2012/03/15

Turkiet 2012: Sista träningen?

TURKIET 2012. En intressant och lång träning i dag som även avslutades med en liten överraskning (som ni får se i ett senare klipp). Dyrestam och Jakob saknades av okänd anledning och var kvar på hotellet. Dyre kom dock ner efter ungefär halva träningen och körde lite lätt rehabjoggning vid sidan av huvudträningen. Sam rehabtränar fortfarande och hade i dag sällskap av Emil Salomonsson som dock inte åkt på någon värre skada. Hade det varit allsvensk match i dag hade han spelat, som han själv sa.

Båda killarna körde först lätt jogging och drog sen igång med lite lättare passningsövningar tillsammans med sjukgymnasten Fredrik Larsson. En skön snubbe som ni kommer att få se en intervju med vad det lider. Allra sist kördes det lite stretch och sen var träningsdagen över för rehabherrarna som nu var tre till antalet efter att Dyre dykt upp. Dags att njuta av solen lite med andra ord. En sol som återigen visat sig över södra Turkiet efter två dagars göteborgsväder.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Målvaktsgänget med Alvbåge, Dahlin och Strömberg (även kallad "Aggan" av Sella) körde en egen uppvärmning och övade sen på en hel del bollhantering med fötterna. En rätt simpel övning där målvakten får en pass från sin högersida och ska ta emot och dra med sig bollen till vänster (och tvärt om) för att snabbt passa vidare till sin vänstersida. En intressant övning som så klart ska efterlikna ett bakåtpass från en back och snabb igångsättning med boll ut till en ytterback.

Därefter blev det lite inlägg som skulle plockas ner och sen återigen Remners stenhårda skott från ett avstånd motsvarande strax utanför straffområdet, där det gjordes ett par fina räddningar av alla tre målvakter, men där Aggan nog stod för den mest imponerande. Alvbåge visar som vanligt mest temperament, vilket alltid gillas! Därefter slöt målvakterna upp i det stora gängets träning.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Resterande gänget delades efter lite lattjande upp i två åttamannalag, med de röda västarna beståendes av Logi och Kjetil; Sana, Nordin, Haglund och Sella; samt Stiller och Hysén. Det blå laget utan västar bestod av Lund, Hjalle och Azulay; Sobralense, Farnerud och Joel; samt DMK och Söder. Allra först kördes den vanliga passningsövningen med ett lag i ring runt det andra laget som springer och får en pass och passar tillbaka, eller dubbelpassar, eller driver med boll och passar tillbaka.

Ytterligare ett par passningsövningar på led följde med en del variationer som gör det lite mer intressant än att bara passa fram och tillbaka. Vad jag däremot saknar i passningsövningarna som JO och Rehn gärna körde är någon form av tävlingsmoment (med armhävningar som straff för förlorande laget så klart). Det kanske är en tydlig strategi från Stahre och Edlund för det är ytterst sällan som det är någon form av sådan tävling inblandad i träningen.

Den sista delen av passningsträningen var en ny variant jag inte sett tidigare där spelarna ställer upp sig i fyra led i varsitt hörn av en tänkt kvadrat med sidor på kanske 15-20 meter. Bara en boll är inblandad och ska passas runt bland de inlöpande spelarna med (i bästa fall) en touch samtidigt som spelarna springer tvärs över kvadraten. Här var det lite blandade resultat på både passningar och tempo men det var en intressant övning där även spelarna taggade till lite för att kunna hålla bollen "på snöre" så länge som möjligt.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

I det här skedet av träningen hoppade målvakterna in i utespelargänget och tog på sig gula västar. Nu körde man tvåtouch på en större yta där det gällde att hålla bollen inom laget så länge som möjligt. Målvakterna var "jokrar" och kunde användas av båda lagen när de hade bollen. Det märktes att det finns lite att öva på med fötterna för dem även om det är långt från Bengan-klass.

Stahre var här tydlig med att man måste variera sitt spel och inte bara köra korta eller långa bollar utan gärna växla inte bara passningstypen utan även intensiteten, "kort, kort, lång – hård, hård, lös" var ledordet här. Det röda laget var något bättre här och det märktes på Farnerud i det blåa laget att han mått lite si och så på sistone då han inte alls höll samma klass i passningsspelet som under de första träningarna.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Sist ut var det tvåmålsspel nio mot nio med åtta utespelare och en målvakt (de tre målvakterna roterade) i samma grupper som västarna delats ut i tidigare (röda i ett 2-4-2 och blåa i ett 3-3-2). Som oftast när de spelar denna typen av spel så kör man utan hörnor och inkast och låter istället målvakten i det lag som ska ha bollen börja om spelet genom att ta en boll ur eget mål och rulla ut.

