2006/02/16

Brottsplats Sverige: Stockholmsfotbollen

ALLSVENSKAN Djurgården har under en lång tid varit väldigt intresserade av att knyta till sig Benedict Vilakazi, men den Sydafrikanske spelaren är sedan en lång tid tillbaka misstänkt för att ha brutalt våldtagit en 15-årig flicka. Därför har man avvaktat med att genomborda värvningen.



Fy fan. Det där kände jag inte till.
Djurgårdens tränare Kjell Jonevret konfronteras om
våldtäktsuppgiften av tidningen Expressen 2005-02-16.


Djurgårdens eminenta scouting ryktas bara överträffas i 08-området av Stefan "Hatten" Söderbergs spionresor i före detta Jugoslavien. Innan han återinträdde i AIK Solnas organisation arbetade han som sportkonsult, vilket tillsammans med Jugoslavien och ett par videoband leder oss in på Storstockholms tredje Allsvenska förening; Hammarby.

Hammarby, som är Djurgårdens huvudkonkurrent i Stockholm, vill nu inte vara sämre än DIF utan ryktas göra ett seriöst försök att knyta till sig den för kvinnomisshandel, olovlig körning och grovt rattfylleri dömde Dulee Johnsson från BK Häcken.

"Göteborgs Bajen" satte självfallet normen för storebror Hammarby när man genom sin "stjärna" Prince Ehiorobo fick ett fängelsestraff på en spelare. Prince dömdes i hovrätten till 8 månaders fängelse. Hammarby är ju självfallet i chock över att Dulee Johnsson lyckades komma undan med skyddstillsyn för det mycket grövre brottet.



Göteborgs tingsrätt för att ha slagit och sparkat sin flickvän på en gata i centrala Göteborg en natt i april 2005. Domen gäller även olovlig körning och grovt rattfylleri.

TT Rapporterar om domen mot Dulee Johnsson.


I OS-skidåkningen uttalade sig den före detta skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg idag kring att en en rysk deltagare ertappats för doping. Hon tyckte att det var förjävligt och förespråkade livstids avstängning. Jag undrar när Dulee Johnsson ska få sitt straff av det svenska fotbollsetablissemanget? Gaisspelaren döms för att ha slagit en flaska över huvudet på någon på en fest- får 8 månader bakom lås och bom. Häckenspelaren döms till bland annat (!) grov rattfylla och misshandel mot sin egen flickvän, i en domstolsförhandling där en kvinnlig polisman i detalj vittnar om Johnssons beteende- men får bara skyddstillsyn av domstolen.

Är det inte dags att SvFF markerar där våra domstolar och föreningar misslyckas?

När samhället genom domstolarna delar ut pinsamma skitstraff till kvinnomisshandlare belönas de istället med lukrativa kontraktserbjudanden från föreningar i huvudstaden. Vart gick det fel i vårt rättssamhälle? Men att det finns en tradition av brottslig verksamhet i Stockholmsklubbarna och tveksam inställning från klubbarna mot dessa brottsliga aktiviteter är ingen nyhet för oss som följer fotbollen till vardags.



- Att säga att jag skäms över AIK-supportrarna, det kan jag inte göra.

Richard Norling, AIK:s tränare, till TV4 strax efter att AIK:s kategori C supportrar invaderat Gamla Ullevis Gaisläktare och svingat mot allt som rört sig...

AIK har sedan tidigare haft problem med galgrelaterade våldtäkter i ungdomssektionen. Djurgården har i rekordlång tid studerat en misstänkt våldtäktsman och Hammarby verkar intresserade av att köpa upp den enda brottsling Göteborgsfotbollen har att erbjuda till 08-området. Varför är det så här?

Så när ska Svenska Fotbollsförbundet ta sig i kragen och tvångsnedflytta dessa föreningar ett par divisioner? Det är ju alldeles uppenbart att de inte tar avstånd från våld och brottslig verksamhet på ett effektivt sätt. Allsvenskan 2007- helt fritt från spelarvåld, helt fritt från Stockholmslag! Ta ditt ansvar och agera Lagrell!

31 kommentarer:

  1. Gnällde på dig i Wernbloom-debatten men den här artikeln var jävligt bra.

    SvaraRadera
  2. Argumentet att tvångsnedflytta föreningar för att deras spelare begått brott som inte har någon koppling till föreningen i fråga, kan jag inte hålla med om. Det blir ett orimligt stort ansvar för föreningen i fråga. I sådana fall kommer vi att ha en stor rotation på lag i den högsta serien, eftersom var och varannan klubb kommer att bli tvångsnedflyttad. Däremot kan förbundet ta sitt ansvar genom att utarbeta riktlinjer för föreningarna att förhålla sig till när sådana problem uppstår.

    SvaraRadera
  3. Djurgården kommer knappast värva Vilakazi. Isåfall skulle väl deras huvudsponsor Childhood foundation säkert dra tillbaka sitt stöd. Hur skulle det se ut, med en misstänkt eller möjligen en skyldig barnvåldtäktsman göra sjukbesök på barnavdelningar i Djurgårdströja.

