2010/10/16

Det behöver inte bara vara åker eller plastgräs

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "Slips" om problemen med gräsmattan på Gamla Ullevi.

Efter att ha gått på Ullevi och Gamla Ullevi och Gamla Ullevi i 38 år i år så känner jag att jag måste blanda mig i debatten kring standarden på Gamla Ullevis gräsmatta och skötseln av den. Som given årskortinnehavare i många år och själv fotbollspelande fram till 2000 så är jag en helt övertygad entusiast av riktigt gräs. Jag säger som många andra; fotboll skall spelas på riktigt gräs. Dock har de senaste åren fått mig att vackla.

Den stora utbyggnaden av 25 konstgräsplaner i Göteborg de senaste åren är en helt fantastisk investering i Ungdoms- och breddfotbollen. Runt stans konstgräsplaner kan man numera återigen se spontanfotboll från strax efter skoltid till träningar långt in på kvällen. Konstgräsutvecklingen och konstgräsetablering i Göteborg med omnejd är suverän för framtiden.

Men, på Sveriges läckraste arena, ja läckrare än den i Malmö, skall det vara riktigt gräs. Men det måste bli ordning på det. Förra säsongen och ännu tydligare i år så kan man inte sköta planen. Jag tillbringade ett par veckor på nära håll inne på Gamla Ullevi förra sommaren vid U21 EM och redan då var det ett faktum att mattan var skitdålig. Orsaken sades vara att solljuset inte kom till, framför allt på den sista fjärdedelen mot bortaläktaren. ”Vi byter ut gräset så är allt frid och fröjd”. Tjena.

Tidig säsongstart 2010 och en lång och kall vinter var ju inte bästa starten för andra säsongen, men hade man haft kunskapen kring hur man sköter en sån här plan hade man löst det också. Byte av delar av gräset och sen resten under VM-uppehållet skulle lösa allt. Dessutom svenskt gräs som rotar sig bättre än det holländska. ”Nu kommer det att bli bra”. Tjena.

Precis som det inte gick att lösa gungningarna på Stampgatan när klacken hoppar med annat än att de dem sluta hoppa, precis lika begränsade är Georgsson och hans medarbetare inför gräsproblemet. ”Det är för mycket matcher och för lite solinsläpp för att vi skall kunna få till en fin plan”. Är detta en överraskning? Jag tycker också att Öis kan spela på Valhalla med sin publiktillströmning men det blir fortfarande 30 allsvenska matcher plus damlandslaget och troligen Gothia Cup. Man måste lösa problemet trots många matcher och trots lite solinsläpp. Det har man gjort på bland annat Emirates i London och Anfield i Liverpool.

I olika artiklar så sågar man Grass Master som en hjälp. Grass Master i sig är ingen lösning. Det är en dellösning till att lägga nytt, riktigt gräs. http://www.dessosports.com/en/desso-grassmaster/. Plaststråna som sätts ner 20 centimeter fungerar som ett stöd för rötterna i det riktiga gräset. Rötterna växer ihop med plastståt och skapar en mycket starkare yta än idag som står emot glidtacklingar och annat som sliter på gräset. Naturligtvis måste mattan läggas om med riktigt gräs på en ny jordmån som är bättre än i dag och där kanske den hemlige ”skotske gräsexperten från Ibrox” kan hjälpa till.

För att sen hjälpa till i tillväxtprocessen under vintern, och kanske även under säsongen så kan ju samma sollampor som vi såg på Amsterdam Arena i söndags vara lösningen. Bortse från de fyra personerna på bilden. Det är lamporna bakom jag syftar på.

Ljushuvud?
Om vi hardcore fans inte skall sitta där på läktaren 2011 när vi återigen skall jaga ett SM guld efter mellansäsongen 2010 och klaga på att bollen hoppar och far i knähöjd så måste man på Gamla Ullevi och inom GotEvent åtminstone pröva dessa förslag. Provså någon annanstans i stan och ta hjälp av Grass Master och ta reda på fakta om det håller eller inte!

/Slips

13 kommentarer:

 1. Var på Bergsjövallen idag och gräset där va ju fan bättre än på GU...

  Tror grass master och sollampor är lösningen, tror att det är främst sollampor som saknas.

  SvaraRadera
 2. Amsterdam ArenA har även stora fläktar för att skapa artificiella vindar över planen för att det ska växa.

  SvaraRadera
 3. Gamla Ullevi... Läckrare än Malmös aren? Har du rökt på och fimpat dig i ögonen? Våran arena är ett resultat på ett riktigt dyrt rötet fuskbygge! Det ända som är bättre på GU är aukustiken...

  SvaraRadera
 4. konstgräs är ett ett superbt alternativ till grusplaner. Men inte till naturgräs

  SvaraRadera
 5. grusplanGamla Ullevi

  SvaraRadera
 6. vem e slips?

  SvaraRadera
 7. Man kan vilt gissa att Slips är någon utanför Baraben-kretsen då det är en gästkrönika. Om du lyckades läsa krönikan bör du väl även kunna läsa ingressen.

  SvaraRadera
 8. Ja, jag är utanför Bara Ben kretsen och detta är mitt gästinlägg. Jag är en av de 7000 årskortsinnehavarna som går på GU varje gång det är match. Jag njuter lika mycket varje gång med Snart skiner... och den känslan man har när det vankas match. Men, som det är nu så är det inte lika kul att se matchen då planen är bedrövlig. Om inte vi som alltid finns där på läktaren ser till att det diskuteras kring detta kommer inget att ske

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet Slips!
  Själv har jag dock slutat att gå på matcherna på GU för att kvalitén på spelet har blivit så usel pga den minst sagt misserabla gräsmattan, jag tycker faktiskt synd om IFK, GAIS och ÖIS att de ska behöva spela på ett sådant undermåligt underlag!

  Gör om och gör rätt!

  SvaraRadera
 10. Duger det på dom största arenorna i europa verkar det ju dumt att inte ha det på GU.Kan ju inte ha en sån här säsong till,då tappar vi 20%åskadare igen

  SvaraRadera
 11. Pat the Cat2010-10-17 22:30

  Instämmer med Slips men grassmaster och sollampor i all ära, så länge som kommunen inte inser att man ska byta ut vaktmästarna mot utbildade greenkeepers och dessutom kommer på att man faktiskt ska använda den planvärmen man har installerat så kommer planen aldrig att bli bra under de förutsättningarna som råder (3 klubblag, 1 landslag och 1 Gothia Cup).

  Jag tycker att en av kommentarerna från GUAB var helt fantastisk i vintras. Det var för kallt för att ha på planvärmen (kostade för mycket). Suck....

  SvaraRadera
 12. Är det inte väldigt dyrt med sollampor?

  SvaraRadera
 13. http://www.sglconcept.com/
  Gå in här och titta.
  Finns det någon som tvivlar på riktigt gräs......

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.