2006/04/15

Aftonbladet goes anti-blogg...

MEDIA De som en gång stod på barrikaderna för en fri press och yttrandefrihet är idag samma personer och grupper som räds den mest. På tal om att Aftonbladet sprider "sanningar" om vad som sker på den här och andra bloggar...

14 kommentarer:

  1. Jag tycker detta fall visar på ett av de typiska problemen med främst kvällspressen men även delar av dagens media i stort. Man skapar sina egna nyheter genom att medvetet driva tolkningar av ord och meningar till sin spets. Genom att förvrida och förvanska verkligheten skapar man artiklar som på något distorterat sätt kallas "avslöjande" och "intressanta" av diverse tvivelaktigt uppbyggda redaktioner. Det råder ur mitt perspektiv inget tvivel om att Aftonbladet säljer ut sin trovärdighet i jakt på ögonblicksfångande rubriker och saker som på ytan är chockerande men strax efter ingressen visar sig överdrivna luftslott. Vad är sanning, vad är lögn - vem bryr sig? Jag betackar mig för denna typ av sk. journalistik och jag hoppas att många med mig slutar läsa Aftonbladets stavelser från och med nu.

    SvaraRadera
  2. kan inte annat än att hålla med föregående talare. det snackas ofta om att svensk media är vänstervriden bland journalisterna och högervriden bland ägarna och ledarredaktionerna- men alla av dem verkar vara lika rädda för nya alternativa uttryckssätt som de etablerade medierna inte kan kontrollera- som bloggar.

    SvaraRadera
  3. undrar hur seriösa skribenter som Helle Klein, Lena Nyberg/man (glömt efternamnet...) och Jan Guilliou mfl tycker att det är att jobba tillsammans med en nöjes och sportbilaga som håller lika hög nivå som en ding ding värld.

    som långtida aftonbladetläsare av politiska skäl (har aldrig velat bidra till tidningar vars ledarredaktioner sprider högerpropaganda) så har jag de senaste 2-3 åren tappat allt förtroende för aftonbladet. pinsam nivå ligger de på. slå upp nöjessidorna valfri dag och bedöm själv, ett skämt är att vara snäll. det är ett hån mot skämt det som står i aftonbladet numer.

    idag läser jag hellre borgerliga DN och där finns det tamejfaen högre nivå än i den här skiten.

    SvaraRadera
  4. Jo, men antar att det är svårt för journalisterna oxå, jag menar, det är deras jobb att skriva, hittar de inget intressant blire inget pröjs, därför "hittar" de ibland saker som inte äns finns och de får sina pengar. tyvär är det ju allt för få människor som bara vill läsa seriösa tidningar och allt för många som uppenbarligen läser AB, expr. och liknande. Annars hade ju dessa tidningar inte funnits/ vart tvugna att ändra på sig.

    Sen kan man ju som nån tidigare nämt hur det känns för de som verkligen är seriösa att jobba ihop med nåra som bara skriver ihop nåt då det KAN tolkas, tex. som Bank skrev i dagens AB

    "Dagen efter citerades Lars Lagerbäck i Sportbladet. Han hade fått en fråga om Djurgårdens tanke på dubbla spelsystem och svarat att han ”personligen inte trodde på det”. Rubriken blev onödigt hård, något om att ”Lagerbäck sågar Dif” (förmodligen eftersom ”Lagerbäck anmäler en avvikande uppfattning” är en sämre rubrik)."

    kan inte vara lätt för stackarn att jobba på ab

    SvaraRadera
  5. Så här kan det gå till när en AB-reporter ringer upp sitt "offer" för att få sin rubrik...

    Qristina Ribohn blev Farmen-Qristina med hela svenska folket för två år sedan, men hon tror inte på att spela in den populära serien i Sydafrika.
    - Nej, nej. Det kommer aldrig att bli bra. Svenskarna kan inte identifiera sig med en sydafrikansk farm. TV4 borde ha lagt det i Sverige på vintern i stället, rasar hon."


    Hon säger det alltså inte, hon rasar det. Jag kan tänka mig hur det gick till.
    Expressen ringer upp Qristina:
    - Hej, det är från Expressen. Får jag fråga dig om du tror att Farmen Sydafrika kommer att bli bra?
    - Nej, nej. Det kommer aldrig att... osv osv.
    - Tack så mycket då. Bara en sak till, rasar du?
    - Öh, förlåt?
    - Ja, om du rasar. Det ser bättre ut i tidningen om jag kan skriva att du rasar.
    - Ja, jo... Kanske. Jo det gör jag nog. Ja det gör jag! Jag rasar! Skriv det!
    - Tack så mycket. Då får jag bara önska en trevlig kväll.
    - Tack detsamma. Adjö."


