2007/05/21

Erlings analys: IF Elfsborg

ALLSVENSKAN 2007 Inför Allsvenskan tog vi på baraben.com tempen på (nästan) samtliga lag i serien och lät en supporter från varje motståndarlag komma med spådomar inför säsongen. Inför matchen på tisdag så återpublicerar vi nu "Erlings Analys" med fokus denna gång på just Elfsborg.

Elfsborgs supporterprofil i "Erlings analys" är den något kaxige bloggaren Röd Guling som får tycka till om Elfsborgs chanser under 2007.

Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?

- Mina förväntningar är med all rätt höga. Glöm inte att jag, vid sidan om Tommy Engstrand och Lasse Sandlin, var den ende experten som tippade IF Elfsborg som seriesegrare inför 2006. I år ser vi ännu starkare ut samtidigt som konkurrenterna inte verkar vara intresserade av att förstärka. Jag förväntar mig att serien är avgjord till sommaren så att vi kan koncentrera oss på CL och låta de yngre och mindre etablerade spelarna få värdefull allsvensk rutin. För övrigt förväntar jag mig att spelarna uppträder korrekt på och vid sidan av planen. År 2006 var ett klart fall framåt, bortsett från Anders Svenssons hemska könsord i träningsmatchen mot Åtvidaberg på försäsongen.

Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?

- Det mest intressanta så här långt är att Jesper Hansen, son till målvaktstränaren Gert Hansen, har ersatt den tidigare tredjemålvakten Nicholas Sharro i truppen. Nu har jag visserligen bara sett en träning i år och den var jag tvungen att lämna efter 20 minuter på grund av kylan men enligt rapporterna har Jesper Hansen inte övertygat så det luktar svågerpolitik lång väg.
- Annars ser Elfsborg ut att ha värvat klokt. En rutinerad vänsterfotad ytterback i Mathias Florén, samt James Keene som ni känner till. Ingen av dessa är självskrivna i Elfsborgs startelva men truppen breddas och kvaliteten på träningarna bör bli bättre.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?

- Svårt att säga. Denni Avdic har varit lysande i Royal League. Nickstark, bra bollmottagare och förhållandevis snabb och teknisk men om Haglund håller fast vid att spela med en central forward blir det tufft för honom att ta en plats. En spelare som borde ha kapacitet att göra bra ifrån sig i varje allsvensk omgång är Leandre Griffit. Han gör ibland saker med bollen som inte ens Maradona lyckades med på sin tid och speluppfattningen är i nivå med Anders Svenssons. Om Griffit får hålla sig frisk och tar en plats i startelvan tror jag att han blir en stjärna i allsvenskan.

Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?

- För det första, och för att vara lite allvarlig, är jag absolut inte rätt man att uttala mig. Jag ser max tre matcher med er per år och brukar själv tycka att det är patetiskt när andra supportrar (och självutnämnda experter) kommenterar Elfsborgs status och chanser. Man behöver dock inte vara expert för att avfärda era drömmar om medalj. Erat största problem, som jag tycker att ni har haft i många år nu, är att förväntningarna är alltför höga. Jag har läst saker som att "det är bara guld som räknas för blåvitt" men jag kan inte begripa hur någon på fullt allvar kan anse att ni har ett lag för toppstriden. Även om det är idiotiskt att kommentera ett lags chanser i början av februari har jag svårt att se att några realistiska värvningar kan lyfta er från mittskiktet. Förlorar man mot ett reservbetonat BK Röva borde toppambitionerna läggas ned.

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?

- IF Elfsborg kommer att vinna allsvenskan med betydligt större marginal än senast. Vi har den bästa truppen, det vackraste liret kombinerat med rutin och vinnarmentalitet.

ANALYS För mig är IF Elfsborg lilla bondekusinen från landet som de senaste åren tyvärr har tagit för sig allt mer, både på plan och utanför. Man har lyckats med det man tagit för sig, såsom bygget av ny arena och förra årets SM-guld. Nu är ju förvisso inte arenan något direkt imponerande bygge, men den håller trots allt god standard då man får tänka på att den står i Borås.

Förra årets Sm-guld gör hur som helst att man har pressen på sig inför i år. Att man dessutom har gjort, på pappret, två vassa värvningar i nämnda Florén och sluggern Keene gör knappast att man kan vänta sig mindre av årets upplaga av IF Elfsborg. Dock är det bevisat svårt att vinna allsvenskan två år i rad, då man dessutom har ett kval till Champions League att tänka på. Här flaggar jag dock för en skräll, då jag inte ser det som helt omöjligt att de gula faktiskt lyckas ta sig till gruppspelet i CL. Allsvenskan vinner man dock inte, utan man får nöja sig med en tredjeplats.

För övrigt så kan värvningen av Keene tyckas märklig på ett sätt, då man har en av de absolut största talangerna i svensk fotboll på bänken som behöver mer speltid. Jag talar självklart om Joakim Sjöhage. Att man dessutom har, som Röd Guling nämner, Denni Avdic som en riktig ”up and coming-man” gör att konkurrensen i anfallet blir stentuff. Sedan tidigare finns ju som bekant grisen Mattias Svensson i truppen. Att man dessutom ibland väljer att spela 4-5-1, vilket säkert kommer bli än mer tillämpat när man prövar mot Europa, gör att konkurrensen ytterligare ställs på sin spets. Detta kan skapa schismer i gruppen, och att Sjöhage lämnar till sommarn om han inte får speltid är väl knappast en särskilt kvalificerad gissning

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att Elfsborg ser mycket starka ut även i år, och speciellt på anfallssidan. Att man även har en stark backlinje och härföraren Anders ”taco” Svensson på mittfältet gör knappast laget sämre. Summan av mitt tips blir trots detta att jag inte tror laget kommer högre än en tredjeplats i allsvenskan 2007.

