2006/02/05

Supporterfonden: 5 dagar kvar!!

SUPPORTERFONDEN En del återkommande frågor dyker upp angående Supporterfonden som har premiär på fredag. Därför vill vi klargöra ett par saker kring fonden.


Vad är Supporterfonden?

Supporterfonden är en insamling av bidrag från alla med ett intresse för ett framgångsrikt IFK Göteborg. Vi organiserar genom detta projekt tusentals IFK-fans att med små bidrag gemensamt bilda en enorm summa som skänks till IFK Göteborg vid årsslutet. Ett år där det är dags att visa hur inga motgångar, hur brutala de än må kännas, kan splittra oss Blåvita från att i alla väder stå bakom Göteborgskamraterna.

Hur ska Supporterfondens medel användas?

Supporterfonden kommer att skänka sina medel till IFK Göteborg. IFK Göteborg kan disponera pengarna hur man vill, men Supporterfonden kommer med hjälp av de bidragande supportrarna utforma ett manifest som blir en slags "rekomendation" till IFK Göteborg kring hur man som bidragsgivare vill att pengarna ska utnyttjas optimalt. Men i slutändan är det IFK Göteborg själva som beslutar om hur pengarna ska utnyttjas.

Vem har rätt att ta ut medel ur fonden?

Ingen har rätt att ta ut pengar från fonden. Fonden kommer att vara stängd under hela året och endast insättningar och inte uttag av medel är tillåtna. När Supporterfonden avslutas vintern 06/07 så kommer fondens medel överföras till ett av IFK Göteborg utsett konto som en gåva från Supporterfonden. Fondens aktiviteter organiseras formellt av Baraben Ideell Förening och föreningen bokför även alla transaktioner noggrannt. För att skydda Fondens pengar har kontot tecknats av både Baraben Ideell Förenings representant och Supporterfondens representant så bägge representanterna måste godkänna transaktionen till IFK Göteborg.

Kan de som ger bidrag till fonden även vara med och påverka dess utveckling?

IFK Göteborg bestämmer i slutändan helt och hållet hur man ska använda pengarna. Dock kommer vi på Supporterfonden att via e-post, brev alternativt telefon att kontakta alla bidragsgivare som ger mer än 500 kronor under 2006. På så sätt ska vi forma ett specifikt "Supporterfondsmanifest" med önskemål från fondens bidragande supportrar för hur pengarna bör användas av IFK Göteborg. Från projektets start har målsättningen varit att Supporterfonden skall bidra till att stärka IFK Göteborg helt eller som del av en transfersumma eller lön för en spelare. Genom att skänka minst 500 kronor (i klumpsumma eller sucessivt under året) till Supporterfonden blir man med andra ord automatiskt delaktig i utformandet av densamma. Samtidigt behöver man inte ha en åsikt eller delaktighet i arbetet om man inte själv uttryckligen vill det.

Hur ska insättningarna till Fonden redovisas?

Redovisningen av skänkta summor kommer att finnas tillgänglig för allmänhetens beskådan på www.supporterfonden.se . Varje person som skänker medel till fonden ombeds att med namn, adress och/eller personnummer ge ett kvitto på vem som har skänkt summan. Sedan redovisas alla bidrag över 100 kronor på fondens hemsida. Man kan även skänka summor under 100 kronor men då kommer de inte att redovisas med namn och datum, detta för att hålla nere det administrativa arbetet kring fonden. Man kan även skänka anonymt till fonden genom att lägga till "Anonym" eller genom att helt enkelt inte lämna sina kontaktuppgifter. Om man lämnar uppgiften "Anonym" vid inbetalning men ändå skickar med namn och nummer så kommer man att läggas i listan över fondänglar som sedan kontaktas för att vara med och ge synpunkter, delta i aktivt arbete med fonden och i höst utforma det Fondmanifest som ska vägleda IFK Göteborg i utnyttjandet av fondens medel.

När kommer fonden att lämna över den insamlade summan till IFK Göteborg?

Supporterfonden kommer vara öppen i 12 månader. I Januari 2007 är överlämnadet av fondens medel till IFK Göteborg inplanerat.

