2012/03/31

Kanal Glenn: Blåvitt, Försäsong 2012

KANAL GLENN presenterar en video med våra nyförvärv (inklusive Philip Haglund och Emil Salomonsson) samt en målkavalkad av de 9 träningsmatcher vi spelat på försäsongen. Jakten på SM-guld kan börja!

2012/03/30

2012/03/29

Alternativa lösningar till vibrationsproblematiken

PROBLEMFIXARN. Eftersom vi är inhysta på ett större fuskbygge i en stad som p.g.a. lera är att betrakta som en gigantisk vattensäng, så har problem uppstått med så kallade vibrationer. Vad vi har att göra med är alltså att en och annan pensionär och öisare tycker det är upprörande att en gång varannan vecka höra det ärvda porslinet skallra i hyllorna och påminnas om hur förbannat tråkigt deras liv är. Hur mycket dammtorkning som måste genomföras. Olika lösningar har prövats och den senaste i raden har helt enkelt blivit att man minskat klacken med 600 platser. Tråkigt tycker ni, tråkigt tycker jag, så jag erbjuder här några alternativa lösningar till att få klacken att sluta hoppa:

* Fri vodkabar utan åldersgräns. (Jag tänker: "Viljan att hoppa kanske ökar, men förmågan att göra detsamma elemineras")


* Globen-designade trägolv. (Jag tänker: "Ni får väl hoppa om ni vill, men...")


* Obligatorisk dans- och klappövning med Björn Ranelid. (Jag tänker: "Gruppens förmåga till takthållning och synkronisering skadas allvarligt")


* Riktigt ojämnt underlag. (Jag tänker: "Bitskena finns att köpa i kiosken för den som tänker hoppa trots sina stukade fötter")


* Fritt inträde för ömma mödrar. (Jag tänker: "Gubben lilla, vill du ha ketchup eller senap på korven?")


* Igångsättande av kampanjen "Med hopp för svältande barn på Afrikas horn" där IFK Göteborg skänker tio kronor per genomfört hopp till Radiohjälpen. (Jag tänker: "PK-förvirring i gruppen")


* Anlita Babben Larsson som klackledare. (Jag tänker: "Hoppa Blåvitt hopp... eller knäböj Blåvitt knäböj?")


* Anlita någon från Masai-folket som klackledare. (Jag tänker: "En hel sektion lamslagen av prestationsångest")


Andra sinnrika lösningar välkomnas!

"Mutumbas citat är mer än vi tål"

2012/03/28

Tippa premiären - vinn 1000 kronor vitvaror!

TÄVLING. Nu är det dags för den allsvenska premiären och vad skulle sitta bättre då än en elvisp, mixer eller dammsugare? Det är ju precis det alla längtar efter just nu. Anywho...

Så här gör du för att vinna 1000 spänn från WhiteAway.se. Svara på följande frågor i kommentarstråden till denna bloggpost och använd ett giltigt Facebook/Twitter-konto eller en fungerande e-mejl. Vinnaren kontaktas via dessa, så kör du på fejkkonto kan du inte vinna tusenlappen och ditt deltagande räknas inte med i tävlingen.
Frågor att besvara i kommentarstråden för att delta:
1. Vad blir slutresultatet i premiären mot Syrianska (Blåvitt är bortalag i tipset)?
2. Vad blir den officiella publiksiffran på hemmapremiären mot IFK Norrköping?

BaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.comBaraBen.com

På tal om Facebook så är ni väl med i BaraBens grupp där? Snart 3 000 andra är redan det och där försöker vi dela med oss av lite extramaterial, som nedanstående bild som Alex S från svenska Afghanistanstyrkan skickade till oss med hälsningen - "Allah heter Glenn i Göteborg!"

Gör som änglar över hela världen, gå med!
https://www.facebook.com/barabenpaglenn

Bildbevis: Här är Wisemens nya konkurrenter

Läsarbild: Henrik N.

Tobias Hysén: "Erik Hamrén skämtade bara om EM"

HANKINS VS. HYSÉN. IFK Göteborgs stjärnforward och lagkapten Tobias Hysén är en av bloggarna här på BaraBen.com. Mellan varven samtalar han med Blåvittbloggens grundare Markus Hankins om läget i laget, färgen på gräset och smaken på vattnet. Här är deras senaste samtal från tisdagskvällen (27/3) transkriberat för er läsare - ord för ord. 18 frågor och 18 svar.

Ingen censur, bara raka rör.
Kaptenens (b)logg.

FETMARKERAT: HANKINS FRÅGOR
ICKE FETAD TEXT: HYSÉNS SVAR

Tobias Hysén, lagkapten i IFK Göteborg och först att bli uttagen i sommarens landslagstrupp, eller?
- Nej, alltså, jag och Erik står på scenen och en reporter frågar hur stor chans det är att jag kommer med. Och följer upp sin fråga med att svara själv - "han é klar va?". Då säger Erik," jag du säger ju det, han e klar, vi kör på det". Det sjuka är att alla verkar inte ha fattat att det var på skämt. Men det é klart att det var kul ändå. Det kändes som att det är stor chans att jag kommer med i alla fall. Han sa ju många bra saker om min personlighet och att jag alltid ger allt och sprider bra energi. Fotbollsmässigt finns det ju många som kan vara med, men i ett EM är ju sådana grejer nog så viktiga.

Är det svårt att inte ha EM i tankarna hela tiden, trots att allsvenska starten bara är några dagar bort?
- Jag tänker inte på EM. Förutom när alla andra snackar om det. Mitt fokus är bara på Blåvitt. Sen är det klart att man drömmer sig bort någon gång, tänker på hur häftigt det skulle vara att få vara med i ett mästerskap och förhoppningsvis få nån minuts speltid. Men IFK går alltid först, framför allt nu när det börjar närma sig att Allsvenskan.

Även när en reporter ringer och säger att Guidetti "attackerat" dig i Café, att han vill ha "din" plats?
- Guidetti är skön, han ringde mig direkt och förklarade hur han menade. Eller ja, han försökte ringa, men vi skulle ju lira match i Turkiet, så vi messade lite. Han är uppriktigt sagt en fantastisk karaktär. Bra spelare och en bra människa.

Ok, men även om du utåt sett måste säga så "vi är goda vänner" - blir man inte lite taggad med när det är lite "kaxig konkurrens" - där spelare tar för sig och utmanar ens plats i en trupp?
- Nja, jag är inte sån. Jag tar inte åt mig av sånt där. Andra kanske hade blivit sura, men det rinner av mig bara och det är sant. om Hamrén vill ha med mig tror jag inte det är på bekostnad av Guidetti, så det känns lugnt.

Ja, men att bli utmanad behöver ju inte innebära att man ska lacka ur. Men mer känna flåset i nacken?
- Nej, som jag sa, jag tror inte det är jag eller han i det här fallet. Snarare båda två.

Vad hoppas du kunna leverera under vårsäsongen i Allsvenskan?
- Att kunna göra det jag gjorde förra våren. Då menar jag ett bra spel och en del mål och så hoppas jag vi är med i toppen.

Har du några mer konkreta ambitioner med ditt spel, i hur du vill utveckla det?
-Det är så svårt att säga. Jag kan ju ha massa bra kombinationer med andra spelare och spela grymt bra på planen men samtidigt inte göra mål. Då är det ju svårt att säga om det verkligen är bra av mig. Är det däremot tvärtom, med sådär spel från mig men tio gjorda mål, ja då är det troligtvis så att vi vunnit en del matcher tack vare det.

Om du spelar bra men inte gör så mycket mål, det känns lite Peter Ijeh över det. Hur ser du på nivån på andra anfallare i Allsvenskan?
- Det känns som att det finns många bra anfallare faktiskt, mer än normalt. Många killar med kapacitet att göra många mål, som Wanderson och Ranegie. Killar som vet vi gör mål. Sen är såna som Söder, Sundin, Larsson och Borges spelare man vet är bra. Lasse och Claesson, Santos har varit väldigt bra. Jag kan räkna upp många faktiskt.

