torsdag 7 oktober 2010

Drugge behöver Blåvitt mer än Blåvitt behöver Drugge

BaraBen om Drugge-ryktet i maj 2010.
SILLY SEASON. Drugge-ryktet is back. Jag förstår det lika lite just nu som när vi på BaraBen avslöjade vårens rykten om att "Drugge är klar" som falska. Att han skulle vara på väg till Kamratgården är svårt för mig att förstå, då Håkan Mild oftast brukar ha ett rätt så tydligt mantra när det kommer till vår trupp:

"Den är komplett."

Till nästa säsong får vi förhoppningsvis tillbaka långtidsskadade killar som Dyrestam, Söder, Atashkadeh och Pärlan. Men om Mild trots detta inte anser att vår trupp "är komplett", vore det väldigt intressant att få höra vad Andreas Drugge kan tillföra den här truppen. Det resonemanget vore extremt välkommet om han nu åter är aktuell för en flytt till Kamratgården. Är detta verkligen en ersättare för Gustav Svensson? Really? Det här är en spelare som vår krönikör Erling redan hösten 2006 rankade som en "otroligt överskattad" spelare i en passus om hans mål för Elfsborg mot Blåvitt, 2001.

Ja, ni förstår själva. Vi pratar inte direkt om framtiden i svensk fotboll.


Spontant reagerade jag negativt när ryktet från i våras återvände, vilket framgår rätt väl i min videokrönika på Frankie's GBG. Inte för att jag har något emot Andreas Drugge som person eller som fotbollsspelare, tvärtom så verkar han vara en skön snubbe rent allmänt och helt ok på fotbollsplanen. Min invändning är snarare att problemet vid en värvning av Drugge är att amitionsnivån hos Blåvitt har sänkts. För att bygga ett storlag måste lägstagränsen för vad som är acceptabelt ligga mycket högre hos ett lag som IFK Göteborg. Ska Blåvitt värva spelare bör de vara stora talanger eller spelare som går rakt in i vår startelva och förstärker densamma.

Men Drugge tillhör inget av alternativen.

Killen är 27 år gammal, har gått från Elfsborg till Falkenberg (2003) och Degerfors (2006-2007) i Superettan  innan han fick chansen att återvända till högstaligan och Sveriges sydligaste lag Trelleborg. Där har han spelat rätt så bra efter förutsättningarna och blivit helt ordinarie, under de senaste tre säsongerna har det totalt blivit 81 matcher (varav 79 varit från start). Möjligtvis kan det vara det faktum att Drugge gjorde sitt första allsvenska straffmål i år som väckt intresse från Blåvitt. Vi har ju vid tidigare tillfällen fått höra rätt så intressanta förklaringar från tränarstaben kring det där ("Han slog bra straffar i juniorlaget i Trollhättan", var det va?) så nu kanske tränarstaben letar efter en ny elvametersspecialist. Drugge har ju trots allt gjort ett mål på fem allsvenska säsonger, från straffpunkten.

Men tydligen så går det inte att förstå hur Blåvitt resonerar kring spelarköp. Vi var väldigt få som förstod hur Pär Ericsson kunde anses vara värd sina sex miljoner kronor, vi var ännu färre som förstod varför Faltsetas värvades och vi är nog rätt så få som tror att Drugge är en spelare som skulle lyfta Blåvitt i dag. Den typen av värvningar kan en klubbledning komma undan med om spelarna samtidigt presterar, tillför laget viktiga element och som vi når framgångar. Men just nu är situationen den motsatta. Spelarna som värvats de senaste två säsongerna är med något eventuellt undantag (Elmar?) knappast vad som kan räknas som succéförvärv.

Men Drugge är ju ingift i familjen Hysén. Så all bets are off?

Samtidigt tisslas och tasslas det om att Mats "Skattebrott" Persson är sugen på att värva Drugge till Gais. Jag tycker gott han kan få den "drömvärvningen" som en start på sitt nya engagemang i KRIS. Och som om ödets ironi inte är tillräckligt omfattande toppar Syrianska just nu Superettan. Med Peter Ijeh som skyttekung. Historien är tillbaka för att spöka på Kamratgården. 2011 lär bli ett intressant år, med eller utan Drugge i Göteborg.

