2010/10/18

Föräldrar som lär barnen: "Hjalmar din jävla sopa"

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver Jonas M om usla föredömen på läktaren.

Som ängel i exil och dessutom fattig student har jag inte så många möjligheter att se mitt kära Blåvitt spela. Visserligen var jag och såg katastrofmatchen på Kopparvallen mot Åtvidaberg i våras och när jag åkte de sex milen hem till Norrköping därifrån var jag givetvis bitter över resultatet, men det fanns en känsla i min kropp som jag bara får när jag sett Blåvitt spela. En värme som bara kan kopplas till kärleken till ett fotbollslag.

När jag så skulle ner till Göteborg för att gå på ett bröllop passade jag på att stanna kvar några extra timmar dagen efter bröllopet för att för att gå och se Blåvitt på Gamla Ullevi för första gången sedan matchen vi aldrig glömmer, men inte pratar om. Med en förväntan i kroppen äntrar jag Gamla Ullevi i ett grådisigt Göteborg för att se Blåvitt ta sig an (vad jag anser är årets överraskning) Mjällby. Jag hittar min plats och för första gången på den nya arenan stod jag inte i klacken och det märktes direkt. Till höger om mig satt tre män som är av en sort som finns på varje arena i hela Sverige, från allsvenskan ner till korpen; gnällgubbarna!

Dessa tre herrar gnällde på Blåvitts spel redan innan matchen hade dragit igång. Allt var fel, spelet, tränarna, spelarna, planen, publiken. Det fanns kort sagt ingenting som dessa tre män var nöjda med. Till vänster om mig satt en barnfamilj som också gnällde konstant i 90 minuter. Jag påstår inte att jag är Guds bästa barn när jag ser Blåvitt spela, jag svär, skriker och klagar på framförallt domaren. Men så som föräldrarna betedde sig och så som de uppmuntrade sina barn till att ropa och bete sig under matchen är för mig helt främmande. Jag skulle aldrig få för mig att lära en femåring skrika ”Låt han dö” när en motståndarspelare ligger ner. Eller skrika ”Hjalmar din jävla sopa” så fort Jonsson kommer i närheten av bollen.

Jag vet inte om jag har blivit gammal och tråkig eller om världen verkligen fungerar så här? Jag kan inte påstå att jag är nöjd med spelet eller resultaten i matchen mot Mjällby, eller under hela säsongen för den delen. Det höjs röster på tränarnas avgångar och på nya spelare och spelsystem. Varför inte försöka stötta laget istället? Jag vet hur svårt det är att stötta efter en förlust mot Djurgården, eller 0-0 hemma mot Mjällby, men för att använda en gammal klyscha: Stötta dem när de förtjänar det minst, för då behöver dem det som bäst.

Vi har inte gjort någon bra säsong, vi kan om vi bedömer den snällt säga att den är knappt godkänd. För första gången på flera år vågar vi inte vara det spelförande laget, oavsett vilket lag vi möter. Men vi måste stå upp för vårt lag och stötta dem hela säsongen ut till strax efter klockan 18.15 den 7 november och sen kan vi summera säsongen och blicka framåt mot en ny säsong där vi åter igen skall visa vilka som är bäst i Sverige, både på planen och på läktaren!

/Jonas M

28 kommentarer:

 1. Tack. Blir väldigt irriterad på alla som från minut 0 gnäller på allt och alla. Ingenting är bra och Blåvitt suger. Prova att stötta istället!

  Extra mycket stör man sig på dem som buar mitt under matchen. Det är en sak att bua efter matchen (även om jag aldrig gör det heller), men en annan att bua under match.

  Det hjälper inte Blåvitt på något sätt.

  Hela den här säsongs dåliga självförtroende och resultat bygger helt klart på Ragnars straffmiss mot Häcken och det efterföljande buandet.

  SvaraRadera
 2. Förstår inte hur man kan gnälla över ev årskortsinnehavare (?) som är förbannade över säsongen när man själv tydligen bara sett EN hemmamatch på ett år. Och då endast när tydligen andra prioriteringar tajmade in schemat. Den där "känslan man får när blåvitt spelar" är tydligen inte så stark.....

  SvaraRadera
 3. anonym 15:39/ Så om man bor i en annan stad har man inte rätt att kritisera folks idiotbeteende bara för att idioten går på Ullevi oftare? Dummaste resonemanget jag hört.

  SvaraRadera
 4. Folk som tror att gnäll och burop gynnar laget bör ta sitt pick och pack och dra till Solna. Där är det läktarkultur att vara destruktiv.

  Tyvärr så verkar dumheterna vara rätt så etablerade här också. Jag har årskort och kräver en gnällfri omgivning (tolka det som ni vill, kan vara ironiskt...).

  Inte nog med att laget spelar kasst. Vårt lags "supportrar" agerar i vissa fall sämre än Hjalles sämsta rensning.

  Vi är Blåvitt, bäst i Sverige!

  SvaraRadera
 5. Det är nog så att många människor inte är så mycket smartare än så, det finns t.ex sådana som på fullt allvar påstår att JJ spelar p.g.a att han är född i Trollhättan...

  SvaraRadera
 6. Taskigt att hacka på Hjalmar, han var väl inte ens med mot Mjällby...

  Du skulle stått med oss på LS vi brukar ha bra röj.

  SvaraRadera
 7. Den här säsongen är INTE "knappt godkänd". Den är ett totalt fiasko! Såväl resultat som spelmässigt.

  SvaraRadera
 8. @Anonym 18:25
  Hjalmar var mittback mot Mjällby och det var garanterat inte hans bästa 90 minuter på en fotbollsplan, men å andra sidan så var egentligen ingen i Blåvitt värda någon direkt hyllning efter den matchen

  SvaraRadera
 9. Det finns en hel del gnällspikar på LS med. På n2 rad 7 finns ett gång killar som fan inte sagt en bra sak om blåvitt på hela säsongen!! Det är skärpning på alla sektioner tycker jag...