Ranegie är ännu en som lite halvt varit ute med "sågen", men framför allt mot Blåvitts lagbygge i år. Han tror inte på er. Kan man ta spekulationer från spelare som kör ful BMW på allvar?
- Han låter mest bitter hahaha. (Hankins notering: Sagt med mycket värme och skämtsam ton. Ingen beef här inte, kära journalistkollegor...)

Vad ska Blåvitt ha för ambitioner i år?
- Jag hoppas och tror att vi kan vinna, men det är en helt annan sak att säga det. Men efter två sjundeplatser är det ett måste att vi kvalificerar oss för Europaspel i år.

Hur är det med den mentala biten i Blåvitt just nu. Efter fjolårets fiasko var det många som var missnöjda, som inte trodde på våra tränare, som gnydde lite i det tysta. Hur långt bort från det står vi i dag?
- Man kan säga så här. Jonas, Stefan och Teddy gjorde det fantastiskt bra i tre år, vi hade det alla lite tungt i två år efter det. Nu är vi så jävla laddade och sugna att få dra i gång att det är helt sjukt. Jag och Nordin satt fyra timmar i bil i dag från och till Helsingborg och den allsvenska upptaktsträffen. Det enda vi snackade om var laget, premiären, hur vi ska göra på planen, hur han ska passa, hur jag ska löpa, vem som borde spela var, haha. Nej men det är en sjukt laddad grupp och alla bara längtar efter att få dra i gång, det är så bra det kan vara. Sen är det en bit kvar till vår topp. Men vi är så jävla redo vi kan bli.

Jag tycker det märks att du håller tungan rätt i mun. Har du funderat mycket på hur de andra i laget, föreningen och sfären runt om kring kommer granska "kaptenens" ord i år?
- Rätt i mun, eller bara rätt. Det är stor skillnad på atmosfären kring laget. Kaptenens ord väger inte tyngre än nån annans, när vi har ringen innan match säger jag alltid till någon annan att ta snacket. Vi har många bra ledare i laget, alla ska vara med och peppa. Ibland tar jag det själv, men det är allas ansvar.

Men funderar du på det ansvaret, den ledarskapspositionen, varje gång du säger något nu - eller tar du det som det kommer?
- Jag tänker till, självklart, men inte mer än innan. Jag är inte sådan som person. Det är klart att jag får ett större ansvar. När det går bra då delar vi alla på kakan, om det går dåligt då får jag ta den skit som kommer.

Jag har sett att reportrar frågat dig om du inte tar råd från din farsa kring ledarskap nu när du är kapten. Men det är väl den sista gubben man ska ta råd från när det kommer till att hålla tungan rätt i mun i alla fall?
- Haha. Ja. Och så är vi rätt olika som kaptener, han var den som alltid drev på, som mittback gick han i bräschen. Det ska jag göra också, men det blir på ett annat sätt. Jag kör mitt race och jag hoppas det ska funka, men det gör inte det utan hjälp från alla andra. Philip och jag har diskuterat under matcher att jag blir för negativ där ute ibland och det är skitbra att han säger till. Ibland märker jag inte det själv.

Det är inte första gången du nämner detta i våra samtal. Utanför planen är ju den goa gubben, är det vinnarskallen som får dig att bränna till där ute eller handlar det om Rydström-tendenser?
- Nä, det handlar om att jag vet vad som krävs och att jag vet att vi kan bättre hela tiden. Jag vet ju att Sella kan slå bra inlägg åtta av tio gånger, missar han då två i rad så lackar jag på honom. Om Philip inte vinner sina dueller så är det inte för att han inte är stark nog utan för att han inte går dit. Han vinner allt annars. Om Robin inte tar in bollen utan spelar den på ett och missar så vet jag att han e tillräckligt bra för att göra det bättre. Jag fattar att man inte alltid gör rätt, det gör absolut inte jag heller. Men jag vill att vi ska sträva efter att vara perfekta. Sen har jag blivit bättre på detta och det har till och med Sella sagt. Men han är också på mig om det blir för mycket och det är skitbra.

Med det här resonemanget finns bara en slutsats - om Blåvitt har rätt inställning hela säsongen kommer ni slå alla lag i år, eller?
- Vi kommer att vara jävligt svårslagna om vi gör det vi tränat på. Sen kommer det alltid matcher där saker och ting inte funkar som det borde och som man vill att det ska göra. Men en sak kan jag lova, vi kommer inte ha några Djurården-, Mjällby- och Gais-dippar i år.

Hur bra är Pontus Farnerud egentligen?
- Han är seriens bästa mittfältare bredvid Anders Svensson. May och flera andra är också riktigt bra men de har inte det extra i passningsspelet som Anders och Pontus har.

Vem avgör premiären mot Syrianska?
- Det gör jag såklart, haha. Jag är kapten så jag får väl ta på mig det ansvaret.

2012/03/26

Vilket stolpskott kom på att man ska ta bort 600 platser på Gamla Ullevis hemmaklackläktare?


GAMLA ULLEVI. Tydligen byggs klackläktaren på Gamla Ullevi om. 2400 platser minskas enligt obekräftad uppgift till 1800 och någon slags playwood-vägg har satts upp längs hela den övre delen av läktaren. Tyvärr har jag jobbat stenhårt de senaste månaderna och har därmed enbart följt Blåvitt-debatten ytterst sporadiskt, så nu frågar jag er läsare, ytterst ödmjukt, om hjälp med att svara på följande fråga: Vad fan är det som pågår?

- Är det ett tidigt aprilskämt?
- Har Blåvitts marknadsavdelning gett upp och fyller med spån istället för publik?
- Tror något geni att det här är "bra" för att det blir mer drag om vi fyller snabbt?
- Hur sannolikt är det att polis och väktare ska fylla detta utrymme?
- När får vi reda på att detta är en metod för att få slut på "hopp-skakningarna"?

Det tog mig ungefär en minut på Google för att få svaret.
– Stötdämparna har tagit upp en viss del. Kan vi dessutom få in en lägre kvot av människor som står där, så klarar vi gränsvärdena på alla matcher, säger Thomas Walfridsson som jobbar med evenemangsfrågor på Got Event till 1894.se.
Har detta skett i samråd med klubbarna?
– I samråd. Det är win-win för alla.
Så fuskbyggets skakproblematik har dumpats av det kommunala byggnadsförvaltningsbolaget Higab i knät på nya förvaltaren - kommunala eventbolaget Got Event. Och de går i sin tur rakt av på de klagande Stampen-bornas linje. Skakningarna ska bort till varje pris. Klubbarna viker ner sig och får en mindre arena, mindre klacksektion och sämre stämning som resultat.

Men någon strid har de inte föreningarna tagit mot detta.
Tvärtom ser det ut som att Blåvitt medverkat till att minskningen skett.
Även Supporterklubben Änglarna applåderar tilltaget. Skapa hajp heter det.

Att Gais gör det är en sak, då de enbart fyller den läktaren vid en match under året - derbyt mot Blåvitt. Men att IFK Göteborg går med på att klackläktaren minskas med - enligt uppgift - hela 600 platser, är ju rent ut sagt hål i hövvet. Behöver jag ens motivera varför jag tycker så? Ambitionen för IFK Göteborg - speciellt det hyperhajpade "Real Göteborg" anno 2012 - borde väl vara att fylla de cirka 18 000 platserna uppemot tio gånger under säsongen? Är det inte ambitionen så borde någon, på fullt allvar, avgå.

Från Änglarnas sida har man gett tummen upp till detta när Blåvitt frågat om råd. Supporterklubben tycker att detta kommer fylla klacken oftare och på så vis skapa drag. Personligen tycker jag att resonemanget är fegt, för ambitionen borde väl vara att bli fler - inte färre? "Vi kör så här i år, går det åt helvete, är trycket på biljetter alldeles för stort, ja, då utökas klacken igen till nästa år", skriver Änglarnas avgående ordförande på deras forum.

