2010/10/28

I potten: Bli bästa juniorlaget i Göteborg

I morgon hittar vi Sam Larsson på högerkanten.
INFÖR. Säsongen går mot sitt slut. I morgon spelar IFK Göteborgs juniorlag årets sista match när man möter Qviding FIF på Valhalla IP i finalen av Junior-DM. Efter att ha blivit utslagna i såväl U19- som U21-slutspelet är detta sista chansen att ta en titel i år.
- Det är jätteviktigt att killarna får visa att man kan vinna, så vi är oerhört motiverade inför finalen, säger Eijlert Björkman.

Det är en match kvar innan säsongen kan summeras. Så här långt har året varit godkänt för IFK Göteborgs juniorlag. Man kom tvåa i Juniorallsvenskan Elit Södra efter en stabil vår- och sommarsäsong, men det svider lite att målet att ta de två titlarna i U19 och U21 inte uppfyllts.
- Det är jätteviktigt att vi vinner Junior-DM-finalen. Inte minst för att killarna skall få visa att man kan vinna. Vi kanske inte räddar säsongen efter de två missade titlarna som var målet, men vi känner att det är viktigt för vårt varumärke om vi kan gå segrande ur en final, kommenterar Eijlert Björkman.
- Att vi förlorade hemma mot Djurgården i U19-kvartsfinalen var riktigt tungt att smälta. Vi trycker ned dem ordentligt i andra halvlek, men får helt enkelt inte in bollen. Det är stolpar, målvakt och utespelare i vägen varje gång trots att vi har 5-6 riktigt klara målchanser. Vi kan inte riktigt förstå varför bollen inte gick in. Normalt sätter man nåt av de lägen vi skapade. Vi tycker att vi är bättre än Djurgården spelmässigt, men vi skäms inte över förlusten för de hade bra fysik och var tunga att möta. Men det är tungt att åka ut när man känner att man spelar bra, fortsätter Björkman.

I Blåvitt är det ganska problemfritt i truppen. Enda riktiga smolket är att man har Muhamed Dizdar skadad.
- Muhamed åkte på en muskelbristning i distriktslaget sist och kommer vara borta i några veckor till. Annars är det inga större bekymmer bortsett från att vi har alldeles för få matcher att erbjuda till våra killar. När serierna är slut så känner man av när man har en väldigt stor träningsgrupp att alla vill vara med när det vankas match och det faller ju på sin orimlighet att alla skall vara med i en matchtrupp när man har över 20 spelare på träningen. Så då faller det på oss tränare att se till att inte killarna som står utanför denna truppen att deppa ihop. Vi ville anordna nån träningsmatch men det var svårt att få ihop under pågående U19- och U21-slutspel så det blev aldrig av. Men vi har Mariedals inomhuscup att se fram emot i november. Där får man ha stora trupper och det innebär att alla kan vara med och det motiverar spelarna. Vi tränar ute i nästa vecka men sen går vi in och förbereder oss inför Mariedal. Den cupen är viktig för oss, säger Eijlert Björkman.
- Vi har känt att vi spelat sämre under hösten och att vi inte riktigt klaffat i passningsspelet. Det är svårt att bibehålla samspeltheten när några tränar med A-truppen samtidigt som de spelar match med oss. Men de senaste veckorna har Lawal Ismail, Andreas Peterson, Joel Allansson och Niklas Andersén tränat kontinuerligt med U-truppen och vi känner att vi börjar hitta varandra igen och det vill vi visa i morgon.

I startelvan kan man notera en annorlunda placering än normalt när Sam Larsson sätts på högerkanten. Larsson, som normalt håller till centralt och har briljerat under året med fina instick för löpningar i djupled, får nu prova på kantspel. Eijlert Björkman motiverar beslutet:
- Sam drar på sig väldigt mycket bevakning i sin centrala roll. Vi tror att han kan få ut sitt register än mer om han sätts på en position där han får mera utrymme. Han kanske brister lite i försvarsspelet, men där har han David Johansson bakom sig och då känns det inte som nån fara. Framåt däremot vinner vi enormt på om han får mer utrymme för sitt spel.


