2006/04/30

Håkan Mild ska på derby...

10. Håkan Mild använder Tomas Rosenqvist som fotpall under skrivbordet på Kamratgården.

9. Håkan Mild lär under sina första år i Göteborg ha övat glidtacklinga på hela träpall med makrillar nere på Fiskeauktionen på Södra Älvstranden.

8. Håkan Mild tar inte på sig en Blåvit tröja när det vankas derby. Han bara spänner musklerna och framkallar med sina blodådror blåa ränder på sin hud...

7. Håkan Mild lär ha ringt Roland Nilsson och påminnt honom om hur han använde skåningen som levande studsboll under träning i landslaget. Nilsson funderar nu på walk over inför derbyt.

6. Håkan Mild har benskydd under kostymen varje matchdag. Det är ingen slump att motståndarlagens ledningar går långa omvägar runt honom på hedersläktaren...

5. Håkan Mild använder Mikael Sandklef som tandsticka efter varje lunch.

4. Håkan Mild byggde själv Gaisgården på en dag. Han stirrade på högen av brädor som blev rädda och monterade ihop sig själva. Det är så den berömda "IFK-hjälpen" vid nybyggandet av Gais klubbstuga gick till...

3. Håkan Mild visade sig på videobandet som Gaistruppen studerade inför derbyt. James Keene började darra och gick sedan ut och tog ett medvetet gult kort för att slippa spela mot demonen Milds adepter...

2. Håkan Mild har själv fler segrar i Allsvenskan än Gais har på femtio år.

1. Håkan Mild startade faktiskt trenden med Gaisare i skinnvästar när han tacklade sönder en okänd Gaisare så att luften gick ur honom till den milda grad att bara hans skinn fanns kvar. När ett desperat tränarteam bar ut det blotta skinnet från planen mytades Gaismodet med "skinnväst åt alla", ett mode som idag är mer norm än undantag bland de grönsvarta...

Det kom ett brev...

"Hej...

Jag är blåvit kille som är en av finalisterna i en slogantävling på FIFA.com. Den vinnande
sloganen ska pryda Svenska Landslagets buss i Tyskland.

Problemet är bara att två andra bidrag ligger före mig just nu....

Min fråga är om ni på Baraben har lust att via bloggen uppmana andra blåvita att gå in på sajten och stödrösta på mitt bidrag - såvida ni tycker mitt förslag är bäst vill säga...

Förutom äran (och en vettig slogan på bussen) så får jag och min farsgubbe åka till fotbolls-VM i Tyskland och se öppningsmatchen i Munchen den 9 maj. Dessutom skulle det vara kul att se om det går att mobilisera en hel blogg.

Ni kan rösta på:
http://fifaworldcup.yahoo.com/06/en/w/hfc/poll.html?lang=en&team=swe

Mitt bidrag är:
We are yellow, we are blue, we are here to entertain you!

Stort tack på förhand och fortsätt arbetet med en skön blogg.

/Marcus Andersson "

2006/04/29

Matchtröjetävlingen: Sista chansen att vara med!!!

SUPPORTERFONDEN Under April månad lottar Supporterfonden ut den nya matchtröjan dels bland fondhjältarna som skänkt 500 kronor eller mer till Supporterfondens insamling till Blåvitt! (Då är det alltså den totalt bidragna summan som skall överstiga 500 kronor. Dvs att man den 30 April har skänkt 500 kronor eller mer, när man skänkt pengarna är irrellevant.)

Tröja 1:
Dels skänker vi en tröja till den fondhjälte som skänker mest under April månad. Här kan man alltså inte tillgodose sig tidigare bidrag, utan här vinner den som skänkt störst summa under April månad.

I nuläget räcker det att ett bud på 1551 kronor kommer in för att den skänkande fondhjälten ska leda jakten på den signerade Apriltröjan! I dagsläget är det signaturen "FL-Pojken" som har matchtröjan i sin hand, men än finns möjligheten för er som vill att öka på era tidigare bud eller att lägga in ett större bud! Jakten på tröjan ser ut som följer:

FL-Pojken- 1550 kronor
Ohlson- 1500 kronor
Moggleif- 1111 kronor
Anonym- 1000 kronor
David E- 888 kronor
Jörgen Brandt- 666 kronor
Martin Johansson- 500 kronor
Marksaneringsinfo- 305 kronor

Tröja 2:
På Lördagen är det 57 personer som har skänkt 500 kronor eller mer sedan insamlingen startade för ungefär två månader sedan och deltar automatiskt i utlottningen av den andra signerade matchtröjan. Alla fondhjältar som skänkt minst 500 kronor till insamlingen innan 30/4 2006 deltar per automatik i denna utlottning.

TÄVLINGENS SISTA DAG ÄR IDAG (LÖRDAG DEN 29 APRIL).

Vinnarna av de två matchtröjorna presenteras här på sidan den 4 Maj (Eftermiddagen).
Tidigare har vi haft den 2 Maj som datum för dragningen men skjuter fram det två dagar för att försäkra oss om att vi hinner registrera sent inkomna bud på tröjorna- eller gardera oss för om någon fondhjältes bank tar en extra dag på sig att girera över gåvan till Supporterfondens konto. Allt för att öka säkerheten kring tävlingen! Dock skall gireringen senast vara gjord idag för att gälla i tävlingen.

Skänk en gåva till Supporterfondens insamling till IFK här
!

Lycka till fondhjältar!

2006/04/28

Skatteaffären- en skrämmande summering av en mörk period...

BARABEN SUMMERAR De senaste dagarna har fotbollsdiskussionerna i Göteborg dominerats av två huvudspår, dels det usla spelet för de två största lagen i staden och dels skattehärvan som hänger över ett antal före detta centrala gestalter inom IFK Göteborgs ledning. Men vad är det då som framkommit och vad kan man dra för slutsatser?

Till en början kan man konstatera att IFK Göteborg i dagsläget, med den omvalda styrelsen i spetsen tar avstånd från de transaktioner som spelaren Stefan Selakovic gjort i samråd eller på order av före detta klubbdirektören Mats Persson. Stefan Selakovic hävdar i polisförhör först att han givits en signonbonus på 6 miljoner kronor men ändrar senare sin uppgift till att han "bara" fått 4,25 miljoner kronor av IFK Göteborg. Detta efter att polisens förhörsledare pressat honom på varför mellanskilnaden överensstämmer med de belopp som betalts in på Kent Carlzons men främst Jan "Plånbok" Nilssons konton.

"Sella" hävdar nu att det är Mats Persson, dåvarande klubbdirektör, (och vid tillfället en person med total makt inom föreningen) som har godkänt transaktionerna och påstått att allt är i sin ordning. Dock misstänks Persson ha återgäldat "Plånbok" Nilsson för den ökända gåva han gett föreningen IFK Göteborg i samband med transfern Peter Ijeh från Malmö FF till IFK Göteborg. Enligt styrelsemöten i samband med Ijeh-affärens uppkomst har det uppdagats att styrelsen i IFK Göteborg inte ansåg att föreningen hade råd att kontraktera Ijeh- då denne ville ha över 1 miljon kronor i en klumpsumma för att skriva på för Blåvitt. Då skall "Plånbok" Nilsson ha löst ett gåvoupplägg där han betalar ut aktier till Ijeh som en signonbonus för att spelaren skall skriva på för föreningen. Samtidigt har det uppdagats att "Plånbok" Nilsson gett dåvarande klubbdirektör Mats Persson ett personligt lån på över två miljoner kronor för ett fastighetsköp- vilket nu föranleder både förhörsledare och medier att spekulera i om inte Persson kände ett ansvar att återgälda låner på något vis till den generöse IFK-ledamoten Nilsson.

Nuvarande ekonomichefen Lena Mattsson Wall har sedan upptäckt att Mats Persson betalat ut 6 miljoner kronor i signonbonus till Stefan Selakovic- istället för de 4,25 miljoner som är avtalade i kontraktet mellan föreningen och spelaren Selakovic. Denna upptäckt har från Mattsson-Walls sida enligt medieuppgift påtalats närmare tio gånger till Mats Persson utan att han velat förklara varför summorna inte överensstämmer. Då Bengt Halse gett Mats Persson ett smått otroligt mandat att agera på egen hand, som han själv kallar det i en "VD-funktion" inom föreningen så har inte styrelsen lagt sig i vilka summor som Mats Persson godkänt i samband med köpet av Stefan Selakovic. Därför har även ungefär 1,75 miljoner kronor under en lång period försvunnit ut ur IFK Göteborgs kassa och in i konton tillhörande Jan Nilsson och Stefan Selakovic agent Kent Carlzon. Carlzon som i sin tur under lång tid varit en god vän till Mats Persson verkar under de här affärerna fått en allmer ansträngd relation till Mats Persson och flera gånger uttalar sig negativt om Persson när han tror att medierna inte finns på plats för att höra hans kommentarer.