Jag tycker rent ut sagt att resonemanget är ett svagt svepskäl. Detta eftersom vi alla kan se hur arenans förvaltare Got Event uttrycker sig i intervjun med Gais-sajten 1894.se. De gör denna förändring för att få bort vibrationerna från klackläktarens hoppande Blåvitt-fans. Om då stadens största supporterförening väljer att tackla den uppkomna situationen med ett Maria Montazami-positivt grepp, där de resonerar ungefär som att "låt oss snacka om detta problem med en spin - att det skapar bättre hajp . i stället för att negga" kan jag förstå på något plan.

Men jag håller inte med dem. Alls.

Plywood-skivor som minskar antalet klackplatser är ett sista desperat svar på att läktarna ger ifrån sig dessa vibrationer till omgivande bebyggelse - och därmed stör de boendes frid i hemmet. På en arena som byggdes för ett par år sedan. Vibrationer som ingen av byggarna hade räknat med och som i efterhand analyserades med ett "hur skulle vi veta att fans hoppar" av byggherren. Inte i Nigeria eller Albanien, utan i Sverige. År 2012.

Det sjukaste av allt är att jag inte ens är förvånad.
Snacka om amatörernas afton. Suck.

Här är allt som producerades från Turkiet!

TURKIET 2012. I sedvanlig ordning har det blivit dags att summera allt det vi gjorde från det läger vi varit med på. Ifall någon av er där ute missat något. Eller bara för att visa vilken enorm hets vi bjöd på under veckan.

Samma sak gjorde vi när vi var i Barcelona 2009. Då kom vi upp i 47 bloggposter inklusive 16 delar videoblogg från Tobias Hysén. Då mestadels text & foto. När vi skickade ett team till Cypern 2010 levererade vi 51 bloggposter, nu även med en del videointervjuer.

I år har vi ökat ytterligare och kom upp i hela 63 bloggposter! Och då ingår många längre videointervjuer - och två hela matcher! Så förutom att vi hetsat mer än någonsin så kan man nog säga att vi även kvalitativt gjort vårt bästa läger. För dig som missat något och vill ha att göra inför starten av Allsvenskan om en vecka, håll till godo, för här är allt material igen.

Lördag 10 mars:

Söndag 11 mars:
- Fokus på fotbollen

Måndag 12 mars:

Tisdag 13 mars:

Onsdag 14 mars:

Torsdag 15 mars:

Fredag 16 mars:

Lördag 17 mars:

Söndag 18 mars:

Efter lägret samt extraklipp:
- Här är allt som producerades från Turkiet!

2012/03/25

Spelarblogg: Jonas Wallerstedt "Stolt över att ha representerat världens bästa lag"

SPELARBLOGG. Efter John Alvbåge, Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom har nu turen kommit till en personlig favorit. "Kalmar-dödaren" Jonas Wallerstedt.


Hej där!
Min tid i Blåvitt kan man väl säga började lite trevande. Efter en korsbandskada i Sundsvall våren 2005 var jag tillbaka de sista två matcherna på säsongen och gjorde två korta inhopp.
Trots det var Blåvitt intresserade p.g.a en stark säsong 2004.
Man var inte direkt i toppform när man anlände till Kamratgården i december 2005. Ändå startade jag en Royal League match på Ullevi i december. Har aldrig varit så trött efter en halvlek. Som tur var plockade Arne Erlandsen av mig i paus. Var inte direkt dålig men gjorde väl ingen succé heller.

2006 var inte den bästa, varken för mig eller laget. Slutade 8:a vill jag minnas. Gjorde ca 20 matcher av 26 som det var på den tiden. Startade i hälften av dom. Även om det inte var en supersäsong så var jag glad och tacksam för att jag hade klarat säsongen bra med tanke på min skada året innan.

2007 kräver nog knappast någon sammanfattning men jag går igenom den också ifall någon har glömt, men det tvivlar jag på. Innan säsongen fick vi nya tränare. De förde in ett enkelt men genialt spelsätt som alla förstod och stod bakom till 100%.

Även om jag alltid hoppade in i 60:e minuten under våren visste jag att min chans skulle komma. Det gjorde den också. Första matchen från start det året var mot Kalmar med en bedrövlig gräsmatta på Nya Ullevi efter Monster Truck. Men den kunde inte sluta bättre eftersom jag nickade in mitt andra mål i 92:a minuten. Extra skönt också efter säsongen eftersom det var just Kalmar vi fightades med om guldet. Efter den matchen var jag bofast i startelvan. Sen förlorade vi nog bara en match resten av sommarn och hösten.
Den hösten kände vi oss helt oslagbara. Spelade ingen roll om vi släppte in mål. Vi visste att vi skulle vända matchen, det fanns liksom inget annat. Den känslan förstärktes för varje match vi vann. En helt underbar känsla. Det är inte ofta man upplever den.

2008 som blev min tredje och sista säsong i Blåvitt nådde vi inte riktigt ända fram i Allsvenskan men vi vann Supercupen och Svenska Cupen och höll nästan på att gå vidare i CL. Men åkte tyvärr ut mot Basel som blev för svåra. När jag summerade säsongen efter sista matchen var jag nöjd både med min egen insats och lagets, men var en smula besviken. Vårsäsongen 2008 var den bästa våren någonsin för mig. Men sju mål på våren räckte inte för att få förtroende under hösten. Utan det blev mycket inhopp resten av året. Robin Söder gjorde det fantastiskt, men det som grämer mig lite är att jag inte fick göra en hel säsong från start efter den bra inledningen. Samtidigt som jag är lite av en slowstarter och brukar bli bättre och bättre ju längre året går. Men, men, det är bara att acceptera tränarnas beslut. P.g.a detta samt allt jag hade fått upplevt, vilket också var anledningen till att jag skrev på för Blåvitt ett par år tidigare gjorde att jag och min sambo (som kommer från S-vall) tog beslutet att flytta tillbaka till Sundsvall.

Givetvis minns jag slutsignalen mot Trelleborg 28 okt. 2007 allra bäst. Jag värdesätter också den där härliga känslan som jag nämnde tidigare att ingen kunde slå oss Kortegen genom stan längs med Avenyn och upp till Götaplatsen där alla med Blåvitt-hjärta var samlade var också helt magisk. Får rysningar i kroppen fortfarande när man tänker tillbaka på det.

Jag glömmer aldrig när vi kom hem från en match i Stockholm till Centralen i Gbg. Vår fystränare Hellberg hade alltid med sig käppar som vi gjorde olika övningar med. Ölme hade ansvaret att bära en. Han skoja till det lite och lekte blind och gick rakt in i en järnbygel med flit där normalt sett bagagevagnar står parkerade. En tant skyndade till undsättning för att hjälpa den unge mannen. Herregud vad vi övriga spelare skrattade som gick bakom och såg allt..

Det är nog bara Hjalle Tobbe och Sebban som jag har lite kontakt med då och då.

Absolut. Hoppas verkligen inte att det ska ta elva år till, till nästa guld. Det är klart man följer laget lite extra. Det är ju många runt laget också som är kvar. Jag måste säga att det var/är helt fantastiska människor som jobbar med Blåvitt. Kanslipersonal, Material, Kök, Rehabteam, Supportrar m.m. Alla var helt underbara, alltid med ett leende på läpparna. Det gjorde att man alltid var på gott humör när man åkte upp till Kamratgården. Synd att man inte fick uppleva "Nya Kamratgården" bara Men det går ju att hälsa på, trots att man inte spelar kvar.

Kalmar blev lite av ett favoritlag bland motståndarna. Har alltid gjort mål mot Kalmar både under Norrköpingstiden och Sundsvallstiden men det blev extremt under tiden i Blåvitt. Det blev som en grej. Lite samma känsla som segertåget vi hade hösten-07, att jag visste att jag skulle göra mål mot dom.

Vill avsluta med att jag är stolt över att har representerat Sveriges bästa lag med Sveriges bästa supportrar. Visst har jag kännt responsen från fansen och jag kan inte komma på nån gång någon sagt något negativt om mig som spelare. Även om det var befogat efter någon mindre bra insats. Utan istället stöttat och önskat lycka till i nästa match.

Vill också ta tillfället i akt att önska laget lycka till i år.

