2006/04/24

Kan Blåvitt vinna Champions League?

KRÖNIKA Det talas väldigt mycket om riskkapital, börsnoterade föreningar och "marknadsmässigt beteende" inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet idag. Men vart står IFK Göteborg i allt detta? Och vart borde vi stå?

Kommer IFK i ett längre perspektiv må bättre av att inte få en slags "bolagisering" av sina led? Jag har svårt för frågeställningen, då man för ofta diskuterar inte samma sak som det man sätter termerna på. Många svenska fotbollsföreningar är idag lite av principen "koka soppa på spik", det saknas ordentliga visioner och mål att konkurrera på den nivå som Rövarn (Anders Bernmar), Roger Gustavsson med flera ville göra. Men samtidigt talar man om att man ska bolagisera och driva föreningarna som "proffsiga företag". Jag ser dock problemet med att man stärker sina strukturer men fortfarande säljer en usel produkt- för att tala "bolagiska". Man kan ha en miljon hoppborgar utanför en arena eller pumpa in 50 miljoner från riskkapital i en förening- men om inte ambitionen är att på ett seriöst sätt konkurrera med dem i Europa utifrån ens egna specifika kunskaper så bygger man ju luftslott.

IFK kan aldrig (som exempel) vinna i konkurrens med Chelsea vad gäller antal investerade kronor i spelartruppen. Därför måste IFK jobba hårt på sådant som vi är bra och unika på. J
obba på ungdomssidan, lagandan, traditionerna, Kamratgårdens varumärke och så vidare. Detta är områden av unika detaljer inom vår förenings historia och nutid. Det är där man kan nå riktig framgång på ett europeiskt plan- inte genom att försöka kopiera rika Européers och företags investeringar i klubbar.

Just därför tror jag att vägen med exempelvis Öis och AIK:s riskkapital är något som i längden driver deras föreningar rätt ner i avgrunden medan IFK:s koncept att utifrån sina egna värdegrunder bygga något konkurrenskraftigt på det man är unika och bäst på är en framgångsrik väg.
Därför skulle jag i dagsläget som medlem rösta emot ett bolagiserande av hela föreningen och även emot ett riskkapital, om den senare frågan skulle vara något för ett årsmöte.

Slutsats av allt detta: Jag tror Håkan Mild har rätt i sin kritik av riskkapitalet. IFK Göteborg har långsiktiga ambitioner att konkurrera med G14 som förening, det gör man inte genom ett kortsiktigt tillskott av kapital. Det gör man genom att bygga en produkt man tror på och som är så unik och stark utifrån sina enga förutsättningar att den blir konkurrenskraftig.

Men varje regel har ett undantag. Jag skulle vara galen påhejare av externt riskkapital till Blåvitt om den exempelvis plöjdes rakt ner i sådant som vi faktiskt behöver:

-Uppvärmda fotbollsplaner
-Ful
lstor träningshall
-Eget fullsizegym
-Förbättring och utökning av ungdomsverksamheten
-Strukturell förbättring (medierelationer, informationskanaler etc.)

Här talar vi alså om en förening som är Sverigeledande (sportsligt) i ett historiskt perspektiv och ligger i topp tre i nationen marknadsmässigt- som inte ens kan erbjuda acceptabla fasciliteter för sitt elitlag. Men samtidigt plöjer man ner miljoner i nyförvärv av Peter Ijeh, Selakovic och Ali Gerba. I de två förstnämnda fallen även på ett sätt som tydligt visat sig vara felaktiga satsningar i efterhand.

Det luktar konstgjord andning för mig.

Börja i rätt ände- satsa på en träninghall i full storlek med värme. Det är en in i helvete mycket mer spännande tillkomst till IFK Göteborg än om vi skulle värva Tobias Hysén eller Afonso Alves.

Det får man med den långsiktighet jag talar om. En förening vars atmosfär gör att man andas framåtanda och vilja att vinna och hela tiden ta ett steg uppåt i skalan mot G14. Jag tror och är övertygad om att varje förenings hela verksamhet präglas av A-lagets inställning och vilja att vinna.

Därför tålde jag inte Bosse Johansson, för hans vanligaste förklaring till en förlust var "sånt händer i fotboll". Jag tror inte på slumpen och jag tror inte på ödet, varje förening formar sitt eget öde och då gäller det att odla attityder som genomsyrar hela verksamheten, från ordförande till träningarna för P-14. Här tror jag att Håkan Mild är bra som sportchef, jag tror vidare att Arne Erlandssen är bra som tränare men jag vill se Roger Gustavsson mycket mer involverad i skapandet av de långsiktiga visionerna för IFK. Den enorma kompetens han har slarvar man idag tyvärr bort till stora delar från föreningens sida. Man säger ofta att saker "inte byggs uppifrån". Men attityder gör det, för attityder inandas man från förebilder och starka ledare.

Först när hela IFK Göteborg som en enhetlig organism "andas vinnarhunger" på varje plan av föreningen så kan vi åter, på allvar, sikta mot Europa. Sådan genomgående vinnarmentalitet kan inte sådana kapitalstarka personer som Roman Abramovich skapa med hjälp av plånboken utan bara sådana intellektuellt starka personer som vår egen Roger skapa med- hjärnan och hjärtat.

Idag är ju IFK inte längre ett unikt koncept som gör att vi bryter av från storklubbarna i Europa och skiljer oss på ett unikt sätt. Istället är vi idag en kopia av en storklubb på micronivå. Detta innebär ju att vi för varje säsong som går blir alltmer likt tex det Chelsea som jag vet att du håller på men att vi blir det på en storleksnivå av kanske en promille av de resurser som Chelsea har. Vi borde "bryta ihop och komma igen" och börja från de elementära grunderna.

Satsa på Kamratgården. Storsatsa på Kamratgården. Samma sak med ungdomsverksamheten, för tycker man att Änglagårdens projekt idag är för stort är man som jag ser det helt ute och cyklar. Det borde vara tre, fyra helst kanske fem gånger så stort om tio år. Vi är inte ens ledande i Göteborg på ungdomsfotboll- första målet borde vara Sverigeledande, sedan nordiskt ledande och efter det världsledande. Kan man inte köpa en Zlatan så måste man "producera" fem egna "Zlatan":s.
Jag menar på att man måste se mycket mer långsiktigt om man vill nå G14-nivå. Då måste man planera minst 10-15 år framåt i tiden. För det behövs det visionärer med mod och pondus. För de personer som driver detta framåt kommer att få många hårda år före det börjar löna sig "for real"...

IFK Göteborg är ju det levande exemplet på att det går att göra det "omöjliga". Blåvitt kan vinna Champions League om 15 år, det är fullt möjligt. Frågan är mer om vi medlemmar och supportrar är beredda att satsa på den långsiktighet och bredd som krävs för att åter etablera sig i Europatoppen? Även om det skulle kunna innebära tio nya år utan Allsvenskt guld?

31 kommentarer:

  1. Eller också kan ni börja hålla på Elfsborg. Vi har allt det ni vill ha och dessutom en nya arena och gott om pengar.

    SvaraRadera
  2. Kan bara säga en sak:

    WORD, FÖR FAEN!!!

    När du aspirerar på ordförandeposten till Blåvitt, då har du min röst.

    SvaraRadera
  3. Frankie
    Håller med om det

    Anonymous
    Så vitt jag vet så har elfsborg väravt ihop rätt så bra inför denna säsongen och inte satsat på egna juniorer. och ja nu har ny arena. Vi har en på gågn nån gång

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att du har flera poäng i krönikan (skrevs den förövrigt innan diskutionen på AB i helgen?). Jag tror dock att det även kan fungera med att ta in externt kapital vid spelarförvärv. Däremot håller jag med om att grunden just nu för att bli en förening som kan konkurrera långsiktigt är att förbättra faciliteterna på och omkring Kamratgården. /Fredrik

    SvaraRadera
  5. Bra krönika!

    SvaraRadera
  6. Håller med till 100%

    SvaraRadera
  7. Bugme...
    Elfsborg har väl tillsammans med HBK flest egna produkter i A-truppen i hela Allsvenskan. Vi fyller på med nya juniorer varje år, vi har en inomhusanläggning (visserligen inte fullstor plan, men 50 X 70, gym, en genomtänkt filosofi att jobba med egna talanger samt riskvilligt kapital som gått in och finansierat Anders och Mattias utan riskkapitalbolag och som redan betalats tillbaka till finansiärerna. Så... jga håller med... det är rätt väg att gå som föreslås i krönikan. Problemet för IFK är väl att man har valt att köpa ihop lag från andra klubbar, typ Frölunda och sedan komplettera med dyra "stjärnspelare" som inte lyckats. Då blir det dyrt.

    SvaraRadera
  8. "Eller också kan ni börja hålla på Elfsborg. Vi har allt det ni vill ha och dessutom en nya arena och gott om pengar."

    Om man ändå skall hålla på avskräde, varför då inte gå direkt och hålla på Chelsea eller Real Madrid. Varför skall man hålla på ett gnetigt dagsländlag i sjuhärad?

    elfsborg brukar väl göra en anständig säsong vart tionde år, kanske är det dags i år, om turen håller i sig och man skärper sig kan man hamna 3-4 vilket är jättebra för en klubb som elfsborg.

    "Problemet för IFK är väl att man har valt att köpa ihop lag från andra klubbar, typ Frölunda och sedan komplettera med dyra "stjärnspelare" som inte lyckats."

    Har man valt att köpa spelare som inte lyckas?

    Det är detta man försöker att undvika. Detta var precis vad man gjorde i slutet av nittiotalet då man slösade bort de pengar man hade. Men den stora skurken i sammanhanget och som förstörde det mesta för Svensk fotboll hette ändå Bosman. Det vár han som gjorde unga Svenska fotbollspelare till giriga horor.

    SvaraRadera
  9. lysande krönika! har gått runt med dom här tankarna i flera år och jag tycker verkligen att det är såna här saker vi från supporterhåll ska tjata på klubben om, egna juniorer istället för dyra stjärnor.
    för, let´s face it, en värvning som den av peter ijeh sågs ju som en "present" till fansen, fastän vi var så jävla mkt gladare när bjärsa, wernbloom eller ozzy slog igenom.

    SvaraRadera
  10. Håller delvis med. Men jag tror inte att man bara kan jobba underifrån om man vill kunna konkurrera på riktigt. Underifrån når man till HBKs höjder och missförstå mig inte. De vinner allsvenskan då och då och har ett talangfullt lag från tid till annan, säljer en del spelare för stora pengar och har en arena som ligger där den ligger. I Halmstad. Det är inget fel i det, men har man större ambitioner är det fel modell enligt mig. Till skillnad från HBK har vi en arena som ligger i Göteborg och man skall inte underskatta möjligheten med detta.

    Jag tror man måste jobba både underifrån (som HBK och även IFK i viss mån gör) och uppifrån. Att bolagisera elitverksamheten borde inte vara fel. Man skulle kunna driva A/B-laget plus arena genom en seriös bolagisering. Att ha en ägarstyrd elitförening behöver inte gå emot den "småskaliga" juniorverksamheten. Tvärtom.

    Möjligheten att bygga fler träningshallar som även kan komma juniorverksamheten till nytta ökar om man kan få pengar till det. Jag tror inte vi någonsin kan hävda oss med bara ideal. De kan ta oss en bit och de är grunden för en ännu större framgång, men när spelarna kan flytta 20 mil och tjäna det dubbla eller tredubbla kommer vi fortsätta tappa tillräckligt med talang för att slås ut i kvalet till CL år efter år.

    Underlaget för en arena för 25-30000 personer finns helt klart. Det handlar om marknadsföring. MFF säljer 15000 årskort hur då? Till danskar? Malmö har också ett hockeylag (nåja). De har halva publikunderlaget i Malmö. Visst, de slipper konkurrera med Häcken och Öis.

    Tag lärdom. Malmö stadion suger lika illa som Nya Ullevi, ändå får de så mycket folk till matcherna. De underpresterar konstant och har nötter som Koko, Asper och Sidledsdanne i laget. Ändå går så många till matcherna. Något kan förändras även i staden Göteborg.

    SvaraRadera
  11. Nej, blåvitt kan inte vinna champions leaufe. I den omvärld bosmandomen, G20 och UEFA med herr tjocklennart i spetsen skapat finns det inte plats för gamla föreningsideal längre, iallafall inte om man ska vinna i ett större perspektiv. Klyftorna ökar precis som i samhället i stort, de rika blir ännu rikare och de fattiga får tålmodigt stå kvar o plocka bottenskrapet. Det är väl en ganska talande bild när ett par få Chelsea/Real spelare tillsammans motsvarar hela allsvenskans lönebudget.
    Frågan är ändå om vi vill t.ex. gå Manchester Uniteds väg. Få har väl undgått den oerhört fotbollsintreserade (inte) Rupert Murdochs satsning. Skillnaden om en svensk förening skulle säljas ut är att vi knappt skulle få fickpengar för det när man jämför på en Europeisk arena. De få miljoner det skulle inbringa kanske fungerar som en språngbräda för att dominera allsvenskan en kortare tid men ur ett perspektiv där man avser att konkurrera med Europa låter det mera komiskt, dumt, idiotiskt att ens "riskera" klubben på ett sånt sätt.

    När Real Madrid hade rejäla ekonomiska bekymmer gick Madrids stad in o köpte deras träningsanläggning för sisådär en 3 miljarder. För det första skulle man säkerligen kunnat göra ett europeiskt storlag av Blåvitt igen om de summorna funnits tillhands men eftersom vi faktiskt bor i lilla Sverige är det inte ens en fantasi som står nära. I verkligheten kommer Blåvitt aldrig få de där miljarderna som behövs för att vinna Champions Leauge.
    Det vi alla borde hoppas på är motreaktionen som nån dag kommer mot kommersialiseringen av fotbollen. När fansen väl börjar inse att det inte handlar om idrott längre tappar man väl intresset. (ex puckeyns 55 meningslösa omgångar a´la NHL för att mjölka publiken på så mycket pengar att man har råd att betala fantasilöner för var o varannan medelmåtta).

    Förhoppningsvis kan idrottsrörelsen nån gång slå tillbaka mot giriga "kapitalister" (ursäkte uttrycket) som bara vill tjäna snabba pengar utan att bry sig ett dyft om sporten.

    SvaraRadera
  12. Ett bolag som drivs som en affärsdrivande enhet har inte råd att vara kortsiktig. Givetvis kan man inte låta några spån sitta och styra ett sådant bolag. De som investerar är intresserade av uthållig lönsamhet på det kapital de satsar, precis som alla andra riskinvesteringar innebär. Därför är de (ägarna) inte intresserade av en ledning som bara tänker ett eller två år framåt.

    Självklart kan en smartare marknadsföring och bättre publiktillströmning medföra ökade möjligheter att låta spelarna få mer anpassade löner, så att inte ekonomin styr dem till lilleputtländer som Norge, Danmark eller Österrike. När var deras lag och vann cuper i Europa?

    Sen är det ett problem att vi redan betalar fantasilöner till medelmåttor, det håller jag absolut med om. Men jag tror inte lösningen ligger i att blunda utan att lära. Och då ligger inte lärdomen i att köpa spelare dyrt, det har redan prövats och inte funkat.

    Lärdomen ligger snarare i att man bygger upp rätt förutsättningar för träning och match. För att komma dit behövs investeringar och jag tror mycket väl de kan komma genom en bolagisering.

    Bra förutsättningar behöver inte innebära att vi blir den rikaste klubben över en natt. Vi kan ha som målsättning att jobba lika långsiktigt som våra nordiska grannar Rosenborg och FCK. Det vore en bra början. Att bli etablerad i CL är gott nog, men nog kan man alltid ha visionen att man skall vinna.

    SvaraRadera
  13. Jag är tyvärr realist och håller med
    il proffesore. Blåvitt kommer tragiskt nog aldrig att nå de höjder som de gjorde i mitten av 90-talet av den enkla anledningen att vi har blivit betydligt sämre och de stora i Europa har blivit mycket bättre. På den tiden hade var hälften av spelarna i storlagen landslagsspelare, nu är samtliga storlagens spelare i världsklass. Det föds kanske en talang av Zlatans kaliber var trettionde år i Sverige. Kamratgården blir aldrig Milanello och extrem talang föds man med, det kan inga träningsförhållande i världen ändra på. Tyvärr är nog Djurgårdens modell den rätta, riskkapitalbolag som köper unga talanger som Kim, Isak, Hysen, skriva långa kontrakt och sälja dyrt. Och nöja sig med att regera i Sverige och kanske kvala in till CL då och då. Självfallet skall man sikta på att ha den bästa ungdomsverksamheten i landet, men det föds inte tillräckligt med talanger i Sverige för att skramla ihop ett lag som kan hävda sig i Europa.
    Rogers drömmar kan aldrig konkurrera med Romans miljarder.

    SvaraRadera
  14. Byt rubrik till: Kan Blåvitt vinna en match i allsvenskan?

    Sparka Arne!

    SvaraRadera
  15. med erlandsen kommer vi inte att vinna något. Bevegelse? Nej stillastående.

    SvaraRadera
  16. I perspektivet 15 år kan i princip allting hända, ganska menlöst och spekulera så.

    Ifk kan inte ta hem guldet iår med detta laget iallafall. Ijeh och Mild saknas ifrån fjolårets guldkandidater.

    SvaraRadera
  17. Jag tycker att det är rätt väg att gå att satsa på Kamratgården. Men jag är inte helt överens med avsnoppningen av Bosse Johansson. Den mannen kan fotboll och har bevisat sin storhet i flera klubbar i flera länder.

    Elfsborgs satsning är intressant, men om inte det ger resultat med ett par guld det närmaste decenniet kommer finansiärerna att ledsna och kvar står då en öde arena i värsta fall.

    HBK är ett bättre exempel. För 30 år sedan i år vann HBK sitt första guld. Därefter har det blivit ytterligare 3 guld plus några små nålstick i Europafotbollen.

    Elfsborg har, bortsett från ett par cupvinster inte vunnit på 45 år. Därmed inte sagt att det aldrig kommer att hända.

    Hade Elfsborg legat 40-50 mil från Göteborg hade de flesta göteborgare skitit i dem, men nu är de en lokalkonkurrent av en helt annan kaliber än ÖIS och GAIS.

    1977 hade Blåvitt över 20000 i publiksnitt i allsvenskan med ett rätt bra lag. Inte allsvensk topp, men strax under. Var är publiken nu? Hitta den nyckeln så kan stora framgångar komma igen. För det är inte bara riskkapitalister som genererar pengar. Publik gör det också.

    SvaraRadera
  18. Precis. Men då behöver man kunna marknadsföra sitt varumärke mer professionellt än föreningen har gjort det senaste decenniet. Och varför inte göra det i bolagsform? Världen har kommit till Sverige för att stanna vänner. Lika bra att vi anpassar oss.

    1977 var Gamla Ullevi toppmodern (motsv). Hallå! Rustar man inte för framtiden kommer ingen och kollar. Vi lever inte våra liv baklänges även om det verkar finnas de som önskar att så vore fallet. Framåtanda. Visioner. Inte nostalgi. Nostalgi tangerar bitterhet. Visst är det kul att vi visat att vi kan, men det är framtiden som är intressant.

    Varken Borås eller Halmstad har större publikunderlag än en arena av de storlekar de har idag. Där ligger IFKs möjlighet. Göteborg är en större stad. En smartare stad. Smart marknadsföring och en ny arena plus att driva föreningens elitverkamhet i bolagsform. Så ...

    SvaraRadera
  19. Vilka sossar skulle satsa kapital i IFK då? Göran Johansson? Kurt Eliasson? tanken är god men den håller tyvärr inte..

    SvaraRadera
  20. tamejfan något av det bästa som skrivits på mycket lång tid om IFK Göteborg.

    Uppskattas som fan!

    SvaraRadera
  21. il proffessoro/ vad mumlar du om bolagsform? Tror du bolag är garant för pengar eller? idiot- titta på aik. bolag är inget för blåvitt.

    SvaraRadera
  22. Hur skulle Blåvitt kunna vinna CL när man inte ens klarar av att vinna i Allsvenskan?

    Är det ett sådant år då man måste kämpa för att klarar sig kvar.

    Kan det vara så att idiotträningen gjort att man är allmäst sega?

    SvaraRadera
  23. aik är ett tydligt exempel på hur man inte ska sköta ett bolag. Även om frågan om aktiebolag skulle komma upp är jag skeptisk att det finns intresse för ett sådant. Det finns helt enkelt inget intresse att satsa pengar i Blåvitt vad det beror på överlämnar jag till andra att bedömma.

    SvaraRadera
  24. Skall bli skoj att se hur många matcher det krävs för gaisarna att samla ihop mer pengar i James Keene-hinken än vad ni lyckats dra ihop i er "supporterfond" på 3 månader. Grattis blåvitt! Hur känns guldambitionerna och ekonomin från er synvinkel, långt där nere vid nedflyttningsplats?

    Vi är många som säger det: Fotbollskartan i GBG skrivs om as we speak. Återigen, grattis! Ni fick så mycket för era 100 miljoner...

    SvaraRadera
  25. IFK Göteborg är ju det levande exemplet på att det går att göra det "omöjliga". Blåvitt kan vinna Champions League om 15 år, det är fullt möjligt. Frågan är mer om vi medlemmar och supportrar är beredda att satsa på den långsiktighet och bredd som krävs för att åter etablera sig i Europatoppen? Även om det skulle kunna innebära tio nya år utan Allsvenskt guld

    SvaraRadera
  26. Hur naiv får man vara? Varför satsa på ungdomar när de försvinner så fort de får ett lukrativt kontraktförslag hos en större klubb. IFK, liksom andra nordiska klubbar, kommer aldrig mer att lyckas i Europacuperna. Dream on.

    SvaraRadera
  27. anonymous: ge dig själv ett nick så man kan bemöta dig. vad är du rädd för?

    att aik misslyckas är inte samma sak som att alla andra föreningar måste göra det. varför klarar rosenborg av det? varför klarar fck av det? det kanske enbart beror på skattesystemet, vad vet jag? men jag tror inte det.

    om man bolagiserar en förening är det samma som att säga: "Hallå, vi behöver pengar till vår verksamhet som vi inte har idag. Detta är våran vision! Här är våra mål för att nå visionen." Självklart måste man vara realist i ett sådant ögonblick för att få ens den mest inbitne fan att vilja investera. De som sedan investerar har sedan ett ägarintresse och får, som i andra bolag, säga sitt om ledningens arbete vid stämma eller om de är rep i styrelsen.

    Pss blir ingen intresserad av att ha massa malajer i den operativa ledningen för bolaget. De som investerar gör det för att tjäna pengar, ingen jävla bidragsverksamhet (=sosseflum) för att de älskar "klubben" (sic).

    Det är möjligt att det inte finns något intresse. Jag tror det finns och att man kan skapa bra drag kring fotbollen i Göteborg. Idag saknas inställningen och förmågan, det är helt klart.

    SvaraRadera
  28. Håller med Il Professore till viss del, visst behöver ifk visa sin vision och sätta upp vissa mål för att visa att man är på väg någonstans, men att bolagisera en förening medför inte bara positiva saker...

    SvaraRadera
  29. il proffessore/ Du idiotförklarar dig själv när du sitter och försöker se ner på de andra som inte håller med dig. Sedan ska du tänka på det faktum att du själv är anonym innan du skriker på andra.

    Med dessa rader visar du ju att det blir omöjligt att ta dig seriöst:

    "ingen jävla bidragsverksamhet (=sosseflum) för att de älskar "klubben" (sic). "

    Är du helt bakom eller?

    SvaraRadera
  30. Vad jag menar är att det blir lite missriktat att föra en dialog med någon som är "anonymous" eftersom det är ganska många som inte väljer nick. Det är väl valfritt, men faktum kvarstår: det är omöjligt att föra en dialog då. Vad är det du inte förstår anonymous.

    Vidare: Jag försöker inte se ner på någon. Jag ser inte ner på någon. Jag skriker inte på någon. Att du har en avvikande uppfattning är inte detsamma som att jag rackar ner på dig. Det är faktiskt du som rackar ner på mig. Med dina ord blir det då du som "är helt bakom eller" och således har du idiotförklarat dig själv.

    Om du är osäker på vad jag menar kan du läsa texten igen eller fråga så kan jag säkert förklara för dig.

    PS. Professore stavas med ett f.

    SvaraRadera
  31. Frank din kommunist, du har inte en aning om vad du snackar om. Din krönika är skrattretande.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.