Samtidigt som före detta ordföranden Halse gett Mats Persson fullständigt mandat att agera som verkställande chef inom föreningen har det inom det övre skiktet av IFK Göteborg börjat gro en misstro mot hur föreningens operativa verksamhet sköts. Två styrelseledamöter har vid flera tillfällen, innan skatteaffären nått medierna under sommaren 2005, börjat ifrågasätta varför Mats Persson får så fria händer att agera med inom föreningen. Dessa ifrågasättanden har lett till en del ganska ivriga, för att inte säga hetsiga debatter inom inte bara styrelsens officiella möten utan även bland mäktiga IFK:are som sponsorer och före detta maktfaktorer. Mats Persson har trots detta haft ett par stora supportrar i ledande positioner, till en början var Bengt Halse en av dessa. Efter gryningsräderna mot Kamratgården och flera Blåvittankutna personer börjar alla relationer inom föreningen sättas på prov.

När sanningarna kring både Peter Ijehs som Stefan Selakovic värvningar börjar florera i medierna och när ekobrottsmyndigheten slår till mot IFK Göteborg så skakas plötsligt föreningens fundament rejält. Nu börjar alltmer en bild av "alla skyller på alla" visa sig. Ordförande Halse är till en början mycket besviken på den situation han själv försatt sig i och uttalar sig flera gånger till ledande IFK-medarbetare att han "ångar att han någonsin tog det här uppdraget". Spelarna i IFK Göteborg informeras om vad det är som sker och får en förklaring som senare visar sig alltmer falla i bitar när de misstänkta parterna ändrar sina utsagor i polisförhör. Göteborgs-Posten kan vid det här läget uppvisa en smått fenomenal källa inom utredningen som ständigt ger tidningen information om de nya händelseutvecklingarna inom hävan. Utredningen leds till en början av Lars Lithner som efter att ha fått motta en rad allvarliga hot mot honom och hans närmaste tvingas ut ur utredningen. Hot som framkallats till stor del av en misstanke om att hela skatteaffären varit en häxjakt mot IFK Göteborg, en känsla som sedan dess alltmer avtagit då detaljer ur utredningen läckt till medierna.

IFK får under hela året skarp kritik för att man inte ger supportrar och medlemmar någon som helst vettig information kring vad det är som pågår. Man håller bland annat en presskonferens för alla svenska medier där man egentligen inte säger någonting alls. Nu sitter Bengt Halse, Mats Persson och den ännu inte valde nuvarande ordföranden Stig Lundström på podiet och svär sig fria från brott med ena benet samtidigt som de upprepar "inga kommentarer" med andra benet. Presskonferensen förvandlas till en smärre fars där frågorna upprepas gång på gång men inga som helst egentliga svar levereras.
Lite senare i samma veva håller IFK Göteborg ett stängt möte för Supporterklubben Änglarnas medlemmar där man på liknande sätt informerar att man inte kan eller vill informera om någonting alls. Irritationen växer nu bland föreningen IFK Göteborgs tusentals medlemmar som stått på föreningens sida i vått och torrt men nu inte ens kan få ut någon som helst förklaring eller initivativ till vettig information från föreningens sida. Det kokar på sina håll bland supporterleden. Medierna underblåser självfallet stämningarna.

När skatteaffären sedan går från en fas av misstänksamhet mot själva åtalet mot en allt klarare bild av hur nyckelpersonen Mats Persson men även Jan Nilsson och eventuellt till och med spelaren Stefan Selakovic är inblandade i någon typ av oauktoriserad ekonomisk överenskommelse så börjar tongångarna att svänga från föreningens sida. Det är nu ganska klart att Mats Persson i polisförhör pekar ut dåvarande ordföranden Bengt Halse och styrelsen som delaktiga till det mått att man godkänt de affärer som Persson sedan genomfört. Halse svär sig på andra sidan av härvan fri från dessa anklagelser och hävdar att han endast i form av ordförande gett Mats Persson mandat att agera som en VD. Halse påstår nu att Perssons eventuella brottsliga agerande är hans egna initivativ och att de lösningar i samband med "Luxemburg-transaktionen" (där Jan "Plånbok Nilsson misstänks ha återbetalats cirka 1,25 miljoner för Ijeh-affären) inte har något som helst mandat från styrelsen i föreningen IFK Göteborg.

Vid senhösten 2005 så står en av IFK Göteborgs största sponsorer inför en omförhandling av sitt kontrakt med IFK Göteborg. Det är klädsponsorn och ett av naven i IFK Göteborgs sponsorverksamhet Adidas som nu går in i en förhandling med IFK Göteborg om att förlänga det avtal man har. IFK har tidigt haft en ambition att förbättra sitt avtal med Adidas men då den tyska klädjätten på grund av de nu flagrant medieåskådade skattemisstankarna blir väldigt tveksamma till en förlängning så hamnar IFK direkt i ett dåligt förhandlingsläge gentemot storsponsorn. Enligt en källa på klädföretaget förs seriösa diskussioner om att hoppa av samarbetet med IFK Göteborg på grund av ovissheten i hur allvarliga konsekvenserna av skattemisstankarna mot föreningen kan bli. Utan att känna till Adidas tveksamhet så börjar nu information bland supportrar ryktesvägen florera kring att exempelvis Umbro är aktuella för att bli ny IFK-sponsor. Vissa misstänker vid tiden till och med att detta rykte släpps av IFK själva för att sätta en extra press på Adidas i omförhandlingen, som förvisso trots allt förs i mycket god ton. Till slut så vänder tonen från Adidas sida, av okänd anledning, till att åter bli positiv, men IFK Göteborgs representanter har enligt en källa redan börjat misströsta kring om ett nytt avtal kan skrivas då Adidas stundtals verkat väldigt skeptiska till en förlängning- på grund av skatteskriverierna i medierna.

Andra storsponsorer, bland annat ICA står dock starka vid IFK Göteborgs sida medan vissa tvekar i sina uttalanden. ICA:s PR-chef och IFK Göteborgs valberedningsledamot Peter Wiklander visar offentligt sin misstanke om att Stefan Selakovic använts av Mats Persson och Jan "Plånbok" för att tvätta pengar.

När IFK Göteborg till sist bestämmer sig för att det är ohållbart att ha kvar Mats Persson inom föreningen, (denne drivs i slutet av 2005 på eget beslut in i en "time out") så betalas kontraktsenligt ett avgångsvederlag ut till Persson. Ett veredlag som kommer att debatteras kraftigt inom supportergöteborg då många anser att det trots att det är fullt kontraktsenligt är moraliskt väldigt ambivalent att "belöna" den person som föreningen nu alltmer tydligt pekar ut som arkitekten bakom hela skatteaffären. En affär som IFK Göteborg fortfarande med bestämdhet hävdar att man inte varit inblandade i.

I November hålls ett extrainsatt styrelsemöte där än idag diskussionens helhet ej är allmänt känd. Dock ska enligt uppgift ganska heta diskussioner, ledsna uttalanden och irriterade tongångar ha dominerat det hemliga mötet. Gunnar Larsson, tidigare ordförande och numer hedersordförande och valberedningens sammankallande, deltog på mötet och avslöjade senare att delar av styrelsen ville hoppa av där och då. Under samma period meddelar dåvarande ordförande Bengt Halse att han inte tänker kandidera till omval på det kommande årsmötet i början av 2006 varpå enorma diskussioner utbryter kring vilken ordförande som är rätt att leda föreningen framåt efter den här ordentligt besvärliga och olyckliga situationen. Medierna debatterar nu flitigt var Stefan Selakovic bodde vid tiden av övergången till IFK och om han var skriven i Sverige eller Holland vid tidpunkten.

IFK Göteborg tvingas till slut att betala sin fodran till Skattemyndigheten på över 12 miljoner kronor. Privata lån och pantsättning av Kamratgården är den finansiella lösningen för sekunden samtidigt som åklagaren formerar det förväntade åtalet mot de misstänkta individerna.

