2009/12/01

Matematik kan vara kul

KRÖNIKA. Fotbollens grundregler är i sig mycket enkla; men jag undrar hur logiska de hade tett sig för en marsmänniska. Under en tid som mäts i antal minuter (2 x 45) skall två lag som till antalet bedöms likvärdiga (11 man) försöka göra fler mål än de släpper in utifrån utgångsläget ( 0 – 0). Men hur kommer det sig att den moderna (jord-)människan är så attraherad av denna totala fixering vid siffror? Hur kommer det sig att GAIS inte får ha 13 av sina spelare på planen när de möter oss; även om det hade varit en jämnare kamp?

Den moderna människan förses när han föds med tio siffror som för alltid skall vara hans egentliga namn i kontakt med myndigheter och sjukvård; på samma sätt representeras fotbollens målskyttar i matchprotokollet först av siffra, sedan av efternamn, och i sista hand av förnamn. Ju mer jag tänker på det, desto mer liknar vi människor matematiska ekvationer*. Förmögenhet är för den moderna människan någonting eftersträvansvärt, och även om han lite filosofiskt medger att pengar inte är lycka så står och faller hela hans tillvaro – hans hem, hans fru, hans barn, hans kläder, hans föda – med fem siffror på ett papper som han får levererat sig den tjugofemte varje månad. När han sent omsider dör så sammanfattas hur många bestämda tidsenheter (år, sällan minuter) han levt; och dessa skrivs jämte hans namn på en sten som består långt efter minnet av honom som person har dött ut. Och det hela slår honom inte ens som ett dugg bisarrt!

Det är egentligen lätt att bli bestört av sådana här tankar; är jag blott en tjugoettårig varelse för evigt dömd att frukta taklampor som hänger på en lägre höjd än 184 centimeter? Tur då att man kan räkna roligare saker med siffror; 18 SM-guld, 2 UEFA-guld, 1 Tobias Hysén och 18 mål av densamme! Den matematiska synen på världen räddas av siffrornas mångsidighet.

Den första marsianska observationen hade nog i alla fall varit följande: Den moderna människan är en sifferfixerad människa och hans favoritsport är en sifferfixerad sådan. Själv räknar jag dagarna till den 2/12 -09; och konstaterar att ibland är angenäm räkning kort räkning!


* Fotnot: Det enda allmänt kända undantaget är makrillar som snarast liknar gaismatematiska ekvationer; jag lämnar läsaren att dra egna slutsatser utifrån detta.

9 kommentarer:

  1. Trevlig toalett literatur! Bra.

    SvaraRadera
  2. Du glömda skriva att på varje match räknar man antal åskådare. Också det i siffror ;)

    SvaraRadera
  3. Det ar dock bara i norden man fods (eller i efterhand ges) ett personnummer som identifierar personen hos samtidliga myndigheter, inom sjukvarden och sa vidare ... om vi nu ska vara petiga!

    SvaraRadera
  4. Gött med lite akademisk och därmed intressant/relevant textmassa! =)

    SvaraRadera
  5. 13:32// Toalettlitteratur!? :)

    SvaraRadera
  6. Det här inte matematik, det här är svammel om lite siffror och räkning.

    Kul att läsa om något annat än de vanliga bloggarna där alla drar massa brutala jämförelser hela tiden

    SvaraRadera
  7. Skulle varit: Det här ÄR inte matematik. Miss av mig, sorry

    SvaraRadera
  8. "Hur kommer det sig att GAIS inte får ha 13 av sina spelare på planen när de möter oss; även om det hade varit en jämnare kamp?"


    Hahahaha, klockrent! =)

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.