2010/10/15

Inför: IFK Göteborg - Djurgårdens IF (JSM-slutspel)

Robin Alnäs avgjorde mot Norrby IF i onsdags.
INFÖR. Det är snabba ryck i JSM-slutspelet. I onsdags slog IFK Göteborg Norrby IF med 1-0 och redan i morgon tar man emot Djurgårdens IF i kvartsfinalen. Avspark är 14.45 på Bergsjövallen.

IFK Göteborg hann knappt jogga ner innan det är dags för match igen.
- Vi hade lite olika val kring hur vi skulle lägga upp matchschemat. Vi ville ha med våra landslagskillar mot Norrby så då valde vi att skjuta på den matchen till i onsdags. Sen så hade vi möjligheten att lägga matchen mot Djurgården på söndag och där få en dags återhämtning till. Men U21 har match mot Kalmar FF på onsdag och då blev det till sist att vi la matchen på lördag, säger Eijlert Björkman.

Ser man till resultaten under året så har IFK Göteborg gjort väldigt mycket mål i Juniorallsvenskan Elit Södra. Men mot Norrby IF, som hela året spelat i en underdivision, mäktade man med bara ett genom Robin Alnäs.
- Det var en mycket svårare match än vad många tror. Norrby hade några spelare som normalt brukar spela seniorfotboll och det märktes i deras agerande. När de fick bollen så var de enormt kvicka på att slå om till anfall genom ett fåtal passningar. Sen så tycker jag att vi ibland tog lite onödiga risker genom att dribbla i lägen där en passning skulle vara bättre och det kunde ha straffat sig när man möter ett så kontringsskickligt lag. Men summasummarum tycker jag vi gör en bra match. Norrby var riktigt bra och överraskade våra spelare litegrann, men jag tycker inte de skapar så många målchanser och deras målvakt tvingas göra en kanonmatch med ett flertal klassräddningar så jag anser nog att vi vinner rättvist till slut.

Torsdagen och fredagen har nyttjats till lättare träning och taktikgenomgång. Teddy Olausson filmade matchen från Rambergsvallens läktartak så Eijlert Björkman har kunnat visa på vissa grejer man bör tänka på när man möter Djurgården.
- Vi hittade några bra exempel på vilka konsekvenser det kan bli när man försöker göra det eleganta istället för det rätta. Publiken kanske förväntar sig några klackar eller dylikt, men om man gör det i fel situationer så kan det få drastiska följder om man tappar bollen och laget inte är intakt defensivt. Möter man ett skickligt lag så straffar det sig direkt. Så därför har jag tryckt på att vi måste vara nogranna och inte göra misstag när vi möter Djurgården.

I somras mötte IFK Göteborg just Djurgårdens IF i Gothia Cup. Efter en mållös match vann till slut Djurgården på straffar och gick vidare till final. Därför har Blåvitt revansch att utkräva och samtidigt har man en bild om hur stockholmarna spelar.
- Matchen var väldigt jämn där de var riktigt bra på att hålla bollen inom laget, men de skapade inte så många målchanser. Jag tycker att när vi vann bollen så spelade vi rakare och kunde på det sättet skapa chanser snabbare än vad de gjorde. Rent spelmässigt tycker jag Djurgården var ett bättre lag men att vi var effektivare i vårt spel, kommenterar Eijlert Björkman.

I truppen så är Niclas Andersén tillbaka efter att ha fått vila sist. Joel Allansson och August Strömberg fick ledigt i går men har varit med på den lätta träningen samt matchgenomgången under eftermiddagen. Noterbart i startelvan är att Lawal Ismail går ner på högerkanten från sin topposition.
- Lawal har inte spelat längst fram under sin tid i A-laget och jag kände mot Norrby att han inte tog djup så mycket som han brukar. Dessutom åkte han på en lårkaka efter bara nån minut vilket också hämmade honom under de 65 minuter han spelade. Han är återställd nu men jag tror att han skulle göra bättre nytta i en lite lägre position. Sen så har Jetmir Kurti varit grymt bra på träningarna i veckan och därför tror jag han är det bästa alternativet att få positionen längst fram.
Djurgårdens IF slutade på tredje plats i Juniorallsvenskan Elit Norra och fick möta IK Brage i sin åttondelsfinal.
- Vi var lite oroliga inför åttondelen då Brage hade en fin säsong bakom sig och en storseger i 16-delen. Men oron ombyttes snart i andra känslor då vi så småningom komfortabelt kunde vinna med 6-2 på Stadion. Brage spelade mycket rakt och hade god fysik. I första halvlek hade vi ändå bra koll på deras anfall. Carl Björk gjorde 1-0 efter ett lågt inlägg från Sasa Matic. Brage fick 1-1 efter en snabb omställning, men Björk lyckades fullborda ett hat-trick med både 2 och 3-1 före paus. I början av andra var Brage hetast. Ett antal hörnor var farliga, men vi red ut anstormningen och tog över igen. Carl Björk fälldes varpå Philip Sparrdal Mantilla säkert satte 4-1 på den efterföljande straffen. Trimi Makolli visade klass med två fina avslut till 5 och 6-1. Med matchens sista spark, och en mycket fin sådan, fick Brage ett tröstmål till 6-2, rapporterade Djurgårdens tränare Anders Bengtsson efter matchen.