12 kommentarer:

  1. Ellos till gruppspel i Champions League. Inte en chans i världen. De kommer att åka ut mot något okänt lag från Slovenien. Placeringen i Allsvenskan kan jag hålla med om.

    SvaraRadera
  2. Ellos, har lyckats med en ganska enkel sak, dom har sponsorer i drivor som öser in pengar i klubben. Varför, tja vad ska dom annars lägga pengar på dom snåla jävla asen?

    Vidare CL Gruppspel inte helt omöjligt. Men där blir det stor spö, granterat.

    SvaraRadera
  3. "Förlorar man mot ett reservbetonat BK Röva borde toppambitionerna läggas ned."

    Undra om det gäller om man bara får 0-0 mot FFF också?

    SvaraRadera
  4. Jag tror inte Elfsborg har den styrkan att göra bra ifrån sig i både CL-kval och Allsvenskan. Men jag tror de försöker och därför komemr det inte gå bra i något. Tyvärr för svensk fotboll är vi för dåliga just nu.

    SvaraRadera
  5. Jag tror inte Keene en kommer få spela mer än till en början om jag ska vara ärlig, han passar inte i ett anfallande lag där motståndet kommer göra allt för att täta.

    SvaraRadera
  6. james keene är ungefär lika komplett som stefan bärlin. snabb och ... well, han gnäller mest och det gör ju florén med. de kommer bli sönderpsykade i årets allsvenska. florén är ju en värre glaslirare än christian karlsson och ellos så kallade skrytbygge inför champions league liknar mer och mer blåvitts värvningar 98. men lycka till, det kommer säkert gå jättebra.

    tror själv de får vara nöjda med topp-5, även om de var klart bäst förra året tillsammans med aik. de har värvat spelare som redan peakat (keene och florén) samt har överåriga spelare som är alibilösningar (svensson & svensson) i ett lag som i övrigt helt saknar rutin. men allvarligt talat, att bygga laget kring en kille som inte vågar utvecklas och en anfallare som snittade 3 mål per säsong i engelska andraligan mellan sina långtidsskador känns inte helt fräscht. de verkar se upp till malmö ff där.

    nåväl, jag kunde inte bry mig mindre om ellos, men rödgul är nog snarare sverigedemokrat än sosse/kommunist som någon påstått. ser tydliga likheter efter dagens tv-inslag i fyran. word up!

    SvaraRadera
  7. Röd Guling är ju det absolut enda förlåtande med Ellos. I små doser är han hysteriskt rolig och blev väl persona non grata på Ellosforumen efter sitt konstruktiva förslag att förbättra stämningen i B-ås med inspelade publikljud och avslöjanden om en Ellosfirma. Jämförelsen Mild-Taco är ju en klassiker också, där den senare vann bl.a. på en större karisma. Trodde en lång tid att han var en blåvit som wallraffade i postorderland, men det verkar ju tyvärr som han är en boråsare med självdistans. Alltid tråkigt när folk inte passar in i schablonerna.

    Ellos kan nog mycket väl vinna i år igen f.ö. Får hoppas på ett par skador på nyckelspelare, de hade ju flyt med sådant förra året.

    SvaraRadera
  8. Ellos kan mycket væl ta sig till gruppspel i CL, allt hænnger ju på tur i lottningen. De har ju Sjøhage som kan kontra in ett mål mot vilken som helst med sin snabbhet så bara de håller tætt bakåt spelar de ingen roll hur uslet de spelar annars.

    SvaraRadera
  9. frankie,
    kan man inte tänka sej att han, keene, koma rätt väl till pass i cl-kvalet då, när det är ellos som lär tvingas backa hem...

    för övrigt tror jag att de misslyckas i cl-kvalet men mycket väl kan ta hem allsvenskan i år igen och därigenom få en chans till i cl nästa år och då nog kan chock-skrälla om de får behålla lite gubbar...

    SvaraRadera
  10. Bitterheten är djup härinne ser jag. Kommer blåvitt bättre än topp fem i år borde hela Sverige vara överraskat.

    e. Johansson: går Elfsborg till gruppspel i cl är det en bragd, bara någon som inte följt svensk fotboll de senaste 15 åren skulle säga något annat. Varje match där är en bonus.

    Värde Real Madrid: 7-8 miljarder. Värde IFK Göteborg 30 mille?

    Angående alla idiotiska påhopp på Anders Svensson så var han, oavsett vad någon säger allsvenskans i särklass bästa mittfältare förra året, så vem lämpar sig mer att bygga ett lag kring. Det är ju knappast så att Nicklas Alexandersson eller Selakovic är sådär superheta på transfermarknaden de heller.

    Att IFK har världens sämsta marknadsavdelning som inte ens lyckas hitta sponsorer i sveriges företagstätaste stad får de ju skylla sig själva för. Och kanske de 14-åriga nazister som jagar gaisare bland barnfamiljer och skriker hora åt alla de träffar.

    SvaraRadera
  11. Värde Real Madrid: 7-8 miljarder. Värde IFK Göteborg 30 mille?

    IFK Göteborg är enligt de senaste 5 årens rankingar snittmässigt den klubb som värderas överlägset högst i Sverige. Ungefär tre gånger Ellos värde, så ta och kamma dig nu bonde.

    SvaraRadera
  12. Hahaha man kan verkligen säga allt om ett lag efter första träningsmatchen i februari.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.