Återigen är det röda laget något bättre och pressar på rätt bra, men skapar inte några helt solklara målchanser utom vid ett tillfälle då Hysén lyckas dra iväg ett skott från sned vinkel i den bortre kryssribban och ut. Precis därefter lyckas Söder sätta 1–0 till det blåa laget efter att en röd väst tappat boll lite för enkelt. Kjetil blir riktigt irriterad och skäller en hel del på sitt mittfält med Nordin och Haglund. Strax därefter lyckas dock Nordin revanschera sig genom att skjuta in 1–1 på ett pass snett inåt bakåt.

Nu börjar de blåa komma in i spelet lite bättre och har ett par fina sekvenser där Söder, Moberg-Karlsson och Allansson väggspelar sig fram snyggt till ett bra läge. Strax därefter så slarvar de röda återigen när Kjetil har bollen i ett trängt läge och försöker tunnla Söder för att hitta till Gerzic. Tunneln lyckas med bollen stannas upp lite av Söders ben så att (tror jag) DMK kan hinna före och panga in 2–1 till de blå.

Nu trillar plötsligt bollarna in i snabb takt åt båda håll och både 2–2 och 3–2 kommer inom någon minut. Andra målet där gör Söder efter ett inspel från höger som studsar på Sellas ben och tillbaka till Robin. Alvbåge ryter till för att Sella inte rensar, som svarar med ett "men vafan den går ju genom tre ben!". Blåa lyckas något överraskande hålla ledningen och vinner den här matchen.

Till sist går man över till samma spel fast med en begränsning på två touch. Här blir det inga mål men återigen är det röda västar som spelar bäst. Alvbåge som står i det röda målet i slutet får gång på gång extra bollar skickade till sig för att de pressar på såpass mycket och vinner bollar på "inkast" och "hörnor" som ska startas om hos honom, medan Dahlin i det andra målet har gott om bollar kvar att kasta ut.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Ingen fotbollsträning i eftermiddag heller och det är osäkert om det tränas gemensamt under morgondagen inför matchen också. Det här kan ha varit den sista träningsrapporten här nerifrån.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

FELDGRAUS FEM. Många positiva punkter i dag!
  • Om man inte redan älskar Alvbåge så gör man det när man sett honom på ett par träningar. Vinnarskalle och humor i en underbar blandning. "Kuken, ballen, Eyravallen" ekar över planen när han inte lyckas plocka ett skott från Remner under den tidiga målvaktsträningen.

  • "Chefen", det vill säga Håkan Mild, är en riktig skojare som glider runt och har det skönt här i den återkomna värmen. Som ni har sett i videoklippen står han ofta och bollar lite med Gerzic och skojar även en hel del med oss. I det senaste numret av Offside delar också Haglund med sig av ett SMS från deras utekväll i Barcelona på förra lägret, ett kort "Kom till Shoko. Jag regerar här". Kan man inte älska Håkan?

  • I dag var Logi en av de bästa på planen och jag hoppas verkligen att han får till en bättre säsong i år än tidigare. Han är en liten minifavorit hos mig med ett bra, tungt skott som han tyvärr inte fått visa prov på i Blåvitt, men som jag såg på tv från U 21-EM i Danmark förra sommaren och på träningarna. Fick mycket beröm av tränarna i dag också under både passningsövningarna och tvåmålsspelet.

  • Under passningsträningen i den tänkta kvadraten med löpningar tvärs över så får grabbarna till ett riktigt bra tempo och fina passningar under en sekvens på uppemot en minut där bollen verkligen går som på ett snöre mellan skorna och där det överlappas och slås direktpassningar gång på gång på gång. Förhoppningsvis får vi se lite mer av det mot Fakel Voronezj i morgon.

  • Skojare är även Erik Lund och Stefan Selakovic. Efter träningen övade de lite inlägg och jag sa till dem att slå fina bollar varpå Lund snabbt kommenterar att det "inte är vårt fel om det inte blir mål" syftandes på Stiller, DMK och Söder som agerade anfallare. Efter 5-10 rätt fina inlägg utan resultat vänder sig Sella om och drar till med "vi säger ju det, det är inte vårt fel om det inte blir mål!"