/Jonas Wallerstedt

2012/03/24

All in blir all out

ERLINGS MIXPÅSE. Det slog mig när jag satt på planet och skrev dessa rader för nästan en vecka sedan vad intimt det är att umgås på det sättet man gör i en grupp när man är borta på det här sättet. Och då tänker jag inte på vi tre som åkt för Barabens räkning utan snarare på den blåvita truppen. Fotboll är lite smågay helt enkelt. Det är också ett ämne som jag tog upp med den sista gästen i Erlings Myshörna. Bara det namnet är också lite smågay. Spelarna umgås väldigt nära, får massage, kramas på träningen och så vidare. Även inkilningen som var förra fredagen innehöll en del naket och halvnaket… Men det är också allt jag avslöjar därifrån. Vi fick inte vara med men fick ta del av lite inspelat material som garanterat gjorde succé under kvällen.

Nåt annat som var gay var den massage jag fick av en turk som hade bott i London i många år och till skillnad från många andra således språkade väldigt bra engelska. Det blev en turkisk tvätt på någon typ av varm stenplatta och sen massage över hela kroppen. Han var inte blyg den gubben… Saknade dock ansiktsmask vilket drar ner betyget till 3 av 5 fezar. Gayfaktorn var dock snäppet högre och landar på 4 av 5 fezar.

Det roliga är att det fortfarande finns folk som tycker och tror att attityden inom fotbollen är så jävla hård och att det är så många hemska skämt i omklädningsrummet. Alla som snackar om sånt är uppenbarligen folk som inte varit med inne i den här kulturen. Fotbollen håller på att gå från macho till smågay helt enkelt. Men så antyder också de andra två i planet att jag är lite smågay så det passar väl kanske...

*****************************************


*****************************************

Nog om detta. Veckan som helhet i Turkiet var fantastisk. Vi har haft fint väder mesta tiden och det blev så varmt under lördagen att det blev läge för ett dopp i hotellets pool. Det skulle jag dock aldrig gjort, för det var svinkallt. Lika kallt var det också under första matchen när det regnade katter & hundar och vi satt under hyllan där Karlsroo filmade, utan nämnvärt skydd. Där och då var det nästan så att vi började längta tillbaka till Valhalla, men det lär väl ändras så fort vi äntrar svensk mark alldeles strax. Valhalla längtar man dock till redan imorgon när genrepet mot Falkenberg spelas, och då är det bara en vecka kvar till Allsvenskan startar… Det är sjukt vad det är nära nu.

*****************************************

Utlottning av tröjor, videospel med mera för de som skänkt pengar till lägret är på gång och någon gång i veckan hoppas vi kunna presentera vinnarna här på bloggen.

*****************************************

En del har undrat över vad som hände med min utmaning där jag skulle springa 5km mot Mikael Stahre. Den har skjutits på obestämd framtid, pga att det inte blev av på lägret märkligt nog. Jag hävdade att Stahre förhalade det hela och krävde seger på walk over. "Ingen jävla WO" fick jag till svar då. Han viker sig inte i första taget.

*****************************************

Gällande spelet så får man såklart helt andra intryck när man kan se laget träna en hel vecka och spela två matcher på kort tid, utöver att bara se en match eller träning då och då. Det är också roligt att vara så nära att man hör hur spelare och ledare tänker kring olika situationer i matcher och på träningar.

Men var står IFK Göteborg just nu egentligen, med en vecka kvar till allsvensk premiär? Det är klart att Stahre, Edlund & spelarna egentligen är rätt personer att bedöma det bäst men jag har ändå en syn på det hela som jag garanterat inte är ensam om.

Det är ett grymt bra lag vi har på gång – men det är inget färdigt lag.

Det är inte samspelt än så länge, och vem kan kräva det med så många nya killar i laget? Men där finns tillräckligt med spetskompetens för att ändå vinna matcher i början, och dessutom kommer det alltid komma stunder i matcherna då spelet verkligen sitter och då kommer det se fantastiskt ut. Men vi är inte där ännu och det märker man. I början handlar det om att vara aggressiva, visa inställning och hoppas det bär långt.

Risken är att vi fastnar i ett krampaktigt spel under våren med många målsnåla matcher, och många oavgjorda sådana. Matcher då vi inte riktigt får ut så mycket av vårt anfallsspel. Men jag hoppas jag har fel här, och som sagt, går det bra i vår kan det bli hur bra som helst.

Så småningom kommer spelet och spelidéerna sitta bättre. Då kan det bli åka av på riktigt. Men tålamod först. Tålamod.

*****************************************

Tålamod är också något ni får ha innan ni ser mig i Kanal Glenn igen. Jag känner mig rätt utpumpad efter Turkietveckan för tror det eller ej – det tar en del kraft att förbereda och genomföra så många intervjuer på så kort tid. Nu blir det vila för mig på obestämd tid från bloggande och programledande. Sen hur lång tid det blir vet jag inte. Det kan bli en dag, det kan bli två månader. Andra får kliva fram och ta ansvar helt enkelt, precis som det är på planen. För mig blir förvandlas nu ”all in” till ”all out”. Det sista jag skriver måste dock ånyo bli ett stort tack till alla som varit med och bidragit till denna resa som varit en förmån att få åka på. Mycket tack vare att spelarna och ledarna i truppen också bjudit till så mycket som de gjort.


*****************************************

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord. Dessa bilder från ledarloppet i Turkiet sammanfattar väl egentligen det på ett väldigt bra sätt. Glädjen och kärleken som finns i den här truppen och i föreningen är så enormt stor.

Man är så stolt över att vara ängel. Alltid stolt.


*****************************************

Tack igen och på återhörande!

2012/03/23

Allsvenskans snyggaste matchtröja

INFÖRHETS. För ungefär en vecka sedan lanserade IFK Göteborg den nya matchtröjan för denna säsong. En i mina ögon riktigt stilig tröja!
Direkt började diskussionerna kring hur tröjan skulle se ut med reklam på. Många nämnde Ellos tröja som ett skräckexempel när det gäller just reklamplacering, och det fanns de som kände en viss oro över hur vår tröja skulle se ut.
Ikväll visades tröjan, som den kommer att se ut under årets matcher, upp för första gången med reklam.

Med ett leende kan vi konstatera att IFK Göteborg har den goda smaken att fortsätta med att låta all reklam smälta in behagligt i de blåvita ränderna.
På vår tröja finns ingen plats för loggor i färg, förutom Stryktipset på ena ärmen som man inte kommer ifrån.

Personligen så uppskattar jag även att ryggtavlan numera är helrandig, istället för den ruta som spelarens nummer tidigare funnits i.

Ni har väl inte missat att den nya tröjan finns att köpa i BLÅVITTshopen? Både i senior- och juniorstorlekar.

På söndag är det matchpremiär för den nya tröjan, och alla änglar uppmanas att ta sig till Valhalla för att stötta laget i genrepet inför den allsvenska starten.
Start klockan 14.00, och Falkenbergs FF står för motståndet.
Laget behöver oss, så om Du inte köpt biljett ännu så är det hög tid att göra detta. Missa inte chansen att visa våra spelare vårt stöd inför premiären nästa helg!

Väl mött!

2012/03/20

Lund ligger lågt

2012/03/19

"Obesegrade i tre decennier"

Snäll-Gerzic cribbar vidare

En av lägrets höjdpunkter: Ledarloppet!

TURKIET 2012. Lägret är över för den här gången men tro inte att vi har slut på material för det. Tvärtom, vi har en hel del klipp kvar att publicera.

En av höjdpunkterna under vistelsen i Belek var helt klart ledarloppet - Cornelia Diamond Grand Prix - som gick av stapeln efter torsdagens träning. 300 meter fullt ös (för vissa...) runt planen och alla ledarna förutom Berra kom till start. Låt vara att de hade gjort upp ett märkligt handicap-system som vi inte förstod fullt ut. Vissa gav sig själv handicap också genom att springa med extra packning runt planen... Nåväl, klippet behöver knappast närmre presentation än så. Varsågoda!

Turkiets danshyllning till BaraBens träningslägerinsats!

