2010/10/16

Ultras Göteborg: Bli medlem i IFK Göteborg!

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver Michael Andersson från Ultras Göteborg om vikten av att vara medlem i IFK Göteborg.

I Sverige så har vi en lång och stolt tradition av föreningslivet som är värt att vurma och bevara. Vart man än i samhället vänder sig så finns där alla möjliga föreningar som bygger på demokrati och jämställdhet. Det kan vara allt från små fiskesällskap till stora och framgångsrika klubbar som till exempel IFK Göteborg.


Tyvärr så minskar intresset för att faktiskt kunna vara med och påverka, bestämma och styra sina föreningar i den riktning man önskar. Intresset och åsikterna kring IFK Göteborg är större än någonsin, men det gamla hederliga tillvägagångssättet med föreningsdemokrati, årsmöten, motioner med mera tappar mark och har istället tagit sig in på nätet via bloggar och forum. Detta är något som är positivt, men samtidigt negativt då det enda sättet att kunna vara med och påverka glöms bort många gånger samtidigt som många beklagar sig över hur föreningarna arbetar. Om vi verkligen vill kunna påverka hur föreningarna sköts så måste vi hitta tillbaka till den gamla skolan genom att närvara på föreningens årsmöte.


Jag möter ofta människor som känner att det är för svårt och besvärligt att framföra sina åsikter. Vissa säger tom att deras åsikter inte har någon betydelse, det är ett stort bakslag för föreningslivet när många människor har den tron eller åsikten. Jag brukar påpeka för mina närmsta vänner kring Blåvitt att har vi viljan så kan vi på allvar påverka och få igenom våra tankar och förslag på hur IFK ska arbeta. Då är det många som säger saker som "jag fattar inte hur jag ska göra", "men tar inte det mycket tid och energi?". Svaret är enkelt; nej! Det är inte svårt och det tar inte särskilt mycket tid om vi arbetar tillsammans för det vi tror på, det kan många gånger vara kul och tillfredställande när man ser resultatet.

Att skicka in motioner/förslag är egentligen inte särskilt svårt. Det finns hur mycket hjälp som helst att få genom till exempel en sådan enkel sak som att kolla på nätet där det finns färdiga mallar, ta hjälp av sin omgivning och så vidare. Man behöver inte vara jätteduktig på att formulera sig så länge man vet vad man vill och varför. Visst finns det vissa saker som man måste tänka på, men det är bara mindre formella saker som t.ex. när man ska skicka in sin motion.

Det finns även andra fördelar att vara medlem i IFK Göteborg. Man är en del av något större som har betydelse för hur mycket människor som helst och man är en del av IFK Göteborg som har en lång, ärofylld och framgångsrik historia där legendarer som Svarte Fillip, Bebben, Torbjörn Nilsson, Roger Gustafsson, Håkan Mild varit eller är verksamma som spelare och ledare. Man kan säga att man är klubbkamrat med Tobias Hysen, Ragnar Sigurdsson och Sebastian Eriksson och man kan även säga att man är en del av IFK Göteborg.

Så jag ber er mina kära blåvita kamrater att fundera på detta och ta ställning till om ni vill kliva in i våran förening och påverka eller stå vid sidan av och titta på? En för alla, alla för Blåvitt!

Michael Andersson
Ultras Göteborg

14 kommentarer:

 1. En mycket bra text. Fortsätt kämpa med detta, förhoppningsvis ser fler fördelen med medlemskap.

  Bli medlem, gå på årsmötena. NU! :-)

  SvaraRadera
 2. Mycket bra och viktig text. Bli medlem!

  SvaraRadera
 3. väl skrivet!

  SvaraRadera
 4. Anmälde mig för medlemskap i våras, strax innan påsk. Väntar fortfarande på att papper ska dyka upp. Nu har man förvisso förnyat hemsidan, men man undrar ju lite hur prioriterat området är från själva föreningens sida.

  SvaraRadera
 5. Finns det någon sorts av princip i att man måste vara på ett visst antal årsmöten eller något sådant?
  Funderar faktiskt själv på att vara med, skulle vara intressant och veta hur själva "förhandlingarna" går till, vad som händer och hru stor bestämmande rätt man faktiskt kan få!

  /B

  SvaraRadera
 6. Anonym 16/10/10 15:40 Sånt är väldigt illa och är något som absolut inte får hända. Jag tycker du ska ta och ringa direkt upp till Kamratgården och berätta vad som hänt då det är väldigt viktigt att dom får reda på såna här saker då dom kan felsöka sina system.

  Anonym 16/10/10 16:18
  Förstår inte riktigt hur du menar men alla som är medlemmar har rätt att gå på årsmötet, men för att ha rösträtt måste man ha varit medlem föregående år.

  SvaraRadera
 7. har inte läst texten utan bara rubriken men,

  HATA ULTRAS

  SvaraRadera
 8. Anonym 18:28 >>> Fuck you !!

  SvaraRadera
 9. Varför hatar du ultras?

  SvaraRadera
 10. Ultras är nog det sista jag tar råd av...jävla fjantar.

  SvaraRadera
 11. Anonym sa...
  Ultras är nog det sista jag tar råd av...jävla fjantar.

  16/10/10 20:14

  Det är nog du som är en fjant. Utan ultras så hade draget kring blåvit varit nästan noll, dom lär ju tillföra bra mycket mer än vad du gör.
  Sen föreslår jag att du går fram till dom och säger det istället för att sitta och vara hård bakom en skärm.
  Tönt

  SvaraRadera
 12. Om man är emot budskapet "bli medlem i IFK Göteborg" för att man har något problem med ultras så är det ju den personen som får rannsaka sig. Är kärleken till Blåvitt inte större än föraktet mot en läktargrupp? Om inte, kallar du dig verkligen för en blåvit supporter? Det borde du nog inte göra...

  SvaraRadera
 13. Jag har väntat i drygt en vecka på att det ska komma någon slags bekräftelse på min medlemsansökan.

  Det borde väl komma högst två dagar efter man fyllt i sina uppgifter på hemsidan. Eller vill inte Blåvitt ha fler betalande medlemmar??

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.