Inför mötet med IFK Göteborg så har man fått sin landslagsmålvakt Christoffer Matwiejew skadad under P92-lägret. Men han håller normalt till i A-truppen, vad det verkar, så det hade nog bara varit en bonus om han kunnat vara med. Vad jag har sett så är Paul Lindkvist den som stått de flesta matcherna i U19, så det borde inte betyda någon reell försämring av laget att Matwiejew inte kan vara med. På dif.se väljer Anders Bengtsson att flytta över favoritskapet på IFK Göteborg.
- Göteborg kommer med ett starkt fysiskt lag med huvudsakligen spelare förra 1992 och 1991, fyra avspelarna var med i P92-landslaget senast medan vi bara hade med nu skadade Christoffer Matwiejew. Så på pappret är Göteborg lite favoriter, men vi slog dem i Tipselit Trophy (Gothia Cup) och killarna är optimistiska, menar Bengtsson.

Gothia Cup tog slut för länge sen och nu är det helt andra förutsättningar då båda lagen kan ha med spelare som är äldre än det som var tillåtet då.
- Spelarna är helfokuserade på denna matchen. Det finns ingen annan match i närheten, utan det är bara denna som finns. För att vinna matchen måste vi hålla högt bolltempo och hög löpvillighet. Vi skall undvika att låta dem spela på våra misstag och om vi tappar bollen så är det var och ens ansvar att så snabbt som möjligt vinna tillbaka den igen. Det var den inställningen som gjorde att vi vann mot Norrby och det är samma som gäller nu, avslutar Eijlert Björkman.

IFK Göteborg - Djurgårdens IF
JSM-Slutspelets kvartsfinal
Bergsjövallen, lördag 16 okt kl 14.45
(Fri entré givetvis)
Fotnot: Matchrapporterandet går inget vidare för undertecknad. I onsdags fyllde dottern år och i morgon är det dags för hennes obligatoriska barnkalas. Och självklart lyckades vi pricka in en tid som krockar med matchen perfekt. Man kan helt enkelt inte överge hustrun mitt i ett 12-barnkalaskaos för att gå och titta på juniorfotboll och samtidigt förvänta sig vara fortsatt gift. Och eftersom jag nu då råkar värna om mitt äktenskap tvingas jag låta Blåvitt vinna helt utan min närvaro. Men nästa match, då jävlar! (tror jag...)

6 kommentarer:

 1. Känns en smula bisarrt att å ena stunden läsa hur Baraben förlöjligar sjuka för att senare briljera med underbara inför rapporter..

  SvaraRadera
 2. Visst kan 14:45 en lördag anses perfekt men idag får det vara, Norrbymatchen var trevlig och vid seger och hemmamatch i kommande runda hoppas jag närvara.
  Till er som funderar på att gå-gör det. Det brukar alltid vara trevlig fotboll och bättre lir än vad man först kan tro när man läser junisboll.

  Förövrigt tycker jag det är för j-a synd att u21 matchen spelas på en så absurd tid som 14:45 en onsdag, jag vet att det har med planproblemen att göra, men nu har väl serierna i staden så gott som tagit slut så det borde väl gått att spela på en bättre tid?

  Som alltid briljanta rapporter dock, själv tycker jag du hyr ett par minibussar och har barnkalaset på Bergsjövallen så vi får läsa en matchrapport ;)

  SvaraRadera
 3. Att Joel Allansson och Andreas Peterson är tillbaka gör hela laget ett par klasset bättre än vad dom annars är.

  SvaraRadera
 4. Åhhh. Den här säsongen alltså. Torskade vi inte mot djuren i gothia också?

  SvaraRadera
 5. Tackar för detta bra skrivet

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.