tisdag 12 oktober 2010

Inför: IFK Göteborg - Norrby IF (JSM-slutspel)

Lawal Ismail är tillbaka i U-laget.
INFÖR. Nästa fas för juniorlaget står för dörren. I morgon tar IFK Göteborg emot Norrby IF i åttondelsfinalen av JSM-slutspelet. Avspark är 18.00 på Rambergsvallen.

Seriespelet är förbi och IFK Göteborg kan blicka tillbaka på en riktigt bra säsong. Inför sista matchen var det lite strid om kniven om andraplatsen i serien. I och med att Malmö FF förlorade sin sista match mot Åtvidabergs FF med 0-2 så lyckades Blåvitt hålla malmöiterna bakom sig trots bara 0-0 mot BK Häcken. Det innebär att man har fördelen att ha hemmaplan i såväl åttondelsfinalen som en eventuell kvartsfinal i slutspelet.

Vad man kan notera från häckenmatchen är att det bara utdelades ett gult kort totalt. Det är lite ovanligt eftersom det smäller på ordentligt i såna derbymatcher och korten brukar hagla.
- Domaren var ingen vanlig juniordomare och hade en betydligt högre toleransnivå än vad det brukar vara. Han lät spelet flyta och tillät hårda närkamper och det kändes bra. Det är bra att spelarna får känna att man får ta för sig för så är det i Allsvenskan. Vad gäller matchen så tycker jag att vi borde vinna ganska klart. De har två bra lägen men inget mer medan vi har bra chanser matchen igenom. Men vi har inte förmågan att få in bollen, helt enkelt. Jag är ändå förhållandevis nöjd med hur vi spelar. Att vi jobbar så hårt som vi gör och att många av de som vanligtvis inte spelar så mycket får en tuff genomkörare kommer vara nyttigt för oss under slutspelet, kommenterar Eijlert Björkman.

I och med att A-laget har speluppehåll och att man har som mål att gå riktigt långt i slutspelet har U-laget fått fri tillgång till de spelare som varit uppflyttade under hösten.
- Bortsett de fyra spelarna som är iväg och spelar i P92-landslaget har hela U-laget tränat ihop sen i fredags. För två år sen när vi senast var med i slutspelet så åkte vi iväg till Landskrona med "kalla" spelare. De som var uppflyttade då åkte direkt med ner för att spela med U19 och då blev det inte att vi hade ett riktigt lag. Spelarna hade varken tränat eller spelat match ihop på länge och de var inte alls samspelta. Och följden blev att vi åkte ut med 3-1. Det tog vi lärdom av så därför har vi sett till att träna ihop under en längre tid innan match.

Med inga skador i truppen har Eijlert Björkman ett angenämt bekymmer att ta ut en startelva. Man har laborerat lite under hösten och provat lite spelare på olika positioner för att ge fler alternativ. Bland annat spelade Muhamed Dizdar defensiv mittfältare sist mot BK Häcken.
- Vi har märkt att Muhamed känt sig lite vilsen när han spelar så långt upp i banan som han gjort tidigare och vi har därför provat att låta honom spela defensiv mittfältare i J19 under hösten. Det har han gjort med bravur och gjort många mål från den positionen så det känns som om vi börjar hitta rätt vad gäller hans placering. Med hans fysik är han en tung spelare att möta och han har dominerat mittfältet under långa stunder i J19, kommenterar Eijlert Björkman.

Eijlert Björkman om...
...Kamal Mustafas kontrakt
"Jätteskönt för Kamal att han har fått förlängt. Nu kan han slappna av och fokusera på att komma tillbaka. Han har visat enormt bra inställning under sina skadeperioder och verkligen gjort allt för att bli hel igen och det är den inställningen som gjort att han får förlängt. Sen är han en riktigt bra spelare också."

...läget i truppen
"Vi har inga skador. Det enda bekymret är att Mathias Holmström har problem med ett knä emellanåt, men det är inget som direkt förhindrar honom från att vara med. Vi går in stenhårt för slutspelet och har därför fått tillgång till samtliga U-spelare. Även William Atashkadeh och Nicklas Bärkroth kan bli tillgängliga i kommande matcher om vi går vidare. De är aktuella för en allsvensk trupp på söndag och då måste de vara med och träna med A-truppen istället denna veckan."

