2006/02/17

Om Ölme och det tråkigas estetik

FOTBOLLSKULTUR Så Henke Larsson återvänder. Tillsammans med "publiklagen" Gnaget och Gais tillfälliga återkomster torde detta betyda att vi får läsa rubriker som "SUPERHETA ALLSVENSKAN" och "REKORDPUBLIK PÅ CHOCKDERBYT" inom ett par månader.
Det är alltså dags att prata lite om Ölme.

Är man något sånär fotbollsintresserad så skaffar man sig ganska snabbt en estetisk approach till spelet. Det spelar ingen roll vem du är eller hur lite koll du har på spelet (själv har jag nästan ingen, rent taktiskt sett); du måste skaffa dig ett förhållningssätt. Antingen sätter du på dig Beckham-tröjan och knör dig in bland 150 000 japanska turister på Old Trafford, eller så yrar du om sambafotboll bland tretusen pers på Gamla Ullevi när ÖIS möter Gefle. Alla sätt funkar.

Min egen estetik är simpel. Jag tycker att fotboll ska vara tråkigt.

Det är en grundprincip som möjligen avlades i skämtsam anda, men som jag mer och mer har börjat ta på allvar. Jag kan inte identifiera mig med derbyfester, tifon, 4-3-3 och målkalas. Jag vill ha duggregn, 5000 på läktarna, och 1-0 mot ÖSK. (ÖSK som jag för övrigt högaktar; med konstgräs, gnetstil, och taskig publik var de ett fett långfinger upp i arslet på den Zoran Lukic-citerande, rosaskjortklädda derbyfestmaffian. Jag saknar dem ofantligt.)

Jag vill se 4-4-2, zonspel, press med understöd, bygga laget bakifrån, Lasse Lagerbäcks glasögon, tänk noll-noll gubbar. Tålamodsprövande kryssmatcher, lervälling, utlandsproffs från Finland och Makedonien. Det trygga och inrutade och dödtrista. Allt det där som hundratals överpublicerade publiksifferfascister har gjort liktydligt med att bära naziuniform och offra barn under det här årtusendet.

Det är väl lite därför, antar jag, som jag gillar Ölme så mycket. Inte bara gillar; jag älskar Ölme på samma lätt störda sätt som en genomsnittlig svensk man (läs: Mats Olsson) älskar Zlatan. Jag högaktar, avgudar, och beundrar Ölme. Han är den enda spelaren i dagens trupp jag skulle vara nervös inför att träffa.

Ölme får inga rubriker, inga tifon, de flesta kan knappt hans tröjnummer. Han är totalt jävla omöjlig i tvåtusentalets konfettifotboll. Han är av en annan sort, en annan era, han ger fan i om det är fyrtiotusen eller tvåhundra på läktarna, han bär sig ungefär likadant åt ändå. Utan att någonsin få den uppskattning han förtjänar. Fatta att jag älskar honom.

Därmed inte sagt att vår kärleksaffär är oproblematisk.

Det har pratats mycket om Håkan Mild de senaste månaderna. Jag säger inget ont om Håkan Mild. Men det är *lätt* att älska Håkan Mild. Håkan Mild är en ikon och ikoners främsta funktion är att dyrkas. Kärleken till Håkan ställer inga krav på en, behöver aldrig ifrågasättas. Jag har aldrig kämpat med Håkan Mild.

Ölme, däremot.

Ölme som ser till att bli utvisad under brinnande guldstrid, Ölme som sköter uppspelen som om han hanterade en hagelbössa, Ölme som inte rör en min när han dunkar upp en straff i nätet och skjuter guldet till Malmö, Ölme som förmodligen tycker att den "moderna" ytterbacken är ett jävla larv. Ölme som kan göra nybörjarmisstag vid trettiofem. Ölme som kom hem från Groeningen utan några som helst fanfarer och gick direkt in och fick rött kort mot Gnaget, en match vi för övrigt torskade. Ölme som en gång i tiden bar upp en Ellosfrissa.

Men också Ölme som skulle ha uppfunnit uttrycket "in och kötta" om han inte hade varit upptagen med att ligga och skava på hela europas anfallspar på den tiden det begav sig. Ölme som på något totalt omöjligt sätt har lyckats bli förste straffskytt. Ölme som har en landskamp i karriären - 3-3 mot Cypern (var han bra? Självklart var han *bra*.) Ölme som med svajande ellosfrissa gick in och brottade ned hela jävla Milan.
Han är den sista resten av det "riktiga" Blåvitt, det som jag präglades in i. Bengan kom efter gulderan, Alex var bara med på sluttampen. Ölme tillhör Nisses, Erras, Linkans generation, den generationen som åt guldpytt till vardagsmat och piskade upp Barcelona. Och i en värld där varken Håkan Mild eller Magnus Erlingmark spelar fotboll längre så är Ölme det bästa vi har.