När överåklagare Gunnar Stetler den 27 April 2006 "äntligen" kan presentera förundersökningen i skattemålet så kommer en ny hel flora av uppgifter fram. Bland annat visar det sig enligt medier som i detalj tagit del av förundersökningen att de två styrelseledamöterna Tage Christoffersson och Conny Blessner uppvisat stor oro över hur lite insyn styrelsen haft inom föreningens affärer och specifikt då spelartransaktioner. Christoffersson har i mailväxling med Bengt Halse vädjat att mer insyn i spelaraffärerna ska komma till styrelsens förfogande och Blessner har varit irriterad över att Mats Persson getts så stor makt inom föreningen. Blessner säger i polisförhör enligt GP:
- Det finns inte någon i Göteborgs historia som har fått och givits en så stor makt som Bengt Halse gav Mats Persson. Inte ens fader Gunnar (Larsson) på sin tid hade ett sånt mandat.
Dessa uppgifter tyder ju tydligt på att man från flera håll kan se att IFK Göteborgs styrelse inte var medvetna om vad som försigick inom delar av organisationen. Dessutom kan man i dokumentationen av korrenspondens och förhör se att enskilda styrelseledamöter reagerat kraftigt mot hur Persson getts fria tyglar att agera inom föreningen- faktorer som tydligt pekar på att IFK Göteborg som förening måste anses helt oskyldigt till brottsligt förfarande. Medierna retirerar nu snabbt till att börja tala om att IFK:s styrelse agerat nonchalant och oaktsamt men faktum kvarstår på ett aldrig starkare vis att IFK Göteborg som förening och dess dåvarande och nuvarande styrelse är helt fri från delaktighet i de eventuella brottsliga handlingar som Mats Persson, Jan Nilsson och Stefan Selakovic kan ha deltagit i.

Som vi tolkar situationen så anser föreningen vidare baserat på både utredningsmaterialet och Stefan Selakovic utsago att han utsatts för ett bedrägeri från främst Mats Perssons sida och står till fullo bakom honom och hans nekande till brott. Slutgiltigt kan man väl utan att sia i någon framtida dom mot Jan Nilsson och Mats Persson konstatera att det är oerhört trevligt att se hur ledande Blåvita representanter som Lena Mattsson Wall, Conny Blessner och Tage Christoffersson med flera stått upp för föreningen IFK Göteborg i en ärlig, kamratlig och sanningsenlig anda. I en tid när alla principer ställs på spel och när vindarna piskar som aldrig förr är det skönt att veta att ryggraden i föreningen inte ställer upp på några som helst tveksamma metoder och brottsliga gärningar.

Skatteaffären må bara ha börjat sett till rättsprocessen i domstol. Men för oss Blåvita har det här senaste året varit som fem hela evigheter komprimerade till en fotbollssäsong. Minst.

Mats Persson är fortfarande firmatecknare i IFK Göteborg

SKATTEHÄRVAN I dagens GT kunde vi läsare få reda på att Mats Persson, tidigare klubbdirektör i IFK Göteborg- numera avskedad på grund av misstanken mot honom kring ett flertal grova brott från hans tid som Kamratgårdens operativa chef. GT avslöjar att Mats Persson trots detta fortfarande är suppleant i IFK Göteborg Fotboll ABs styrelse och extern firmatecknare för Idrottsföreningen Kamraterna Götreborg.

GT som tagit del av Bolagsregistret så sent som den 27 April 2006 visar att Mats Persson inte strukits som officiell suppleant i bolaget IFK Göteborg fotboll AB och även står kvar som extern firmatecknare för föreningen IFK Göteborg. I dagsläget är det väl förvisso fullständigt osannolikt att Mats Persson skulle vilja eller kunna använda sig av dessa formella rättigheter för att disponera IFK Göteborgs ekonomiska resurser med tanke på den pågående rättsprocessen mot honom. Dock är det en viktig principfråga att föreningen IFK Göteborg kvickt och effektivt ser till att personer som misstänkts för grov trolöshet mot IFK Göteborg och ett flertal grova skattebrott- inte ska stå kvar som firmatecknare för medlemsföreningen IFK Göteborg.

Nytillträdde ordföranden Stig Lundström kommenterar i GT:
- Så kan det ju inte vara, jag får kolla upp det. Antigen är de senfärdiga med att ändra eller så har vi glömt att skicka in det.
Jan "Plånbok" Nilsson, även han misstänkt för en rad brott i samband med övergången av Stefan Selakovic och Peter Ijeh står officiellt kvar som ledamot.
Förhoppningsvis är ändringen på gång för det svider i många medlemmars ögon att de som misstänks för grova brott mot föreningen IFK Göteborg ännu officiellt står kvar som representanter för föreningen i offentliga myndighetshandlingar...

Matchtröjetävlingen: 2 dagar kvar!!!

SUPPORTERFONDEN Under April månad lottar Supporterfonden ut den nya matchtröjan dels bland fondhjältarna som skänkt 500 kronor eller mer till Supporterfondens insamling till Blåvitt! (Då är det alltså den totalt bidragna summan som skall överstiga 500 kronor. Dvs att man den 30 April har skänkt 500 kronor eller mer, när man skänkt pengarna är irrellevant.)

Tröja 1:
Dels skänker vi en andra tröja till den fondhjälte som skänker mest under April månad. Här kan man alltså inte tillgodose sig tidigare bidrag, utan här vinner den som skänkt störst summa under April månad.

I nuläget räcker det att ett bud på 1501 kronor kommer in för att den skänkande fondhjälten ska leda jakten på den signerade Apriltröjan! I dagsläget är det signaturen "Ohlson" som har matchtröjan i sin hand, men än finns möjligheten för er som vill att öka på era tidigare bud eller att lägga in ett större bud! Jakten på tröjan ser ut som följer:

Ohlson- 1500 kronor
Moggleif- 1111 kronor
Anonym- 1000 kronor
David E- 888 kronor
Jörgen Brandt- 666 kronor
Martin Johansson- 500 kronor
Marksaneringsinfo- 305 kronor

Så vill du ha den signerade matchtröjan? Skynda in med ditt bud...

Tröja 2:
På Fredagen är det 56 personer som har skänkt 500 kronor eller mer (se hela listan av fondhjältar) sedan insamlingen startade för ungefär två månader sedan och deltar automatiskt i utlottningen av den andra signerade matchtröjan. Alla fondhjältar som skänkt minst 500 kronor till insamlingen innan 30/4 2006 deltar per automatik i denna utlottning.

TÄVLINGENS SISTA DAG ÄR LÖRDAG DEN 29 APRIL. VINNARNA PRESENTERAS PÅ WWW.SUPPORTERFONDEN.SE TISDAGEN DEN 2 MAJ CIRKA 15:00.

Skänk en gåva till Supporterfondens insamling till IFK här!


(I båda fallen måste pengarna finnas registrerade på Supporterfondens konto innan April månads slut. Generellt brukar det ta cirka två bankdagar om man gör en inbetalning via bankgiro. SMS-bidragsgivare kan tyvärr inte deltaga i denna tävling.)

Lycka till fondhjältar!

2006/04/27

Ny taktik för Blåvitt...


Bildidé: "Demian"

Besvikelse !!!

ALLSVENSKAN Det mest passande ordet för känslan så här direkt efter matchen är nog besvikelse. Mest besviken är man ju givetvis över resultatet. Det känns inte rättvist, men heller inte särskilt orättvist. Men bittert... Det känns det definitivt.

För mig var det första gången i år som jag såg IFK eftersom jag varit på semester i USA i tre veckor. Jag har läst om matcherna och hört att spelet inte varit särskilt bra. Jag tycker inte att det var särskilt bra idag heller. Men tydligen bättre än det varit tidigare. Det gör att jag INTE är besviken att jag inte sett de andra matcherna.

Jag kan inte bestämma mig för exakt vad som var fel idag. Men en sak är tydlig. Blåvitt föll på ett sätt som brukar vara sättet på vilket de vinner. Hammarby gjorde mål på kontringar och det var pinsamt tydligt i första halvlek att blåvitt fortfarande har väldigt svårt att föra matcher. Andra halvlek var bättre. Sista kvarten var ett enda långt tryck på bajenmålet. Men återigen fick vi se en kavalkad av missade målchanser. BIttert va ordet...

Allt är inte becksvart givetvis. Jag är övertygad om att blåvitt kommer igen. Jag har inte heller tappat hoppet om att det faktiskt kan bli guld framåt hösten. Hoppet finns alltid kvar. Men för att det skall bli realitet, så krävs det helt klart att man höjer sig ett par snäpp. För med det här spelet så får vi nog hålla till betydligt lägre ner i tabellen än där vi vill vara.