...planfrågan 2011
"Vi håller fortfarande på och letar efter alternativ för nästa säsong. Det är inte lätt att hitta en gräsplan som duger och som är tillgänglig. Inför denna matchen fick jag lägga ner flera timmar på att till slut få Rambergsvallen bokad. Det var många samtal och mail till en massa personer innan allt blev klart. Det är främst naturgräs som vi letar efter. Vi vill att våra utvecklingslag skall spela match på samma underlag som A-laget och så länge Gamla Ullevi har naturgräs så kommer vi att leta därefter. Vi tränar på konstgräs under stora delar av året men match vill vi spela på naturgräs."
Även framåt finns det oerhört många kombinationer som känns riktigt slagstarka. Såväl Lawal Ismail som David Moberg Karlsson har gjort bra insatser i den ensamma anfallsrollen. Även Jetmir Kurti gjorde bra ifrån sig senast på den positionen. Andreas Petersson kan man sätta lite varsomhelst med bra resultat och David Johansson gjorde en strålande insats som högermittfältare borta mot Helsingborg med tre mål som facit. Så Eijlert Björkman har haft stora huvudbry i sitt formerande av startelva.
- Vi har avvaktat lite hur landslagsspelarna mår innan vi tagit ut laget. Eftersom Niclas Andersén spelade match idag så väljer vi att vila honom. Joel Allansson spelade en halvlek så där bedömer vi att han kan spela från start imorgon, kommenterar Björkman.

När man tittar på startelvan så är det bara att konstatera att max elva spelare är väldigt lite. Det är ett flertal spelare som mycket väl skulle ha kunnat starta men som får finna sig i att börja på bänken. Man kan därför slå fast att Blåvitt har alla möjligheter att påverka matchen via byten, för det finns mycket kvalitet att kasta in beroende på matchsituation.

Norrby IF från Borås har tagit sig till slutspelet efter att ha vunnit Juniorallsvenskan Mellersta Götaland. Tidigare hade klubben stora bekymmer att etablera en juniorverksamhet med fokus på att suga upp talanger från sitt eget närområde i stan.
- Vi hade knappt något juniorlag för en 5-6 år sen. Norrby har hög invandrartäthet och det var svårt att locka killar och få dem och deras föräldrar att engagera sig i verksamheten så mycket som behövs. Men vi har nu lyckats få ihop ett bra gäng bestående av spelare av hela 16 olika nationaliteter och fått till en bra stomme. Vi spelar främst en offensiv och teknisk fotboll. Samtidigt jobbar vi med att få spelarna att tänka även på defensiven men vi vill framåt i banan och vinner hellre med 5-4 än 1-0 när vi spelar. Tittar man på tabellen så har vi gjort många mål i år men vi släpper också in en del, säger ansvarige tränaren Ismet Tursic.

När man för Borås på tal så är det givetvis Elfsborg man tänker på i första hand. Norrby IF är även det en klassisk fotbollsklubb men har på senare tid hamnat rejält på efterkälken i förhållande till sin lokalkonkurrent. Så hur är förhållandet numera till den gulsvarta rivalen?
- Det beror på vem du frågar. De gamla rävarna säger att Norrby bara tillfälligt har ramlat ur Allsvenskan och att vi snart är tillbaka igen för att ta upp kampen med Elfsborg. Men vi åkte ur 1956 så... De som är mer realistiska har insett att vi främst skall sikta in oss på att vara tvåa i stan. Det finns fortfarande en rivalitet mellan klubbarna men eftersom vi så sällan möts så urholkas prestigen lite. Vi har något av ett samarbete sinsemellan där vi allt som oftast erbjuds unga spelare som inte skall flyttas upp till Elfsborgs A-trupp. Det brukar vara bra spelare så det är tacksamt för vår klubb. Men senare i höst möts våra klubbar i Junior-DM-finalen och då blir det derbyprestige igen. Det ser vi fram emot.

I och med seriesegern är Norrby klara för spel i högsta serien, Juniorallsvenskan Elit Södra, nästa år.
- Det har verkligen gått över förväntan i år. Vi har tvingats använda oss av 36 olika spelare och knappt haft samma startelva två matcher i rad vilket måste vara nåt av ett rekord. Men killarna har ställt upp till hundra procent och presterat match efter match, så vi är jättenöjda med säsongen. Att vi tagit oss till slutspel känns som en rejäl bonus efter en fantastisk säsong, säger Ismet Tursic.

