2009/12/15

Jag döpte "Snart skiner Poseidon"

Snart skiner Poseidon @ Biljardpalatset inför BP-Blåvitt (hösten 2009).

HANKINS KRÖNIKA. Framgång mäts inte enbart med troféer. Det finns andra kvalitéer i livet, och inom fotbollen, som är minst lika viktiga. Jag skulle vilja kalla en av dessa viktiga kvalitéer för magi, något vi fått uppleva gång på gång, ja en gång till, i år.

Inför säsongen 2009 lyftes - som alltid - debatten kring om det inte var dags att byta ut "Heja Blåvitt" mot något nyare och fräschare. Debatten om inmarschlåtens vara eller icke vara hade då pågått i flera år i en tråd på Supporterklubben Änglarnas forum, men den här gången bröt hela helvetet lös.

Jo, jag vet att väldigt många blåvita lever i vinterparadiset Los Jantes och därmed är snabba på att irritera sig på allt för flagrant bröstknackande - men BaraBen.com var tamejfan en katalysator som hette duga i det här fallet. Förra vintern, för drygt ett år sedan drog vi på BaraBen.com igång ett stenhårt lobbyarbete för att byta ut Schytts klassiker.

Mitt favoritalternativ i den debatten var Maja Hirasawas Gothenburg.

Tills jag hörde Joel Almes låt. En del änglar umgicks med folk nära honom och föreslog genom en six degrees of separation-kedja att den nyblivna stockholmaren Alme skulle skriva en blåvit inmarschlåt. Resultatet blev en sällan skådad succé.

Jag älskar fortfarande Hirasawas låt, men kan inte på något sätt säga att jag ångrar skiftet från att förespråka den till att pusha fram Joel Almes (då odöpta) låt om att kasta tomma glas. Sega gamla Supporterklubben Änglarna tog naturligtvis för sig diverse byråkrati och pampvälde i frågan medan friska dårarnas klubb på BaraBen.com agerade som sig bör: som en titan, en härförare - en blåvit hetsmaskin. Allt fokus lades på att skapa opinion för ett byte till det som i ett samtal mellan mig och Joel Alme officiellt döptes till "Snart skiner Poseidon".

Ja, nu finns du där ute som tycker att jag gör det där, bankar mig på på bröstet och sådär. Och nej, naturligtvis hittade jag inte på det superbt avancerade och innovativa "Snart skiner Poseidon". Det förslaget läste jag på Alltid Blåvitts forum. That's it. Men sedan gjorde jag en sak till, jag ringde till Joel Alme och frågade om det var ok att vi officiellt döpte hans låt till precis det - i vår kampanj för densamma på BaraBen.com.
"Den har ju inget namn än så länge det låter väl bra. Jag tycker namnet passar", sa Alme.

"Fy fan vad kaxig han är nu. Sticker ut hakan som den som döpte Joel Almes mästerverk. Vem tror han att han är?"

Jo, jag hör dig. Du vill se ödmjukhet, jag levererar inte det du förväntar dig. Men vet du vad? Dra åt helvete. Jag är så less på all jävla ödmjukhet som omringat Blåvitt den senaste tiden. Det har varit en månads helvete på jorden för dem som brinner för det blåvita fotbollslaget som döptes till Kamraterna (nej, den gången var jag inte med vid dopet, vad jag minns). Det talas ofta om att "den spelaren passar nog inte in på Kamratgården för han har inte rätt mentalitet". Som tur är så utmanar jag knappast om en plats i Stefan Rehns elva. Även om den drömmen en gång fanns där, långt före min första häxa på Valborg eller grovhångel bakom gympasalen.

Vi är supportrar till IFK Göteborg, landets absolut mest framgångsrika förening.
Glöm inte det.

Vi har rätt till att vara kaxiga. Vi kan stå upp på läktarna, sjungandes för full hals på Almes magiska strofer och känna en mäktig stolthet över att supporta den maskin, det självgående expresslok, den vilda brunstiga arabhäst - som är Blåvitt.

Framgång mäts inte bara med troféer, det mäts med magi.
Men lustigt nog så har Blåvitt även störst troféskåp i landet.

58 kommentarer:

  1. Jag får rysningar. Avslutningen är grym, riktigt grym.

    SvaraRadera
  2. När vi tog fram låten så var Änglarna var verkligen ingen seg maskin i det här fallet. Det var ju däremot viktigt för dom att lyssna in supportrarnas åsikter till slut fick vi med de flest på låten och det var ju naturligtvis glädjande att Baraben var också positiva.