Dessa och fler frågor och svar finns redan nu uppe i vår FAQ på Supporterfonden.se

21 kommentarer:

  1. Det blir intressant att se hur intresset är för fonden. Hoppas att ni lyckas få liv i den sovande massan med änglar. Hur är intresset så här långt? Jag misstänker att det som berömmer fonden härinne är samma personer gång på gång. Personligen så tror jag att det behövs ett par stora insätning i början för att det ska bli drag kring fonden. Än en gång lycka till!/F

    SvaraRadera
  2. Gött mos. Börjar klargöras alltmer nu. Från början fanns många frågetecken, nu ser det jävligt proffsigt ut med.

    Frågan är bara: Hur kommer hemsidan att se ut?

    SvaraRadera
  3. Frågan är bara: Hur kommer hemsidan att se ut?

    Vänta i 5 dagar...

    SvaraRadera
  4. Tycker 100 kr i månaden är en bra idé. Eller 1000 spänn en gång blir de för mig.

    SvaraRadera
  5. Som student med allt vad det innebär i frågan om budget och pengar har jag ändå tänkt lägga in åtminstone en hundring i månaden. Det är en matlåda mer i veckan, så är det sparat.

    SvaraRadera
  6. feldgrau/ Samma här. Jag kommer även om jag är studerande att lägga in minst en hundralapp i månaden.

    SvaraRadera
  7. Jag kan bara hålla med en hundring i månaden kan man som student undanvara (några mindre öl exempelvis). Jag vill dock gärna höra vad IFK säger om saken men jag antar att det kommer?

    SvaraRadera
  8. F

    Dom som nu arbetat och lagt ner timmar och åter timmar i fonden kommer garanterat att sätta in från 1000:- och uppåt som en första insättning (beroende på tillgångar). Hoppas att det sedan smittar av sig!

    SvaraRadera
  9. Kan bara tala för mig själv. Klumpsumma på mellan 1000-2000 kommer i vår.

    SvaraRadera
  10. Vintern 06/07 ska pengarna föras över skriver Ni. Men om det visar sig att det halkar in en himla massa pengar redan under våren, kan det då bli aktuellt att flytta över dem redan under sommaren för eventuella nyförvärv.

    SvaraRadera
  11. Hur är det med gåvoskatt? Hur stor är den?

    SvaraRadera
  12. Jom/ Jo, blir projektet även kortsiktigt en kassasuccé kan vi självfallet tänka oss att göra två överföringar till IFK, både i sommar och i vinter.

    anonym/ Sedan ett par år är gåvoskatten avskaffad i Sverige. Det vill säga att en Allmännyttg Ideell Förening får ta emot gåvor helt skattefritt.

    SvaraRadera
  13. Hur går kontakten med företag och supporterfonden Gigant?

    SvaraRadera
  14. Anonymous nr#?

    Ett uttalande ifrån IFK Göteborg kommer nog ganska snart ;-)

    SvaraRadera
  15. Vad säger IFK Göteborg om detta? Man kan ju förstå att ekonomiska bidrag alltid är positivt men har dom uttalat sig något om detta överhuvudtaget? Gett kommentarer eller så?

    SvaraRadera
  16. Frankie/ Nu kanske jag läst på dåligt, men var ligger så stora beslut?

    SvaraRadera
  17. jom/ Det är upp till dem som skänker. Alla som skänker 500 kronor eller mer under året blir per automatik inbjudna till att delta i dialogen kring Supporterfondens formgivning.

    SvaraRadera
  18. Riktigt bra initiativ, men funderade på överlämningsdatumet. Borde inte det tidigareläggas eftersom transferfönstret mot Europa stänger 31 jan. Om då pengarna skulle komma Blåvitt tillhands exempelvis strax innan jul skulle IFK kunna planera sin disponering på ett bättre sätt... Ett förslag bara!
    /Mange

    SvaraRadera
  19. Håller med mMange innan.
    Ge IFK en chans att planera bättre genom att ge pengarna i juklapp eller ännu tidigare.

    SvaraRadera
  20. det kan ju gott räcka om ifk hålls uppdaterade om hur mycket pengar det rör sig om. sen om dom summorna gör en stor skillnad kan dom ju ev betalas ut tidigare om nåt nyförvärv skulle vara aktuellt.

    SvaraRadera
  21. Självfallet kommer IFK att få all insyn de vill i fonden och på så vis kommer de även ha 100% koll på vilka medel som kommer vara på väg från fonden till IFK.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.