Tycker att Tomas Olsson var bra de gånger bollen inte flög över huvudet på honom. Tycker att det fanns några till som var godkända. De flesta visade god inställning vilket är skönt. Men spelet... Flytet... Finns där inte ännu... Jag tror att det kommer...

Kom igen Blåvitt... Kämpa för tre poäng...

Bajen hemma 19:00 ikväll...

HEMMAMATCH Ett par dagar efter Djurgårdsmatchen bjuds vi på den första hemmakaramellen i en kavalkad av matcher fram till VM här i Göteborg. Hammarby IF, söderkisarnas förälskelse, gästar nu det rivningshotade Gamla Ullevi för att utmana Blåvitt om titeln "Sveriges fotbollshuvudstad".

Bajarna som har någon slags oförklarlig förkärlek och vänskap med makrillarna här i staden har inlett serien på ett liknande sätt som sin mindre grönsvarta kollega västerut, med ett smått chockerande bra spel för tiden på året.

Med tanke på Djurgårdens kommande äventyr i Champions Leaguekvalet kan det mycket väl vara så att Hammarbymatchen denna torsdagseftermiddag när vi summerar Allsvenskan kan bli direkt avgörande kring om guldet ska firas i fontänen på Götaplatsen eller i trappen till tunnelbanan på Medborgarplatsen.

Så var på plats och stötta våra Änglar i denna svåra tid ikväll!

Kvällens problem stavas: HAMMARBY!

MATCHDAG Idag kanske du som läsare förväntar dig en omfattande kartläggning och analys av det åtal som överåklagare Gunnar Stetler framfört bland annat mot vår före detta klubbdirektör Mats Persson, före detta kassör Jan "Plånbok" Nilsson och vår nuvarande spelare Stefan Selakovic här på Baraben.

Vi väljer dock att inte nysta i detta förrän efter matchen ikväll. Det är av absolut nödvändighet att IFK Göteborg vinner matchen mot Hammarby ikväll och därför måste allt möjligt fokus ligga på det som sker på Gamla Ullevi 19:00 ikväll. Med tanke på den tveksamma inledningen på serien blir det allt viktigare att börja vinna matcher om man vill hänga med i toppen av serien så ikväll måste allt fokus ligga på att mala ner Bajen till varje pris.

Kör hårt gubbar! Åtalet är morgondagens problem- Hammarby är kvällens!

Matchtröjetävlingen: 3 dagar kvar!!!

VINN EN SIGNERAD MATCHTRÖJA!!!
Under April månad lottar Supporterfonden ut den nya matchtröjan dels bland fondhjältarna som skänkt 500 kronor eller mer till Supporterfondens insamling till Blåvitt! (Då är det alltså den totalt bidragna summan som skall överstiga 500 kronor. Dvs att man den 30 April har skänkt 500 kronor eller mer, när man skänkt pengarna är irrellevant.)

Dels skänker vi en andra tröja till den fondhjälte som skänker mest under April månad. Här kan man alltså inte tillgodose sig tidigare bidrag, utan här vinner den som skänkt störst summa under April månad.

I nuläget räcker det att ett bud på 1001 kronor kommer in för att den skänkande fondhjälten ska leda jakten på den signerade Apriltröjan! I dagsläget är det en anonym person i Borås som leder jakten på den eftertraktade matchtröjan som är signerad av hela Blåvitts A-trupp. Vill du inte att tröjan ska hamna i Borås? Dags att agera då...

På torsdagen är det 49 personer som har skänkt 500 kronor eller mer (se hela listan av fondhjältar) sedan insamlingen startade för ungefär två månader sedan och deltar automatiskt i utlottningen av den andra signerade matchtröjan. Alla fondhjältar som skänkt minst 500 kronor till insamlingen innan 30/4 2006 deltar per automatik i denna utlottning.
TÄVLINGENS SISTA DAG ÄR LÖRDAG DEN 29 APRIL.

Skänk en gåva till Supporterfondens insamling till IFK här.

(I båda fallen måste pengarna finnas registrerade på Supporterfondens konto innan April månads slut. Generellt brukar det ta cirka två bankdagar om man gör en inbetalning via bankgiro. SMS-bidragsgivare kan tyvärr inte deltaga i denna tävling.)

Lycka till fondhjältar!

2006/04/26

Cliff: "Imorn ska vi fan ha tre poäng!"

BAJEN HEMMA Inför torsdagens hemmakamp mot Hammarby IF så är det väldigt osäkert hur Blåvitt kommer formera sin backlinje. Magnus "Ölme" Johansson avstod dagens träning på grund av skadekänningar och Dennis "Cliff" Jonsson fick bryta träningen. Baraben frågade "Cliff" efter träningen om skadan och morgondagens match.

Dennis Jonsson, du fick kliva av på grund av skada idag, vad var det som hände?
- Vi hade en lekövning eller rättare sagt så lekte lekte "jage" typ. Och så mitt bland gröten av spelare så va det nån som sprang över min fot med skruvdobbar över exakt samma ställe som jag fick en rejäl smäll mot Djurgården så det kändes kan jag lova.

Så om du blir uttagen så spelar du mot Hammarby imorgon, trots allt?
- Jag hoppas ju naturligtvis det, men vi får se. Jag får ju känna på det imorn helt enkelt, ska ta nån speciell bedövningssalva och smärtstillande. Det går inte med spruta trodde de för det é rätt på foten och om jag skulle ta den så skulle jag inte ha någon känsel i hela vänsterfoten, den skulle vara bedövad och det skulle inte funka tydligen.

Hur tycker du det har gått nu sedan du kommit tillbaka in i spel efter över ett års frånvaro i skadeträsket?
- Jag tycker det har gått helt ok. Jag har fått medhåll av tränare å spelare så det känns helt ok. Men jag har mer att ge, det lovar jag.

Det känns lite som att du stegvis blir bättre och bättre match för match med?
- Jo det e väl rätt naturligt, det är ju lite skillnad till exempel en match på Ruddalen med B-laget, då vågar man lite mer och är mer avslappnad än när man går in på Ullevi och det är flera tusen på läktarn. Det klart man blir lite mer nervös och så man kanske spänner sig lite mer. Men samtidigt så är det ju jävligt kul. Sen så det tar väl någon match innan man kommer in i det högre tempot med.

Hur kunde Tobias Hysén få gå 90 minuter mot dig och Wernbloom utan att bli totalmanglad en enda gång?
- Haha, han gick väl å gömde sig. Men jag tog ju hans skott med huvudet i första halvlek så det är väl en liten tröst då, hehe.

Vad tror du om matchen mot Bajen imorn? Det är änna dags för tre poäng snart...
- Snart? Det é väl rättare sagt dags imorrn! Imorn ska vi fan ha tre poäng, så é det bara!

2006/04/25

Matchtröjetävlingen: 4 dagar kvar!!!

SUPPORTERFONDEN Under April månad lottar Supporterfonden ut den nya matchtröjan bland fondhjältarna som skänkt 500 kronor eller mer till Supporterfondens insamling till Blåvitt! Då är det alltså den totalt bidragna summan som skall överstiga 500 kronor. (Dvs att man den 30 April har skänkt 500 kronor eller mer, när man skänkt pengarna är irrellevant.)
Utöver att vi lottar ut en tröja så kommer vi även att ge en tröja till den fondhjälte som skänker mest under April månad. Här kan man alltså inte tillgodose sig tidigare bidrag, utan här vinner den som skänkt störst summa under April månad.

I nuläget räcker det med andra ord att ett bud på 501 kronor kommer in för att den skänkande fondhjälten ska leda jakten på den signerade Apriltröjan!

42 Personer har i nuläget skänkt 500 kronor eller mer och deltar automatiskt i utlottningen av den andra signerade matchtröjan. Alla fondhjältar som skänkt minst 500 kronor till insamlingen innan 30/4 2006 deltar per automatik i denna utlottning.

TÄVLINGENS SISTA DAG ÄR LÖRDAG DEN 29 APRIL.

(I båda fallen måste pengarna finnas registrerade på Supporterfondens konto innan April månads slut. Generellt brukar det ta cirka två bankdagar om man gör en inbetalning via bankgiro. SMS-bidragsgivare kan tyvärr inte deltaga i denna tävling.)

LYCKA TILL FONDHJÄLTAR!

www.supporterfonden.se

När behöver Blåvitt som bäst din hjälp?