42 kommentarer:

 1. TACK! Jag fattar faaaan inte vad vi ska med Drugge till. Ok, om vi inte hade haft Jakob och Faltschetas i truppen så kanske en utfyllningsplats skulle vara ledig men nu blir det bara fler och fler medelmåttor...

  SvaraRadera
 2. Starka paralleller till Daniel Alexandersson. Ungefär samma klubbar och nära familjerelation med en av klubbens tongivande spelar. Håller helt med om att det vore en felaktig värvning.

  I min värld så är det största hålet att fylla i truppen (och det har det varit så länge jag kan minnas) en, eller två, naturliga vänsterspelare.

  Med Elmar räknad som centralspelare har vi bra kompetens centralt på mittfältet.

  SvaraRadera
 3. Vi kan väl för fan inte värva spelare för att de är i släkten till andra spelare??? Är det Håkan Milds enda sätt att få Hysén att stanna i föreningen bör vi börja ifrågasätta Håkan Milds kompetens i sin roll som sportchef. Vad fan är detta för värvningar de håller på med???

  SvaraRadera
 4. Nej tack, pga alla anledningar listade ovanför...

  //D-Day

  SvaraRadera
 5. Ganska kul att den här bloggen ger Mats Persson öknamn :)

  SvaraRadera
 6. Jag känner tvärtom att om vi kan få tff:s bäste offensive spelare och lyckas skeppa iväg TO, JJ och Faltsetas så är truppen helt plötsligt väldigt mycket bättre. Vi får mer plats för våra junisar och skadefolket som är på väg tillbaka men har en backup ifall de skadade inte skulle komma tillbaka i samma slag som innan.

  SvaraRadera
 7. Dessutom så är han ju ett bosmanfall och därmed betalar vi ju inte lika mycket. Dessutom har ju vår senaste bosman värvning varit den bästa värvningen på senare tid!
  /13:34

  SvaraRadera
 8. Samtidigt var det väl rätt få som trodde stiller skulle bli en hit när han värvades (där ibland jag) men han lyckades ju rätt bra förra säsongen. Tror faktiskt Drugge är en bra värvning, bra allsvensk spelare som passar in i det spelsystemet vi har och som dessutom kommer som bosman så han lär ju inte va så dyr.

  SvaraRadera
 9. Anonym 13:34/ Problemet med ditt resonemang är ju att vare sig Faltsetas eller Jakob J är på väg någonstans. De är här för att stanna!

  SvaraRadera
 10. 13:43:
  Jo, men i min drömvärld är de påväg bort.. Men i den så är iofs Källström ersättaren. Men jag tror nog att Drugge kan vara en bra värvning mtp vad det kostar.
  /13:34

  SvaraRadera
 11. Drugge kan ersätta en ständigt skadad Stiller, som även verkar ha väldigt svårt att spela fotboll med annat än pannan. Dessutom är Stiller i min mening ingen framtidsspelare direkt.

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte vad jag tycker. Det man behöver veta är ju vad som är på gång i övrigt på sillyfronten. TO blir bara kvar ett år till, likaså Stiller och ingen av dem håller en hel säsong. Om JO inte blir kvar så lär kanske inte JJ heller bli det. Om alla de tre försvinner inom två år så kanske Drugge kan vara en stabil backup på mitten till rimligt pris.

  SvaraRadera
 13. Tycker det är lite kappvändarstil på denna artikel: de flesta (av vad man läste på Internet) var väldigt positiva till Gaisarn och nästan lika många var positiva till Falstetas, bland annat över en insats i en träningsmatch.

  Dessutom är det meningslöst att dra upp vad Erling skrev 2006, det är över fyra säsonger sedan.

  Annars har du självklart rätt, som Blåvittsupporter hoppas man ju att föreningen har högre ambitioner än en bosmanspelare från Trelleborg, men han håller god allsvensk kvalité och skulle säkerligen göra en del nytta i vår trupp.

  Jämförelsen mot Dalex haltar också, då han kostade tre miljoner.

  Jag är likgiltig inför denna värvning, han hade säkerligen kunnat göra en del nytta, men han skulle också försvåra för någon talang att blomma ut och inte heller bli en superstjärna.