Qviding FIF har ett lite annorlunda upplägg på sin juniorverksamhet än IFK Göteborg. När Blåvitts juniorer har sin huvudverksamhet i juniorserierna och låter de bästa spela tillsammans med A-truppsspelare i U21 så har Qviding valt att ställa upp med enbart juniorer i U21. Nu har man visserligen haft det tufft i år med en sistaplats som följd i grundserien, men i gengäld ger man spelarna möjligheterna att få tufft fysiskt motstånd vilket man hoppas skall härda dem.
- Vi märkte att det gav resultat i JDM-semifinalen mot Västra Frölunda, som normalt spelar i Juniorallsvenskan Västra Götaland. Vi hade betydligt bättre fysik än dem och dominerade klart matchen igenom och hade dessutom bättre bolltempo, tycker vi. Vi borde ha avgjort under ordinarie tid, men vann till slut efter straffar med 6-5, säger Qvidings junioransvarige Peter Westlund.

I Qvidings trupp har man lite större bekymmer än i Blåvitts. Man har tre av sina mest betydelsefulla spelare på skadelistan och man har haft problem att hitta matcher att spela på sistone vilket har gjort att man känner sig lite osäkra på formen.
- Vi har litegranna fått vänta in IFK Göteborg under deras slutspel. Vi har fått spela internmatcher och senast mötte vi P94-distriktslaget där vi vann ganska enkelt med 8-3, så det var ingen större värdemätare. Så vi har fått inrikta oss på att hålla tempot uppe genom att ha tuffa träningar istället, kommenterar Westlund.
- Vad gäller skador så är vår lagkapten Eric Persson borta. Även vice lagkaptenen Martin Jacobsson saknas. Till sist kan vi inte ha med Simon Petkovski som är kanske vår bästa spelare. Det är tre mycket tunga avbräck för vår del, tyvärr.

Qviding har tagit skalper under året i Junior-DM. Bland annat lyckades man slå ut BK Häcken med 2-0 efter att ha visat hög moral med ett lag som inte ens var nära att vara ordinarie.
- Det kändes väldigt överraskande att vi lyckades vinna den matchen. Vi tvingades ställa upp med spelare tagna ur det juniorlag som tränar nån enstaka gång i veckan. Så att vi kunde slå ett sånt motstånd kändes enormt glädjande, kommenterar Peter Westlund.

Den som tar sig till Valhalla imorgon skall kolla lite extra på Ronald Mukiibi i Qviding. Det är en mycket intressant junior som normalt spelar i Qvidings A-lag, men som lånas in under matchen i morgon.
- Han är väldigt duktig med bollen, har bra tillslag och riktigt bra speluppfattning. Han har god fysik och är tung att möta men är ändå relativt kvick, beskriver Westlund Mukiibi.

Mycket prestige står på spel i morgon. Båda lagen vill visa att man är bäst i Göteborg, så frågan är hur Qviding skall gå tillväga för att lyckas slå IFK Göteborg.
- Vi måste vara väldigt noga i vårt försvarsspel. Det är ett väldigt bra lag vi möter, så vi skall se till att vara aggressiva och ta tillvara de tillfällen att anfalla som ges. Vi är ett offensivt inriktat lag, men imorgon måste vi även se till att vara disciplinerade hemåt, avslutar Peter Westlund.

Qviding verkar vara ett lag som vill spela fysiskt i morgon och som kommer gå in för att störa Blåvitt.
- Vi spelar på konstgräs och i såna matcher brukar det inte bli riktigt lika mycket kampspel eftersom bolltempot är högre. Det gör att spelarna inte hinner gå på kropp lika mycket. Jag har sagt till killarna att ha högt tempo och få tillslag på bollen, sen får vi se om det räcker. Men om det blir fysisk kamp på plan så kan vi allt erbjuda motstånd även på den biten, säger Eijlert Björkman avslutningsvis.

Qviding FIF - IFK Göteborg
Final Junior-DM
Valhalla IP, fredag 29 oktober 19.00

Fotnot: Notera att undertecknad inte har några som helst barnkalas, födelsedagar eller nåt annat inlagt i kalendern. Zip, nada. Jag kommer alltså vara där. Kommer du?

Tillägg: Missa inte att TV4 Sport sänder Sanktan-slutspelet från Malmö på lördag där IFK Göteborgs P15 skall möta bland annat Brommapojkarna och Landskrona BoIS diton. Bänka dig för första matchen kl 11.00.

15 kommentarer:

 1. Ja! Jag kommer vara där!


  Tack Olof, alltid lika gött att läsa dina Inför-rapporter.

