2012/03/06

Årsmöte och sånt

SMÅTT & GÔTT. Det var årsmöte för allas vår förening IFK Göteborg i kväll. Eller "allas vår" är väl fel att säga med tanke på de pinsamma siffror som varje år presenteras på just årsmötet, vad gäller antalet medlemmar i föreningen och antalet närvarande röstberättigade på samma tillställning. Jag kan inte poängtera nog hur fullständigt jävla pinsamt det är att inte vara medlem i den förening man påstår sig älska allra mest. Visst finns det en kostnad inblandad i det hela som gör att ett fåtal av er icke-medlemmar har en någorlunda godtagbar ursäkt. Men det finns väldigt många av er där ute, däribland några av mina närmaste vänner, som helt enkelt bara är för slöa för att betala in pengen. Här är länken. Gör din jävla plikt som Blåvittsupporter. Bli medlem i IFK Göteborg.

Sen är det nästan lika dåligt att man som medlem i föreningen inte gör sin andra plikt och om möjligt går på årsmötet. Medelåldern där är säkerligen långt över 50 men när man kollar på läktaren är det en helt annan grupp människor som är där. Det finns en diskrepans där som är svårförklarlig. När man står på läktaren och pratar om hur föreningen sköts (oftast i negativa ordalag) så har man en enda möjlighet att påverka detta. På årsmötet har du som supporter inte bara din möjlighet, utan även din rätt, att påverka hur föreningen ska skötas. Det är där styrelsen väljs, det är där motioner läggs fram. Man kan skratta lite åt hur Gamla Kamrater i princip varje år framför klagomål/önskemål på årsmötet som framstår som skruvade eller i bästa fall bara lite lustiga, men de utnyttjar i alla fall sina rättigheter som medlemmar. Det ska de ha kredit för.

Årsmötet är "tråkigt" och formellt till stor del. Men det är rätt jävla tråkigt att gå till Gamla Ullevi ibland också när man är helt övertygad om att vi kommer tappa poäng mot något bonkegäng. Ändå är du där. Och där kan du inte ens påverka något.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Rent ekonomiskt ångar föreningen på, trots ett underskott på 4,0 miljoner kronor förra året. Precis som Kent Olsson sa i sitt inledningsanförande så var det en förlust man var beredd på och annonserade ut redan under förra årsmötet. Själv var jag något mer optimistisk för ett par veckor sedan och trodde att man trots en dålig sportslig säsong ändå skulle kunna uppvisa ett nollresultat tack vare ett stort antal positiva ekonomiska tillskott under föregående år. Men nybygget av Kamratgården och ett par andra poster som gås igenom senare satte stopp för detta. Sammanfattningsvis ska vi ändå vara nöjda med den ekonomiska situation vi sitter, och har suttit, i de senaste åren.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Snart är det dags för mig, Erling och Karlsro att sätta oss på flyget ner till Antalya och Turkiet. Det ska bli riktigt kul att komma nära spelarna ännu en gång, även om spelartruppen förändrats något sedan Barcelona 2009... Av 32 A-lagsspelare (och tre tränare) det året är det mindre än en tredjedel, inte ens en elva, som är kvar: Mikael Dyrestam, Erik Dahlin, Tobias Hysén, Jakob Johansson, Hjalmar Jonsson, Erik Lund, Tobias Sana, Stefan Selakovic, Hannes Stiller och Robin Söder. Det som är kul är att dessa 10 i nästan samtliga fall är med och konkurrerar om en plats i startelvan. Det är inga truppbreddare som fått hänga kvar under den långa resan mot 2012. Appropå Hjalmar, som varit med i truppen nästan så länge man kan minnas, så livetwittrade Alvbåge följande från mötet:
Ska bli spännande o se om Hjalmar Jonson får sitt medlemspris för sina 50 år i klubben ;)
Följ honom, det är alltid intressant att få inblick i en spelares vardag!