Norrby IF inledde SM-slutspelet redan förra helgen och slog ut Västra Frölunda i 16-delsfinalen med 4-2.
- Det var väl inte en av våra bästa matcher vi gjort hittills. Killarna kändes lite mätta efter säsongen och vi hade fullt sjå att försvara oss. Men vi lyckades vinna till slut trots insatsen och det känns givetvis bra.

För den som tänkt besöka matchen på Rambergsvallen kan det vara intressant att ha några motståndarspelare att hålla ögonen på. Jag har plockat ut några spelare som jag tycker verka lite extra spännande:

Först ut är Irfan Delimedjac (f. 1992) som tillhört A-truppen sen han var 16 år gammal. Igår gjorde han två mål för A-laget när man slog Huskvarna FF med 5-1.
- Irfan är en talang utöver det vanliga. Han är en väldigt teknisk spelare med riktigt bra speluppfattning. Han har bra tillslag med såväl höger som vänster fot. Han spelar centralt eller anfall i juniorlaget och på kanten i A-laget, kommenterar Ismet Tursic.

På mittfältet hittar man Sebastian Andersson (f. 1991).
- Han är en spelartyp som alla älskar att ha i sitt eget lag men hatar att möta. En riktig terrier på mittfältet som arbetar oerhört hårt. Han har ett stort fighterhjärta och åker väl på en del gula kort. Han är inte så stor rent fysiskt, men det tar han igen i ettrighet.

Alen Krasnici
Till sist den spelare som kanske känns mest spännande - forwarden Alen Krasnici (f. 1992). Killen har gjort hela 29 mål i serien i år och gjorde två till senast mot Västra Frölunda. 29 mål över 18 omgångar där han inte ens har spelat alla matcher måste anses som riktigt imponerande. Så frågan är varför han gör så mycket mål?
- Han har ett enormt målsinne, en riktig måltjuv. Han vet precis var bollen skall hamna nånstans och står alltid rätt. Det är kanske lite löjligt att jämföra en junior med en världsspelare, men jag skulle vilja beskriva honom som en spelartyp lik David Trezeguet som gör två mål på en halv chans. Sen är han oerhört ambitiös och jobbar stenhårt, så varje mål har han tjänat ihop till. Han har skrivit på ett A-kontrakt nu under hösten, säger Ismet Tursic.

Håll även utkik efter mittbacken Medi Dresevic (f. 1992) som förutspås en lysande framtid. Han har fått ett flertal erbjudande om juniorkontrakt från olika allsvenska klubbar men har valt att fortsätta spela seniorfotboll med Norrby IF ett tag till.

Norrby verkar ha lyckats få ihop ett intressant gäng med många olika spelartyper vilket har börjat ge resultat. Från att knappt ha haft en juniorverksamhet har man nu lyckats kvalificera sig till högsta serien. Men innan dess skall man ta sig an IFK Göteborg, vilket är ett motstånd av en kvalitet man inte vanligtvis möter. Så hur ser man på matchen?
- Vi kan bara spela på ett sätt och det är att vi måste göra mål. Vi kan inte räkna med att kunna spela 0-0 i 120 minuter mot ett sånt lag som IFK Göteborg. Samtidigt måste vi tänka på att säkra defensivt och inte ha svängdörr hem. Som spelare är det såna här matcher man älskar att spela och jag skall se till att spelarna verkligen njuter av tillfället. Vi känner inte att vi har någon press på oss, utan vi kan bara överraska positivt. Så det är bara att gå ut och köra och så får vi se hur långt det räcker, slutkommenterar Ismet Tursic.

Med det sagt så faller favoritskapet på IFK Göteborg, vilket känns naturligt när man spelat en division högre upp hela året.
- Vi har all respekt för Norrby som lag. De spelar en teknisk fotboll och brukar ofta få fram bra spelare så det blir ingen lätt motståndare. Sen så höjer sig de flesta lag när de möter oss och det gör att vi måste prestera max för att kunna vinna. Men vi går ut stenhårt för att ta två titlar i år (U19 och U21) och vi känner att vi har tillräckligt med spelare av kvaliteten för att kunna göra det. Vi har sett fram emot slutspelet hela säsongen och spelarna är fullt fokuserade på uppgiften, avslutar Eijlert Björkman.