2012/03/18

Erlings myshörna: Philip Haglund

IFK Göteborg vs Fakel Voronezj hela matchen





Jag får be om ursäkt för handen som droppar ner i bild i bland. Det var en låg sol som bländade mig så jag försökte skugga linsen så att något av matchen skulle synas. I andra halvlek byggde vi ett solskydd men det hjälpte inte så mycket när solen slickade trädtopparna. I andra halvlek försökte jag höja stativet så att vinkeln mot solen skulle bli bättre, detta resulterade i att jag fastnade med mikrofonsladden och den drogs ur halvt, där av förlusten av ljud i delar av andra halvlek.

Gerzic fortsätter jakten...

2012/03/17

Erlings myshörna: Jakob Johansson

Tomheten som infinner sig

TURKIET 2012. Nu är allt över och precis som efter en säsong eller en viktig match så kommer tomheten krypande. Den kom faktiskt litegranna redan i torsdags när den sista fotbollsträningen var avklarad. Det är rätt mycket mer fokus och mindre flams och trams (det roliga med att bevaka laget...) på matcherna så torsdagen var lite av lägrets sista höjdpunkt rent bevakningsmässigt.



Sen är det givetvis alltid roligt med matcher men mina två kollegor som bevakat här nere för er räkning kan nog hålla med mig om att man är så fokuserad på att filma, kommentera och fotografera att man inte alls ser träningsmatcherna med samma ögon som om man skulle ha suttit på läktaren och fritt kunnat välja hur man ville följa spelet.

Vad jag främst kommer att sakna här nerifrån är småsnacket med spelarna före och efter träning, småsnacket mellan spelarna under träning och inte minst de stora asgarven från spelarna lite då och då. Eller att bara se Håkan Mild spankulera runt och se så där oförskämt nöjd ut som bara en sportchef som värvat ihop vad som ser ut att kunna bli ett riktigt bra lag, kan se ut. Sen kommer jag så klart även sakna Brown Bombers, Charlie och vakterna på spelarhotellet som varje gång behövt ringa fem samtal över en tidsperiod av en kvart för att kunna släppa in oss på området...

Förutsättningarna på Cornelia Diamond med deras Sports Center har varit perfekta. Planerna har varit av riktigt god kvalitet och trots ett monsunregn under tisdagens träningsmatch var det en fast och väldränerad plan som mötte spelarna på onsdagens förmiddagsträning. Hotellet, som vi besökt för intervjuer, kan bara klassas som internationell toppklass även om BATE-spelarna man såg där var lite uttråkade – det kan å andra sidan bero på att det var deras tredje elvadagarsläger på samma hotell den här försäsongen...

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

En ekonomisk redovisning för vår bevakning av träningslägret kommer att dyka upp här på bloggen inom en kort framtid. Men det är inte min avdelning. Jag vill hellre prata om GAIS ekonomiska redovisning. Det kanske är bittert men bitterhet är som nämnt min melodi. Ingen kan ta i från GAIS att de sportsligt sett gjorde en kanonsäsong förra året, men nu – det har visserligen inte varit någon hemlighet – får vi svar på hur GAIS kunnat göra kanonsäsongen.

Åtta miljoner back när man inför året hade ett eget kapital på bara två miljoner kronor gör att man, hur man än räknar på hur mycket Gaisgården är värd, ligger rätt många miljoner negativt på det egna kapitalet. Att göra en omvärdering av Gaisgården är lite som att påstå att ens gamla Volvo 240 plötsligt är värd 500 000 kronor när man märker att man håller på att skuldsätta sig över öronen...

GAIS har tagit en enorm risk när man förlitat sig på att Wandersonpengar ska rädda ekonomin. Nu när han inte är såld och den prekära situationen är offentligt känd kommer man dessutom inte att kunna kräva lika mycket pengar för honom vid en försäljning i år. Helsingborg, eller vilket lag som nu kan vara intresserad av hans tjänster, kommer så klart inte betala de tidigare krävda 15 miljonerna när man vet att GAIS måste sälja honom till nästan vilket pris som helst.

Skadeglädjen är den allra största glädjen och jag hoppas ärligt att GAIS förlorar sin elitlicens och tvångsnedflyttas precis som man (felaktigt) tvångsnedflyttade Örebro. Det är ett jävligt komplicerat maskineri som ska tugga igång för att det ska hända dock, allra tidigast, om GAIS presenterar en orealistisk handlingsplan och sedan uppvisar negativt eget kapital i sommar blir det inget allsvenskt spel 2012.

Enligt den osynliga handen är GAIS den första allsvenska föreningen sedan ÖSK som uppvisat negativt eget kapital, vilket är rätt allvarligt i sig. Men hela åtta superettaföreningar har gjort detsamma utan att bli degraderade, så jag bedömmer att riskerna för GAIS del är små till minimala. Både roligt och tråkigt, eftersom det naturligtvis är kul med ett derby. Men det hade varit lika kul med GAIS i Superettan.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

I dag har vi inte producerat något nytt material men det finns ändå videoklipp som ligger och väntar och som gott och väl kommer att ge er läsare underhållning de kommande dagarna. Istället har vi kunnat ta igen oss efter en rätt slitsam vecka där det vissa dagar har varit arbete från 9 till 22. Mina tre böcker jag tog med mig ner och hade tänkt läsa på lediga stunder har förblivit orörda sen flygresan ned. Men jag klagar inte, det har varit grymt kul!

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Det har hänt en del annat kring Blåvitt på hemmafronten också. Matchtröjan är släppt och personligen är jag grymt nöjd. Jag har alltid gillat mycket vitt, om än inte för mycket, inte bara i tröjan. De gånger Blåvitt har sett allra bäst ut är i en klassisk tröja med blå grund och vita ränder men med vita byxor och strumpor istället för blåa. Tänk Torbjörn Nilsson hemma mot Barcelona 1986 eller Marcus Berg borta mot Helsingborg 2005. Men blåa byxor och strumpor är så klart våra standardfärger, så att lägga in lite mer vitt i tröjan passar mig perfekt.

Jag har tidigare varit tveksam till att ta bort den enfärgade "rutan" där reklamtrycket sitter då jag haft en föreställning om att det skulle bli för plottrigt med reklam tvärs över ränderna. Men nu sitter jag här och bara njuter av vår nya matchtröja och känner ett sug efter att köpa den som jag aldrig känt tidigare. Den enda lilla negativa grejen är kanske att armarna är lite väl vita. En blå mudd runt armen, en blå rand på undersidan eller helt enkelt bara kortare ärmar hade löst det.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Bis später, eder ödmjuke tjänare feldgrau, som för evigt kommer stå i tacksamhetsskuld till er som skänkt pengar, er som kommit med kommentarer och konstruktiv kritik och inte minst till hela IFK Göteborg som underlättat det här lägret något enormt med sin gästvänlighet. Tack!

Nordin Gerzic - "The nice guy"

Gerzic greppade tag i kameran

TURKIET2012. Varje läger har sina profiler helt klart. Det vet alla som varit på läger, alla som jobbat med någon typ av läger eller varit med på något sätt som vi har den här resan. En av det här lägrets stora profiler har helt klart varit Nordin Gerzic. Efter att ha fått mycket skit av Sella på videobloggen greppade han själv tag i kameran och chillade runt i korridoren bland sina lagkamrater med en lite mer ödmjuk approach än Sella...

Kanal Glenn ger er:
Nordin Gerzic Cribs!



Framtidssnack med Stiller

Vem kan slå feldgrau? (del 2)

Så enkelt är det att kommentera

KOMMENTARER. Det har varit rätt tyst i kommentarerna sedan vi valde att ändra system för cirka en månad sedan. Anledningen till att vi gjorde det var för att det kommenterades för mycket strunt och vi tappade kontrollen genom att vi inte kunde spärra ip-adresser. Nu har vi ändrat till ett system som ger oss bättre kontroll men det har också medfört att kommentarerna blivit färre.

Det tycker vi är synd, för vi gillar när våra läsare kommenterar och ger oss feedback.

