2010/10/15

Kampen för att bevara ståplats har inletts

TRENDING TOPIC. Det kan kännas lönlöst, men det är numer en väl beprövad metod i påverkan av opinion. Ovanstående bild i olika varianter läggs just nu upp som profilbild på tusentals svenska fotbollssupportrars Facebook-konton.

Inom kort publiceras två gästkrönikor från en av huvudmännen bakom Ultras Göteborg här på BaraBen. Där uppmanas folk att på allvar börja engagera sig för den fotbollskultur som alla inom svensk fotboll utgör en del av - men endast ett fåtal engagerar sig inom. Mantrat är bekant från tidigare års kampanjer och uppmuntran härifrån BaraBen, ditt aktiva engagemang inom föreningsdemokratin och dess vägar till strukturell påverkan är viktigare än någonsin!

Om du ser värdet i att ståplats finns kvar på svenska arenor kan ett, om än litet, steg vara att även du byter profilbild på Facebook till symbolen "Här står man". Jag säger inte att bytet kommer rucka berg, men alla bäckar små. På BaraBen står vi - även när vi sitter ner. Ståplatsreducering - nej tack!

35 kommentarer:

 1. Hmmm... jag gillar ståplats men varför är kampanjen i huvud taget nödvändig? Finns det ett hot mot ståplats på GU? I övriga Sverige? Lite bakgrund till initiativet vore på sin plats, Frankie.

  SvaraRadera
 2. Fattar inte varför förbundet ska bestämma hur fördelningen ska vara.

  SvaraRadera
 3. Ja det finns ett hot mot ståplats
  http://staplats.wordpress.com/
  sfsu.se
  http://foreningsdemokrati.se/

  SvaraRadera
 4. Jag börjar undra om de som gapar efter ståplats verkligen går på matcherna. Ser tråkigt ut när de sektionerna gapar tomma match efter match.

  SvaraRadera
 5. Var det inte du Frankie som tyckte att den nya arenan skulle bli en all-seater?

  Förstår inte problemet, man kan väl stå fast det är sittplats? Så gör vi på levande.

  SvaraRadera
 6. Ståplats på vår arena känns meninglöst det är ju ändå inget sug efter de platserna. Kan väl tänka mig ha kvar överdelen men I G skall göras om till sitt omedelbart det är ju ändå tomt där.

  SvaraRadera
 7. Rör inte vårat LS!2010-10-15 09:23

  Trodde det endast var ståplatskramare som gajs som brydde sig..

  SvaraRadera
 8. Jag förstår inte detta, jag har årskort på LS, står alltid där, men kan välja att sitta i t ex halvtid, känns bra. Samma är det i klacken, de står hela matcherna fast det finns stolar till varje person. Ståplats finns nedanför Klacken men där är aldrig fullt. Om folk hade velat ha ståplats skulle väl de ha köpt biljett dit. Det känns som de biljetterna går absolut sist när det inte finns några biljetter kvar på andra sektioner. Nä, det här stödjer inte jag, känns helt meningslöst. Lägg er energi på något mer meningsfullt istället.

  SvaraRadera
 9. Det är gött o sitta ner o titta på fotboll

  SvaraRadera
 10. Handlar väl inte om vi ska ha ståplats eller inte... För IFK Göteborg är problemet obefintligt. Det handlar mer om att småklubbar i Sverige tvingas bygga om sina arenor, trots att de inte behöver. Uefa har ett regelverk där de bara tillåter sittplats. Det borde räcka där. Kärnan i det här är ju att förbundet går in och bestämmer, och det är ganska befängt. Det är väl en ickefråga egentligen. De klubbar som har ambition att spela i Europa måste ha mestadelen sittplats på arenan. De små klubbarna - som inte har råd att bygga om - behöver egentligen inte oroa sig.

  SvaraRadera
 11. Ja, nu är det verkligen bloggtorka på BaraBen...

  SvaraRadera
 12. Young Fellows stod upp och va hände....

  SvaraRadera
 13. Young Fellows hälsar och tackar för stödet

  SvaraRadera
 14. Folk är så enkelspåriga, det handlar ju om hela kulturen, om de små lagen, om att värna om prisutvecklingen och så mycket mer än "öööh stå upp framför stolen". Men vad förväntar man sig i en debatt med fotbollsfans, mer än pajaskonster. Ni, vi, får vad vi förtjänar. Inte ett skit.

  SvaraRadera
 15. Glänn - Stolarna i klacken är låsta vid allsvenska matcher.

  SvaraRadera
 16. Kidsen högg direkt på sin young Fellowsblogg, Frankie som står för den med? Eller har ni bara bra kontakter....kul i alla fall

  STÅ UPP FÖR ÄNGLARNA

  SvaraRadera
 17. Största hotet måste väl ändå vara att att det aldrig är någon på ståplats,utom när det (w)vankas derby

  SvaraRadera
 18. Förbundet måste väl fått ett godkännande från Sef? Alltså klubbarna?

  Skitbra om småklubbarna tvingas förbättra sina arenor tycker jag.

  SvaraRadera
 19. FUCK SVFF! FOTBOLLSMÖRDARE!!

  SvaraRadera
 20. Varför ha regler om ståplatsreducering? klubbarna bör själva bestämma om hur deras arena skall vara utformad.

  england here we come, tyvärr..

