2009/12/05

Slå upp inkompetens - få en bild på Gais.

PUBLIK. Hos Sportsday läser jag att Gais ambition är att sänka biljettpriserna för att öka publiksiffrorna. Förra året försökte man sig på motsatt ekvation:
Chockhöjt biljettpris + derby /
Publikbojkott från Blåvitt = Miljonförlust för Gais.
Snabbt insåg de på härbärget att något radikalt behövdes för att få publiken till Gamla Ullevi. Sedan många år tillbaka känner ni läsare av BaraBen till Gais återkommande experiment med redovisade publiksiffror, där ej uthämtade biljetter, bokade platser och annat brukar redovisas. Trots de här fantasimetoderna för att redovisa publik (desperata åtgärder för att visa styrka gentemot sina sponsorer) fick Gais enorma problem i slutet av säsongen 2009.

Eller kanske just på grund av nämnda fantsimetoder.

För att vänja publiken med den nyklubbade prisnivån för 2010 så beslutade Gais styrelse att det ska vara gratis att gå på Gais. Först fick alla som innehade ett årskort två gratisbiljetter per person till Gais-Brommapojkarna och sedan utropades matchen Gais-Malmö FF till gratismatch - ingen behövde betala för inträdet. Årskortsinnehavarna kompenserades inte för detta. Inte heller kompenserades de för att de tvingats se Gais under en hel säsong.

Gais publiksnitt låg inför Malmö-matchen på katastrofala 5 450 åskådare per match och det ville då makrillarna desperat ändra på. Därför gav de bort gratisbiljetter och basunerade samtidigt stolt ut till alla möjliga medier om att det minsann var fullsatt, utsålt och lapp på luckan.

Gamla Ullevi
# Publikkapacitet: 19 000 (med delvis stående publik). Då har vi det sagt. Slutsålt, hette det.

Fredagen 23 oktober spelades då den sedan länge "utsålda" matchen.

Oj, publik 11 685. Hmm. 11 685. Utsålt? Slutsålt? Lapp på luckan?
11 685. 11 685. 11 685. 11 685.

Det innebär att det var 7 315 lediga platser på Gais utsålda match. Detta hos det Gais som vi sedan länge vet friserar sina publiksiffror uppåt och gör det rejält. Inför nästa säsong sänker nu alltså Gais sina biljettpriser med förhoppningen om att öka på sina publiksiffror.

Den grundläggande kausalitet, eller orsakssamband, som Gais nu äntligen börjat förstå innebär en form av nödvändighet i relationen mellan sina få fans och sina biljettpriser. För under 2009 så låtsades Gais biljettansvarige Johan Gunnebo att han kunde sitt jobb. När den massiva bojkotten mot derbyt Gais-IFK Göteborg utlystes här på BaraBen.com så försvarade han ihärdigt biljettpriserna. Hans förklaring var att elaka IFK inte hade låtit dem sätta derbypriserna tillsammans. Som svar på detta tyckte inkompetenta Gais att chockhöjande av biljettpriserna var en smart väg att gå. I år sätter IFK Göteborg derbypriser tillsammans med Gais.

Blåvitts marknadsavdelning håller Gais inkompetensdivision i handen.

Relationen som råder mellan två fenomen, kallas delvis orsak och delvis verkan. Relationens nödvändighet uttrycks i vetenskapliga lagar, ytterst de allt övergripande naturlagarna. Om nu Gais insett att höjda biljettpriser innebär att motståndarfans, som det i Göteborg finns många fler av i blåvita led, bojkottar - samtidigt som gratisbiljetter innebär tomma läktare, så har klubben hamnat i ett för dem rätt så skrämmande moment 22.

För första gången kan det gå upp för Gais ledning att det inte spelar någon roll vad de gör - ingen kommer komma för att se grönsvart ändå. Och det här är inte enbart för att jävlas som jag konstaterar följande, det är för att nyansera den mediebild av Gais fans som så trogna och tappra, som jag säger det. Gais har egentligen bara en möjlighet att öka sina publiksiffror och det är att vinna titlar. Men sedan Gais lyckades med det har...

...USA gått in i minst sex krig. Bland annat Vietnamkriget.
...hunden Laika har åkt ut i rymden.
...discon kommit, setts, segrat och dött ut.
...hela Göteborg har fått rinnande vatten.
...blåvite gangstern Clark Olofsson hunnit med Norrmalmstorgsdramat, rymt från fängelsen, stulit största summan dittills i svensk kriminalhistoria, utbildat sig till journalist och suttit av fler fängelsestraff än Gais har SM-guld.
...Sverige folkomröstat i pensionsfrågan, om vänstertrafiken, om kärnkraften, om EU-inträdet och om EMU.
...Marcus Berg fötts, lärt sig gå, börjat med fotboll, gått ut skolan, förlorat oskulden, debuterat i Blåvitt, misslyckats i Blåvitt, vunnit skytteligan med Blåvitt, blivit proffs och landslagsstjärna - helt utan konkurrens från grönsvarta.
...Blåvitt vunnit UEFA-cupen två gånger och vunnit 13 SM-guld.

Slår du upp inkompetens i uppslagsverket får du en bild på Gais.