2012/03/13

Kanal Glenn Geografispecial

TURKIET 2012. Vi på BaraBen tycker inte bara att det är viktigt här i livet att kunna fotboll utan att även ha koll på lite mer värdsliga ting som till exempel geografi. Därför presenterar vi i samarbete med Angelz.net och John Alvbåge härmed Kanal Glenns geografispecial!Vi tar hjälp av svenska Wikipedia för att reda ut begreppen:
Turkiets territorium är över 1 600 kilometer långt och 800 km brett, med en grovt rektangulär form. Turkiets yta, inklusive sjöar, upptar 779 452 kvadratkilometer, av vilka 755 688 kvadratkilometer ligger i sydvästra Asien och 23 764 kvadratkilometer i Europa. Turkiet är till ytan världens 37:e största land (efter Moçambique). Det är något större än Chile eller den amerikanska delstaten Texas. Turkiet omges av hav på tre sidor: Egeiska havet i väster, Svarta havet i norr och Medelhavet i söder. Turkiet innefattar också Marmarasjön i nordväst.

Turkiet utgörs främst (till 97 procent) av den stora asiatiska halvön Anatolien (även kallat Mindre Asien) som skjuter ut från den asiatiska kontinenten mellan Medelhavet och Svarta havet. Den del av Turkiet som ligger i Europa är en del av Balkan, närmare bestämt östra Thrakien. Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna binder samman Svarta havet och Medelhavet och utgör gränsen mellan världsdelarna.
Här har jag målat en liten karta som enkelt reder ut alla oklarheter: