2012/03/16

Inför IFK Göteborg-Fakel Voronezj

TURKIET 2012. En lugnare uppladdning inför dagens träningsmatch och även lägrets sista fotboll väntar. Det blir ingen gemensam fotbollsträning nu på förmiddagen. Efter matchen i kväll kör grabbarna inkilning för de nya (inklusive "nya" killar som Haglund och Salomonsson) och sedan åker IFK Göteborg hem på lördagen. Istället blir det en hel del video som ännu inte hunnit upp på Youtube och en del text, inklusive den här införrapporten.

Hur Blåvitt kommer att ställa upp i dag är så gott som omöjligt att gissa sig till eftersom man inte spelat elva mot elva sedan den förra träningsmatchen. Rimligen borde dock Dahlin få stå i mål eftersom Alvbåge stod förra matchen. Även Farnerud känns rätt given i startelvan efter att ha återkommit till träning från sin sjukfrånvaro. I backlinjen känns det som att Bestefar och Hjalle kommer att få fortsatt förtroende som mittbackar för att spela in sig så mycket som möjligt inför Allsvenskan. Salomonsson till höger känns också rimligt. På vänsterbacken kan det bli Lund eller Logi som gjorde en riktigt bra gårdagsträning. Dyrestam rehabade i går och är ett osäkert kort.

På mittfältet tror jag att Haglund och Farnerud, vårt startinnermittfält framöver, kommer att spela. Sen tror jag att Stahre kommer ge Sobralense och Sana chansen från start i dag mot ett lite sämre motstånd där vi kommer äga mer boll. Istället för ett 4-2-3-1/4-4-1-1 som mot BATE känns det även som att man sätter upp Söder på topp bredvid Hysén och kör ett lite tydligare 4-4-2. Men det här är som sagt en stor gissningslek så följande startelva ska tas med ett par stora nävar salt:

IFK Göteborg
Dahlin
Salomonsson – Waehler – Jonsson – Valgardsson
Sobralense – Farnerud – Haglund – Sana
Söder – Hysén

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Fakel Voronezj är ett ryskt lag från andradivisionen där de för tillfället – Ryssland byter från vår-höst till höst-vår just nu och kör därför en maratonsäsong som började för ett år sedan men inte är slut förrän till somaren – ligger på en nittondeplats av tjugo lag (mycket tack vare att det tjugonde laget dragit sig ur ligan). Inte riktigt samma klass som BATE Borisov med andra ord. Å andra sidan har den ryska ligan blivit väldigt mycket bättre de senaste åren vilket inte minst Wernblooms CSKA visat i vintras. Förra året mötte vi dessutom Vladivostok från samma andradivision och fick stryk med 2–1 här nere i Antalya.

Fakel Voronezj spelade 2010 i den ryska tredjedivisionen slutade på en fjärdeplats där men efter återbud och nej-svar från påtänkta lag till andradivisionen blev de alltså uppflyttade inför förra årets ligastart. Klubben har ett flertal gånger blivit tvångsnedflyttad och i Ryssland är det rätt vanligt att klubbar övertar licenser från andra klubbar och byter namn till redan tidigare tagna namn, så om jag inte missuppfattat något har det under de senaste fem åren funnits fyra klubbar i Voronezj som hetat "Fakel".

Laget som IFK spelar mot i dag är tekniskt sett grundat 2010 efter att den tidigare Fakel-inkarnationen blivit utesluten ur andradivisionen 2009 på grund av mutningsförsök av och hot mot domare. Historiskt sett (den är till dig BB-Claes) så har klubben sitt ursprung i ett 1947 grundat fabrikslag i Voronezj, en stad med 900 000 invånare ungefär 50 mil söder om Moskva och 20 mil nordöst om gränsen mot Ukraina, men har alltså på vägen bytt skepnad ett antal gånger.

Klubbens mest kände spelare bör ha varit Valerij Karpin som spelade där i en säsong 1989 innan han gick vidare till Spartak Moska och sen flög ner till Spanien där han spelade elva säsonger i Primera Division för Real Sociedad, Valencia och Celta Vigo samt gjorde 73 landskamper för OSS/Ryssland. Dagens lag innehåller inte riktigt samma klass men det finns ändå ett par intressanta namn i truppen.

Först ut har vi Aleksandr Kudrjasjov som fyller 38 år i år. Han har under de 12 senaste åren av sin karriär spelat i 12 olika klubbar, alla från Ryssland, inklusive tre olika inkarnationer av Fakel Voronezj.

Landslagsmeriter i truppen är det ont om men undantag för ett par om de icke-ryska spelarna. Juris Laizans är troligtvis det mest internationellt kända namnet, han har spelat över 100 landskamper för Lettland, inklusive EM 2004 där han blev inbytt i alla tre gruppspelsmatcherna. Målvakten Emilian Dolha har gjort två landskamper för Rumänien och spelade senast för Dinamo Bukarest där han bland annat stod sex matcher i Europa League-gruppspelet. Det finns dessutom en före detta uzbekistansk landslagsman med 40 landskamper i bagaget, Andrej Akopjants, i truppen.

Det mest överraskande namnet är dock varken känd för klubbyten eller landslagsmeriter. Pjotr Gitselov heter han, eller Peter Gitselov här i Sverige, och har gjort 25 allsvenska matcher och 85 matcher i Superettan för Öster, Boden och Mjällby där han spelade allsvenskt så sent som i fjol. Han har även tidigare spelat i Ryssland med bland annat en match för Rubin Kazan under deras guldår 2008. Nu har han återvänt till sitt födelseland och finns alltså med i Fakel Voronezj trupp. Spännande!

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Förhoppningen är så klart att Blåvitt ska ta med sig spelet från andra halvleken mot BATE och gå ut och ta kommandot. Men man ska nog inte underskatta Fakel även om det på pappret ser ut som ett lag av dålig allsvensk kvalitet. Det finns som nämnt ovan ett par spelare som åtminstone tidigare har presterat på hög nivå både nationellt och internationellt.

»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«»TURKIET2012«

Göttmosa Fakel!