    Det började arbetas med låten redan våren för ett och ett halvt år sedan då det visade sig att Ifk Göteborg och Änglarna var positiva till förslag på ett byte. Målet var att bytet skulle ske till invigningen av den nya arenan då det ansågs vara ett lämpligt tillfället för en förändring. Inspelningen blev dock lite försenad pga av logistiska skäl och att vi först inte riktigt fick till en tillräckligt bra text, till slut fick joel skriva den helt själv på tåget ner från stockholm.
    Namnet Snart Skiner Poseidon var ett av förslagen som var uppe under inspelningen men vi beslöt att låta supportrarna komma fram till ett bra namn. Det gjorde ni/du bra!

    SvaraRadera
  3. anonym 16:04- Märkligt att du från en lång text väljer ut en liten rad om änglarna att kommentera. Han säger i nästa andetag "friska dårarnas klubb på BaraBen.com" som kanske, kaaaaaaaaaaaaaanske borde ge en signal om att han är skämtsam i tonen om att änglarna är byråkrater. Slappna av lite för fan.

    SvaraRadera
  4. Hankins är nog den bästa personen i världen. 100% av alla Hankins håller säkert med.

    SvaraRadera
  5. Till Översten.

    Sorry lite svårt att förstå ironi i text ibland.

    Ville bara framhålla att änglarna var till stor hjälp i arbetet med att ta fram den nya låten. Dom har ju alla kanaler ut till supportrarna och till ifk göteborg.

    SvaraRadera
  6. I vanlig ordning gäller följande:

    Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.

    Och klarar man inte av det bör man vända sig någon annan stans.

    SvaraRadera
  7. Några rättelser, vi var ett gäng änglar som är nära Joel. Vi kombinerade helt enkelt.

    Änglarna var inte ett dugg sega, inte heller några andra av de flertalet grupperingar som var inblandade, ni var allihop rätt snabba.
    Du ställde dig bakom ett av namnförslagen och det är kul att ni alla olika grupperingar var med, ett flertal personer kan slå sig för bröstet.

    SvaraRadera
  8. Översten: Är ju inte direkt första gången den gode Hankins häver ut sig ord som pamp och så vidare när det gäller SÄ.

    SvaraRadera
  9. Hahahaha "änglarna var inte alls sega, låt bli vårt änglarna, vår ledstjärna". För fan, han driver ju med dem, sen när blev den blåvita supporterskaran en bunt dagisbarn utan förmåga för glimten i ögat?

    SvaraRadera
  10. Mario Teran2009-12-15 16:12

    anonym 15/12/09 16:10

    Märkligt att inte alla skriver en hyllning till sig själva. Det skulle jag gilla. Men det kanske inte passar alla.

    SvaraRadera
  11. Sopa! Döpa och namnge är skiljda saker :D

    SvaraRadera
  12. hat/ Blev du ledsen i ögat?

    För övrigt är det ju föga oväntat att det går fyra sekunder innan det rullar in alla möjliga kommentarer på lägre nivå än glocalnet. Det har man tyvärr vant sig bland de högst intelligenta fotbollsfansen i vår stad. Men oväntat? Knappast.

    SvaraRadera
  13. Gå in på officiella och lyssna. Där ligger en film från året med världens bästa låt, framförd av Sveriges bästa fans. KÖP ÅRSKORT!

    www.ifkgoteborg.se

    SvaraRadera
  14. Keep the faith!2009-12-15 16:16

    Haha, letar igenom gamla inlägg och kan inte hitta det där du sågar Almes låt och propagerar vidare för Hirasawas. Vet att du gjorde det, för jag kommenterade det och tyckte det var fånigt. Sen att du tog dig rätten att döpa den vet jag inte heller om jag tycker det var särskilt snyggt gjort.

    Hur som helst, grymt att slutresultatet blev så tokgrymt, långt bättre än även de ivrigaste förespråkarna, dit jag själv tillhörde, kunde ana.

    SvaraRadera
  15. Det är rätt kul att en anonym person i barabens kommentarer skriver om hur det tog 18 månader att ta fram en låt men att man misslyckades och tvingades låta Joel Alme skriva ihop något på tåget ner. Jag förstår att då håller dig anonym, jag hade inte velat skryta med det heller. Slutresultatet är kanske att man ska låta proffsen sköta sitt från första minut? Bara ett vänligt tips,änna!

    SvaraRadera
  16. "Slutresultatet är kanske att man ska låta proffsen sköta sitt från första minut?"

    Du menar Hankins?

    SvaraRadera
  17. ...Förövrigt, fan vad skönt med den "gamla" kommentarsfunktionen. Tack!