  SvaraRadera
 14. Tycker att vi ska vänta med att såga Drugge längs fotknölarna innan vi eventuellt sett honom spela i blåvitt. Han är säkerligen ingen frälsare men en stabil allsvensk spelare

  SvaraRadera
 15. -> ErikBe.

  Det är just det som är problemet. Varför ska IFK, som vill profilera sig som nordens bästa lag, värva en stabil allsvensk spelare?
  Det räcker inte i fall man har som mål att vara ute i Europa och härja varje år.

  SvaraRadera
 16. Häckens Paulinhos kontrakt går ut o han e sugen på en flytt från häcken, han hade lyft blåvitt tror jag

  SvaraRadera
 17. Utomnordiska spelare har aldrig och kommer aldrig att passa in i BLåvitt.. Så nej, tack till brassen.

  SvaraRadera
 18. vad är det för jävla dravel, sätt in nån lönfet kille från brasilianska div 3 och han kommer att dribbla skjortan av Elmar, Stiller och dina favvovikingar.

  SvaraRadera
 19. Menade lönnfet, förstås.

  SvaraRadera
 20. Ser mycket gärna Drugge i IFK. Så länge spelare som Jakob "slow motion" Johansson får spela samt Faltsetas platsar på bänken finns det definitivt plats för en spelare som gjort fler mål än de flesta i dagens blåvitt.

  Dessutom så är han bättre än TO och Stiller också, så jag ser inte problemet att värva en bra spelare i truppen. Det är inte bredd, utan spets!

  SvaraRadera
 21. Bra text. Funderade om inte Drugge skulle vara en bra värvning men har faktiskt svängt. Anledningen är just ambitionerna, hellre lyfta upp egna än värva spelare som kanske platsar ibland...Värvningar ska gå rakt in i laget.

  För övrigt har jag hört från en person med bra insyn i Norrköping att de komer att lägga mycket energi på att värva TO till nästa säsong. Tror att TO själv hade gillat att bli kugge i sitt gamla lag i allsvenskan...

  SvaraRadera
 22. anonym 15:01/ Så för att NÅGON ANNAN var positiv till Faltsetas och Pärlan så är det "kappvändarstil" att BaraBen anser dessa nyförvärv som misslyckade? Hur fan får du ihop det?

  SvaraRadera
 23. Vem fan är Drugge? Han var väl hyfsad för typ 8-9 år sedan? Skojar ni med mig eller? Har Håkan Mild tappat det helt eller??

  SvaraRadera
 24. 7/10/10 16:40 Jag måste säga att jag håller med dig. Drugge hade vart bra i IFK och petat JJ och Faltsetas långt bakom sig.

  Lego har inte kollat allsvenskan sen 99 ?

  SvaraRadera
 25. anonym 18:55/ Problemet är väl att Drugge inte spelat mycket i Allsvenskan mer än för Trelleborg och där behöver man fan inte vara någon stjärna för att göra ok från sig...

  SvaraRadera
 26. EN RUBRIK SÄGER ALLT

  SvaraRadera
 27. köp för i helvete inte honom. vem skall han överraska? alla vet hur han spelar det kommer bli en ny pär (kommer någon ens ihåg att han ingår i våran trupp?)

  SvaraRadera
 28. kom inte drugge två i assist ligan??

  SvaraRadera
 29. Grejen är att han är en bra spelare när det gäller spelförståelse, förra årets värvningar Faltsetas + Pärlan saknar det och det måste man ha på den här nivån annars funkar ingenting.

  SvaraRadera
 30. Anonym 15:017/10/10 23:08

  Anonym 18:13 ->

  Det är bra att du försvarar Baraben, de har ju inte tillräckligt med folk som gör det.

  I december, januari och februari (närmast påföljande månaderna innan och efter Pär Ericsson-övergången) så har inte Baraben..com publicerat någon kritisk artikel om övergången, däremot en hel del positiva. De rankar honom dessutom som Allsvenskans 27 bästa spelare.

  Dessutom skriver Frankie att "vi var väldigt få som förstod hur..." vilket kan tolkas att han menade Blåvita överlag. Det kom mig veterligen väldigt få negativa kommentarer om Pär, men oerhört många positiva.