  SvaraRadera
 21. Jag tycker det är bra! Jag tycker förbundet skall tvinga småklubbarna att förbättra sina arenor. Svenska arenor över lag är skit!

  SvaraRadera
 22. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir krav på endast sittplats på samtliga allsvenska arenor!
  Jävla bakåtsträvare, skit på er.

  SvaraRadera
 23. Micke T - Kolla Bundesliga och jämför sedan med Premier League.. Sen kan du kalla oss som älskar ståplats för bakåtsträvare.

  Det handlar om mer än bara "stol eller stå". Det handlar om hela kulturen med fotboll. Jag visste att den här debatten var på väg. Vill vi ha en Frölunda Indians kultur där det står några roliga människor och bankar på en trumma och resten av publiken klappar händerna då och då eller vill vi ha en supporterkultur som stöttar lagen fullt ut.

  Mer sång och tifo på läktaren - inte mer stolar!

  Jag vill ha min rätt att stå på matcherna och göra det jag gör bäst - stötta mitt lag fullt ut. Inte bara genom att sitta på en sittdyna, respekt till er som vill det dock..

  SvaraRadera
 24. Så sittplats är alltså lika med förrbättring? Om ståplatsen försvinner i Sverige tror jag vi får se ett liknande resultat som i England - med den skillnaden att Allsvenskans status inte är hög nog för att locka till sig en medel/överklass som mer än gärna betalar för sin plats på arenan när den gamla trogna kärnan av supportrar väljer att se matchen på puben istället, dels för att det är billigare, dels för att stämningen försvinner från arenorna.

  SvaraRadera
 25. ... den inledende frågan i ovanstående inlägg var naturligtvis riktad mot de anonyma postarna 16.40 och 16.50...

  SvaraRadera
 26. ... med det undantaget att 16.50 inte alls var anonym utan en viss Micke T. Nej nu får jag skärpa mig!

  SvaraRadera
 27. Alltså allvarligt talat - se sanningen i vitögat ni "sittplatskramare".

  -Allsvenskan är en kass produkt.
  -Allsvenskan har kassa fotbollsspelare i jämförelse med andra ligor.
  -Allsvenskan har kassa planer.

  DOCK

  - Allsvenskan har lag som har väldigt mycket publik på matcherna i förhållande till produkten.
  - Publik skapar mer publik, ett faktum.
  - Ståplatspubliken är det som håller allsvenskan levande med sina sånger och sitt sjukt starka tryck i ligan i förhållande till produkten. Skulle vi ta bort denna så finns det inget kvar - varken klackar som duger eller fotbollsspelare som duger. Det tycker jag suger.

  Gör istället som Bundesliga och Tyskland. När man var på väg neråt så satsade man på den hängivna ståplatspubliken samt lagens klackar - vad hände? Mest publik i hela Europa och nu har man även petat ner Italien i Europarankingen. Men jag kanske är bakåtsträvare? Mer ståplats skulle jag säga.

  SvaraRadera
 28. Fejs-b00k är för stalkers

  SvaraRadera
 29. Man kan stå även om man har en stol bakom sig, fungerar på LS varje match. Så kan man sitta ner i pausen, perfekt!

  Småklubbarna kan ju använda de idiotiskt fördelade prispengarna i Allsvenskan till att fixa lite sittplatser på sina arenor.

  SvaraRadera
 30. Skrämmande att så många ger fan i vilket som när de inte rör dem själva. Men vad ska man vänta sig när varannan människa i det här landet röstar för någon hundring extra i plånboken än att stärka den offentliga sektorn.

  Problemet rör ju knappast GU. Jag skulle kunna vara för en minskad ståplats på GU om vi match efter match hade haft fullsatt på sittplats och det ständigt var halvfullt på ståplats. Men så ser ju verkligheten inte ut. Är det dåligt med folk på ståplats gapar ju minst 3000-4000 sittplatser också tomma.

  SvaraRadera
 31. Gör som Bundesliga . satsade ståplatspubliken Mest publik i hela Europa och nu har man även petat ner Italien i Europarankingen.

  SvaraRadera
 32. Pöbeln står, en med klass sitter..

  /SFAC

  SvaraRadera
 33. Klart ståplats ska vara kvar. Kommer bli ett jvla gnäll på den dåliga stämningen om den försvinner.

  SvaraRadera
 34. Ja kan inte fatta dom som argumenterar för att fotbollens kultur, inte har med ståplats och göra?! Tycker inte argumentet håller i sig! Men visst, vill man ha en fotboll utan några som helst känslor eller folk som engagerar sig, så, be my guest, som dom säger på englesian, men kom inte och kalga i efterhand om vi får en sport som ser ut som den svenska hockeyn eller amerikanska sporterna, där publiken är där för aktiviteterna runt arenan isället för sporten. Anledningen till varför jag inte går på hockey, är ganska enkel, jag är inte där för att gå och käka någon räkmacka på Gothia Towers innan med farsans företag, jag är, går på fotboll för kulturen, engagemanget, supporterkulten, Blåvitt och för att jag älskar ståplats!

  /B

  SvaraRadera
 35. http://staplats.wordpress.com/2010/10/16/fragor-svar-om-staplatsreducering/

  Nu finns en "Frågor & svar om ståplatsreducering" uppe på ståplats.se

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.