En rådande missuppfattning verkar vara att man nu måste genomgå en större registrering för att kommentera våra blogposter. Det stämmer inte. Du kan fortfarande kommentera anonymt och även ange falsk e-postadress om du vill det. Så här enkelt är det:

1. Klicka på "0 tjöt & 0 é änglar."


2. Skriv din kommentar och klicka på "Skicka som..." Om du har Facebook/Twitter/Google-konto så kan du kommentera med ett sådant. Annars kan du också välja att kommentera som gäst.


3. Skriv valfri adress, påhittad eller riktig. Är du gaisare så har vi ditt IP-nummer ändå... Lägg därtill något fyndigt smeknamn som du känner dig bekväm med och kan tänka dig ha framöver. Här har jag skrivit "Röde Ruben".



4. Skriv din kommentar och klicka på "posta kommentar" och vips så är din kommentar synlig.



5. Tack för att du ger oss feedback/beröm/kritik och bidrar till att vi ständigt kan fortsätta utvecklas!

IFK Göteborg vs Fakel Voronezj Höjdpunkter och intervjuer

2012/03/16

Erings myshörna: Robin Söder

Ny bra andra halvlek när Fakels fackla slocknade

TURKIET 2012. Förra året blev det en snöplig 1–2-förlust mot ett ryskt andradivisionslag under lägret i Antalya. I eftermiddags tog Blåvitt revansch både för den matchen och tisdagens förlust mot BATE genom att till slut rätt enkelt avfärda ryska Fakel Voronezj med 2–0 efter mål av Robin Söder och Logi Valgardsson.

Då varken Salomonsson eller Dyrestam var tillgängliga för spel mönstrade man en backlinje där Lund fick spela på sin riktiga kant och Logi fick en hel match ute på vänsterbacken. På yttermittfältet fick vi i dag se lite mer utpräglade offensiva yttrar med Sobralense och Söder som flankerade Gerzic i hans släpande roll bakom Hysén. Som i avslutningen av matchen i tisdags hade Söder en lite friare roll där han agerade både anfallare och ytter.

IFK Göteborg
Dahlin
Lund – Waehler – Jonsson – Valgardsson
Haglund – Farnerud
Sobralense – Gerzic – Söder
Hysén

Fakel Voronezj körde en blandning mellan 4-1-3-2 och 3-1-4-2 där vänsterbacken väldigt ofta gick upp och agerade vänsterytter även i försvarsarbetet, med en tydlig mittfältsroll precis framför backlinjen för Klopkov och med svenskbekantingen Peter Gitselov på vänsterkanten:

Jeremejev – Abroskin
Gitselov – Kantonistov – Chabarov
Klopkov
Gapon – Michajlov – Gerasimenko – Zjitnikov
Djatjenko
Fakel Voronezj

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Återigen finns det en minut-för-minut-rapportering på officiella hemsidan. Matchen startade något avvaktande och Blåvitt lyckades inte riktigt med sin intention att föra spelet som man kanske förväntat sig. IFK pressar dock på högt och lyckas vinna boll ofta men kommer inte till några särskilt farliga lägen. Hysén har ett tidigt genombrottsläge där han fälls och nog borde ha fått en straff. Det visar sig dock rätt snart att domarna för dagen inte riktigt håller den klass som man kunde hoppats. Sanningen är nog att de inte höll någon klass alls.

De första 20 minuterna passerar utan att speciellt mycket händer förutom att spelet från ryssarnas sida blir lite mer grisigt. I den 25 minuten så får Söder en riktigt ful tackling över foten och tvingas kliva av för en stund. Ingen annan åtgärd än frispark från domarens sida. Fakel spelar nästan bara långbollar och springer offside en hel del samtidigt som Blåvitts spel inte riktigt klickar. Med tio minuter kvar av första halvlek slår Gerzic en hård och välriktad hörna som Kjetil kan skarva vidare mot bortre ytan där Philip Haglund står helt fri och får möjlighet att dra på en riktig kanon mot mål som dock den ryske målvakten lyckas rädda. En fin hörnvariant.

Strax därefter får Haglund det som visar sig bli matchens enda gula kort när han i en nickduell väldigt, väldigt lätt sätter upp händerna i ryggen på sin motståndare. Pinsamt dålig nivå på domarna och det märks även bland ledare och spelare att det är lite grinigt. Stahre föreslår att Haglund ska "ta honom nästa gång istället" om motståndaren som tacklade Söder och Farnerud börjar också ilskna till.

Med några minuter kvar lyckas ryssarna skapa en av få möjligheter där Erik Dahlin tvingas rusa ut och slänga sig framför en anfallande Fakel-spelare som dock lyckas peta bollen vid sidan av men sedan ramlar/lägger sig över Dahlin. Domaren blåser dock inte här och spelet går vidare. När så halvleken håller på att ta slut lyckas Farnerud och Hysén väggspela sig fram och till slut kan Farnerud spela in bollen parallellt med mållinjen där Söder står på bortre stolpen och enkelt kan lägga in bollen i öppet mål. Skönt för spelarna att få ett mål inför halvtidsvilan trots att spelet inte riktigt sitter.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

I andra halvlek är det ett nytt Blåvitt, igen, som kliver ut på mattan och visar en helt annan aggressivitet, rörelse och passningsförmåga. Efter sju minuter tar Haglund en jättefin båglöpning ut på högerkanten där Sobralense gått in i banan och lämnat en yta. Haglund får bollen och sätter en stickare på Hysén som löpt ut åt höger. Han spelar i sin tur in bollen snett inåt bakåt och både Farnerud och Gerzic släpper bollen trots bra skottlägen, istället är det Logi som smugit med upp som klipper till bollen med sin (sämre) högerfot från rätt lång distans. Skottet letar sig in vid målvaktens högra stolprot och i just det ögonblicken känner jag mig jävligt glad för Logis skull som gjort bra träningar på sistone.

IFK dominerar totalt nu och Fakel slår bara i från sig. Sobralense får en riktigt ful stämpling som domaren ändå släpper, men i det här läget har Blåvitt spelat upp sig såpass att frustrationen över ryssarnas spel snarare gör att man bara spelar ut dem ännu mer. En fin hörna där Hjalle nickar ner till Hysén som drar till direkt räddas av målvakten. I den 63 minuten byter Stahre ut båda de svårt tacklade spelarna Söder och Sobralense mot Moberg-Karlsson och Sana i raka byten.

Ryssarna lyckas fortfarande inte med någonting och byter in två lite längre spelare för att få bättre utdelning på sina långbollar och eventuella fasta situationer. Det ger inte speciellt mycket då Blåvitt fortsätter att ha bollen men visserligen inte skapar så enormt många farliga möjligheter. Med kvarten kvar säkrar man upp lite genom att byta ut Haglund mot Selakovic (vilket medför att Sana flyttar över till vänsterkanten och DMK flyttar upp på topp) och Hysén mot Stiller, vilket ger ett mer klassiskt 4-4-2 med mindre offensiva yttrar.

Elljuset på anläggningen drar äntligen i gång efter att solen gått ner bakom horisonten, men någon värme ger det inte direkt när temperaturen sjunker ner mot noll grader (känns det som, vi fryser i alla fall lika mycket som vi brukar göra på Vallhalla). Stahre gör ett par byten till i slutet av matchen, Waehler kliver av till förmån för Azulay som gör en av sina första (eller sin första?) matcher för Blåvitt och Allansson kommer in istället för Gerzic. Blåvitt spelar under den sista kvarten mest av matchen och uppgivna ryssar kommer inte långt i sina anfallsförsök.

En rättvis seger där Blåvitt återigen snäpper upp sig till andra halvlek och går och kör över ett Fakel Voronezj vars klass kanske skulle kunna motsvara ett lag i allsvensk botten/toppen av Superettan.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

FELDGRAUS FEM.En väl genomförd match slutar i seger och det återspeglar sig så klart i vad som finns med i feldgraus fem:

  • Stahres matchcoaching är intressant att följa. Han är aktiv och ger ständigt korrigeringar ut till spelarna även om vissa tillrop är lite mer av det allmänna slaget ("spela fotboll!"). När spelet inte riktigt sitter i första halvlek gör han även en taktiskt omdisposition där Gerzic och Haglund byter plats för att få lite mer spelskicklighet närmre backlinjen och Haglunds löpstyrka längre upp.