SUPPORTERFONDEN Svaret på frågan som ställs i rubriken är självfallet när laget befinner sig i brygga. Efter tre poäng på fyra matcher, sviktande publiksiffror, förväntade åtal som är på gång och stora brister i spelet som blåvitt visat upp är det ännu viktigare att som supportrar sluta sig upp bakom föreningen i våra hjärtan, IFK GÖTEBORG.

Supporterfonden har den senaste tiden rejält gått i stå. Vi har stått och stampat kring 52 000:- ett par veckor nu och som supporter till, Sveriges genom tiderna bästa lag, IFK Göteborg blir jag lite oroad över när IFK:s supporterfölje väljer att visa sitt stöd. Det är nu, NU när vi ligger nere för räkning 1... 2... 3... 4... 5... 6... som pengarna borde flöda in i fonden.

Vi hade som mål att nå upp till två miljoner kronor under 2006, ett mål som med tanke på hur utbrett stödet för IFK är i vårt avlånga land inte föreföll som orealistiskt. Om vi i början av 2007 skall kunna stoltsera med denna imponerande siffra av 2 miljoner måste vi som supportrar vara givmilda och visa vårt stöd även när det går dåligt för föreningen. Jag ser det som så att vi måste vara extra givmilda när det blåser hårt.

Jag tycker att vi alla nu sluter upp bakom föreningen i våra hjärtan. Jag tycker att vi skall visa att vi är sveriges mest engagerad supportrar. Låt oss visa detta genom att få fart på supporterfonden igen. Låt det smälla till rejält i supporterfondens konto de närmsta dagarna.

Visa vilka som är störst, bäst och vackrast!

2006/04/24

Kan Blåvitt vinna Champions League?

KRÖNIKA Det talas väldigt mycket om riskkapital, börsnoterade föreningar och "marknadsmässigt beteende" inom idrotten i allmänhet och fotbollen i synnerhet idag. Men vart står IFK Göteborg i allt detta? Och vart borde vi stå?

Kommer IFK i ett längre perspektiv må bättre av att inte få en slags "bolagisering" av sina led? Jag har svårt för frågeställningen, då man för ofta diskuterar inte samma sak som det man sätter termerna på. Många svenska fotbollsföreningar är idag lite av principen "koka soppa på spik", det saknas ordentliga visioner och mål att konkurrera på den nivå som Rövarn (Anders Bernmar), Roger Gustavsson med flera ville göra. Men samtidigt talar man om att man ska bolagisera och driva föreningarna som "proffsiga företag". Jag ser dock problemet med att man stärker sina strukturer men fortfarande säljer en usel produkt- för att tala "bolagiska". Man kan ha en miljon hoppborgar utanför en arena eller pumpa in 50 miljoner från riskkapital i en förening- men om inte ambitionen är att på ett seriöst sätt konkurrera med dem i Europa utifrån ens egna specifika kunskaper så bygger man ju luftslott.

IFK kan aldrig (som exempel) vinna i konkurrens med Chelsea vad gäller antal investerade kronor i spelartruppen. Därför måste IFK jobba hårt på sådant som vi är bra och unika på. J
obba på ungdomssidan, lagandan, traditionerna, Kamratgårdens varumärke och så vidare. Detta är områden av unika detaljer inom vår förenings historia och nutid. Det är där man kan nå riktig framgång på ett europeiskt plan- inte genom att försöka kopiera rika Européers och företags investeringar i klubbar.

Just därför tror jag att vägen med exempelvis Öis och AIK:s riskkapital är något som i längden driver deras föreningar rätt ner i avgrunden medan IFK:s koncept att utifrån sina egna värdegrunder bygga något konkurrenskraftigt på det man är unika och bäst på är en framgångsrik väg.
Därför skulle jag i dagsläget som medlem rösta emot ett bolagiserande av hela föreningen och även emot ett riskkapital, om den senare frågan skulle vara något för ett årsmöte.

Slutsats av allt detta: Jag tror Håkan Mild har rätt i sin kritik av riskkapitalet. IFK Göteborg har långsiktiga ambitioner att konkurrera med G14 som förening, det gör man inte genom ett kortsiktigt tillskott av kapital. Det gör man genom att bygga en produkt man tror på och som är så unik och stark utifrån sina enga förutsättningar att den blir konkurrenskraftig.

Men varje regel har ett undantag. Jag skulle vara galen påhejare av externt riskkapital till Blåvitt om den exempelvis plöjdes rakt ner i sådant som vi faktiskt behöver:

-Uppvärmda fotbollsplaner
-Ful
lstor träningshall
-Eget fullsizegym
-Förbättring och utökning av ungdomsverksamheten
-Strukturell förbättring (medierelationer, informationskanaler etc.)

Här talar vi alså om en förening som är Sverigeledande (sportsligt) i ett historiskt perspektiv och ligger i topp tre i nationen marknadsmässigt- som inte ens kan erbjuda acceptabla fasciliteter för sitt elitlag. Men samtidigt plöjer man ner miljoner i nyförvärv av Peter Ijeh, Selakovic och Ali Gerba. I de två förstnämnda fallen även på ett sätt som tydligt visat sig vara felaktiga satsningar i efterhand.

Det luktar konstgjord andning för mig.

Börja i rätt ände- satsa på en träninghall i full storlek med värme. Det är en in i helvete mycket mer spännande tillkomst till IFK Göteborg än om vi skulle värva Tobias Hysén eller Afonso Alves.

Det får man med den långsiktighet jag talar om. En förening vars atmosfär gör att man andas framåtanda och vilja att vinna och hela tiden ta ett steg uppåt i skalan mot G14. Jag tror och är övertygad om att varje förenings hela verksamhet präglas av A-lagets inställning och vilja att vinna.

Därför tålde jag inte Bosse Johansson, för hans vanligaste förklaring till en förlust var "sånt händer i fotboll". Jag tror inte på slumpen och jag tror inte på ödet, varje förening formar sitt eget öde och då gäller det att odla attityder som genomsyrar hela verksamheten, från ordförande till träningarna för P-14. Här tror jag att Håkan Mild är bra som sportchef, jag tror vidare att Arne Erlandssen är bra som tränare men jag vill se Roger Gustavsson mycket mer involverad i skapandet av de långsiktiga visionerna för IFK. Den enorma kompetens han har slarvar man idag tyvärr bort till stora delar från föreningens sida. Man säger ofta att saker "inte byggs uppifrån". Men attityder gör det, för attityder inandas man från förebilder och starka ledare.

Först när hela IFK Göteborg som en enhetlig organism "andas vinnarhunger" på varje plan av föreningen så kan vi åter, på allvar, sikta mot Europa. Sådan genomgående vinnarmentalitet kan inte sådana kapitalstarka personer som Roman Abramovich skapa med hjälp av plånboken utan bara sådana intellektuellt starka personer som vår egen Roger skapa med- hjärnan och hjärtat.

Idag är ju IFK inte längre ett unikt koncept som gör att vi bryter av från storklubbarna i Europa och skiljer oss på ett unikt sätt. Istället är vi idag en kopia av en storklubb på micronivå. Detta innebär ju att vi för varje säsong som går blir alltmer likt tex det Chelsea som jag vet att du håller på men att vi blir det på en storleksnivå av kanske en promille av de resurser som Chelsea har. Vi borde "bryta ihop och komma igen" och börja från de elementära grunderna.

Satsa på Kamratgården. Storsatsa på Kamratgården. Samma sak med ungdomsverksamheten, för tycker man att Änglagårdens projekt idag är för stort är man som jag ser det helt ute och cyklar. Det borde vara tre, fyra helst kanske fem gånger så stort om tio år. Vi är inte ens ledande i Göteborg på ungdomsfotboll- första målet borde vara Sverigeledande, sedan nordiskt ledande och efter det världsledande. Kan man inte köpa en Zlatan så måste man "producera" fem egna "Zlatan":s.
Jag menar på att man måste se mycket mer långsiktigt om man vill nå G14-nivå. Då måste man planera minst 10-15 år framåt i tiden. För det behövs det visionärer med mod och pondus. För de personer som driver detta framåt kommer att få många hårda år före det börjar löna sig "for real"...

IFK Göteborg är ju det levande exemplet på att det går att göra det "omöjliga". Blåvitt kan vinna Champions League om 15 år, det är fullt möjligt. Frågan är mer om vi medlemmar och supportrar är beredda att satsa på den långsiktighet och bredd som krävs för att åter etablera sig i Europatoppen? Även om det skulle kunna innebära tio nya år utan Allsvenskt guld?