    SvaraRadera
  18. Haha ja det var det vi insåg till slut.
    Det är inte så lätt att skriva bra texter till en inmarschlåt. Det kan vi ju se när vi lyssnar på våra konkurrenters förslag.
    Vi underskattade nog joels kompetens på den delen!

    Jag vet inte hur man loggar in här? Jag kunde med facebook tidigare men det verkar inte fungera längre?

    SvaraRadera
  19. Grattis Alltid Blåvitts forum! Grattis Änglarna!
    Grattis Alme, grym låt!

    SvaraRadera
  20. Tänk om Joel hade skrivit en krönika på Baraben och slagit sig för bröstet om sin fantastiska låt. Det hade varit något det pöjkar! Jag hade stått upp och applåderat, killen är ett geni. Nu fick vi istället en som slår sig för bröstet för att han kom på namnet på låten... Patetiskt, verkligen patetiskt. Låten hade fan kunnat heta "Hej tomtegubbar", det hade inte gjort någon skillnad.

    SvaraRadera
  21. Keep the faith/ Jag mindes inte att Frankie skulle varit negativ till Alme här på Baraben så jag gick igenom de gamla posterna med. Mycket riktigt skrev han flera gånger, men så fort han Almes låt kom ställde sig både han och sajten bakom den och det hände här:

    http://ifkgoteborg.blogspot.com/2009/03/joel-alme-jag-ar-beredd-att-spela-live.html

    och fortsatte propagera för det här:
    http://ifkgoteborg.blogspot.com/2009/03/joel-almes-snart-skiner-poseidon-pa.html

    skribenten Peeman propagerade att "rätt låt vann" här:
    http://ifkgoteborg.blogspot.com/2009/03/ova-ova-och-ova-igen.html

    sedan fokuserade de på sin Gais-bojkott. Tror du minns fel kompis...

    SvaraRadera
  22. Anonym 16:19/ Jag menade naturligtvis Alme. Om man ska skriva en låt bör man ju gå till en songwriter istället för att jattja runt själv i 18 månader med något som man inte är särskilt bra på. När jag behöver lägga om rören ringer jag en rörmokare, inte fan leker jag runt själv utan kunskap...

    Men det är klart, om inte såna dårar fanns skulle inte "Arga snickaren" ha nåt att göra på teve....

    SvaraRadera
  23. Alme var med från början. Vi frågande honom om det gick bra att använda låten redan för 18 månader sedan.
    Men han var först inte så intresserad av att skriva texten så det hamnade på oss övriga.

    Efter att vi hade bokat studion och musikerna var på plats så blev det lite panik och Alme gjorde det själv och det blev ju bra till slut!

    Mina rörmokarkunskaper ska vi inte ens prata om...

    SvaraRadera
  24. En som varit med2009-12-15 16:30

    Anonym 16:24/ Det intressanta är att personer som du aldrig lär sig. Frankie provocerar medvetet skiten ur folk, tror ni inte han fattar att massa folk ska bli förbannade när han i texten vid flera tillfällen petar med pinnen på lejonet (snacket om jantelag och så vidare). Han gör det ju för att elda igång debatt, väcka er...

    Att representanter för SKÄ blir uppriktigt förnärmade av en skämtsam pungspark är däremot allvarligare, hoppas ingen av de som kommenterat anonymt är aktiva för Änglarna. Det skulle tyda på att rätt kraftiga klantarslen finns i våra "ledande" led.

    SvaraRadera
  25. Snälla snälla, skifta till det nya kommentarssystemet. Visst, det blir färre kommentarer för folk som inte vågar stå för sina åsikter håller käften 9 gånger av 10 men snacka om att det blir låg nivå här i jämförelse!!!

    SvaraRadera
  26. "Anonym sa...
    Snälla snälla, skifta till det nya kommentarssystemet. Visst, det blir färre kommentarer för folk som inte vågar stå för sina åsikter håller käften 9 gånger av 10 men snacka om att det blir låg nivå här i jämförelse!!!

    15/12/09 16:34"


    Men då blir det så uppenbart att sidan inte är så "het" som man vill göra gällande. Nu kommenterar knappt en käft krönikorna längre, det är ju inte så smickrande.

    Mvh Fabian
    (min 7:e kommentar)

    SvaraRadera
  27. Keep the faith/ Du minns väldigt fel. När första versionen av Snart skiner Poseidon släpptes så gjorde vi en intern omröstning om vi skulle backa den på bloggen eller inte, tror att cirka 80 procent var för, 20 procent ville se Heja Blåvitt fortsatt. Efter det promotades bara Joel Alme-alternativet på BaraBen...

