2006/04/13

Vad har hänt med grabbarna?

BILDFUNDERING Hittade av någon anledning en gammal bild i mitt personliga bildarkiv. Jag vet inte varför jag en gång sparade den här bilden och jag vet inte var den kommer i från, men den ger utrymme att fundera över. Om ni inte riktigt uppfattar vilka det är på bilden så är det Fredrik Karlsson och Mikael Antonsson som har huvudet upp och ner, sedan är det Sebastian Johansson, Jonas Lunden, Thomas Heed och Kabba Samura som tittar på oss. Skulle gissa att bilden är från någon gång kring 2000, möjligen 2001.

Men vad har du hänt med den här skruvade sextetten i dag? Inte en enda spelar kvar i den blåvitaste klubben av alla. Vi börjar med dåvarande Fredrik Karlsson, numera Fredrik Risp. För bara ett år sedan Allsvenskans bästa back, när han plötsligt fick för sig att bli proffs i Turkiet. Även Rispens kamrat till vänster, Sebastian Johansson, tog förra året det modiga beslutet att göra som Roger Ljung, Kenneth Andersson, Christian Järdler och alltså Risp, spela i Turkiet.

På bilden följer sedan tre stycken som höll en ganska så låg profil i IFK. Jonas Lundén, Thomas Heed och Kabba Samura. Den förstnämnde tappade motivationen för fotboll helt när han lämnade IFK och började spela för Elfsborg, mest på skoj. Saknaden efter fotbollens huvudstad blev dock för stor, så inför den här säsongen har Lundén gått och köpt sig en skinnväst och reprensterar GAIS. Thomas Heed var en sådan där spelare som tog en plats i A-laget när man spelade Championship Manager 99/00, men i verkligheten var han längre i från en A-lagsplats. Tog även därför han på sig en skinnväst och gick till GAIS, men trots att han var uppskattad fick han inte förlängt kontrakt inför den här allsvenska säsongen. GAIS har ju aldrig varit kända för kloka beslut. Har inte en aning om vad han gör i dag, Google har svikit mig en ännu en gång. Det tyder i alla fall på att han inte gör något av värde. Elfsborg kanske? Sedan har vi en av mina gamla favoriter. Kabba Samura. Minns honom egentligen bara för hans mål mot AIK. Höll en anonym roll i Allsvenskans sämsta lag under 2005, Assyriska, och spelar numera i en klubb på Kreta.

Sedan har vi naturligtvis kvar den största talangen av dem alla. Jag lägger huvudet på sné och jag ser Mikael Antonsson le mot mig. Petar man Magnus Erlingmark, då är det något speciellt med människan. Mikael Antonsson har inte bara det grymmaste namnet i svensk elitfotboll, han är den grymmaste mittbacken sedan Glenn Hysens glansdagar. Det är ett hån mot Anton, kamratgården, Roger Gustafsson, Austria Wien och alla som har något med Anton att göra, att han inte har fått en given plats i landslaget.

Frågan jag ställer mig är dock varför inte en enda av dessa sex spelar kvar i IFK? I grund och botten finns det väl egentligen logiska förklaringar. Lundén, Heed och Samura höll inte måttet. Jag minns när Aftonbladet utsåg Jonas Lunden till IFK:s största talang i en Allsvensk guide för längesedan, men ärligt talat hade väl Sören Järelöv varit större talang om han hade varit kvar. Nej, det var tre utfyllnadsspelare som inte hade gjort en Ängel glad om de hade varit kvar.

Hur låg det då till med de tre andra? Är det en styrka eller svaghet att ingen av dem spelar kvar längre? Allsvenskans bästa mittbackspar har båda flytt Kamratgården, men ska vi vara glada att vi har fått fram två så bra eller ska vi sörja deras flytt. Nu funkar dagens backlinje så bra i alla fall, så kanske ska vi vara glada. Men så här ligger det till. Mikael Antonsson är världens bästa blåvita back och att se honom i en äcklig gul tröja vore värre än att förlora mot GAIS. Anton, kom hem. Jag vill kunna se ditt leende på nytt. Förresten, har en spelare kvar på bilden. Sebastian Johansson? Saknar jag honom? Inte mycket egentligen. Hoppas inte Sebastian blir sur över det och att Michael Wagner skriver en ny artikel under morgondagen.

Lägger även in som slutplädering att jag tycker det är väldigt intressant att fundera över hur stort Michael Wagner slår upp sin artikel om "hotet" i Sportbladet på webben, men i papperstidningen får en intervju med en kvinnlig hästskötare större utyrmme? Kanske tyckte Sportbladets ansvarige utgivare Anders Gerdin att det hela var en skitsak, medan webredaktören Kalle Jungqvist blev eld och lågor och sökte nya toppar i besöksstatistiken?

8 kommentarer:

  1. Sebastian spelar ju inget i turkiet längre. Han hade ju platsat hos oss. Han skulle inte vara så dyr, och han känner föreningen väl. Håkan, köp hem Seb!

    SvaraRadera
  2. Ta hem Seb, Långås och Jimmy så vi har 2002 laget igen.

    SvaraRadera
  3. Tycker det är konstigt att de flesta blåvitt-spelare inte vill komma tillbaka till kamratgården längre. Smakar maten inte bra? Tänker på Jeppe, Teddy, Kåmark, Andreas A, nu kanske Antonsson också. Det gäller kanske att inse att Blåvitt inte drar lika mycket som förr, dessutom verkar en del avskräckta av att få sign-on bonus hos Blåvitt. Det finns andra klubbar som fixar det bättre...

    SvaraRadera
  4. Kåmark fick ju inte komma tillbaka eftersom han krävde sign-on, när han ville hem. Gunnar L vägrade.

    SvaraRadera
  5. Kåmark fick ju inte komma tillbaka eftersom han krävde sign-on, när han ville hem. Gunnar L vägrade.

    SvaraRadera
  6. Det är kliché, men det handlar om pengar.

    Anton känner doften, Anders S (som ju "hade" blåvitt hjärta) ville ju inte göra någon "besviken". Han ville inte göra sitt bankkonto besviket.

    Det spelar ingen roll vilka motiv eller skäl Anton påstår sig ha, oavsett om det är fem miljoner skäl. Att vända blåvitt ryggen är ett hån. Innerst inne vet han det, men beslutet är i stortsett taget. Det är iallafall vad jag kan läsa mellan raderna.

    SvaraRadera
  7. Kan ju vara så att spelarna inte vill fira med gulldpytt. När dom kan fira med godare mat hos en annan klubb. Allvarligt talat Pytt i panna är det äckligaste som finns.

    Klart ingen vill vinna guld till Blåvitt om det serveras pytt i panna.

    SvaraRadera
  8. Citerar Metro från igår: "Björn ville hem till Sverige och Bajen var naturligtvis enda alternativet.

    -Ja, det var bara Hammarby som gällde. Det är här jag hör hemma."

    Oavsett vad man tycker om honom och Bajen så bevisar han att man kan ha rätt attityd till sin moderklubb. Samt att han tänker bli proffs igen. Skulle man bara tänka sportsligt eller ekonomiskt hade det inte funnits ett skäl i världen att välja Bajen för honom på samma sätt som det inte finns ett sportsligt skäl att välja Ellos framför Blåvitt, med tanke på att de inte ens vinner över oss när de spelar bättre än oss. Vem vill spela i en klubb som inte ens vinner matcherna man dominerar?

    Tror nog Anton väljer Blåvitt för att det är roligare att spela här. Vi gillar honom och han gillar oss.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.