2006/04/23

Lika som bär: Dif-special edition...

LIKA SOM BÄR För att specialuppmärksamma morgondagens match mot Djurgården på bortagräs drar vi fram ett par lika som bär ur bankvalvet som på visar på slående likheter mellan Djurgårdens spelare och olika fenomen i samhället...

Vissa av bilderna har tidigare publicerats här på Baraben och vissa är nya bekantskaper men alla är direkt hämtade ur våra läsares fantasier och inskickade till kontakt@baraben.com


2006/04/22

Blåvitt fram till VM- en magnifik tid för varje supporter!

24 April- Djurgården (bortaplan)
På måndag möts de två just nu sportsligt ledande lagen i Sverige i en moralisk seriefinal på Stockholms stadion. Förra årets mästare tar emot 2005 års guldutmanare nummer ett i en prestigematch bortom alla rimliga gränser. Vi talar om norsk bevegelse mot Stockholms tvättmedelsfotboll. Men med tanke på att vi spelat ut Djurgår'n två gånger om i vinter så är det väl upplagt för storstryk nu? Fotbollsfest blir det i alla fall säkerligen på alla nivåer på Stadion...

27 April- Hammarby IF (hemmamatch)
Ett par dagar efter Djurgårdsmatchen bjuds vi på den första hemmakaramellen i en kavalkad av matcher fram till VM här i Göteborg. Hammarby IF, söderkisarnas förälskelse, gästar nu det rivningshotade Gamla Ullevi för att utmana Blåvitt om titeln "Sveriges fotbollshuvudstad". Bajarna som har någon slags oförklarlig förkärlek och vänskap med makrillarna här i staden har inlett serien på ett liknande sätt som sin mindre grönsvarta kollega västerut, med ett smått chockerande bra spel för tiden på året. Med tanke på Djurgårdens kommande äventyr i Champions Leaguekvalet kan det mycket väl vara så att Hammarbymatchen denna torsdagseftermiddag när vi summerar Allsvenskan kan bli direkt avgörande kring om guldet ska firas i fontänen på Götaplatsen eller i trappen till tunnelbanan på Medborgarplatsen.


2 Maj- Gais (bortaplan)
Årets publikmässigt största match spelas i år på en tisdag kväll och här är det väl ingen större överdrift att säga att många människors situation på arbetsplatserna under våren avgörs. För det finns la inget värre än att behöva höra ett idoga malligt smatterband till Gaisare tjöta om hur feskrenset slog "lättmjölkarna" i derbyt? Här är det en match där Blåvitt på förhand alltid är gigantiska favoriter men på något sätt lyckas se till att det knyter sig när matchen väl kommer igång. Vi minns la alla kryssdebaclet mot grönsvart när det senast begav sig för ett gäng år sedan och därmed även hur man skröt om detta för Gaisarna fantastiska likaspel i ena matchen mot stadens storlag. Så gubbar i laget, jag ber er från djupet av mitt hjärta, se till att vinna den här matchen om ni ska vinna någon match överhuvudtaget under året. Så kan vi alla njuta av en välstekt pytt med tärnat makrillkött i efteråt...

6 Maj- BK Häcken (hemmamatch)
Här är tillfället och matchen som Hisingsbönnerna kring Slätta Damm årligen väntar på, när det i folkmun döpta BK Rövas spelare äntligen får gå 90 minuter mot sina idoler och förebilder i Blåvitt. Häckens marknadschef, sportchef, juridiska expert, bollkalle, gårdskarl, självutnämnde revolutionsledare och jämställdhetskonsult Carl Fagher har ju i dagarna koordinerat en mediekupp av rang när han utnämt Hisingen till fristat och stött bort Göteborgska kopplingar till skärgårdslaget- ska nu får se på fan. Baraben har ju som tidigare både glatt och irriterat debatterats här på sidan utnämnt Blåvitts återtagande av Hisingen till "Reclaim the Streets- Hisingen" och de trupper som ska föra den Blåvita hären till detta återtagande är 11 till stycket och lirar fotboll som änglar med utgångspunkt i Kamratgårdens himmelska lugn. Detta blir matchen då den olagliga staten Hisingen med dess kuppledare på Rambergsvallen och Häckenborg kommer få se på det Blåvita folkliga motståndet i form av sång, jubel och glädje på Ullevis läktare. Reclaim betyder ju som bekant att ta tillbaka någonting så lördagen den 6 Maj kommer tiotusentals änglar, många bördiga från den svenska industrins starkaste bastilijon Hisingen, att visa Fagher, "Blåvitthataren" Åke Nilsson och alla andra insekter från Hisingen vem som styr och ställer i fotbollssfären väster om guds hem i Jonsered. Så var på plats och återta den där omdebatterade ön som huserar 125 000 Göteborgare, 100 000 arbetsplatser och är den ursprungliga platsen för det Göteborg som Karl IX grundade. Noteras kan även att Häckens Fagher sedan barnsben självfallet håller på Blåvitt. Och bor han ens själv på Hisingen? Nejdå, advokat Fagher huserar så snällt i centrala Göteborg när han är hemmavid. So please make us Göteborgare proud Blåvitt...

10 Maj- Öis (hemmamatch)
Öis går i konkurs snart. Så Bengan, du kan la släppa in i alla fall en boll bakom dig så att Överklassens IdrottsSällskap kan få något läskande att slicka såren med detta begravningens trista år?

14 Maj- Malmö FF (hemmamatch)
När "IFF-IFF" från det gamla Danmark söder om Göteborg kommer på besök så kan ni väl påminna er själva och er omgivning om hur vår stads historia ser ut. Under de drygt 400 år som Göteborg har funnits i sitt nuvarande skick så har staden aldrig, notera ALDRIG, varit under kontroll av främmande makts trupper. Detta är någonting som är smått unikt i den västeuropeiska historien. Men det finns en nation som försökt mer än alla andra att få sina smutsiga händer på staden där lejonet vakar över stadsvapnet och där solen strålar lite mer än på alla andra platser, nämligen dansk(jävlarna)arna. Går man tillbaka ett par hundra år i historien så ser man att både Norge, Halland som Skåne tillhörde det dåtida Danmark. Den svenske kungen Karl IX ville därför bygga en stark hamnstad på den lilla havsstrandsplätt på västkusten som faktiskt tillhörde Sverige. Därför lät han bygga det ursprungliga Götheborg på norra älvstranden, (ungefär där Älsvborgsbron på Hisingssidan ligger idag, minnesmärke finns att besöka) ett projekt som dock snabbt raserades av att danska trupper kom och brände ner hela Göteborg till marken. Men idén om ett Göte-borg i Göta Älvs mynning har etsat sig fast hos det svenska ledarskapet så när Karl IX:s son Gustav II Adolf enligt sägnen ska ha sagt "här ska staden ligga" om det nya Göteborgs lokation, så var det en sedan länge planerad försvarspunkt mot de danska aggressionerna som man lät bygga. Men det fanns ett problem till som stavades "Danska vägen". Detta var en fripassage från den norra sidan av Danmark (dagens Bohuslän) till den södra delen (dagens Halland) som danskarna hade fått i en av otaliga fredsförhandlingar med svenskarna. Danska vägen som än idag heter så i Örgryte var alså en rutt där danskarna ganska fritt kunde flytta sina trupper fram och en nagel i det svenska ögat. Men trots försöken under många herrans år så lyckades aldrig danskarna att inta det nya Göteborg, mycket tack vare den strategiska försvarsfästningen på Älvsborg. Idag har vi en helt annan strategisk försvarspost, den heter Ullevi och försvararna av det danska angreppet denna gång leds av fältmarschalk Wernbloom, general Erlandsen och kung Håkan den förste. Ge inte danskarna från Malmö någon fripassage till att kunna omringa oss igen- stäng den danska vägen för gott! Danskjävlar.


Enligt rykten lär Leif "Langos" Nilsson, före detta marknadsguru i Blåvitt och numer hotshot på Göteborg & Co, i en internpresentation i helgen ha efterlyst, citat, "att det är dags något av de tre stora Göteborgslagen, Blåvitt, Gais eller Öis tar sig samman och på allvar åter etablerar Göteborg som den ledande fotbollsstaden i det här landet."

Änna dags att börja spela fotboll nu Blåvitt. Varje match är en "seriefinal".