    SvaraRadera
  28. anonym 16:41/ Med drygt 100 000 läsare i månaden efter att fotbollsäsongen slutat skulle jag inte kalla baraben för "het".

    Snarare on fire.

    SvaraRadera
  29. Keep the faith!2009-12-15 16:45

    Anonym 16:24: Det var precis det jag skrev. Att det inlägget försvunnit för att det inte passade den officiella bilden av Baraben som påhejare.

    Det var andra på baraben, Olof vill jag minnas tillexempel som tidigt var ute och hyllade "snart skiner Poseidon", så jag säger inte att Baraben som blogg eller grupp var emot låten. Allt jag säger är att Hankins först sågade den och fortsatte propagera för sitt eget förslag, för att sedan ändra sig och ge sken av att han varit drivande i bytet efter att opinionen visat sig förespråka "Poseidon"

    Egentligen bryr jag mig inte, men det är lite roligt att det är just Hankins av alla som tar åt sig ära...

    SvaraRadera
  30. Keep the faith/ Ja, absolut så är det ju. De drygt 60-70 andra bloggarna har svurit en ed av tystnad för att dölja Frankies påstådda bloggsågning av Almes låt, eller så minns du fel. Kolla igenom historien så ser du att Olof skrev flera gånger om ny inmarschlåt men före det att Almes låt var färdig, han och Frankie drev igång en rätt våldsam debatt här om det hela. Sedan är det Peeman och Frankie som skrev om Almes låt efter att den hade släppts.

    Blir lite löjligt att du ska kasta paj i kommentarerna när vem som helst kan kolla historiken och se att du ljuger...

    SvaraRadera
  31. En som varit med- Du försöker snacka med fotbollsfans, de flesta av dem saknar en enkel sak som självdistans. Annars skulle de inte hata andra fotbollslag och fotbollslags fans. Så enkelt är det tyvärr. Av samma anledning förstår de inte skillnad på gråskalor utan tycker allt negativt om något i deras närhet är HATATTACKER och liknande. Skämt? Det förstår de inte sig på.

    Tur att vi är fler som älskar fotboll än de som ser sig som "fans.

    SvaraRadera
  32. Knappt en jävel som kommenterar längre sa någon. Jag vill minnas att det kom över hundra kommentarer på det nya systemet när de skrev om AIK-svinens invasion av Gamla Ullevi och mordhoten mot Baraben:are i förra veckan...

    Tänk det blogginlägget i det här gamla systemet, det hade ju blivit överbelastning av internet haha.

    SvaraRadera
  33. Jag gillar dig ibland Frankie och ibland inte. Men du har så jävla rätt i denna krönika?

    Vafan ska vi vara ödmjuka för? Vi är IFK Göteborg. Nordens främsta klubb genom tiderna!

    SvaraRadera
  34. Med tanke på hur många som läser så är debatten om att kommentarerna blir rätt mkt färre när man måste visa sitt ip-nummer för bareben- väldigt intressant.

    Varför kommenterar färre när de lämnar sitt ip-nummer efter sig? Har blåvitt fega fans?

    SvaraRadera
  35. En som varit med/Mike - Det är inte änglarna som har varit inne och påpekat vissa faktafel utan en eller ett par personer i den lilla (oberoende av änglarna, baraben, alltid blåvitt och andra forum/bloggar)klick runt Joel som var delaktiga i att ta fram "Snart skiner Poseidon". Allt från studiotid, samla ihop musiker, avtal med Cd-distrbution, rättighets clearande, art-work osv. Det är mer jobb än du tror, jobb som samtliga gjorde ideellt.

    Det känns lite orättvist att vi ska bli "hånade" för att vi inte skrev en tillräckligt bra text utan hade vett att ta in Joel som textförfattare. Musiken var ju dessutom hans från början. Vi (speciellt en av oss, som jag gissar är den som inte klarar av att logga in....) har lagt mycket kraft och energi för att få den här låten att spelas på Ullevi och i alla fall jag tycker nog att vi har rätten att korrigera lite i det som vi upplever som felaktigt i texten.

    SvaraRadera
  36. Så jävla kass e du hankins!! Varför i helvete skriver du en sån här text om du inte vill slå dig på bröstet? den handlar ju bara om när hur du döpte låten. AVGÅ!!!!

    SvaraRadera
  37. nån som la märke till att vi använder det gamla sättet att kommentera till detta inlägget ^^

    SvaraRadera
  38. Med tanke på hur många som läser så är debatten om att kommentarerna blir rätt mkt färre när man måste visa sitt ip-nummer för bareben- väldigt intressant.

