2012/03/13

Inför IFK Göteborg-BATE Borisov

TURKIET 2012. Om drygt en och en halv timme är det dags för träningslägrets första match, mot vitryska BATE Borisov. Ett lag som vi mötte för exakt 365 dagar sedan här nere i Antalya under förra årets försäsong. Då blev det förlust med 0–1 efter ett vitryskt mål av Igor Shitov som numera spelar i Dynamo Moskva. Det är dock inte många spelare kvar från den startelvan till dagens, troliga, startelva:

IFK Göteborg
Alvbåge
Salomonsson – Waehler – Jonsson – Lund
Selakovic – Gerzic – Haglund – Allansson
Söder – Hysén

Vem som kommer att stå är svårt att på förhand säga men då Alvbåge spelat mer tillsammans med den förväntade backlinjen under träningarna så faller min gissning på att han kommer att stå i dag. Backlinjen är rätt given med undantag för vänsterbacken där det även kan bli Dyrestam eller Logi som startar. Men Dyrestam har främst spelats som mittback här och Lund har spelat mer med Hjalle och Bestefar, så han kommer troligtvis starta i dag.

Mittfältet hade varit givet om inte Farnerud hade gått och blivit sjuk under dagen, men en inte allt för vågad gissning är att Gerzic går in och tar hans plats, även om det naturligtvis även kan ske en större ommöblering om Stahre känner att man kanske vill formera laget på ett annat sätt när Farnerud inte spelar. Söder och Hysén har spelat tillsammans på topp under alla träningar och bör få förtroendet i dag.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Motståndet då. BATE har vunnit den vitryska ligan de sex senaste åren och har spelat Champions League-gruppspel både 2008–09 (då man för första gången fick sina träningsvästar) och 2011–12. Däremellan har man även spelat två Europa League-gruppspel. Ett motstånd av hög kvalitet alltså, som också går in i sitt ligaspel om mindre än en månad.

Precis som Blåvitt till stor del satsar på svenska spelare består BATE:s spelartrupp nästan uteslutande av vitryssar, bland dem flera som spelade i U 21-EM mot Sverige 2009. Man har kryddat truppen med en serb, en makedonier, en armenier och två brasilianare. En av brassarna har sedan i år dock vitryskt medborgarskap och har gjort en landskamp för sitt nya land.

På väg till första träningspasset i söndags passerade vi BATE:s träning och tog en snabb titt. Lagmoralen verkade vara hög och det stojades och skojades en hel del när man körde någon form av uppvärmningsövning. Mer än så hade vi inte tid att se men det verkar alltså vara ett lag med god sammanhållning, precis som Blåvitt. Inte annat att vänta i och för sig, med en stomme av vitryska spelare som både spelat tillsammans ett par år dels i BATE och dels i olika åldersklasslandslag så väl som i A-landslaget.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Göttmosa BATE!