2009/12/07

The Punishment Should Fit The Crime!

BROTT OCH STRAFF. För några dagar sedan kom siffran på böteslapparna för guldfinalen. Inte helt oväntat får både IFK och AIK böta för den pitch-invasion som genomfördes på vår arena. Det som fått mig att fundera en smula egentligen är inte böterna i sig, utan hur de står i proportion till varandra.

Alla som såg matchen och var med efter slutsignalen kan vittna om hur den slapphänta polismyndigheten inte tog sitt ansvar när råttorna sprang in på planen. Som framförts på flera forum och även här på Baraben kunde man dessutom se hur AIKs publikvärdar hjälpte supportrar att ta sig in på planen. När råttkräken väl tagit sig in på fokuserade de flesta sig på att fira sitt lag, samtidigt som en del istället sprang mot vår klack och provocerade på olika sätt.

Men hur skötte sig då våran klack?
Det var visserligen inte igår matchen spelades, men som jag minns det var det ytterst få som försökte ta sig in på plan från vår klacksektion. De som försökte lyckades publikvärdar, väktare och polis att hålla tillbaka. Att det däremot blev sammanstöt på läktarplats utmed långsidan efter provokationerna från råttorna är jag inte ett dugg förvånad över. Men faktum kvarstår, de allra flesta i klacken höll sig kvar på läktaren och stod emot råttornas äckliga provokationerna.

För det som inträffade står det nu klart att IFK ska betala 75 000 kronor och AIK 85 000 kronor. På något sätt känns det inte riktigt som att straffen motsvarar brotten i det här fallet. Skillnaden mellan slutnotorna för de båda lagen borde vara betydligt större, med tanke på vilka supportrar som gjorde vad.

De som inte håller med mig kommer förmodligen argumentera att det faktiskt är IFK som ska garantera säkerheten på arenan. Det argumentet är förvisso helt legitimt. Men när varken polis, väktare och/eller publikvärdar gör minsta försök till att stoppa pitchinvasionen, trots att alla förutsättningar funnits långt i förväg, är det svårt att hävda att det argumentet är giltigt i det här fallet. Särskilt om IFK gjort allt man kunnat för att det inte skulle bli som det blev. En liten parantes i sammanhanget är också att gästande lag bär ett visst ansvar för sina supportrar.

Hur man än vrider och vänder på det så är pitch-invasion något som inte kommer att försvinna. Den glädje som finns när ens lag vinner guld är obeskrivlig och oavsett om det är på hemma eller bortaplan kommer de flesta av supportrarna i klacken att ta sig in (eller iallafall försöka ta sig in) på planen för att fira med sitt lag.

Problematiken uppstår först då ett guld tas hem på bortaplan, om majoriteten av hemmalagets klack sköter sig exemplariskt efter slutsignalen. För trots att IFK går allt annat än bra rent ekonomiskt, så kommer föreningen att ha råd att betala slutnotan. Men det som är lätt att glömma är att guldet i framtiden kan säkras hos något lag med betydligt sämre ekonomiska förutsättningar, där böter svider betydligt värre.
Därmed inte sagt att 75 000 är lite pengar.

Jag vet inte varför, men jag har väldigt svårt att se att AIK hade fått pynta pengar om vi tagit guldet, vi rusat in, vi provocerat och de svarat på samma sätt. Hur som helst så lär jag aldrig få reda på det, men i mina öron låter knappast troligt!