    Volvo börjar gnälla när Mats å Plånbok fifflat, vad skulle då inte Childhood foundation göra. Men det är ju bara mina antaganden.

    SvaraRadera
  4. Ja men vilken bra ide, skicka över rättstillämpningen på några amatörer/klåpare på Svff. Och dessutom lägga inte lite allmän nonsens att det behövs hårdare straff bla bla.

    "Är det inte dags att SvFF markerar där våra domstolar och föreningar misslyckas?"

    Nej verkligen inte. Varför inte överlåta det beslutet på aftonbladet och en av dom utsedd mobb som kan bringa rättvisa istället.
    Hoppas att denna artikel är skriven med en stor smula ironi som jag är för dum för att se.

    SvaraRadera
  5. Marcus/ Jag kan väl börja med att kontatera att jag är KRAFTIGT SARKASTISK i det sista stycket där jag förespråkar tvångsnedflyttning.

    Självfallet ska man inte nedflyttas pga liknande incidenter, men min poäng var ju att man inte reagerar alls när det gäller grova våldsbrott, men när IFK hamnar i en skatteaffär så skriker medierna efter tvångsnedflyttning...

    SvaraRadera
  6. Det får väl ändå ses som ett sundhetstecken från Häcken att de vill bli av med Drulle Johnsson.

    Han är inte dum den där Fhager...

    SvaraRadera
  7. erling/ Så lät det inte för ett tag sen från Faghers sida:

    - Att komma ung till en nytt land och in i elitfotbollskretsarna kan vara tufft. Vi ska se till att alla unga spelare får en äldre spelare som kontaktperson som kan hjälpa till med allt socialt, säger Carl Fhager.

    Fagher i Expressen efter domen mot Dulee Johnsson.

    Artikeln fortsätter:

    Göteborgs tingsrätt anser att de vittnen som såg honom slå och sparka sin flickvän på en gata i Göteborg en natt i april förra året är trovärdiga. Tingsrätten tror inte på flickvännens uppgifter om att hon själv orsakat skadorna genom att ramla. Hon ville heller inte anmäla Dulee Johnson eftersom det skulle kunna skada hans fotbollskarriär.

    SvaraRadera
  8. "den enda brottsling Göteborgsfotbollen har att erbjuda" *host*. Där ska vi väl avvakta ett par andra förundersökningar, kanske.

    För övrigt sägs det nu, efter att Hammarby tycks ha kommit till sans om vad supportrarna och sponsorerna skulle anse om att man lade pengar på Mr Johnson, att AIK är mycket intresserade...

    SvaraRadera
  9. Ni ska ju inte snacka, ni är ju likadana brottslingar som alla andra?

    SvaraRadera
  10. ...grönvita sidan upp/ Nu var det ju i och för sig spelares brott som blogposten- handlade om, men ok, resonera att vi döms hela vägen för allt "vi" (läs de personer som inte längre finns i föreningen) utpekats som skyldiga till. Då kanske ni vill värva dem till ny styrelse?

    Er nyvarande har ju inga problem med att porta folk från era matcher utan låter USA-influenserna svalla in från ägarskapet till föreningens ideologi...

    SvaraRadera
  11. frankie: Sånt som kallas guilt by association. Är lite sur efter att ha genomlidit kvällens skitmatch.

    Så skillnaden mellan Hammarbys nuvarande styrelse och den hypotetiskt värvade styrelsen vore alltså brottsregistret. Får fundera noga på det.

    Förstår inte riktigt vad du menar sedan... Folk som inte följer reglerna portas inte bara från evenemang i USA, utan även i exempelvis diktaturstater som Saudiarabien och Göteborg. Möjligen till och med på Kuba, och, även om det är svårt att föreställa sig, i Kina.

    Lycka till med fonden. (det sista sagt helt utan sarkasm)

    SvaraRadera
  12. ...grönvita: Det där med aik, du vet väl att ALLA spelare måste vara klara för dem innan de kan gå till någon annan klubb...?

    Alltså om aik säger att Dulee e på gång, så är han i själva verket på väg till er!

    SvaraRadera
  13. Erling: Shit. Hade förträngt det. Då blir det sömnlösa nätter igen.

    SvaraRadera
  14. Angående citatet att Dulee kommit hit ung till ett nytt land ter sig lite underligt när han varit här i snart 7 år.

    SvaraRadera
  15. grönvita sidan upp/ Touché. Men att Kuba är en diktatur är ungefär lika objektivt som att AIK är ett föredöme för svensk fotboll. Men det är en heeeelt annan debatt.

    Kent Brockman/ Ja det känns ju lite underligt att bortförklara så jävla mkt hela tiden. Svensk pest är bortförklaringen, tänkte på det när Bengt Åke G stog och bortförklarade storförlusten mot Ryssland i OS-hockeyn i SVTs studio idag. Att man aldrig bara kan säga "vi var dåliga idag, vi är mycket missnöjda med insatsen och tänker göra allt för att vinna övriga matcher"...