    Saxat från signaturen "Rootmos" på flashbacks forum.

    Saxar även in ett litet stycke från en krönika som jag skrivit om just kvällstidningsord.

    Att försöka sätta ett stopp för användning av kvällstidningsord är naturligtvis dödsdömt så länge marknaden bestämmer. Så länge det finns en efterfrågan så måste det finnas en tillgång.

    Låt oss nu bara hoppas att kvällstidningarna förstår att vi som är intresserade av vettig nyhetsrapportering skrattar åt deras löjligt låga kvalitet. Låt oss hoppas att kvällspressen ger tillbaka skvalller-artiklarna och användandet av dessa fåniga ord till skvallerblaskorna. Låt oss hoppas att de som ska skriva artiklar i kvällspressen i framtiden är vettigare än att de lägger sin tid på att efterlikna det skräpet som skrivs idag. Låt oss hoppas att kvällstidningarna återigen vill ägna sig åt seriös journalistik, som det faktiskt var en gång.

    SvaraRadera
  6. "jo, men antar att det är svårt för journalisterna oxå, jag menar, det är deras jobb att skriva, hittar de inget intressant blire inget pröjs,"

    Först och främst, de får ju inte betalt efter ord de skriver utan såklart månadslön.

    Sedan är ju problemet just det att de inte skriver något intressant utan tvärtom slår upp nonsenssaker som nyheter.

    En intressant detalj i detta är att jämföra hur många timmar en journalist idag sitter på redaktionen vid skrivbordet jämfört med 10 eller 20 år sedan. Numer försöker journalister bedriva sitt jobb helt från skrivbordet pga en enorm lathet och förfallenhet av den journalistiska kvalitén och då blir det lätt så att man jagar nyheter (även om det är ickenyheter) på internet och i denna jakt är beredda att slå upp citat från en blogg totalt ur proportion.

    SvaraRadera
  7. Apropå inget... Varje gång jag hör Glenn Hysénss garvså tror jag han tänker på hur han blåste GAISarna på ett hus.

    SvaraRadera
  8. Jag har ett förslag: Starta en egen papperstidning. Blåvitt-Daily... ;)

    SvaraRadera
  9. Andreas Anderssons onda knä:
    Håller med till fullo. Men "Aftonbladet säljer ut sin trovärdighet"... har dom någonsin haft en sådan...?

    SvaraRadera
  10. Återigen: Var är deras känsla för källkritik? Det är ju A och O för en journalist att kunna ha tillförlitliga källor som håller för en granskning. Det funkar ju knappast om man rycker citat från en blogg. Internet överhuvudtaget är en ganska svårtillgänglig plats att vara källkritisk och att då rycka loss saker ur "dagböcker" eller chattar, som bloggar ändå får liknas vid är ju helt barockt.

    SvaraRadera
  11. Ja, Jan Guillou är ju verkligen en bra referens till seriös journalistik. Vad har han gjort de sensaste 20 åren? Legat i koma? Skjutit en räv? Snacka om bitterfitta. Är det nån som behöver ett skjut är det han.

    Inte är väl aftonbladet känd för att ha nån större insikt i den politiska debatten heller för den delen. Att massa halvfulla sossar sitter och kväker ur sig glosor som handlar om våra folkvalda betyder inte att de har en aning om vad de pratar om.

    Aftobladet saknar vettig nyhetsrapportering och politiskt kunniga journalister. De har kassa sportjournalister som besitter alldeles för stort inflytande över det totala sportnyhetsflödet.

    Till yttermera visso: Nämn en aftonbladetbrud som har riktigt schyssta pattar! Inte ens det klarar de av. Lägg ner skiten! Vi kan påverka dem genom att inte köpa. Klart att de aldrig haft någon trovärdighet.

    Once I was blind but now I see.

    SvaraRadera
  12. När människor slutar med att konsumera skräpjournalistik slutar skräpjournalistik att existera. Själv har jag aldrig köpt en kvällstidning. Har du?

    SvaraRadera
  13. Frankie!!!!
    Slå tillbaka när de försöker smutskasta dig eller bloggen.
    Häng ut de misstänkta pedofilmedarbetarna eller redogör för det interna bråket på sportbladets redaktion.
    Fläska på med lika braskande "sanningenliga" rubriker som de brukar göra.

    Självklart hatar aftonpressen internet nu när de inte kan driva sina egna kampanjer utan att få svar på tal.

    Bloggen är en maktfaktor.
    Öga för öga, tand för tand.

    SvaraRadera
  14. Leif: Han kan med andra ord sitta och läsa dem själv. :) Jan Guillou är helt passé. Helle Klein är ok däremot.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.