  • Logi Valgardsson gör en bra insats i dag och får krydda det med att drämma in ett av de där skotten som jag väntat på. Rent defensivt sattes han inte på några större prov men var väldigt bra i offensiven. Kanske kan han ändå ta ett kliv till och bli den utpräglade vänsterback vi saknar?

  • Hela backlinjen sköter sig klanderfritt i dag och Hjalmar/Waehler agerar stabilt tillsammans med Lund som även är väldigt delaktig i offensiven.

  • Dagens negativa punkt kan inte bli annat än domarna. Jag vet inte riktigt vad man kan säga. När ni ser matchen i efterhand kommer ni förstå...

  • De två som manar på laget mest ute på plan sitter även bredvid varandra i omklädningsrummet. Att Hysén är en av de två är inte speciellt oväntat. Att den andra heter Nordin Gerzic och bara varit i IFK i en och en halv månad är lite mer oväntat, men inte desto mindre väldigt kul att se och höra!

Bildfakial från matchen mot Fakel







Ytterbackssnack med Logi & Emil

Joelbitar

Inför IFK Göteborg-Fakel Voronezj

TURKIET 2012. En lugnare uppladdning inför dagens träningsmatch och även lägrets sista fotboll väntar. Det blir ingen gemensam fotbollsträning nu på förmiddagen. Efter matchen i kväll kör grabbarna inkilning för de nya (inklusive "nya" killar som Haglund och Salomonsson) och sedan åker IFK Göteborg hem på lördagen. Istället blir det en hel del video som ännu inte hunnit upp på Youtube och en del text, inklusive den här införrapporten.

Hur Blåvitt kommer att ställa upp i dag är så gott som omöjligt att gissa sig till eftersom man inte spelat elva mot elva sedan den förra träningsmatchen. Rimligen borde dock Dahlin få stå i mål eftersom Alvbåge stod förra matchen. Även Farnerud känns rätt given i startelvan efter att ha återkommit till träning från sin sjukfrånvaro. I backlinjen känns det som att Bestefar och Hjalle kommer att få fortsatt förtroende som mittbackar för att spela in sig så mycket som möjligt inför Allsvenskan. Salomonsson till höger känns också rimligt. På vänsterbacken kan det bli Lund eller Logi som gjorde en riktigt bra gårdagsträning. Dyrestam rehabade i går och är ett osäkert kort.

På mittfältet tror jag att Haglund och Farnerud, vårt startinnermittfält framöver, kommer att spela. Sen tror jag att Stahre kommer ge Sobralense och Sana chansen från start i dag mot ett lite sämre motstånd där vi kommer äga mer boll. Istället för ett 4-2-3-1/4-4-1-1 som mot BATE känns det även som att man sätter upp Söder på topp bredvid Hysén och kör ett lite tydligare 4-4-2. Men det här är som sagt en stor gissningslek så följande startelva ska tas med ett par stora nävar salt:

IFK Göteborg
Dahlin
Salomonsson – Waehler – Jonsson – Valgardsson
Sobralense – Farnerud – Haglund – Sana
Söder – Hysén

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Fakel Voronezj är ett ryskt lag från andradivisionen där de för tillfället – Ryssland byter från vår-höst till höst-vår just nu och kör därför en maratonsäsong som började för ett år sedan men inte är slut förrän till somaren – ligger på en nittondeplats av tjugo lag (mycket tack vare att det tjugonde laget dragit sig ur ligan). Inte riktigt samma klass som BATE Borisov med andra ord. Å andra sidan har den ryska ligan blivit väldigt mycket bättre de senaste åren vilket inte minst Wernblooms CSKA visat i vintras. Förra året mötte vi dessutom Vladivostok från samma andradivision och fick stryk med 2–1 här nere i Antalya.

Fakel Voronezj spelade 2010 i den ryska tredjedivisionen slutade på en fjärdeplats där men efter återbud och nej-svar från påtänkta lag till andradivisionen blev de alltså uppflyttade inför förra årets ligastart. Klubben har ett flertal gånger blivit tvångsnedflyttad och i Ryssland är det rätt vanligt att klubbar övertar licenser från andra klubbar och byter namn till redan tidigare tagna namn, så om jag inte missuppfattat något har det under de senaste fem åren funnits fyra klubbar i Voronezj som hetat "Fakel".

Laget som IFK spelar mot i dag är tekniskt sett grundat 2010 efter att den tidigare Fakel-inkarnationen blivit utesluten ur andradivisionen 2009 på grund av mutningsförsök av och hot mot domare. Historiskt sett (den är till dig BB-Claes) så har klubben sitt ursprung i ett 1947 grundat fabrikslag i Voronezj, en stad med 900 000 invånare ungefär 50 mil söder om Moskva och 20 mil nordöst om gränsen mot Ukraina, men har alltså på vägen bytt skepnad ett antal gånger.

Klubbens mest kände spelare bör ha varit Valerij Karpin som spelade där i en säsong 1989 innan han gick vidare till Spartak Moska och sen flög ner till Spanien där han spelade elva säsonger i Primera Division för Real Sociedad, Valencia och Celta Vigo samt gjorde 73 landskamper för OSS/Ryssland. Dagens lag innehåller inte riktigt samma klass men det finns ändå ett par intressanta namn i truppen.

Först ut har vi Aleksandr Kudrjasjov som fyller 38 år i år. Han har under de 12 senaste åren av sin karriär spelat i 12 olika klubbar, alla från Ryssland, inklusive tre olika inkarnationer av Fakel Voronezj.

Landslagsmeriter i truppen är det ont om men undantag för ett par om de icke-ryska spelarna. Juris Laizans är troligtvis det mest internationellt kända namnet, han har spelat över 100 landskamper för Lettland, inklusive EM 2004 där han blev inbytt i alla tre gruppspelsmatcherna. Målvakten Emilian Dolha har gjort två landskamper för Rumänien och spelade senast för Dinamo Bukarest där han bland annat stod sex matcher i Europa League-gruppspelet. Det finns dessutom en före detta uzbekistansk landslagsman med 40 landskamper i bagaget, Andrej Akopjants, i truppen.

Det mest överraskande namnet är dock varken känd för klubbyten eller landslagsmeriter. Pjotr Gitselov heter han, eller Peter Gitselov här i Sverige, och har gjort 25 allsvenska matcher och 85 matcher i Superettan för Öster, Boden och Mjällby där han spelade allsvenskt så sent som i fjol. Han har även tidigare spelat i Ryssland med bland annat en match för Rubin Kazan under deras guldår 2008. Nu har han återvänt till sitt födelseland och finns alltså med i Fakel Voronezj trupp. Spännande!

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Förhoppningen är så klart att Blåvitt ska ta med sig spelet från andra halvleken mot BATE och gå ut och ta kommandot. Men man ska nog inte underskatta Fakel även om det på pappret ser ut som ett lag av dålig allsvensk kvalitet. Det finns som nämnt ovan ett par spelare som åtminstone tidigare har presterat på hög nivå både nationellt och internationellt.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Göttmosa Fakel!

Sellas videoblogg del 5: Joel & Jonte spelar videospel

2012/03/15

Erlings myshörna: Mikael Stahre

Barabén med kaptén Hysén

Turkiet 2012: Sista träningen?

TURKIET 2012. En intressant och lång träning i dag som även avslutades med en liten överraskning (som ni får se i ett senare klipp). Dyrestam och Jakob saknades av okänd anledning och var kvar på hotellet. Dyre kom dock ner efter ungefär halva träningen och körde lite lätt rehabjoggning vid sidan av huvudträningen. Sam rehabtränar fortfarande och hade i dag sällskap av Emil Salomonsson som dock inte åkt på någon värre skada. Hade det varit allsvensk match i dag hade han spelat, som han själv sa.