Det ryktas...

att BK Häcken slår tillbaka i kampen om hisingen...

att difflarna ibland har lite
svårt med logistiken...

att en minibuss med en hel gäng
eleganter kommer glida upp till baksidan på måndag...

att det
här gänget tar det lite lugnare i helgen...

att mys-Arne börjat med
stängda träningar...

2006/04/21

2006/04/20

Just nu: 301 kronor kan ge dig en signerad Blåvit-matchtröja!

SUPPORTERFONDEN Under April månad lottar Supporterfonden ut den nya matchtröjan bland fondhjältarna som skänkt 500 kronor eller mer till Supporterfondens insamling till Blåvitt! Då är det alltså den totalt bidragna summan som skall överstiga 500 kronor. (Dvs att man den 30 April har skänkt 500 kronor eller mer, när man skänkt pengarna är irrellevant.)

Utöver att vi lottar ut en tröja så kommer vi även att ge en tröja till den fondhjälte som skänker mest under April månad. Här kan man alltså inte tillgodose sig tidigare bidrag, utan här vinner den som skänkt störst summa under April månad.

I nuläget räcker det med andra ord att ett bud på 301 kronor kommer in för att den skänkande fondhjälten ska leda jakten på den signerade Apriltröjan!

38 Personer har i nuläget skänkt 500 kronor eller mer och deltar automatiskt i utlottningen av den andra signerade matchtröjan. Alla fondhjältar som skänkt minst 500 kronor till insamlingen innan 30/4 2006 deltar per automatik i denna utlottning.

(I båda fallen måste pengarna finnas registrerade på Supporterfondens konto INNAN April månads slut och efter den 31:e Mars. Generellt brukar det ta cirka två bankdagar om man gör en inbetalning via bankgiro.
SMS-bidragsgivare kan tyvärr inte deltaga i denna tävling.)


Hur skänker man gåvor till Supporterfondens insamling till IFK?

Internetbetalning (Föreningssparbanken, SEB, Handelsbanken & Nordéa)
Ange Pg 438346-9 som en verifierad mottagare och gör din insättning. Glöm ej att lämna namn och telefonnummer om du vill stå med i listan över givare och få chansen att tävla om priser.

PlusGiro (PostGiro) inbetalning (Exempel)
Märk talongen med Pg numret ovan (438346-9) samt namn och telefonnummer. Vill du vara anonym så behöver du inte lämna några uppgifter.

MATCHTRÖJAN: Är av den nya Adidas modellen som presenterades i dagarna och enligt uppgift kommer den att följa dina rörelser samt göra dig snabbare, när du själv kickar boll. Tröjan är dessutom signerad av hela blåvitts A-trupp.

LYCKA TILL FONDHJÄLTAR!

www.supporterfonden.se

Årets happening: Operation Blåvitt Råsunda!

BORTARESA Då undertecknad kritiserat Supporterklubben Änglarna för passivitet i marknadsföring av sin tågresa till DIF-matchen så ser jag det som ett naturligt steg att börja hjälpa dem med hypen av årets bortaresa alla kategorier: AIK på Råsunda i Oktober, en bortaresa som bara en Gaisare skulle missa!

Åk med "Blåvitt lok" till Stockholm för årets bortamatch i oktober! Supporterklubben Änglarna kommer med all sannolikhet att arrangera en tågresa till Stockholm i höst och det är nu upp till oss Blåvita att se till att den här resan inte bara blir något att berätta om för barnbarnen- det ska bli en styrkedemonstration som heter duga med! Begränsat antal biljetter innebär att först till kvarn-principen är mer aktuell än någonsin. Blåvitt lok kommer med all sannolikhet att innebära flera hundra blåvita supportrar, servering av öl i restaurangvagn, feststämning på väg upp till Stockholm och utan tvivel årets supporterhappning alla kategorier.

Första inofficiella målet i Barabens extra externhype är att se 500 personer anmälda innan sommaren är över! Så se till att inte missa när årets supporterhappening Blåvitt lok åker på Operation: Blåvitt Råsunda i Oktober 2006!

Operation: Blåvitt Råsunda- boka din resa redan idag!

Det ryktas...

att en Helsingborgare fick bada i havet i förra veckan...

att klubbens ordförande Andreas Toll befann sig på samtliga hemmamatcher av hockeyfinalerna i Frölundaborg. "All fokus på Blåvitt", ey?

att vår allmäktiga superförebild, idolsida och fadersgestalt Sverigescenen verkar ha knaprat på något underligt piller med tanke på det rykte man släppte i veckan.

att tre spelare tog på sig målen mot Heimer efter matchen. Kalle Svensson tog på sig 1-0, Oscar Wendt tog på sig 2-0 och Dennis Jonsson tog på sig 3-0. Bengan borde nog ha tagit på sig minst tre av dessa mål med...

att shopen vaskat fram något direkt skräckinjagande i sitt sortiment som det är svårt att se vilken icke sinnesförvirrad människa skulle spendera pengar på...

att Niclas Alexandersson numer hyllas på en nivå som är svår att hitta jämförelsebara exempel till. Om man inte räknar hur Bosse Gentzel hyllades under sin tid i föreningen då...

att det redan börjat hetsas bland supportrarna inför årets match i Allsvenskan alla kategorier. Gnaget borta. "Operation: Blåvitt Råsunda" sätter snart fart på en hemsida nära dig. Trots att den spelas först i Oktober...

att följande bild ger en helt ny definition till det faktum att vi ska spela fotboll mot Djurgården på måndagskvällen...

2006/04/19

Analys av Blåvitts nya webb!

OFFICIELLA Då IFK Göteborg bytte till en ny hemsida på onsdagen så bad vi Barabens desginer "Whoami" att lista vilka plus och minus han ser med den nya versionen av hemsidan utifrån en proffessionell it-synpunkt. Detta för att ge konstruktiv kritik på vad som kan förbättras nu när man ändå är igång och förändrar sidan aktivt.


PLUS:
* Hela upplägget är betydligt bättre. En mer löpande sida i tabloidformat som möjliggör fler nyheter och framförallt då som Blåvitt påpekat, man kan på ett annat sätt påverka vad som är viktigt.

* Den förmodade interaktiviteten, som inte är klar(?) men som kommer. Lyfter sidan ytterligare ett snäpp.

* Flashanimationen högst upp. Underbart att se lite publikbilder och klassiska bilder, underbart! Jag saknar dock en stor kaxig bild på Alex i nya matchtröjan (reklambilden). Flashbannern kunde haft en snäppet kaxigare framtoning, men jag tror och hoppas att man kontinuerligt byter och tar fram nya bilder till flashslingan.

MINUS:
* Tabellen med "Klubbinformation, matchfakta, arkiv" osv. känns inte klockren, varken i stil eller funktion. Vad är det? Varför är det inte kategoriserat i en utav huvudmenyerna? Varför är medlemswebb och sponsorwebb med som länkar när det inte är klart? Det är alltid bättre att "lansera" det senare, nu kanske det istället trillar in mail med frågor om när det är klart, osv.

* Till höger om "viktigaste/största" nyheten, ha kvar "Nästa hemmamatch" men flytta ner knapparna "Mästarnas magasin, Bli medlem och Nyhetsbrevet" och ersätt det med en lista med de senaste nyheterna, bortsett från de som visas på första sidan. Längst ner där "Notiserna" står kan man då istället ha med ytterligare två nyheter och man slipper framförallt att scrolla ner om man snabbt vill ögna igenom nyhetsfloran.

* Bannern längst ner med adress och så vidare till IFK bör göras om, den smälter inte in bra och känns yxig.

* Knapparna till höger är för rundade, eller inte tillräckligt noggrant rundade, det ser pixligt ut, antingen göra "mindre" hörn, alternativt ha dom helt fyrkantiga för att det skall se 100% stilrent ut.

* Alla bilder som publiceras i samband med en nyhet skall ha en border, även när man klickat på nyheten. På förstasidan skall bilderna vara beskärda och inte bara förminskade i html. Anledningen är att bilderna då blir pixliga och försämrar helhetsintrycket.

* Synd att shopen inte är intergrerad i sidan, det känns som nästa steg att ta.

* Sektionsbilder, som alltid står högst upp, lite svårt att förklara, så se bifogad bild. (Klicka för att se bild)

Detta skall självklart genomsyra samtliga nyheter och publiceringar och varje nyhet/publicering bör ha en sektionsindelning.