Många nya ansikten i Turkiet alltså och därför även extra spännande. Som vanligt ska jag försöka rapportera textmässigt i form av analyser av träningar, spelidéer och allt annat som finns att rapportera om kring ett träningsläger (och annat aktuellt) medan Erling – som i min mening, utan att överdriva, är Sveriges absolut bästa ideellt arbetande mediapersonlighet inom sportsektorn (hur många andra har fått Henke Larsson att skratta under en intervju?) – står för rörlig media i visst, från min sida motvilligt, samarbete med mig samt längre textintervjuer. Karlsro är med i egenskap av att vara en absolut fantastisk videoredigerare, men kanske kommer vi även att få se annat material från honom?

Stöd vår insamling genom att putta in ett bidrag till plusgirokonto 438346-9. Märk din insättning "Turkiet 2012" + ditt namn/din grupps namn. Utan ditt bidrag blir det ingen resa.
(Gåvolämnarna presenteras i en lista här på bloggen efter hand så vill du/ni skänka pengen anonymt, skriv inget namn.)


»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Antalet medlemmar i föreningen minskade från 5 552 år 2010 till 5 156 år 2011. Det är inte acceptabelt. Det är inte heller acceptabelt att bara 267 av dessa 5 156 dök upp på årsmötet.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Vad gäller ekonomin i övrigt så kommer det ingen längre analys från mitt håll för tillfället i alla fall. Vill man läsa detta föreslår jag den osynliga handens genomgång, signaturen Jakebox blogg eller nästa nummer av Änglarnas medlemstidning Blått&Vitt. Däremot kan det vara intressant att ta upp ett par punkter som framkom på årsmötet.
  • Att kostnaderna för Akademin har ökat från de senaste årens cirka 8 miljoner kronor till över 10,5 miljoner kronor för 2011 beror på att man gör en medveten satsning på U-truppen och underliggande årskullar och att den ökade kostnaden främst kan härledas till att man utökat organisationen genom fler tränare. Detta för att bättre kunna jobba mot det mål på en A-trupp bestående av 50 % spelare från Akademin.

  • Att Blåvittshopens dåliga lönsamhet (ett negativt resultat) för 2011 ska bero på att man dels har gjort en extra satsning på att förbättra sortimentet och att gamla osäljbara kollektioner har belastat lönsamheten. Målet på kort sikt är att återvända till en vinst på över miljonen på en omsättning på strax under tio miljoner.

  • Att sponsorintäkterna inte ökat så mycket som förväntat (från supporterhåll) beror på flera orsaker. En är att ICA minskade sin sponsring något då man sedan innan 2011 beslutat att minska sponsoråtaganden inom sportsektorn men att man även har minskat något på kraven för motprestation från IFK:s sida. En annan är att sponsorn SEFA istället för att sponsra föreningen direkt, har gjort så indirekt då man byggt nya Kamratgården i princip till självkostnadspris.
»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Var det inte extremt roligt och en rätt rejäl egoboost som supporter till Blåvitt när den av Erling intervjuade norrmannen i Kanal Glenns senaste avsnitt liksom bara var tvungen att berätta om hur han såg IFK–Milan på Nya Ullevi när han var liten?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Kent Olssons inledningstal på nämnda årsmöte innehöll utöver en kortare genomgång av vad som genomförts sedan styrelsen under vintern 2006/07 satte upp en första femårsvision för föreningen. 2011 var bokslut och även om man fortfarande är en bra bit från att vara "Nordens ledande idrottsförening" så har det ändå hänt en hel del, som alla är medvetna om. Kent presenterade sedan riktlinjerna i den nya vision som ska genomsyra föreningen framöver. Ledorden är "passion – proffessionalism – kamratskap" och den sportsliga målsättningen är fyrdelad. Tre punkter på planen: att vara topp tre i Allsvenskan, att vinna Svenska Cupen, och att återkommande spela i gruppspel i antingen Champions League eller Europa League; och en punkt vid sidan av: att minst 50 % av A-truppen ska ha sin bakgrund i Akademin.