    Varför kommenterar färre när de lämnar sitt ip-nummer efter sig? Har blåvitt fega fans?

    15/12/09 17:08


    Det är säkert blåvita fans dom har problem med, det är säkert blåvita supportrar som hotar baraben.. tänk efter nu innan du skriver!

    SvaraRadera
  39. Shane MacGowan2009-12-15 20:00

    "Joel Almes (då odöpta) låt om att kasta tomma glas."

    Hmm odöpt???

    Den hette,
    A Young Summer's Youth
    http://www.youtube.com/watch?v=JJ15BSJjy9E&feature=related

    Utan personlig insats:
    http://www.youtube.com/watch?v=nnF7oVc7sz4


    Det sagt är det en förbannat bra låt (och drulen rör på sig varje gång klacken sjunger den även på mig) men att kopiera en redan skriven och två gånger publicerad låt och kalla den "odöpt" och "specialskriven" är irriterande att läsa.
    Vet inte hur många änglar jag sprungit på som inte vet ett jota om låten, artisten som dom älskar så. Gör läxan!

    SvaraRadera
  40. BaraBen innehåller så mycket bra grejer att man kan stå ut med bottennapp som Hankins-bäst-i-världen-krönikor.

    SvaraRadera
  41. Den e bra den!

    SvaraRadera
  42. Hahahahahahaha så underbart att läsa de "arga" små ljushuvven som kryper fram och ska rasa mot någon som sticker ut hakan.

    SvaraRadera
  43. Jag tycker fortfarande låten är kass och jag tvivlar på Almes supporterskap till klubben, vilket borde vara en självklarhet för den som skriver en sådan låt.

    Men det är jättekul att alla andra verkar gilla den och jag sjunger med av solidariska skäl för att skapa stämning kring matcherna.

    SvaraRadera
  44. Julsång:

    Hejsan hoppsan falle-ralle-a, när Blåvitt spöar Gnaget ska varenda ängel vara glad!

    /Tomtefar

    SvaraRadera
  45. Pontus i Majorna2009-12-16 07:28

    Kan inte du göra en tycka-illa-om-best-of med vilka andra blåvita grupper du tycker sämst om Frankie?

    Typ en sådan där du får gnälla/rasa över alla som är sämre än dig.

    All cred i världen till alla som var med och "tog fram" låten. Bl a Baraben och väl främst Alme himself.Förstår bara inte ditt behov att så ofta gå på andra blåvita.

    SvaraRadera
  46. Ytterligare ett försök att framhäva sig själv. Hört talas om utrycket "Äras den som äras bör"? Fundera på det.

    SvaraRadera
  47. Frågan är vad Frankie tycker om det som de (tydligen) inblandade har skrivit.

    SvaraRadera
  48. Pontus i Majorna/ Jag har två frågor till dig. Var är "kritiken" eller "tala illa" om andra blåvita grupper i den här texten? "Gå på andra blåvita". Bu hu hu.

    Sedan undrar jag även om den klassiska ryggdunkargruppen här inne hyllar baraben, wisemen och andra grupper så skoningslöst som de förväntar sig bli hyllade av frankie...

    SvaraRadera
  49. Frankie, du är härligt osvensk. Saknar dig pa SF.

    Culo

    SvaraRadera
  50. Alla de grammatiska fel som genomsyrar denna text, är de ironiska också?

    För övrigt påminner sättet som Frankie tar på sig en slags (helt oprovocerad) "rebell-roll" om Sveriges sämsta författare, Marcus Birro.

    SvaraRadera
  51. Tomma burkar skramlar mest...

    SvaraRadera
  52. Anonym sa...
    091102. 08.

    ********************
    *ASG*
    Mmmm passa på o njut för det blir inte länge

    Mesta mästarna grrr

    Obs ....Varför lanseras inte Joels låt som ringsignal?
    WA?

    SvaraRadera
  53. "Härligt osvensk" åh vad jag gillar det uttrycket. Finns det fler länder där det är något positivt att vara o-nationell? Typ obrittisk, otysk, oturkisk, orysk.

    SvaraRadera
  54. anonym 07:35/ Nej, för i de länder du räknar ut är inte det gemensamma att vara mesiga fåntrattar.

    SvaraRadera
  55. 12:26/ I de länder som nämns ser man sig inte som mesig fåntratt, fast man kanske egentligen är det.

    Gott elitistisk du är som dömer ut majoriteten av svenskarna som mesiga fåntrattar.

    SvaraRadera
  56. Att Frankie försöker ta åt sig någon som helst ära av det här projektet är ta mig fan humor i världsklass.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.