2012/03/08

Gästkrönika: Tabellen ljuger aldrig!

GÄSTKRÖNIKA. I dag välkomnar vi signaturen "Buffy B" som serverar en gästkrönika om sina slutsatser kring försäsongen 2012. Vill du delge dina åsikter eller tankar i form av ett kåseri, en krönika eller en analys? Maila oss din text eller din bild på: kontakt@baraben.com så kan den bli publicerad här - på Fotbollsgöteborgs största och bästa blogg!

Såhär dagarna efter förfesten är längtan till den allsvenska avsparken större än någonsin. Satsningen från föreningen känns bättre än på årtionden och det finns två bra spelar till varje position som håller hög allsvensk klass. Frågan är dock: hur bra är IFK Göteborg anno 2012? Svaret får vi 4 november eller via en titt i kristallkulan för dig som inte vill vänta...

I fotbollen är du aldrig bättre än positionen i tabellen. 2011 var IFK Göteborg var sämre än Gais. Det går aldrig att komma undan denna bittra sanning. Det är bara för den där jobbiga Gais:aren du kännerm att plocka fram tabellen och trycka upp den i ansiktet på dig och du står där mållös.

Milds satsning under årets silly
har gett oss alla blåvita nytt hopp. Stahre har inneburit energi. Ett nytt mittfält toppat med egna unga lovande spelarna som Allansson och Sana har fått mig att drömma om guld. Matcherna i Copa del Sol visade att laget var på rätt väg och förfesten i tre delar har skapat förväntningar i klass med mitten på 90-talet.

Eftersom väntan tills november känns väldigt lång är det dags att plocka fram kristallkulan. För en fotbollssupporter med svår abstinens efter månader utan tävlingsmatcher är kristallkulan det samma som Försäsongstabellen. Den konstigaste av alla tabeller där en vinst över Rosenborg är lika mycket värd som en 1-0 seger borta mot ett åderlåtet Trollhättan. Efter att ha gått igenom de tippade topplagen och Göteborgslagens träningsmatcher finns det nu svart på vitt. IFK Göteborg anno 2012 ligger bra till i toppen av tabellen. Men låt oss börja i andra änden.

Försäsongstabellen. Sammanställning: Buffy B.

8. Helsingborg har gjort en katastrofal försäsong om du tror på kristallkulan. Laget har spelat sex matcher och inte vunnit en enda. Tre kryss och tre förluster har nog skapat huvudbry på andra sidan Hallandsåsen. Detta ger HIF 0,5 i snittpoäng och minus 5 i målskillnad.

7. Elfsborg blandar och ger. Segern över FCK imponerar men den samlade insatsen i lagets sex träningsmatcher är blandad. Laget har två segrar, två kryss och två förluster. Detta ger boråsarna 1,33 i snittpoäng och en målskillnad på lika många gjorda som insläppta.

6. AIK fick sin stjärnvärvning Borges skadad omgående och laget har precis som bönderna från Borås blandat fina insatser med bottennapp. Drömmer nog om nya Banguras. Hittills har laget spelat 7 matcher och vunnit tre, lika många som de har förlorat. Detta ger AIK ett snittpoäng på 1,43 och en målskillnad på plus ett.

5. Häcken har precis avslutat sitt träningsläger på amerikansk mark och fortsätter att plocka in spelare som har svårt att ta plats i övriga västsvenska lag. Sist in på lån Martin Eriksson från Elfsborg. Laget har hunnit med hela 8 matcher och av dem har det blivit tre vinster, tre kryss och två förluster. Detta ger hisingsborna ett poängsnitt på 1,5 poäng med en målskillnad på plus minus noll.

4. Örebro har hunnit med 6 matcher varav vinst i tre, två förluster och ett kryss. Svårt at säga då motståndet bestått av relativt okända lag från Finland och andra mindre ligor. Poängsnittet blir 1,67 för ÖSK med en målskillnad på två plusmål.

3. Gais har imponerat med fina resultat under försäsongen. Vinster mot Häcken, ÖIS och Aalborg och kryss mot Elfsborg borta är bra resultat. Totalt på 7 matcher, tre vinster, tre kryss och en förlust. Detta ger en tredjeplats i försäsongstabellen med en snittpoäng på 1,71 poäng och plus två i målskillnad.

2. Malmö FF tror jag blir tuffa i år. Laget har gjort en stabil försäsong även om de bara hunnit med 4 matcher hittills. Vinst i två, ett kryss och en förlust ger MFF ett poängsnitt på 1,75 och en målskillnad på två plusmål.

1. IFK Göteborg toppar i kristallkulan. Enda obesegrade laget bland dessa åtta och efter att jag har sett 3,5 av de 6 spelade matcherna slås jag av att spelet inte ser ut som man är van vid att de skall se ut i februari och mars. Passningarna sitter direkt på foten och det är fart i de blåvita benen. Enda smolken i bägaren är en mindre lyckad insats mot Utsikten i U21-matchen som dock spelades med i stort sett ordinarie lag (denna match finns inte med i tabellen). Med tre vinster och tre kryss fås ett poängsnitt på 2 och en målskillnad på hela 8 plusmål.

/Buffy B