2012/03/26

Vilket stolpskott kom på att man ska ta bort 600 platser på Gamla Ullevis hemmaklackläktare?


GAMLA ULLEVI. Tydligen byggs klackläktaren på Gamla Ullevi om. 2400 platser minskas enligt obekräftad uppgift till 1800 och någon slags playwood-vägg har satts upp längs hela den övre delen av läktaren. Tyvärr har jag jobbat stenhårt de senaste månaderna och har därmed enbart följt Blåvitt-debatten ytterst sporadiskt, så nu frågar jag er läsare, ytterst ödmjukt, om hjälp med att svara på följande fråga: Vad fan är det som pågår?

- Är det ett tidigt aprilskämt?
- Har Blåvitts marknadsavdelning gett upp och fyller med spån istället för publik?
- Tror något geni att det här är "bra" för att det blir mer drag om vi fyller snabbt?
- Hur sannolikt är det att polis och väktare ska fylla detta utrymme?
- När får vi reda på att detta är en metod för att få slut på "hopp-skakningarna"?

Det tog mig ungefär en minut på Google för att få svaret.
– Stötdämparna har tagit upp en viss del. Kan vi dessutom få in en lägre kvot av människor som står där, så klarar vi gränsvärdena på alla matcher, säger Thomas Walfridsson som jobbar med evenemangsfrågor på Got Event till 1894.se.
Har detta skett i samråd med klubbarna?
– I samråd. Det är win-win för alla.
Så fuskbyggets skakproblematik har dumpats av det kommunala byggnadsförvaltningsbolaget Higab i knät på nya förvaltaren - kommunala eventbolaget Got Event. Och de går i sin tur rakt av på de klagande Stampen-bornas linje. Skakningarna ska bort till varje pris. Klubbarna viker ner sig och får en mindre arena, mindre klacksektion och sämre stämning som resultat.

Men någon strid har de inte föreningarna tagit mot detta.
Tvärtom ser det ut som att Blåvitt medverkat till att minskningen skett.
Även Supporterklubben Änglarna applåderar tilltaget. Skapa hajp heter det.

Att Gais gör det är en sak, då de enbart fyller den läktaren vid en match under året - derbyt mot Blåvitt. Men att IFK Göteborg går med på att klackläktaren minskas med - enligt uppgift - hela 600 platser, är ju rent ut sagt hål i hövvet. Behöver jag ens motivera varför jag tycker så? Ambitionen för IFK Göteborg - speciellt det hyperhajpade "Real Göteborg" anno 2012 - borde väl vara att fylla de cirka 18 000 platserna uppemot tio gånger under säsongen? Är det inte ambitionen så borde någon, på fullt allvar, avgå.

Från Änglarnas sida har man gett tummen upp till detta när Blåvitt frågat om råd. Supporterklubben tycker att detta kommer fylla klacken oftare och på så vis skapa drag. Personligen tycker jag att resonemanget är fegt, för ambitionen borde väl vara att bli fler - inte färre? "Vi kör så här i år, går det åt helvete, är trycket på biljetter alldeles för stort, ja, då utökas klacken igen till nästa år", skriver Änglarnas avgående ordförande på deras forum.

Jag tycker rent ut sagt att resonemanget är ett svagt svepskäl. Detta eftersom vi alla kan se hur arenans förvaltare Got Event uttrycker sig i intervjun med Gais-sajten 1894.se. De gör denna förändring för att få bort vibrationerna från klackläktarens hoppande Blåvitt-fans. Om då stadens största supporterförening väljer att tackla den uppkomna situationen med ett Maria Montazami-positivt grepp, där de resonerar ungefär som att "låt oss snacka om detta problem med en spin - att det skapar bättre hajp . i stället för att negga" kan jag förstå på något plan.

Men jag håller inte med dem. Alls.

Plywood-skivor som minskar antalet klackplatser är ett sista desperat svar på att läktarna ger ifrån sig dessa vibrationer till omgivande bebyggelse - och därmed stör de boendes frid i hemmet. På en arena som byggdes för ett par år sedan. Vibrationer som ingen av byggarna hade räknat med och som i efterhand analyserades med ett "hur skulle vi veta att fans hoppar" av byggherren. Inte i Nigeria eller Albanien, utan i Sverige. År 2012.

Det sjukaste av allt är att jag inte ens är förvånad.
Snacka om amatörernas afton. Suck.