När han en gång ställer skorna på hyllan så lär det inte bli några hyllningstifon eller ramsor. Troligast är att han bara kliver av planen, byter om, och går vidare. Precis som det ska vara.

Fy fan vad jag kommer att sakna honom.

48 kommentarer:

  1. Helvete vilken bra krönika! Ölme är kult.

    SvaraRadera
  2. Härlig text.
    Skulle vilja ändra "duggregn och 5000 åskådare" till "kompakt mörker ovanför arenan och spel i arenabelysningens sken i sen höstmatch, blåsigt och fyra grader varmt inför 5000 åskådare". Nästan att ögonen tåras av blotta tanken på de matcherna.

    SvaraRadera
  3. Ölme som ärkeängel. Allt annat är skandal.

    SvaraRadera
  4. Blev inspirerad nu. Återkommer senare med lite citat från en skön gammal intervju med Ölme

    SvaraRadera
  5. Härlig text!!
    Grymt bra!

    SvaraRadera
  6. KOLLA IN DESSA ÖLME-LÄNKAR

    http://www.erikbe.com/olme1.jpg
    http://www.erikbe.com/olme2.jpg

    SvaraRadera
  7. Jag vill se 4-4-2, zonspel, press med understöd, bygga laget bakifrån, Lasse Lagerbäcks glasögon, tänk noll-noll gubbar. Tålamodsprövande kryssmatcher, lervälling, utlandsproffs från Finland och Makedonien.


    Stil och klass. Härligt att se dina ord disco, äkta blogg-passion när den är som bäst!

    SvaraRadera
  8. erikbe/ Jag lånar din bild två till Discos artikel! Hoppas det går bra.

    SvaraRadera
  9. Stämmer in i hyllningskören. Detta var det bästa/roligaste/mest tänkvärda som någonsin skrivits på baraben (förutom mina kommentarer, he he).

    Mera Disco!!!

    SvaraRadera
  10. Grymt bra!
    Instämmer i att detta är det bästa som kommit upp på denna blogg som ändå för det mesta håller hög kvalite.

    Klass!

    SvaraRadera
  11. Kan ju bara instämma i hyllningskören. Riktigt jävla bra!

    SvaraRadera
  12. Världsklass - helt enkelt!

    SvaraRadera
  13. Mina förväntningar och min längtan efter säsongen 2006 blev ju inte mindre efter denna texten!

    Underbart!

    SvaraRadera
  14. Världsklass... På både Disco och Ölme!

    SvaraRadera
  15. Riktigt bra skrivet.

    SvaraRadera
  16. Mycket bra!

    (I rättvisans namn bör det dock nämnas att också Mats Olsson faktiskt uppskattar Ölme: http://expressen.se/index.jsp?a=217813)

    SvaraRadera
  17. Fantastiskt bra, det är allt jag kan säga.

    SvaraRadera
  18. För jävla bra!

    Du satte ord på alla känslor jag har kring dagens fotboll och hur den ska se ut. Jäklar va man längtar tillbaka till ett svinkallt och halvtomt Nya Ullevi och gnetsegrar mot Brage, Öster och Örebro.

    Så ska det se ut. Keep up the good work.

    SvaraRadera
  19. Underbar läsning!

    En njutning!

    SvaraRadera
  20. Måste bara säga riktigt bra krönika

    SvaraRadera
  21. Jag älskar också Ölme. Dock skall vi inte glömma mannen som med sin snabbhet och sina glidtacklingar gjorde det möjligt för både Ölme och Jonas att satsa stenhårt i närkampen med den trygga förvissningen att "om jag missar rensar Jocke" vilket gjorde att de vågade ännu mer! Jocke och Ölme är kanske det bästa mittbacksparet som Blåvitt haft i modern tid i hård konkurrens med Hysse och Peter Larsson! Ölmes inställning är något som jag tror Anton, Risp, Kalle, Bjärsa m fl har haft nytta av att se på nära håll. Älska Ölme!!

    SvaraRadera
  22. Bland det absolut bästa jag läst på mycket länge.

    Bravo!

    SvaraRadera
  23. Fy satan vad bra. Detta var det absolut bästa som någonsin skrivits här, på bloggen som annars håller alltför taskig kvalité. Men detta...jävlar vad bra. Tack!

    SvaraRadera
  24. Liksom många andra ville jag tacka för texten om Ölme. Texten fick mig att le för första gången på tre dagar.

    SvaraRadera
  25. Instämmer med hyllningskören. Jag snobbar gärna med att jag tycker om spelartyper som Ölme. Eller Ingesson. Eller för att ta en spelare från ett annat lag: Turbo Svensson. Dagens bästa inlägg.

    Dessutom var hans gamla flamma Erica Johansson en riktig pingla på den tiden!