IFK Göteborg - Norrby IF
JSM-slutspelets åttondelsfinal
Rambergsvallen, onsdag 13 okt kl 18.00
(Som vanligt gratis entré)
Fotnot: Undertecknad gjorde den taskiga planeringen för sex år sen att bli farsa just 13 oktober. Där borde jag ha vetat bättre. Det gör att det blir till att vara hemma och blåsa upp ballonger och käka tårta istället för att bevaka juniorfotboll. Det är självklart kul att ens barn blir äldre, men samtidigt känns det lite tråkigt att missa denna matchen. Jag tror det kommer bli en hejdundrande föreställning och det är ju först nu som det verkligen gäller något. Men jag bryter ihop och kommer igen.

11 kommentarer:

 1. Mäktigt jävla inför som vanligt Olof. Jag har sagt det förr, startar du och Frankie att AB så köper jag aktier! GRYMT!

  SvaraRadera
 2. Bara jag som tycker att Alen Krasnici låter jävligt intressant? En spelar typ som skulle passa bra i blåvitt!

  SvaraRadera
 3. Nämnvärt är även Nicklas Savolainen, som spelat i elfsborg och deltagit mot de blåa ett antal gånger... lär bli vass!
  Men spelar inte han i A-laget?

  SvaraRadera
 4. 23:13: Tackar!

  23:30: Kanske, men då måste han nog ha presterat på lite högre nivå än i en underdivision av Juniorallsvenskan först. Får han lira några säsonger av seniorfotboll och härdas lite så kan han säkert bli riktigt bra. Gör man så mycket mål så har man förmodligen av ett sjätte sinne som automatiskt vet var bollen kommer och det är svårt att träna upp.

  00:43: Det är inte alls omöjligt att han spelar i A-laget. Norrby ställer upp med bästa möjliga lag. Målvakten Mergim Krasniqi, Medi Dresevic, Irfan Delimedjac och Alen Krasnici spelar också A-lagsmatcher numera. Så de tänker sälja sig dyrt.

  SvaraRadera
 5. Tillägg: Den som går vidare från den här matchen kommer möta Djurgårdens IF härnäst.

  SvaraRadera
 6. Ska,som vanligt, bli skoj och framförallt intressant att se våra unga spelare lira igen. Såväl J som U21 lag är väl värda ett besök. Har man sett dom några gånger vet man varför, har man inte sett dom lira men beger sig till Rambergsvallen ikväll får man vet varför.
  Dessutom är det ALLTID kul att ha sett unga spelare innan de slår igenom, att nästa år när han avgjort mot Gais i derbyt kunna säga "Jasså, Andreas Petersson? Jamen,han såg jag ju göra fyra baljor mot Norrby i fjolårets JSM-slutspel"...

  Väl Mött på Rambergsvallen. Borde vara den stora ingången som gäller och för de som tvekar, det är alltid gratis på sådana här matcher!

  SvaraRadera
 7. Norrbys A-lag ligger i ingenmansland i Söderettan och då får juniorlaget användas av samtliga juniorer från seniortruppen. Kan bli en kul match!

  SvaraRadera
 8. Hade vart kul att se hur bra Bärkroth hade vart mot jämnårigt motstånd, hade nog dominerat ganska rejält.

  SvaraRadera
 9. 11:09: Onekligen! Jag tycker det är svårt att titta på en juniormatch och se hur spelarna skulle kunna klara sig i en Allsvensk match. Därför underlättar det när man får nåt att jämföra med. Förra året gjorde Jakob Johansson gästspel i första halvlek mot Malmö FF och dominerade totalt.

  Så Bärkroth hade säkert haft lekstuga.

  SvaraRadera
 10. Pat the Cat13/10/10 19:49

  Olof:

  Jakobs ålderb är ju något man ofta glömmer (även Bärkroths). Det känns som om det har varit med i a-laget länge men de är ju knappt seniorer ännu. Tänk hur bra de kan bli om de fortsätter att utvecklas.

  SvaraRadera
 11. Pat: Nej, precis. Trots att de varit med länge så har de båda två fortfarande många år kvar innan de förväntas vara på topp. Lätt att glömma.

  --

  IFK Göteborg vann mot Norrby med 1-0 efter mål av Robin Alnäs. Det var en riktigt tuff drabbning där Norrby bland annat hade två bortdömda mål och en misstänkt straffsituation. Synd att man inte kunde vara där. Den matchen hade jag velat ha sett och rapporterat om.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.