2010/10/06

Roger förutspådde framgång innan den skedde

FRANKIE'S KRÖNIKA. Jag vaknade med en pulserande huvudvärk i dag. Det slutade med en sjukanmälan till jobbet. Den senaste veckan har jag gått och varit lite smått paranoid, det är ju den där tiden på året. Den klassiska höstförkylningen är på inmarsch i samhället och jag är en av de personer som brukar drabbas hårt av den. Min före detta flickvän blev chockad av att jag inte snörvlade för fullt när vi sågs här om veckan, då alla som umgås med mig vet att när hösten väl kommer - ja, då ägnar sig Markus åt att vara kraftigt förkyld i upp mot en månad. Det bara är så, som en slags naturlag.

Därför känns det som att det inte finns någon anledning att chansa. När jag väl börjat känna mig lite sjuk tar jag alla möjliga kraftåtgärder för att bromsa utvecklingen och förhindra den där tunga månaden av pappersnäsdukar, vitamintabletter och vitlökskurer. En "pre emtive strike" känns smartare, i detta fall.

Roger Gustafsson - Sveriges mest framgångsrike klubblagstränare.

Jag vet inte om det är feberyra (då min febertermometer fortfarande är i sin originalförpackning, oanvänd i badrumsskåpet) eller en genial insikt, men mitt förhållande till höstförkylningen har väldigt mycket med Blåvitt att göra. Nej, jag tänker inte påstå att Blåvitts spel har gjort mig sjuk eller något sådant lätt hysteriskt. Däremot tycker jag att det viktiga med en förutsägbar sjukdom är att kunna spå dess ankomst i förtid och agera för att stävja den. Min förkylning är lite som IFK Göteborgs höstform.

Ända sedan jag började följa Blåvitt aktivt, i början av 1990-talet, så har vårt lag varit mycket starkare på hösten än på våren. Det är ett känt faktum i svensk fotboll att Blåvitt har en tendens att bli "höstens lag". Vi har sett det vid otaliga tillfällen i ligaspelet, där mediokra säsonger lyfts till bra sådana och där katastrofala säsonger räddats upp till överlevnad på grund av en sen formtopp.

Ska vi teoretisera lite så började nog det här omkring 1990. IFK Göteborg fick en ny tränare i Roger Gustafsson. Hans banbrytande idéer om hur ett fotbollslag skall tränas och skötas genomsyrar på vissa sätt svensk fotboll och då främst Blåvitt än i dag. Detta trots att Roger lämnade över ansvaret till nya förmågor redan för 15 år sedan. Han tog storlaget Blåvitt, som vunnit två UEFA-cuptitlar på 80-talet, men efter det hamnade i ett tufft generationsskifte och förvandlade föreningen till en maktfaktor i Europa på ett sätt som inget annat svenskt fotbollslag förmått före eller efter hans epok på Kamratgården. Perioden 1990-1995 innebar att IFK Göteborg plötsligt kunde känna besvikelse av att tappa poäng mot de absolut bästa topplagen från Serie A, (då nystartade) Premier League och Bundesliga. Allt för att Roger visste hur en tränare kunde förutsäga säsongens olika element.

Så byggde Roger sitt lag.

Vår dåvarande tränare lade upp hela sin säsongsplanering efter mallen "vi skall vara som bäst i Europaspelet". Bara det tänket gör att hans sätt att coacha ett lag på många vis är rätt så exotiskt, både då som i dag. Han kalkylerade helt iskallt med att vi kunde tappa lite i ligan i början av säsongen, eftersom vår formtopp senare på säsongen skulle kompensera för den tidiga formsvackan. Målet med det här upplägget var ju att vi i Sverige - som inte har höst/vår-säsong likt de flesta större ligorna, behövde tänka annorlunda för att hävda oss mot de lag vi mötte senare på året. Detta kunde - i praktiken - innebära att Blåvitt spelade väldigt svajigt mot bottenlag i Allsvenskan under våren, för att sedan kunna spela fenomenal fotboll mot världslag under hösten. Hela upplägget byggde på den extremt väl kalkylerade "chansningen".