  SvaraRadera
 10. Hjalmar är en hjälte, jj en sopa.

  SvaraRadera
 11. "anonym 15:39/ Så om man bor i en annan stad har man inte rätt att kritisera folks idiotbeteende bara för att idioten går på Ullevi oftare? Dummaste resonemanget jag hört."
  Stämmer med tillägget, kommer du inte från Göteborg ska du bara acceptera det beteende vi Göteborska Blåvittsupportrar förordar.

  SvaraRadera
 12. anonym 20:20/ Fast folk som kommer från Göteborg kan ju faktiskt flytta till andra ställen för att studera/jobba...

  SvaraRadera
 13. I gårdagens match mot BP så var där en liten killa på en två bast som hans farsa med polare fick att ropa "hata Gais", "heja Göteborg" och "hata AIK". Jädrigt charmigt när han fick igång hela klacken och särskilt när det bliv lite fel (hata Göteborg med efterföljande garv). Charmigt och urgulligt, men kände mig kluven till det hela. Ska inte säga åt andra hur de ska uppfostra sina barn, men min ettåring (som hört blåvittsånger redan i magen) ska få lära sig att gränsen går vid hat. Hur kul är det?! Ingen Drullekultur tack!

  SvaraRadera
 14. Tack för krönikan.
  Jag håller med, hur kan man få barn att skandera något nedlåtande och lära att dem att hata vissa människor, innan de lär sig tolka samhällssystemen vid vuxen ålder!?

  SvaraRadera
 15. Bra skrivet Hjalmar är kung inte för han är bäst i laget men han har alltid kämpat trots att jag med fler skrikit duma och rent ut sagt korkade saker om han.sen tycker ja med att det är sjukt jobbigt med allt jävla gnäll fan visst vi va bättre på 80-90 talet men då va då nu är nu.PS älska blåvitt

  SvaraRadera
 16. hata Göteborg hata Göteborg hata Göteborg hata Göteborg

  SvaraRadera
 17. Att hata är att visa sitt solnakomplex. Vi är fan så mycket finare än så, vi är Blåvitt, bäst i Sverige!

  SvaraRadera
 18. Är det staden Göteborg eller möjligen Göteborgs Atlet- och Idrottsällskap du hatar?

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet av en som i framtiden kommer att "tackla" både familj och ålderdom med glädje..
  Jag vet att spelare och ledare gör allt för att vinna.
  Ansvaret ligger hela tiden och alltid hos ordföranden, ägaren och sport chefen.
  Dom har mer betalt än flera företagsledare i sverige.
  Dom ska ha skäll, krav och oss fans i hasorna.
  Tack.

  SvaraRadera
 20. mkt matnyttigt inlägg, om kritik.
  måste villigt erkänna att jag själv har kommit på mig när jag alltid skriker ut hur jä*** dåliga ja tycker JJ är!

  ber om ursäkt för detta, både för mina stackars medmänniskors vägnar (i klacken framförallt) och för Jakob själv som har fått utstå detta!

  SvaraRadera
 21. visste minsann inte att de fanns skadedjur inne på denna bloggen också!
  Trodde dom flesta av er hade dött ute i trafiken, vid nybygget av Nationalarenan vid detta laget! :P

  SvaraRadera
 22. hade vi vunnit mot mjällby hade vi legat 2 poäng efter ellos i nuläget. hade, dessutom, haft bättre målskillnad än de....

  Finns , under denna säsong, många varianter av: "hade vi så skulle vi..."

  SvaraRadera
 23. En LITEN fråga till Baraben:

  Vart i HELVETE har Feldgraus femma tagit vägen?
  Har feldgrau hoppat av Baraben eller har han råkat ut för någon olycka eller vad har hänt, seriöst?

  Hur mycket man än hatar feldgraus kan man inte annat än bli orolig!!!!!!

  SvaraRadera
 24. anonym 00:23/ Han är väl helt enkelt ett medgångssvin som kör så länge de vinner...

  SvaraRadera
 25. Jag står alltid i klacken. Jag sjunger, skriker och klappar händerna för att stötta mitt lag. När slutsignalen ljuder efter att killarna underpresterat blir jag tyst. Det skulle aldrig falla mig in att bua åt mitt lag.

  SvaraRadera
 26. Fan vad rätt. Underbart att läsa!
  HEJA BLÅVITT!

  SvaraRadera
 27. Har hittat min plats på Ullevi! Runt L2-L3 gnälls det friskt och skriks svordomar rakt ut i luften mot allt och alla som är dåliga. Min syn på idrott är att se allt ur ett negativt perspektiv. Det är ju trots allt inte så ofta som det slutar som du vill.. Har du tur är det lite drygt 25% av matcherna som blir som du vill. Resultatet går väl kanske rätt lite oftare men då finns det brister på kvaliteten på spelet. Så för att inte bli en mer besviken är det lika bra att förbereda sig på att det värsta. Så får spelarna försöka motbevis!
  Att föräldrar med sina småbarn sitter och svär på enskilda spelare kan jag också tycka är konstigt..

  Förövrigt håller jag med den anonyma personen som tycker det är dåligt att en kille gnäller över oss negativa personer när han varit på två matcher i år. Som student i Norrköping förstår jag att man inte kan gå på alla matcher. Men buss eller tåg till Stockholm och stödja laget där hade inte kostat skribentet så värst mycket...

  SvaraRadera
 28. Man kan gnälla med finess och gnälla som en jävla sork. Lär er skillnaden!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.