  SvaraRadera
 2. Jag har hyfsat koll på Qvidings lag och det som stör mig mest är att man inte använder sin bästa mittback i just den positionen , Besim Alimi. Jag anser att man plockar in besim som mittback brevdi den stabile Carl-Magnus och sedan lägger Zaini som ytterback! Ronald är ett geni i mitten med geniala bollar i djupled och det som är synd är att man inte har Micheil Basharadze inne för att kunna använda sig av Ronalds fot och Micheils enorma snabbhet! Jag hoppas på bra match och bra kvalite men tränare PW verkar vara en feg tränare liksom den på andra sidan, Eijlert Björkman! Detta kmr bli en kamp mellan alla köttare tvärr!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 3. PW verkar ha tagit ut förlusten i förvägg då han ljuger om att Simon är deras bästa spelare eftersom ofta under säsongen har han varit petad!

  SvaraRadera
 4. Qvidings tränare kryddar väldigt mycket, bäst i detta lag är ronald mukiibi,besim alimi,mattias johansson,simon la verghetta,carl magnus strömberg och målvakten jonathan rasheed, att viktiga spelare fattas e struntprat, och visar på dåligt självförtroende som tränare.

  SvaraRadera
 5. 02:00: Jag fick startelvan lite efter lunch. Den var lite preliminär enligt Peter Westlund, så det är möjligt att det blir några ändringar nånstans. Läser man på Qvidings U21-sida så ingår Micheil Basharadze (antar jag är samma som "Mich") i truppen.

  02:04/02:08: Jag tror snarare att Peter Westlund har intresse av att lägga över favoritskapet på IFK Göteborg och därigenom invagga motståndarna i en falsk säkerhet. Jag är övertygad om att Qviding har ett riktigt bra lag oavsett om de tre skadade är med eller ej. IFK Göteborg bör och skall definitivt inte tro att man kommer vinna enkelt.

  SvaraRadera
 6. Olof :
  Det ska bli kul att se Joel Allansson och Robin Alnäs tillsammans på mittfältet igen.
  De två har starkt bidragit till U-lagets fina spel i år.
  Deras spelstilar påminner om Xavi och Iniesta i Barca :-)

  SvaraRadera
 7. Tack Olof...
  Tänk om A-laget hade haft samma bevakning :P

  SvaraRadera
 8. 13:08: Det har de ju! Det finns en massa medier som bevakar Allsvenskan ingående och utgående. Däremot är det lite skralt med nivån strax under Allsvenskan och eftersom jag skulle vilja läsa artiklar om det men inte riktigt funnit några så får man väl skriva dem själv då.

  Hade jag haft mer tid så hade jag lagt lika mycket krut på U21 också och inte som nu ha totalt fokus på U19. Men det kommer väl när mina ungar blir lite äldre och har lämnat bebis- småbarnsåldern och blivit lite mera självgående.

  SvaraRadera
 9. grattis till tränarjobbet=)det kommer gå kanon

  SvaraRadera
 10. Blåvitt vann med 4-3 efter förlängning!

  Gött pojkar!

  SvaraRadera
 11. Japp, det satt skitlångt inne, men Blåvitt vann till slut mot ett mycket tappert kämpande Qviding där de vinröda tvingades spela med en man mindre nästan hela andra halvlek och förlängningen.

  IFK hann ta in ett underläge, vända till ledning, tappa ledning för att ta tillbaka den minuten senare och till sist dra på sig en solklar straff med sekunder kvar av ordinarie tid och Qviding kunde ordna en förlängning.

  Symptomatiskt avgjorde Blåvitt på ett självmål i andra förlängningskvarten efter en rörig hörnsituation.

  Äntligen en titel i år!

  Nu - rapportskrivande med bilder, text och lite till, men det får bli en överraskning än så länge.

  väl mött!

  SvaraRadera
 12. Gällande PW som tränaren kallas i Qviding så ställde han helt rätt lag på benen. Att skador på Eric och Martin påverkar är ju helt klart då de tillhör de spelare som alltid gör sitt bästa på träning, är ett föredöme, aldrig gnäller och har god fotbollskunskap.

  Tycker Qviding gör en härlig match trots att många inte kommer upp i normal standard. Någon tycket tränaren är feg, men hur många lag ställer upp med 4-3-3 mot ett av Sveriges bästa juniorlag!!!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.