pengar och att vi kan ge Blåvitt en rejäl slant så småningom.

    SvaraRadera
  10. Det är väl självklart att det i slutändan är Blåvitt som bestämmer vad de gör med pengarna. Sen så kan man ju givetvis ha önskemål. Tycker det är bra att Blåvitt är väldigt tydliga där. Annars finns risken att ”sponsorer” köper inflytande och till slut får sådan makt att de skall in och pilla i laguppställningar, spelarköp m.m.

    Men självklart skall man stödja Supporterfonden, det har jag gjort med 500 kr till att börja med. Hoppas vi blir många som skickar in pengar och att vi kan ge Blåvitt en rejäl slant så småningom.

    Blev tydligen dubbelpost...

    SvaraRadera
  11. Nä, jag tycker också det borde gå till ett pg/bg i IFKs namn eftersom de ändå skall ha alla pengar. På så sätt tror jag man lockar mycket, mycket fler villiga givare.

    SvaraRadera
  12. vorde det inte bättre om förslagsverksamheten var lite mer skild från pengainsamlandet, i den situation ifk är i är det viktigt att vara övertydlig med konstruktionen.

    SvaraRadera
  13. Il Professore

    Blåvitt är inte intresserade av att organisera en sådan verksamhet, hade IFK gjort det i dagsläget hade det varit "tiggeri" och allmänt skandal för att finansiera skatteskulder (om dom gjort det i samma omfattning).

    Men att göra det som supporters, med visst stöd av IFK blir det helt plötsligt positivt: Engegemang, framåtanda och hopp! Vi hoppas att det blir en god stämning runt supporterfonden och eventuellt i framtiden är det något som i själva verket tas över av IFK Göteborg, inte alls omöjligt.

    SvaraRadera
  14. Borde det inte finnas en mätare på hemsidan för hur mycket pengar som har kommit in, istället för att ni märklägger det några dagar?

    SvaraRadera
  15. Fan, mörklägga ska det givetvis vara.

    SvaraRadera
  16. Ja, det kommmer en mätare framöver. Nej, vi mörklägger inte. När? När det är fixat.

    SvaraRadera
  17. Jag kan bara instämma i Whoamis, Feldgraus och Stellhams svar.

    - Supporterfondens givare (alla som skänker mer än 500 kronor under 2006) kommer att delta i framställandet av en rekommendation till IFK Göteborg om hur pengarna skall användas.

    -IFK Göteborg har dock inga krav på sig från oss som ger pengar utan bestämmer själva hur man använder pengarna.

    -IFK Göteborg och Supporterfonden har i sina inledande samtal redan rört frågan om att ifall vi fondgivare ser att pengarna går till något konkret så lär det öka möjligheten för en Supporterfonden 2007 exempelvis.

    -Att stödja Supporterfonden innebär ju att stödja IFK, för pengar behövs alltid på olika håll och nu får man ett extra tillskott vilket innebär att man kan få det lättare på något annat eller andra håll där det krävts tillskott tidigare. Stärker man föreningen på ett håll ekonomiskt så stärker man ju hela föreningen- oavsett vilken del av föreningen eller vilka delar av föreningen som IFK Göteborg väljer att satsa supportrarnas bidrag på...

    -Gällande att skänka pengar direkt till IFK Göteborg istället för att organisera sig med andra IFK supportrar tycker jag frågan är väldigt underligt ställd, om det är så att det engagemanget funnits, att skänka pengar direkt till IFK, varför får man inte spontant in ett par miljoner om året då? Självfallet är det så att IFK Göteborg inte aktivt kan bedriva något tiggarprojekt och verkligen inte är intresserad av detta heller. Detta är ju ett supporterinitivativ där vi som håller på Blåvitt skapar en rörelse som gör att vi känner gemenskap och liknande mål, att tillsammans stärka IFK Göteborg.
    Stellhams exempel med stödgalor är lysande, för när man organiserar saker i stor skala och skapar ett gemensamt intresse för ett projekt så blir ju självfallet människor, vi, fansen, mer villiga att delta och att bidra med en slant eller två.

    Gällande mätare/redovisning så kommer detta inom kort, vi arbetar med att lösa den databas som krävs för att göra detta effektivt och tror att vi har klart det inom veckans slut. Så förtrösta er i detta, den är på väg upp inom kort!

    SvaraRadera
  18. Fair enough att man inte gör det i IFKs namn. Men jag tycker ni lämnar mycket övrigt att önska i era egendomliga kommentarer appropå kritik mot er eller supporterfonden. Man måste väl få ifrågasätta utan att ni skriker "sabotage". Det gör det hela mycket, mycket märkligt. Nästan som att ni faktiskt har något att dölja, vilket skulle göra i alla fall mig mycket besviken.

    Ni har ju lanserat projektet i en anda där ni antyder att Supporterfondens bidragsgivare (vi) kan bestämma vilka projekt/värvningar pengarna skall gå till. När man ifrågasatt denna retorik har man blivit idiotförklarad. Ni har ju varit allt annat än tydliga.

