2009/12/03

Allt är polisens, medias, SvFF:s och BaraBens fel


HULIGANISM. Här ovan ligger en sceenprint från Firman Boys forum på Sverigescenen.com som en av våra läsare nyss mejlade till oss. Här kommer AIK och Gais-huliganer överens om en gemensam fiende: BaraBen.com. Här uppmanar de Blåvitt-huliganer att attackera och misshandla BaraBen-skribenter för att de tycker att vi är "golare".

Varför? Jo, vi gjorde som Aftonbladet, GT/Expressen, Göteborgs-Posten hade gjort tidigare under dagen och "hängde ut" (vilket i normal svenska betyder "visade bilderna på") de personer som polis och åklagare ville ha hjälp med att identifiera för ett olaga intrång, våldsamt upplopp etcetera i samband med IFK Göteborg-AIK. Senare på kvällen visades hela filmen från övervakningskamerorna på TV3:s Efterlyst.

Efter detta sitter jeppar runt om i Sverige och anser att BaraBen minsann begått något övertramp genom att visa bilderna. "Supportrar ska hålla ihop" och liknande hörs från AIK-håll. Samma AIK:are som för ett par veckor sedan på Youtube och Gnagarforum hängde ut IFK-fans som hade kastat mynt mot AIK:are på ovan nämnda match. Samma AIK:are som genomförde en bortamatchbojkott för att motståndarlagen vill att de skulle stå för sina egna säkerhetskostnader.

Ja, ni kan ni ju undra varför andra föreningar vill att AIK ska stå för sina säkerhetskostnader när deras fans beter sig som de gör? Argumentet som "vadå ni har huliganer i Göteborg med" är extra skrattretande då det inte har ett skit med sakfrågan att göra. Oavsett hur många så kallade huliganer som finns här och där, på läktare eller under en svamp i skogen så var det AIK-fans, inga andra, som trängde sig in på vår arena utan biljett och enligt åklagare gjorde sig skyldiga till våldsamt upplopp. En enorm majoritet av IFK Göteborgs anhängare är inga sektmedlemmar i vare sig bisarra supportersekten eller i märkliga huliganmachoklubben.

Vi älskar IFK Göteborg och vi sköter oss som normala samhällsmedborgare.
Där ingår inte våldsamt upplopp. Där ingår det inte att planka in på Gamla Ullevi.

Dessa pajasar trängde sig in på den fullsatta arena dit tiotusentals blåvita fans ville ha tillgång men tvingades se matchen på annat håll, för att de saknade biljett. Det om något är en enorm brist på respekt för sina så kallade medsupportrar, som samma plankare hävdar sig ha en hederskodex med. Det är ett patetiskt beteende av bortförklaringar och ursäkter som alltid omger en viss typ av fotbollssupportrar.

Det spelar liksom ingen roll om man är dum nog att begå brott framför kameror.
Enligt dessa personer är det medias fel.
Enligt dessa personer är det polisens fel.

Enligt dessa personer är det fotbollsförbundets fel.
Enligt dessa personer är det BaraBen.com:s fel.


Det finns ett självändamål i delar av supporterkulturen, att "vara annorlunda och inte samarbeta med vare sig polis eller SvFF för de är så onda". Det är ungefär som att vara punkare, skejtare, gothare eller AIK:s fall förortshiphopare (*flasha gangsign 2lax9 brooosh*) och vägra att samarbeta med polisen ens när någon gjort inbrott i ens lägenhet.

Polisen är ju onda, de står alltid för förtryck och brutalitet.

Gud vet att vi på BaraBen.com kritiserar polisen när det behövs. Vi kritiserade i skarpa ordalag polisens övervåld och misshandel av Gais-fans i Helsingborg tidigare i år och vi kritiserade polisens totalhaveri i samband med rekordbevakningen av IFK-AIK. Men det finns alltid nyanser på saker och ting. Det som verkar radikalt och annorlunda blir lätt patetiskt och korkat när man drar det för långt.

Av precis den anledningen tar "ingen" vissa supportergrupper seriöst längre. Det är bara ett konstant skyllande på andra parter än en själv som pågår. Någon som aldrig tar sitt ansvar utan bara pekar finger, på media, på polisen, på bloggar, på motståndarsupportrar - blir lätt till en fotbollens narr. Utan att själv förstå det. För det är ju inte hans fel...

Gud vet att vi på BaraBen kritiserar motståndarfans med. I flera år har Gais-huliganer hotat, trackasserat och kaxat upp sig mot BaraBen-skribenter och BaraBen-hangarounds i Göteborgs nattliv. En skribent hotades på Sticky Fingers, vår grundare har varnats och hotats på Nefertiti och Uppåt Framåt, en i vårt fotbollslag har mordhotats utanför Babar - och så vidare. I de flesta fall har vi inte ens uppmärksammat beteendet, för det är inte värt att hamna i fokus.

Gais har alltid trott att de kan stoppa BaraBen med hot och våld. De vill att deras huliganregler ska gälla för alla fans och att ett lags "liga" ska bestämma vad som får sägas och vad som är tabu. Nu får de stöd av AIK-huliganer som tycker att BaraBen ska tystas med hot och våld. Vi är inte förvånade, det är patetiskt men ändå förväntat av den här typen av människor. Men har vi slutat kritisera? Har vi slutat vara "obekväma"? Har vi slutat ge en röst åt dem som inte hörs och en röst för många fler än de som är röststarka av egen maskin?

Nej. Trots nya skribenter, nya influenser - så fortsätter BaraBen.com vara en nagel i ögat på dem som tror att de styr och ställer i supporter- och fotbollsvärlden. Ingen bestämmer för alla supportrar, sannerligen inte Gais och AIK:s våldsverkare och plankare till supportrar.

"Skit i att de plankade in på vår arena, hotade våra säkerhetsvakter och sedan spårade ur inne på arenan. Vi har mer så kallad supporterlojalitet med dem (som vi annars påstår oss hata) än vi har med vår egen förening eller arena. Alla enas mot onda polisen och SvFF-makten", ekar det på internetforum.

Den mentaliteten är så jävla tröttsam. Det är precis det som gör att fotbollsfans behandlas som pack, för man beter sig som pack och skyller ALLTID ifrån sig när något väl händer. Det innebär att polisen får en ännu värre attityd till fotbollssupportrar, ordningsvakter är rädda och uppumpade av hat vid fotbollsmatcher och spelar över helt brutalt, medierna ser att ingen erkänner eller tar ansvar för att det existerar ett problem och stämplar glatt hela fotbollen som ett problemområde för våld och kaos.

Men du kanske inte håller med?
Nej, allt är väl kvällstidningarnas fel.
Allt är väl polisens fel.
Allt är väl Svenska Fotbollsförbundets fel.
Allt är väl BaraBen.com:s fel.