2012/03/13

Matchsammanfattning IFK Göteborg-BATE Borisov

TURKIET 2012. Det blev en ny 1–0-förlust mot BATE Borisov, precis som för ett år sedan här nere. Den här gången gjordes dock målet redan i den tionde minuten i en match med två helt olikartade halvlekar. Blåvitt kom till spel med en 4-4-1-1-uppställning där Farnerud alltså fick stå över efter att ha mått lite dåligt under dagen.

IFK Göteborg
Alvbåge
Salomonsson – Waehler – Jonsson – Lund
Selakovic – Johansson – Haglund – Allansson
Gerzic
Hysén

BATE Borisov ställde upp i ett 4-3-3 som om mina namnuppgifter stämmer såg ut så här:

Maycon – Bressan – Kontsevoy
Pawlaw – Filipenko – Baha
Bardachov – Simic – Radzkow – Yurevich
Hutar
BATE Borisov

Minut-för-minut-rapportering finnes på officiella hemsidan så jag nöjer mig med att skriva en matchsammanfattning med lite allmäna intryck. Under de första minuterna är matchen jämn med ett knappt spelövertag för Blåvitt som lyckas skapa ett par halvlägen med inlägg som dock inte leder fram till någon farlighet. BATE rullar boll och spelar runt i backlinjen innan de med snabbt onetouchspel lite då och då försöker såga sig fram genom ett Blåvitt som inte pressar speciellt högt.

I den nionde minuten lyckas vitryssarna ta sig fram på sin högerkant just med snabba passningar och en sista snygg lobbpass fram till (nu gissar jag lite här) sjuan Kontsevoy som just hinner slå bollen under Alvbåge som rusat ut och slängt sig ner för att täcka avslutet. Alvbåge var rejält missnöjd med sig själv men jag tycker inte att det var ett mål man kan lägga på honom, BATE gjorde det väldigt fint och det var inte enda gången under matchen som man zigzag-passade sig igenom IFK:s försvar.

Blåvitt sticker upp lite då och då men skapar ingenting i chansväg annat än ett par fasta situationer där man tyvärr är lite för ofokuserade och slår frisparkar och inlägg som målvakten Hutar kan plocka ner utan större problem. Pressen från vitryssarna ligger högt och tidvis så ser det ut som att det är gamla Blåvitt som spelar när man tvingas tjonga upp bollen högt på Hysén eller någon av yttrarna. Inget jättelyckosamt spel där Allansson nog kände sig lite tröstlös efter att ha förlorat ett par nickdueller på raken mot den betydligt starkare och större kaptenen i BATE, Alyaksandr Yurevich. Vi kommer återkomma till honom.

Gerzic kommer inte riktigt till sin rätt som släpande anfallare i första halvlek och hamnar lite för långt från Hysén som springer väldigt ensam på topp. Presspelet fungerar inte alls och BATE spelar sig skickligt ur alla svåra situationer och sticker då och då fram bollen i attacker som dock inte tvingar Alvbåge till någon svårare räddning. Blåvitt har inte ett enda skott på mål i första halvlek vilket naturligtvis inte är godkänt, även om motståndet är av hög kvalitet.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Blåvitt går ut i andra halvlek med samma elva som avslutade första men försöker att ligga något högre i försvarsspelet vilket leder till ett antal bollvinster där man främst tar sig fram på högerkanten genom Salomonsson som i den 52 minuten slår ett vasst inlägg som i sista sekund skarvas över Hyséns skalle av en försvarande vitryss, för att i nästa sekund hamna hos Joel Allansson som dock inte får ordning på bollen. IFK:s bästa chans dittills i matchen och tendensen är nu att Blåvitt är det lag som har boll och anfaller.

En stund därefter kommer Hjalle helt fri runt straffpunkten på en hörna och försöker styra in bollen i det bortre hörnet men får inte riktigt kraft nog i nicken. I den 60 minuten gör man sedan ett byte när Robin Söder får komma in istället för Allansson. Söder får en något friare roll till vänster där han agerar anfallare i anfall och vänsterytter i försvar.

Nu dominerar Blåvitt matchen och Alvbåge fryser ungefär lika mycket som vi som satt vid sidan av. Haglund vinner mycket boll på mitten och fördelar vidare ut på kanterna där man ett par gånger lyckas såga sig förbi det vitryska försvaret på samma sätt som de lyckades göra på oss i första. BATE har en frispark från deras vänsterkant som nästan lyckas leta sig hela vägen in i mål. Annars är det ombytta roller och BATE tvingas många gånger att slå långbollar på ensamma anfallare. Det ska sägas att BATE gjorde sex eller sju byten under andra halvlek vilket naturligtvis sänkte kvaliteten på deras spel något.

I den 75 minuten satsas det rejält framåt när Stiller byter av Gerzic och Sobralense kommer in istället för Selakovic. Hysén flyttar i samma skede ut till vänster och Söder går över på högerkanten bakom Stiller. Sobralense agerar över hela banan. Blåvitt tappar samtidigt lite i spelet när man gör omdispositionerna men efter ett tag kommer de inbytta spelarna in i det hela igen och Sobralense har en fantastisk aktion strax utanför BATE:s straffområde där han tyvärr väljer att dribbla en gång för mycket istället för att dra på ett skott i bra läge.

Tyvärr lyckas man inte skapa det där lilla extra som behövs för ett kvitteringsmål även om man har ett par hyfsade möjligheter med ett långskott från Haglund och ett snett inåt bakåt-pass av Salomonsson som fortsätter att löpa livet av sina vitryska motståndare. I matchens allra sista ordinarie minut prickar så Hysén ribban efter en halv cykelspark men blir korrekt avblåst för offside. Det allra sista som händer är att Haglund kastar ett långt inkast som Jakob lyckas skarva vidare in i boxen där det tyvärr inte dyker upp några framrusande Blåvita.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

FELDGRAUS FEM. En inte allt för positiv första halvlek följs av en betydligt bättre andra sådan. feldgraus fem i dag går till:
  • Nummer fem i BATE, kaptenen, åldermannen, landslagsspelaren, högerbacken, och oxen Alyaksandr Yurevich. En skön lirare med enorma lår som de Blåvita åskådarna för dagen enhälligt utsåg till matchens favorit.

  • Spelet i andra halvlek måste plussas. Efter en väldigt blek första halvlek var det ett helt annat Blåvitt presspel vi fick se i andra som gjorde att BATE inte alls fick tid att briljera på samma sätt som i första. Tyvärr brister det lite i sista tredjedelen.

  • Anläggningen, Cornelia Diamond Sports Center, var en av få ljuspunkter i första halvlek. Fin gräsmatta, fin inramning och en rejält tilltagen läktare med tak, samt en upphöjd plats för videokamera utöver en byggnad med omklädningsrum och "mediarum".

  • Bästa spelaren i Blåvitt i dag var Philip Haglund som kämpade och slet genom hela matchen. I andra halvlek gav det dessutom betydligt bättre utdelning än i första. Han slog dessutom ett par fina krossbollar och kommer tillsammans med Farnerud att bli ett riktigt, riktigt bra innermittfältspar i år.

  • Vädret får vara en negativ punkt i dag. I andra halvlek kom monsunregnet och plötsligt kände man sig som hemma i Göteborg igen. Hade man velat ha bra väder kanske man skulle spelat den här träningsmatchen på Valhalla?