    SvaraRadera
  19. Jag tycker att Supporterfonden varit jäkligt tydliga med att det endast kommer bli en rekommendation från fonden vad pengarna ska användas till och att det absolut inte kommer ligga några krav på IFK Göteborg

    SvaraRadera
  20. Il proffessore/ Ingen har väl idiotförklarat någon, och har de det så ska du be dem dra dit pepparn växer, för så ska det inte vara.

    Dock har vi hela tiden upprepat som ett mantra att fonden fungerar som följer:

    Kan de som ger bidrag till fonden även vara med och påverka dess utveckling?

    IFK Göteborg bestämmer i slutändan helt och hållet hur man ska använda pengarna. Dock kommer vi på Supporterfonden att via e-post, brev alternativt telefon att kontakta alla bidragsgivare som ger mer än 500 kronor under 2006. På så sätt ska vi forma ett specifikt "Supporterfondsmanifest" med önskemål från fondens bidragande supportrar för hur pengarna bör användas av IFK Göteborg. Från projektets start har målsättningen varit att Supporterfonden skall bidra till att stärka IFK Göteborg helt eller som del av en transfersumma eller lön för en spelare. Genom att skänka minst 500 kronor (i klumpsumma eller sucessivt under året) till Supporterfonden blir man med andra ord automatiskt delaktig i utformandet av densamma. Samtidigt behöver man inte ha en åsikt eller delaktighet i arbetet om man inte själv uttryckligen vill det.


    (Från Supporterfondens FAQ)

    Nu har vi dessutom påpekat ännu mer tydligt att det är upp till IFK Göteborg att disponera medlen fritt, men att vi kommer rekomendera dem ett antal alternativ som vi som bidrar tycker vore bra saker att satsa pengar på om IFK vill och kan.

    SvaraRadera
  21. Frankie: Jag tycker ni bättrar er men det hade varit en fördel om man redovisat IFKs officella ståndpunkt till pengarna innan man öppnar för insättningar. På så sätt riskerar ingen att bli besviken. Nåväl, eod. Dock borde ni tillåta kritik och ifrågasättande när ni upplevs som otydliga och inte se det som "sabotage mot fonden". Det verkar skumt: "Ge oss dina pengar, ställ inga frågor".

    SvaraRadera
  22. Det är inte sabotage att ifrågasätta och vilja få svar på frågor om man funderar på att skänka ett par hundralappar till supporterfonden. Det är likadant med hjälporganisationer som vill få pengar, jag skänker inte ett öre utan att kolla upp ordentligt hur pengarna används. Att vara nyfiken är inte sabotage, anledningen till att många ställer frågor är att de är villiga att skänka pengar till Supporterfonden.

    SvaraRadera
  23. Kan bara hålla med föregående talare. Det kan knappast vara sabotage att ifrågasätta eller uttrycka skeptism mot någonting. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska skänka pengar till fonden eller om jag ska stödja Blåvitt genom ett bidrag eller handla mera i shopen. Med den retorik som vissa sribenter använder nu så känns det inte rätt att bidra till fonden för det viktiga är väl att stödja IFK? Hur man sen gör det spelar mindre roll, anser jag i alla fall. Jag bör väl dock poängtera att jag tycker "supporterfonden" är ett bra intiativ och jag hoppas att den blir en ekonomisk succe för IFK.
    /Fredrik

    SvaraRadera
  24. Dock borde ni tillåta kritik och ifrågasättande när ni upplevs som otydliga och inte se det som "sabotage mot fonden".

    il proffessore/ Jag har aldrig sagt att något är sabotage? Vare sig din konstruktiva kritik eller annan persons gärning, så fråga gärna på- jag svarar mer än gärna!

    Gällande att starta fonden innan man visste IFKs officiella ställning håller jag inte med dig. Detta är ett supporterprojekt och hade pågått i samma skala även om IFK Göteborg beslutat att man inte ville ta i projektet med tång...

    Dock förstår IFK Göteborg att man förmodligen själv kan vara med och påverka summan som samlas in, kanske från en halv miljon till 3,5 miljoner- bara genom att vara med och samarbeta med fonden lite...

    Olaf/ Ställ mer än gärna frågor. Ser dock inte några frågor eller funderingar i din kommentar och då kan man inte få svar. Vad undrar du över? Vad oroar dig?

    Jag är projektledare och i form av det så kommer jag mer än gärna svara på allas frågor!

    SvaraRadera
  25. Fredrik/ Med ditt och mitt bidrag blir det en ekonomisk succé. "Vänta och se"-menatlitet kommer man ingen vart med... ;)

    SvaraRadera
  26. Olaf

    Jag tror inte att det finns någon som vill sabotera för supporterfonden, jag har inte sett några sådana tendenser.

    Att fråga vart pengarna går eller hur dom skall användas är inte sabotaget, tvärtom. Vi har hela tiden uppmanat människor att höra av sig, i varje "nyhet" har det funnits kontaktadresser, i varje nyhet har det varit debatter där man kunnat fråga osv. Vi har fått in massor utav mail på kontakt@supporterfonden.se och utifrån det som frågats i debatter och dom mail som kommit in så har vi utarbetat FAQ:en. Det känns faktiskt som att ens arbetsinsats blir något förringad, är det något som är oklart så vill vi självklart bena ut det!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.