2009/12/11

Gästkrönika: "Barcafans är värre än Gais:are"

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material. I dag vill signaturen Kristofer be tusentals Göteborgare att dra åt helvete.

Min granne heter Benny, är född i Göteborg och har bott här i Göteborg i hela sitt liv. Benny är fotbollssupporter och håller på Manchester United. När Benny pratar om "sitt lag", Manchester United, använder han ord som "vi" och "oss". Benny har aldrig sett sitt lag spela på riktigt, han har heller aldrig varit i Manchester och faktiskt inte ens i England. Jag frågade Benny en gång varför han håller på Manchester United. Han svara något i stil med "Öh, de é bäst...så é det bara, och jag har alltid hållit på dem". Jag frågade då "Jaha, du håller på ManU för att dom
är bäst? Håller du då på Norge i vinter OS? Jag menar, du håller ju på "bästa laget" och Norge é ju bäst". Han tittade på mig som om jag vore en idiot...

För mig handlar klubbfotboll om att stötta det lag som spelar för sin stads stolthet. Själv är jag född i Göteborg och uppvuxen i Göteborg och känner därför en slags identitet med IFK Göteborg, laget som spelar för min stad. Vad jag nu inte kan förstå är hur Benny nu kan känna lika dant för ett lag från ett annat land och en annan stad, som han dessutom aldrig har besökt. Jag förstår att han håller på ManU för att dom är bäst, annat fall skulle han ju kunna hålla på vilket bonkagäng som helst från England.

Jag har funderat på detta ganska mycket och har inte kommit fram till något bra svar, men man skulle kunna kalla honom för "bästa laget supporter"...och det finns tyvärr ganska många "bästa laget supportrar" i Sverige. Man ser dem ibland på stan och just nu är det Barca tröjorna som dominerar, innan dess var det Real, innan det var det ManU, och innan det Arsenal och så vidare. Med lite inslag av italienska
tröjor.

Så får man inte titta på Premier League, La Liga eller Serie A? Jo, självklart, men att som Göteborgare sätta en klubb från dessa ligor före ett lag från Göteborg. Det är er jag vänder mig till.

Benny muttrade även något om att "Allsvenskan är så kass". Tro sjutton att vi inte kommer ut i Europa när det finns sådana "svenskar" som Benny. Svenskar som stöttar utländska klubblag framför svenska klubbar. Fast det är inte så konstigt att så många gör detta. För några år sedan hade TV4 rättigheterna till Skotska ligan och då var världens hetaste derby i Skottland. När man nu för något år sedan köpte Spanska ligan blev istället "El classico". Viasat och Canal+ kör sina race och var de än väljer hänger Aftonbladet på i hopp om att skapa intresse och tjäna pengar. Massmedia fulkoligt bankar in i huvudet på oss svenskar att vi "måste" kolla dessa ligor och lag för detta är ju sååå viktigt.

Jag avskyr Gajs, denna sponsorparasit i Götet, och jag skulle bli överlycklig om det laget skulle ramla ner i division 5 för att sedan lägga ner och aldrig återuppstå. MEN jag har större respekt för den alkoholiserad gajs:are som däckar i halvtid på den enda gratismatchen han kan se varje år, än vad jag har för er svenskar som utan någon som helst anledning säger "vi" och "oss" om lag som ManU, Real, Juve, Arsenal, Barca, Inter - framför svenska lag.

Ni är de töntigaste "supportrar" som finns på denna jord...

Älska DIN stad. Älska DITT IFK Göteborg!

/Kristofer