    SvaraRadera
  26. " Antingen sätter du på dig Beckham-tröjan och knör dig in bland 150 000 japanska turister på Old Trafford, eller så yrar du om sambafotboll bland tretusen pers på Gamla Ullevi när ÖIS möter Gefle"

    En KLASSIKER!

    Har länkat till detta inlägg eftersom det var det bästa inlägget om fotboll jag läst på mycket mycket länge. Tack!

    SvaraRadera
  27. Har läst texten tre gånger nu och jag får en klump i halsen varje gång. Jag har ofta kritiserat exempelvis Hjalmar när han missar ett uppspel men när Ölme gör detsamma så reagerar jag inte alls på samma sätt. Respekten för Ölme är för stor, han har varit med förr. Man gnäller inte på Ölme ostraffat, han hör dig...

    SvaraRadera
  28. Anonymous (sista):

    Märkligt att du fortsätter att besöka sidan om den nu håller så "taskig kvalité"...

    SvaraRadera
  29. Påminner mkt om en jävlaranamma låt, tror den heter "kom igen gubbar". Jaja, härlig text!

    SvaraRadera
  30. stellham/ Du känner inte till Howerd Sterns princip va? Jag är dock alldeles övertygad om att Frankie har läst om den på journalisthögskolan...

    SvaraRadera
  31. Disco:

    Helt underbart skrivet om en hjälte som ibland glöms helt bort!

    Tack!

    SvaraRadera
  32. Mycket bra text. Mängda med krädd.

    SvaraRadera
  33. Det här var fan underbar läsning, Disco! Krädd!

    SvaraRadera
  34. En större och vackrare kärleksförklaring hittar man inte *snyft*

    SvaraRadera
  35. persson:
    Du tänker nog på låten "Morgan Blåvitt"

    Texten är den bästa jag läst på riktigt riktigt länge. Mina åsikter är exakt likadana, trodde jag var ensam om att tycka så.

    Hoppas på fler texter av dig!!

    SvaraRadera
  36. Tänkte också direkt på Morgan Blåvitt. Texten är ju en solklar traversi på detta inlägg. Eller var det tvärtom. Spelar ingen roll. Alla vi som älskar blåvitt älskar 1-0 och spikregn och bakhalt. Vi ses på Svenska cupen´. Hälsa Jörgen!

    SvaraRadera
  37. Jag tackar mjukast för allt cred och erkänner skamset men helt uppriktigt att jag aldrig har hört "Morgan Blåvitt." Tydligen så har jag något att se fram emot.

    SvaraRadera
  38. stellham: ...eller så kan man ju undra varför du fortsätter besöka AB och vara forumtroll eftersom du verkar tycka att de är så jävliga dåliga? kasta inte sten i glashus för fan. har hört att du är typ 30 år och har fått en dator av mamma. uppför dig som 30 då och inte 14.

    SvaraRadera
  39. Håller med, världsklass rakt igenom!

    SvaraRadera
  40. Jag brukar ibland tänka tillbaka på den tid då Blåvitt regelbundet spelade ute i de högre europiska sammanhangen. En tid av framgång och en del trollgubbar till spelare som kunde charma och förvåna en hel läktare.

    En sådan händelse från förra säsongen med just den "Wow, hur gick det där till?"-känslan som jag rent spontant kommer att tänka på involverar just Ölme.

    Det var på Wolfsburg hemma på gamla, när Ölme på något fantastiskt sätt lyckas få ned en flack höjdboll rakt framför fötterna på den forward som smög upp i rygg på honom. Denne stackare i grön tröja förstår nog inte heller vad som hänt och varför Ölme gav honom en chans som inte ens kan betecknas som gratis utan mer som en lottovinst med extra jackpot tre gånger om.

    Ni som var där, det är väl en hel del får jag hoppas, minns säkert händelsen klart. Fantastiskt bra.

    SvaraRadera
  41. Det här är bland det vackraste jag läst - att sport kunde vara så poetiskt!

    Snyggt!

    SvaraRadera
  42. disco: du har inte hört låten, men ni går båda på Svenska Cupen! ;) Det kan vara så att JA blev inspirerade av samma sak. Symptonymt med att "båda lagen vädrar sina b-lagsspelare".

    SvaraRadera
  43. mycket underhållande disco. men vad gör vi när ölme lägger av?

    SvaraRadera
  44. Det enda begåvade som publicerats på Baraben. Underbart att läsa någon som inte förolämpar läsaren med högstadiespråk. Tack Disco!

    Heja blåvitt!

    SvaraRadera
  45. Hoppas att jag inte kommer försent med min hyllning till detta inlägg. Fruktansvärt skönt skrivet, Disco! Tack, tack.

    SvaraRadera
  46. Fantastiskt bra, även nästan 3 år senare. Fan vad man saknar karln..

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.