  Så, det går ihop ganska bra, lilla vän.

  I övrigt tycker jag att Frankies tankar om Drugge är befogade.

  SvaraRadera
 31. Jag tycker att Drugge har utvecklats till en kompetent spelare som vid ett litet oröra i organisation på plan kan bli en riktig tillgång. Han verkar dessutom vara en go gubbe som lätt hade plasat in i miljön på KG.

  Han är dessutom en kompetent efterträdare till en flyktande eller skadad Tobbe.

  Jag tycker det skulle vara riktigt intressant att se honom i Blåvitt och han är mer än välkommen för min del, han är ju inte samma fotbollsspelare idag som när han anorexiade sig fram i djurparksstaden...

  SvaraRadera
 32. ja o en polare satt på ett café inne i stan idag, o diskuterade nya eventuella värvningar o kom oxå fram till att blåvitt behöver nån som e bra på straffar. då kom ja o tänka på Walle, han la ju en del baljor för blåvitt, på just straffar, sedan kom vi även fram till att George måste tillbax till blåvitt och att Sandberg inte håller måttet längre, så dörför måste även Alvbåge tillbax!

  så dessa herrar är snubbar som blåvitt känner till, o som alla vet kan prestera, vilket är de vi behöver just nu, itll 2011!
  sedan värkar ju Timo gå bra i TFF så han måste ju tillbax men ja vill dock se Ragge o Råttan fortsätta brevid varann!

  SvaraRadera
 33. Jag vill att Mild åtminstånde undersöker möjligheterna för att värva Kim Källström. I frågan om Drugge måste jag säga att jag sett honom för lite för att betygsätta honom. Sälj gärna Ragge i vinter, jag tror inte han vill stanna ändå, vi har ju Turunen att ta hem. Dessutom kan vi ju kränga Kalle Svensson till t.ex. Ellos som behöver "stabila" mittbackar, hehe...

  SvaraRadera
 34. 8/10/10 00:31

  Kim sa nån gång i en tv4a itervju som ja hörde med han, att chansen är ganska liten att han varvar ner i AS

  SvaraRadera
 35. Vad har alla emot Drugge? Jag har velat se honom i Blåvitt i 2 år nu, killen har ju varit TFF's bästa spelare länge nu. Är det för att han spelar i ett lite sämre lag? Spelare som dominerar i sämre lag brukar ju generellt sett bli ännu bättre med bättre medspelare(bortsett från extrema kontringsspelare). Drugge har ju mkt av det vi behöver, bra blick, hyfsat teknisk, rätt vilja lite av en Wernbloom.

  SvaraRadera
 36. Känns som föreningen tror att alla medelmåttor ska blomma ut hos oss. Det funkar ibland, som med Stiller t.ex. Men vi kan inte bara förlita oss på sådana värvningar.

  SvaraRadera
 37. Har ni som sågar Drugge ens sett nån match med TFF? Han har ju varit mkt bra både mot oss och andra topplag.

  SvaraRadera
 38. Wellington8/10/10 12:58

  anonym 10:18/ Ursäkta mig, men på vilken planet är vi ett topplag i år? Kamma dig.

  SvaraRadera
 39. Har ni som sågar Drugge ens sett nån match med TFF? Han har ju varit

  SvaraRadera
 40. Wellington- Beror på hur man definierar topp resp. Bottenlag. Serien består av 16lag så per definition så kan man benämna top.8 i serien som topplag! Sen menade jag över tid och inte bara iår(Blåvitt är ett topplag).

  SvaraRadera
 41. Artikelförfattaren verkar ha bra koll på Drugge. Det har alltid tjatats om att vi har för få lirare. När vi nu kan få en riktigt duktig kreativ spelare gratis ja då är han tydligen för dålig, delvis pga han spelade i FFF för sju år sedan. Ser inte artikelförfattaren blåvitt överhuvudtaget eller? Isåfall borde han inse att vi är rätt tunna på innermittfältet nästa år om vi antar att TO tar ytterligare steg bakåt. Drugge är jävligt duktig i TFF och jag hoppas verkligen han kommer hit.//IFK Götet

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.