Oftast fungerade det. Om vi klarade kvalmatcherna och tog oss vidare in i en europeisk turnering så skulle vår form bara bli bättre och bättre under året, eftersom vi inte hade accepterat årstiderna som en indikation på när en försäsong bör börja och sluta. Blåvitt under Roger satte sina egna regler. Vintern tog slut när Kamratgården sa att den tog slut, inte förr, inte senare.

Nu är det extremt svårt att bedöma om Blåvitts tendens att vara bättre på hösten än under våren har några element kvar av Roger Gustafssons unika Europa-filosofi. Med all sannolikhet har den fejdat ut under åren. Men traditionens makt är svår att bryta. Så sent som under 2009 såg vi plötsligt ett Blåvitt som började lyckas vinna täta matcher på höstkanten och lade sig i guldstriden till absolut sista matchen. Naturligtvis har helt andra element än ett tränartänk från 90-talet påverkat den utvecklingen, men ändå står vi här med samma känsla i ryggraden.

Blåvitt är alltid bättre på hösten än de är på våren.

Så när jag känner min huvudvärk och anar vad som komma skall börjar jag fundera. Om vi förutsätter att nästa säsong går i samma riktning. Vi gör en helt acceptabel start på året, dippar sedan en del och kommer igen framåt höstkanten - om vi förutspår att det är så Blåvitt kommer att bete sig under året som fotbollslag, vad kan vi (och med "vi" menar jag chefstränare Jonas Olsson och sportchef Håkan Mild) göra för att antingen bryta mönster - och lägga upp säsongen på ett annat sätt - eller förstärka effekten av det vi kan förvänta oss - och därmed minimera svackan och förstärka formtoppen - för att få till en så lyckad säsong som möjligt?

Vad kan den som tror sig veta hur saker och ting skall bli göra för att undvika smällarna? Eller undvika förkylningen som lurar runt varje hörn. Själv tänker jag käka middag med en så stor portion vitlök och grönsaker som möjligt, för att stävja förkylningens onda andar med naturens bästa försvarare. Just den taktiken kanske inte bygger långsiktigt framgång på fotbollsplan, men själva tänket där organisationen förutspår problem innan de sker - för att därmed kunna undvika dem - tror jag är nyckeln till framgång i dag.

För 20 år sedan var det tvärtom, då förutspådde Roger framgång innan de skedde och agerade för att kunna nå det han själv visste var möjligt. Den nyckeln finns kvar i föreningens medvetande, men låset blir svårt att öppna under 2011. Tyvärr är Europaspel med all sannolikhet inget som finns med i vår kalkyl. Men en modig tränare räknar kallt med Europaspel 2012/2013 och börjar bygga sitt lag mot den utmaningen dagen efter att Allsvenskan är över för den här säsongen. Har vi det modet?

22 kommentarer:

  1. Har vi återupprättat fotbollsutskottet sedan Mats "skattebrott" Persson lade ner det? Det mäktiga utskottet var ju mångt och mycket del i Pamp-Gunnar och Sosse-Rogers framgångar, där de lät alla från J-lagstränare till spelarrådet vara med och besluta om avgörande förändringar som spelarköp etc. Den metoden gav ju oss en bred förankring i allt vi gjorde, vilket inte satte tränaren i en så utsatt position där han fick ta all skit om det gick dåligt (i alla fall inte till en början och inte inom föreningen). Det är i vilket fall väldigt tyst om dess existens, om Håkan Mild återinrättade detta...

    SvaraRadera
  2. klart vi är bättre på hösten. 0-0 hemma mot Mjällby är inte alls tokigt!

    SvaraRadera
  3. anonym 16:48/ Du kanske ska se hösten som en längre period än en dag och en match? Bara en tanke. Annars är din skillnad mellan sommar och vinter lite tight...

    SvaraRadera
  4. Underbart att Frankie är tillbaka på riktigt!