Båda killarna körde först lätt jogging och drog sen igång med lite lättare passningsövningar tillsammans med sjukgymnasten Fredrik Larsson. En skön snubbe som ni kommer att få se en intervju med vad det lider. Allra sist kördes det lite stretch och sen var träningsdagen över för rehabherrarna som nu var tre till antalet efter att Dyre dykt upp. Dags att njuta av solen lite med andra ord. En sol som återigen visat sig över södra Turkiet efter två dagars göteborgsväder.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Målvaktsgänget med Alvbåge, Dahlin och Strömberg (även kallad "Aggan" av Sella) körde en egen uppvärmning och övade sen på en hel del bollhantering med fötterna. En rätt simpel övning där målvakten får en pass från sin högersida och ska ta emot och dra med sig bollen till vänster (och tvärt om) för att snabbt passa vidare till sin vänstersida. En intressant övning som så klart ska efterlikna ett bakåtpass från en back och snabb igångsättning med boll ut till en ytterback.

Därefter blev det lite inlägg som skulle plockas ner och sen återigen Remners stenhårda skott från ett avstånd motsvarande strax utanför straffområdet, där det gjordes ett par fina räddningar av alla tre målvakter, men där Aggan nog stod för den mest imponerande. Alvbåge visar som vanligt mest temperament, vilket alltid gillas! Därefter slöt målvakterna upp i det stora gängets träning.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Resterande gänget delades efter lite lattjande upp i två åttamannalag, med de röda västarna beståendes av Logi och Kjetil; Sana, Nordin, Haglund och Sella; samt Stiller och Hysén. Det blå laget utan västar bestod av Lund, Hjalle och Azulay; Sobralense, Farnerud och Joel; samt DMK och Söder. Allra först kördes den vanliga passningsövningen med ett lag i ring runt det andra laget som springer och får en pass och passar tillbaka, eller dubbelpassar, eller driver med boll och passar tillbaka.

Ytterligare ett par passningsövningar på led följde med en del variationer som gör det lite mer intressant än att bara passa fram och tillbaka. Vad jag däremot saknar i passningsövningarna som JO och Rehn gärna körde är någon form av tävlingsmoment (med armhävningar som straff för förlorande laget så klart). Det kanske är en tydlig strategi från Stahre och Edlund för det är ytterst sällan som det är någon form av sådan tävling inblandad i träningen.

Den sista delen av passningsträningen var en ny variant jag inte sett tidigare där spelarna ställer upp sig i fyra led i varsitt hörn av en tänkt kvadrat med sidor på kanske 15-20 meter. Bara en boll är inblandad och ska passas runt bland de inlöpande spelarna med (i bästa fall) en touch samtidigt som spelarna springer tvärs över kvadraten. Här var det lite blandade resultat på både passningar och tempo men det var en intressant övning där även spelarna taggade till lite för att kunna hålla bollen "på snöre" så länge som möjligt.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

I det här skedet av träningen hoppade målvakterna in i utespelargänget och tog på sig gula västar. Nu körde man tvåtouch på en större yta där det gällde att hålla bollen inom laget så länge som möjligt. Målvakterna var "jokrar" och kunde användas av båda lagen när de hade bollen. Det märktes att det finns lite att öva på med fötterna för dem även om det är långt från Bengan-klass.

Stahre var här tydlig med att man måste variera sitt spel och inte bara köra korta eller långa bollar utan gärna växla inte bara passningstypen utan även intensiteten, "kort, kort, lång – hård, hård, lös" var ledordet här. Det röda laget var något bättre här och det märktes på Farnerud i det blåa laget att han mått lite si och så på sistone då han inte alls höll samma klass i passningsspelet som under de första träningarna.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Sist ut var det tvåmålsspel nio mot nio med åtta utespelare och en målvakt (de tre målvakterna roterade) i samma grupper som västarna delats ut i tidigare (röda i ett 2-4-2 och blåa i ett 3-3-2). Som oftast när de spelar denna typen av spel så kör man utan hörnor och inkast och låter istället målvakten i det lag som ska ha bollen börja om spelet genom att ta en boll ur eget mål och rulla ut.

Återigen är det röda laget något bättre och pressar på rätt bra, men skapar inte några helt solklara målchanser utom vid ett tillfälle då Hysén lyckas dra iväg ett skott från sned vinkel i den bortre kryssribban och ut. Precis därefter lyckas Söder sätta 1–0 till det blåa laget efter att en röd väst tappat boll lite för enkelt. Kjetil blir riktigt irriterad och skäller en hel del på sitt mittfält med Nordin och Haglund. Strax därefter lyckas dock Nordin revanschera sig genom att skjuta in 1–1 på ett pass snett inåt bakåt.

Nu börjar de blåa komma in i spelet lite bättre och har ett par fina sekvenser där Söder, Moberg-Karlsson och Allansson väggspelar sig fram snyggt till ett bra läge. Strax därefter så slarvar de röda återigen när Kjetil har bollen i ett trängt läge och försöker tunnla Söder för att hitta till Gerzic. Tunneln lyckas med bollen stannas upp lite av Söders ben så att (tror jag) DMK kan hinna före och panga in 2–1 till de blå.

Nu trillar plötsligt bollarna in i snabb takt åt båda håll och både 2–2 och 3–2 kommer inom någon minut. Andra målet där gör Söder efter ett inspel från höger som studsar på Sellas ben och tillbaka till Robin. Alvbåge ryter till för att Sella inte rensar, som svarar med ett "men vafan den går ju genom tre ben!". Blåa lyckas något överraskande hålla ledningen och vinner den här matchen.

Till sist går man över till samma spel fast med en begränsning på två touch. Här blir det inga mål men återigen är det röda västar som spelar bäst. Alvbåge som står i det röda målet i slutet får gång på gång extra bollar skickade till sig för att de pressar på såpass mycket och vinner bollar på "inkast" och "hörnor" som ska startas om hos honom, medan Dahlin i det andra målet har gott om bollar kvar att kasta ut.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Ingen fotbollsträning i eftermiddag heller och det är osäkert om det tränas gemensamt under morgondagen inför matchen också. Det här kan ha varit den sista träningsrapporten här nerifrån.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

FELDGRAUS FEM. Många positiva punkter i dag!
  • Om man inte redan älskar Alvbåge så gör man det när man sett honom på ett par träningar. Vinnarskalle och humor i en underbar blandning. "Kuken, ballen, Eyravallen" ekar över planen när han inte lyckas plocka ett skott från Remner under den tidiga målvaktsträningen.

  • "Chefen", det vill säga Håkan Mild, är en riktig skojare som glider runt och har det skönt här i den återkomna värmen. Som ni har sett i videoklippen står han ofta och bollar lite med Gerzic och skojar även en hel del med oss. I det senaste numret av Offside delar också Haglund med sig av ett SMS från deras utekväll i Barcelona på förra lägret, ett kort "Kom till Shoko. Jag regerar här". Kan man inte älska Håkan?

  • I dag var Logi en av de bästa på planen och jag hoppas verkligen att han får till en bättre säsong i år än tidigare. Han är en liten minifavorit hos mig med ett bra, tungt skott som han tyvärr inte fått visa prov på i Blåvitt, men som jag såg på tv från U 21-EM i Danmark förra sommaren och på träningarna. Fick mycket beröm av tränarna i dag också under både passningsövningarna och tvåmålsspelet.

  • Under passningsträningen i den tänkta kvadraten med löpningar tvärs över så får grabbarna till ett riktigt bra tempo och fina passningar under en sekvens på uppemot en minut där bollen verkligen går som på ett snöre mellan skorna och där det överlappas och slås direktpassningar gång på gång på gång. Förhoppningsvis får vi se lite mer av det mot Fakel Voronezj i morgon.

  • Skojare är även Erik Lund och Stefan Selakovic. Efter träningen övade de lite inlägg och jag sa till dem att slå fina bollar varpå Lund snabbt kommenterar att det "inte är vårt fel om det inte blir mål" syftandes på Stiller, DMK och Söder som agerade anfallare. Efter 5-10 rätt fina inlägg utan resultat vänder sig Sella om och drar till med "vi säger ju det, det är inte vårt fel om det inte blir mål!"