Ekonomiskt så är målet att öka omsättningen med 10 % för varje år och att det egna kapitalet alltid ska vara minst 25 % av omsättningen. En del av detta mål ska uppnås genom att öka publiksnittet till 15 000 åskådare varav 10 000 av dessa ska ha årskort, en annan del är att skaffa sig clean court på Gamla Ullevi. Ett första steg i detta är enligt Kent att få rättigheterna till den elektroniska reklamen som rullar runt planen. Man hoppas även kunna öka omsättningen på Blåvittshoppen från dagens runt 8 miljoner kronor till det nästan dubblade 15 miljoner kronor – vilket även, given tidigare information, implicit innebär att man vill öka vinsten till runt 3 miljoner kronor – år 2014. Det ska bli högst intressant att följa detta då souvenirförsäljningen är ett sorgebarn i nästan alla allsvenska föreningar. IFK har i stort sett gjort ett nollresultat över de senaste tio åren, om det inte vore för att guldstrider år 2005, 2007 och 2009 hade dragit in lite extra stålar i kassan.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Det kan för övrigt bli aktuellt med en andra träningsmatch nere under Turkietlägret. Inget är dock spikat på den fronten.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Om jag framstår som en smula bitter i inledningen till den här posten så kan det bero på att jag är det. En av de allra finaste komplimangerna jag fått på senare tid var ett inlägg på Alltid Blåvitts forum där signaturen "shonuff" skrev att
[f]eldgrau kan ju iofs vara smått genial ibland, men också en riktig bitter fi**a ibland ;)
vilket i min mening är en väldigt träffande beskrivning. Jag är inte bara genialisk när jag är som bäst, jag är också ofta ohämmat bitter, förbannad, arg, besviken, hatisk eller nedstämd i mina allra bästa alster. Det är sällan som en text berör läsaren på ett djupare plan om det inte finns inslag av negativa, sorgliga eller på annat sätt "oönskade" känslor. Den allra bästa texten som publicerats på BaraBen är en sådan – skriven av disco, den ende man som jag trots diametralt olika åsikter i väldigt många andra frågor verkligen kan kalla min själsfrände rent fotbollsmässigt –, nämligen krönikan Min far, skriven efter skattehärvan 2005.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Sheffield Wednesday, Englands Blåvitt, är på god väg mot näst högsta engelska divisionen. Det kan bli en direktplats eller i värsta fall en play off-plats i vår. En av Englands klassiska föreningar, med lika många ligaguld som Chelsea, förtjänar att spela högre upp än i tredjedivisionen. Jag gillar The Owls.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

disco är vid sidan om mig själv för övrigt en av skribenterna som håller på att arbeta med Supporterklubben Änglarnas jubileumsbok. Änglarna fyller 40 år nästa år och naturligtvis ska det i samband med detta släppas en bok som beskriver supporterkulturen kring Blåvitt. Har du något att dela med dig av, ett minne, gamla souvenirer, en kontakt till någon gammal klackhjälte? Då ska du kontakta oss.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Ge Mikael Stahre en vecka med Erlings Göteborgsvitsar nere i Turkiet så kommer han att komma hem som en fullfjädrad göteborgare. Rappa och roliga svar har han uppenbarligen redan sinne för. Under utfrågningen på årsmötet fick vi bland annat på frågan om hur Blåvitt tänkt spela i år höra svaret "Framåt!". En längre utveckling följde dock där det enda som är hugget i sten mer eller mindre är att det blir en målvakt, en fyrbackslinje och två balansspelare. Hur återstående fyra offensiva spelare kommer att formeras är rätt fritt. Om det blir ett mer klassiskt 4-4-2 eller ett i positionsspelet väldigt fritt 4-2-3-1 – som vi sett prov på under vissa försäsongsmatcher – kommer inte att vara det centrala.