    SvaraRadera
  5. Frankie, jag bara njuter när jag läser dina krönikor!
    Otroligt levande och tänkvärda tankar!
    Tack och krya på dig..eller inte då din senaste krönika var helt grym..

    SvaraRadera
  6. Möcke, möcke bra... som Birro skulle sagt!

    Men kom ihåg, vi ska ut i EL, om de så är i sista minuten av hemmamatchen mot Gefle!

    SvaraRadera
  7. Förra året ledde vi innan sommaruppehållet och spelade riktigt bra fotboll, sedan kom spelarförsäljningar och skador och det gick sämre, sen så köttades det poäng på hösten. Men bra krönika annars

    SvaraRadera
  8. anonym 17:41/ Precis. Trots spelarförsäljningar gjorde vi en stark höst, hur bra vår hade vi gjort med samma försäljningar inför säsongen? En tanke värd att tänkas!

    SvaraRadera
  9. Mycket bra skivit

    SvaraRadera
  10. Som sagts så ledde vi serien med några poäng innan hösten förra året, alltså gjorde vi kanske inte en så bra höst trots allt.

    Kolla året (2002) när vi höll på att ramla ur. Ledde vi inte serien efter 8 omgångar eller nåt sånt där?

    Att vi ibland är ett höstlag och ibland inte det är väl inget konstigt med det. Naturligtvis alltid skönt att kunna säga vi är ett höstlag när det går knackigt på våren men för mig känns det mest som en myt, en skön sådan men trots allt en myt =)

    SvaraRadera
  11. anonym 18:45/ Bortsett från det faktum att vi alltid var bättre på hösten under en tioårsperiod då. Så då är det ingen myt, utan fakta.

    SvaraRadera
  12. Mycket bra skrivet Frankie! Dina inlägg är alltid lika läsvärda, keep up the good work!

    SvaraRadera
  13. En djurgårdare jag känner att vi är ett höstlag. Det har alltid varit så känns det som. Tyvärr verkar det idag inte finnas vilja, kunnande och resurser att göra som Roger gjorde. Se bara alla dessa skador och spelare som sticker lite hur som helst, även om det inte går att påverka allt i detalj känns det som att bristerna idag är ganska stora för att vi ska kunna få se en maskin 2011.

    SvaraRadera
  14. 2006 vann vi två matcher under andra halvan av säsongen. En seger på de sista nio matcherna. Under första halvan av säsongen tog vi sju segrar på 13 matcher. Å andra sidan tog det sex omgångar innan första segern kom.

    Jävla udda säsong det där.

    SvaraRadera
  15. Anonym 18:45, med tanke på att vi inför förra hösten på nästan ett bräde tappade fyra spelare i startelvan - samtliga landslagsspelare i A-landslaget eller U 21 - och ersatte dessa med bl.a. en 17-åring och en 31-åring från Superettan utan erfarenhet av allsvenskt spel så tycker jag nog att vi efter förutsättningarna trots allt gjorde en bra höst. Även om det gick åt helvete i sista matchen.

    SvaraRadera
  16. Vore det inte på sin plats att statistikerna gör sitt jobb och tar fram lite hård fakta på det hela?

    SvaraRadera
  17. 6/10/10 23:02
    Absolut är det så men det går ju inte att kalla oss för ett höstlag för det =)

    SvaraRadera
  18. anonym 23:57/ Nej, men på alla andra säsonger där vi varit mycket bättre på hösten än våren kan man det.

    SvaraRadera
  19. Bra Hankins, som vanligt. Kan du lova oss att leverera en krönika av den här typen minst en gång i veckan? :)

    SvaraRadera
  20. HAN ÄR KUNG - ALLTID

    SvaraRadera
  21. Fast... 2009 var vi väl ändå helt klart bäst på våren? Eller har jag fått alzheimers?

    SvaraRadera
  22. Hah! 2009 var vi seriens klart bästa lag på våren. Sen en dipp på sommaren och sen ett hyfsat facit på hösten. Men förra året var vi alltså snarare ett vårlag.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.