Exempelvis:
Svenska cupen
"Heimer laddar för cupfest"
Allsvenskan
"Truppen mot Dif"
Biljetter
"Din plats i två derbyfester..."
Inför Match
"Cuptrupp mot Heimer"
A-trupp
"Träningsrapport inför Dif matchen"

Slutsats:
Många negativa punkter kanske, men det är i grunden en bra sida och enbart små kosmetiska förändringar som jag tycker bör ändras. Små detaljer som dock är viktiga för helhetsintrycket.

/Whoami, designer bland annat hos Baraben.com

Snart föds ett nytt Blåvitt supporterfanzine!?!

FANZINESCENEN Hösten 1999 kom det sista numret av Rena Rama Blåvitt ut på Gamla Ullevis läktare. Under 1980 & 1990-talen var fanzinet den stora informationsmässiga supporterrörelsen på de Allsvenska läktarna. Elig (Ett lag i Götet), Änglatjöt och Milda Makter är andra exempel på supporterproducerade fanzinetidningar som skrevs och spreds med Blåvita förtecken.

Så vad var egentligen dessa fanzine?
Ni som är lite yngre kanske inte riktigt förstår vad fanzinen egentligen var för något, men även om det kan vara svårt att förstå för er så fanns det faktiskt en tid där internet inte ännu var tillgängligt till de flesta och där datorer knappt fanns i någons hus och hem. På den här antika tiden där dagens supporterdinosaurier var unga så har man trots bristen på internet ett enormt behov av att debattera, skriva om och skildra det Blåvitt man älskade då som vi älskar idag. Här blandade man matchrapporter, humor, krönikor, supporterdiskussioner, kritik mot föreningen och rena nyhetsartiklar. Det var levande läktartidningar av sin tid.

Fanzinen var en slags tidning som såldes på läktarna bland supportrar, oftast var de svartvita (ja tänk er den besynnerliga tanke), i A5 format (ett ihopvikt A4) och drevs av enstaka supportrar eller mindre grupper av supportrar. Priset låg nästan alltid på 10 kronor även om de flesta fanzine i slutet av 1990-talet följde konjunkturen och höjde sina pris till en tjuga. Elig (Ett lag i Götet), Änglatjöt, RRB, Milda Makter, The Mighty Gothenburg Fanzine och Blåvit front var det sex skrifter som kom ut på Ullevis läktare. Den sistnämnda en produktion som undertecknad stod bakom och som inte direkt lös av kvalité...

Ett levande fanzine trots internet?
Med internets allt större etablering så tog hemsidor, nätforum, nättidningar och numer bloggar över informationsflödet som ständigt strålade från läktarna. Bland annat så föddes klubbens hemsida som tog över en del av debatten. Men traditioner är någonting som är värt att behålla och föra vidare till framtida generationer. Lite med denna nostalgi bland många av oss dåtida fanzineläsare och lite med vilja om att engagera fler ur den äldre Ullevi-generationen i de vardagliga diskussionerna kring Blåvitt föddes därför idén om att åter starta ett nytt Blåvitt fanzine som säljs på Ullevis läktare.

Så är du intresserad av att delta i det nya fanzineprojektet som Baraben.com sätter i verket, kanske med dina egna texter, krönikor, matchreportage så hör av dig till oss på Baraben. Vi söker även tryckare, personer med layoutkunskaper och tidningsförsäljare. Hör av dig till kontakt@baraben.com om du vill medveka på något sätt i försöker att starta igång ett nytt fanzine med blåvita förtecken! Till sist vill vi påminna om hur klockrent man analyserade djurgårdsfansen i det sista utkomna numret av RRB (se högerspalten):

Välkommen till "storstan" Anton!

ANTON Baraben vill bara påminna Anton om vilken "metropol" Borås är...
(Vi vill be alla skvallerjournalister att observera att detta inte rör sig om något hot, men det visste ni ju redan.)

Skriv på för Anton i Blåvitt!

Tidig seriefinal i Stockholm på måndag!?

ALLSVENSKAN Efter en svag serieinledning från förra årets Allsvenska "giganter" IFK Göteborg och Djurgården stundar nu en rejäl värdemätare på måndag då lagen drabbar samman i en tidig seriefinal.

Då GP avslöjat att Åklagarmyndigheten planerar att åtala vår ordinarie anfallare Stefan Selakovic via en presskonferens nästa torsdag så är det nu högst osäkert om Sella kommer till spel på vare sig måndag mot DIF eller torsdag på hemmaplan mot Bajen. För första gången i IFK Göteborgs 101 år långa historia ställs man inför problematiken att man har en offentligt brottsmisstänkt spelare som är högaktuell för startelvan.
Selakovic gjorde ju efter ett kortare skadeuppehåll comeback senast mot Helsingborg och såg ovanligt pigg ut. Bland annat brände han ett friläge i första matchminuten efter en kanonpassning från Alexandersson. Men missar nu Selakovic matchen mot DIF på grund av kommande åtal mot honom? Och i så fall, är det Selakovic, Arne eller föreningen som kommer ta beslutet? Med all sannolikhet är det upp till Sella själv, men man ska inte helt räkna bort att Arne går in och plockar bort sin anfallsstjärna...

Arne Erlandsen ja, han gick ju in och petade vårt nya miljonförvärv Ali Gerba (kostade cirka 3,5 miljoner kronor när han köptes från Sundsvall i vintras) från matchtruppen mot HIF. Det som återstår att se var om Arne genomförde petningen för att på så vis motivera den kanadensiska landslagsmannen att öka sina prestationer i konkurrensen om de två anfallsplatserna. Då Jonas Wallerstedt, som var ny för dagen i startelvan mot HIF, faktiskt gick in och spelade väldigt bra och dessutom gjorde mål faller det sig inom logikens ramar att anta ett fortsatt förtroende för nickspecialisten på topp. Men får han Marcus Berg vid sidan om sig eller Ali Gerba? Eller får vi trots skatteaffärens press på Sella få se honom fortsätta på topp? Med tanke på att Selakovic presterade något av sitt sämsta spel då när skatteaffären rullade i medierna som mest frekvent i höstas kanske Arne ser det som sitt enda rätta beslut att peta Sella i det här utsatta läget? Men om Sella petas och Arne väljer att plocka in Gerba direkt från läktaren till startelvan, hur kommer Marcus Berg reagera på en sådan märklig petning?

Frågorna är många kring det Blåvita anfallet inför måndagens tidiga kamp mellan Sveriges två enda städer värda att tala om. Men det är inte bara anfallet som är ett frågetecken utan även mittfältet skakas av skador och omflyttningar.

Då mittfältet totalt omformerades i förra matchen så väcks frågor kring om Arne var nöjd med insatsen eller om han efter kvällens Svenskacupmatch åter kommer få anledning att omgruppera på mittfältet? Mot Elfsborg på bortaplan startade vi med ett mittfält som såg ut så här:

Wowoah-Olsson-Kilhberg-Wernbloom
för att i matchen efter mot Helsingborg omgruppera till:
Vasquez-Olsson-Wernbloom-Alexandersson

Den omgrupperade mittfältslinjen där "Vovven" och Kilhberg petats till förmån för Alex och Andres fungerade över 90 minuter mycket bättre mot HIF än den förstnämnda linjen gjorde mot Elfsborg. Detta mycket på grund av att man även från backlinjen spelade ett mycket enklare spel på marken där bollen sällan gick på de 50 meters krossbollar vi Änglar har blivit vana att se. Detta var dels ett direkt resultat av att Dennis ersatte Bjärsa men även ett resultat av att Arne kritiserade mittfältspositionerna och den yta man släppte mellan mittfält och backlinje i Elfsborgsmatchen.

DIF har i liknande stil med IFK haft en hel del problem att komma igång i serieupptakten och bägge lagen har bara mäktat med kryssmatcher hittills i serien. Men de flesta bedömare är överens om att lagen förr eller senare kommer att få upp ångan och till slut tillhöra det absoluta toppskiktet av Allsvenskan. Så därför är det oerhört viktigt för Blåvitt att komma hem med minst en poäng, helst tre poäng, från Stockholms Stadion på måndag. Vi har inte råd att förlora dessa toppmatcher om vi på allvar ska konkurrera om guldet. Vi har inte råd att missa öppet mål som förra året och året innan det.

Det är dags att klämma dit Djurgården en gång för alla! För inte vill vi väl slå upp tidningarna på tisdag och få en rekordtidigt (men årligt) borträknande av Göteborg som fotbollsmakt? Det är i våra händer på måndag. Nu återstår bara att se hur Arne formerar trupperna och att undvika kvällspressen oavsett resultat i matchen...