2006/02/01

Baraben på filmfestival igen!

FOTBOLLSFILM Min andra och sista fotbollsfilm på den pågående Göteborg Film Festival blev Loving Maradona, en argentisk dokumentär om fotbollsgeniet Diego Armando Maradona.

Filmen är uppbygd av intervjuer och historiska klipp från Diegos liv på och utanför planen och har tagit tre år att få klar. Man får berättat från hur Diego växer upp of lämnar Buenos Aires favela och hans karriär som spelare. Diegos barndomskamrat berättar och visar hur han bor kvar fortfarande i samma nergångna område.
Ganska tidigt i filmen så tar regissören tag i den redan smått klassiska frågan; Vem är den bäste fotbollsspelaren, Maradona eller Pelé? I en argentinsk fotbollsdokumentär är dock svaret ganska enkelt.
Föräldrar, gamla tränare och supportar från lagen han spelat försöker förklara vad han betyder för dem. Att han betyder väldigt mycket för vissa ser man när en supporter börjar gråta när han talar om den tatuering av Maradona som han har på sitt bröst.
Filmen beskriver det mesta fram till VM 1994 i USA och den efedrindoping som uppdagades där. Regissören vill mena att allt det var iscensatt av FIFA för att göra ner Maradona. Sedan slutar skildringen tidslinjemässigt och jag skulle vilja ha sett lite från alla åren efter 1994. Men jag tror att regissören inte velat visa Maradonas nedgång och förfall, som han efter filmen förklarar skedde på grund av just det som hände 1994. Filmen fångar mycket väl hans supportars kärlek till honom och hans kärlek till sin familj, fotbollen och supportarna.

En klart sevärd film, inte minst för matchbilderna som dock kunde ha varit lite fler. Det är svårt att se för mycket av hans fotbollskonster.

Filmens hemsida: amandoamaradona.com

6 kommentarer:

  1. Han är inte bara en magisk spelare, numer även en människorättskämpe och aktivist av rang. Han har gått igenom svåra år med missbruk och hans engagemang nu är underbart att se...

    SvaraRadera
  2. Maradona måste dessutom inneha någon form av världsrekord i snabbantning...

    SvaraRadera
  3. Snabbare än Göran Persson.

    SvaraRadera
  4. Ja då såg vi samma film idag Brockman, då jag försov mig i lördags. (Fö skandal att bara ca 67%? av platserna var belagda då jag vet många som ville se filmen, men den var utsåld). För mig som också dyrkar Gud kan jag inte ge ett rättmätigt betyg då jag är opartiskt utav bara fan, men ståpäls det fick jag... :)

    SvaraRadera
  5. Är själv Maradonafantast och såg filmen i lördags. Inget mästerverk och bilderna från fotbollsplan var för få. Men det är intressant att se Maradonas inflytande över människor. Anledningen varför han är älskad (även av undertecknad) är att han är mänsklig (han har ju gjort hur många misstag som helst). Sedan förlåter man nästan vilka mänskliga brister som helst när man ser honom spela/leka med en boll. Han är det största geniet hittills inom fotbollen. Så är det!

    SvaraRadera
  6. tony clifton:
    Var jäkligt kasst att det var så många platser kvar när filmen är uppsatt som utsåld. Skall och se en film ikväll på Draken som har 500 platser kvar att sälja. Hade gärna haft det omvända, att fler kunnat se maradona-filmen.
    Radio/TV-referatet i början av filmen var klart gåshudsframkallande.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.