    SvaraRadera
  16. skämt å sido, det skulle faktiskt vara obeskrivligt skönt om sthlm-lallarna blev tvångsnedflyttade allihop.

    SvaraRadera
  17. Frankie lämna din politik utanför detta forum

    SvaraRadera
  18. Tacka mig, Frankie ,för att jag hjälper dig att stava, istället för att klippa bort mitt påpekande om ditt gnagarspråk. Vad snabb du var att rätta till felet förresten!

    Martyren på Alltid Blåvitt har tydligen inte så högt i tak själv!

    SvaraRadera
  19. die engel/ Allt är politik. Även din kommentar. Bara för att du inte själv inser det så betyder det inte att det inte är så.

    Om du inte ser en fotbollsmatch och inte känner till att den spelas, har då matchen ägt rum?

    SvaraRadera
  20. ^ Nu blir det filosofiskt...ungefär som den klassiska frågan: om ingen hör ett träd falla, ger det ifrån sig något ljud då?

    (Eller hur det nu var...)

    SvaraRadera
  21. eller: om ett skattebrott begås men ingen har sett nåt, vet nåt eller tänker säga nåt, är det då ett brott?

    SvaraRadera
  22. Vi har ju gangstaz som blivit vräkta och dessutom män i slipsar som inte skött spelaraffärer riktigt bra

    SvaraRadera
  23. Det finns ingen motsvarighet till er göteborgares gnäll över sthlm. varför? Varför är ni så arga, sura, gnälliga,tykna?

    SvaraRadera
  24. anonym/ Det finns ingen motsvarighet till 08ors dryghet och äckelskap. Varför?

    SvaraRadera
  25. Kul! Men gör hellre tvångsnedflyttningen till en egen serie för våldtäktsmän, hustrumisshandlare och andra brottslingar (kom tillbaka Gerrbrandt!).

    Om det mot förmodan inte skulle innebära så många lag kan man ju alltid möta varann fyra, fem gånger/år! Då får vi ju spöa skansen och sålna ÄNNU OFTARE!

    Jag är på!

    Förresten tycker jag arenan ska heta Göte Borg ; )

    SvaraRadera
  26. "Jaha" är väl det snällaste man kan säga om den här artikeln.

    Att jämföra vad enskilda personer gör på sin fritid (ej i samband med fotboll, ej i klubbens namn) jämfört med vad personer i ledningen gör i klubbens namn är det en helvetes skillnad på.

    Och ja, jag håller på Blåvitt.

    SvaraRadera
  27. pg/ Ja men sen är det viss skillnad på att sparka ut de individerna med och att inte göra det utan istället knyta dem till sig. Bara för att man misshandlar någon när man inte har på sig sin klubbs tröja innebär det ju inte att man inte samtidigt representerar sin klubb.

    Det är ju ungefär som att säga att någon som jobbar på en skola och åker fast för barnporr inte borde få sparken från sitt jobb för att han har inte gjort det på arbetstid utan i sin privata sfär.

    Och ja, jag håller på Blåvitt jag med.

    Panik/ Men då kan ju ni starta en inhemsk 08-liga då... ;)

    SvaraRadera
  28. Det verkar som att vissa göteborgare tror att stockholmslagen är en heterogen grupp, som är mot alla andra.
    Mycket underligt.
    Som Hammarbyare kan jag inte tänka mig något värre än att AIK eller Djurgårn skulle vinna allsvenskan (i den ordningen).
    Troligtvis har bajare mer gemensamt med GAIS:are än med en gårdare. Liksom en gårdare säkert har mer gemensamt med en örgryting än en bajare.
    Och en blåvit med....
    /Forza Bajen

    SvaraRadera
  29. Enligt gåtläningarnae är vi 99-or..
    Inte riktigt 100..

    FORCA FAN!

    SvaraRadera
  30. Kan inte Halse och JP betala in en "villkorad gåva" till IFK. Måste användas till att betala av skatteskulden.

    Anledningen att göteborgare är sura på stockholmare är att man har ett enormt huvudstadskomplex gentemot Stockholm. Göteborg tycker (rätt eller fel) att de borde vara huvudstad. Å andra sidan har Stockholm ett världsstadskomplex; man tror man är en världsstad, men i själva verket är man vad vi på västkusten kallar Alingsås (med internationella mått mätt). Och de som bor i Stockholm har sällan varit utanför landets gränser, så att tycka att man är världsvan för att man bor i huvudstaden är en aningen begränsad slutsats. Snarare är det ni i Stockholm kallar "bönder" en mycket mer världsvan och berest flock.

    Jag har inget emot vare sig Stockholm eller stockholmare så länge ni sitter uppe i era träd och käkar era bananer och nötter. Ni är roliga att se på, men ni har egentligen inte så mycket att säga. Av intresse alltså, det kommer ofta ljud ur era munnar men det betyder sällan något för någon.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.