På gång


fredag 4 juni 2010

Inför: IFK Göteborg - Malmö FF (U19)

INFÖR. Lagom till det allsvenska uppehållet kom det fina försommarvädret till Göteborg. Efter att ha genomlidit en halv allsvensk säsong i rusk så hade det varit gott att kunna gå på en match i kortärmat och shorts, eller hur? Misströsta inte, nu har du chansen. Ikväll tar IFK Göteborg emot Malmö FF för ett toppmöte i Juniorallsvenskan Elit Södra. Tabelltrean mot tabellettan. Juniorfotboll i absolut svensk toppklass. Avspark är kl 18.00 på Lemmingvallen.

Det är två mycket formstarka lag som drabbas samman ikväll. IFK Göteborg har gått starkt i serien i år och har en lång förlustfri svit, men om Blåvitt har haft en god poängskörd så har Malmö FF haft en än bättre. MFF är obesegrat så här långt och har sånär som mot Häcken tagit full pott. Därmed blir kvällens match en riktig värdemätare var IFK Göteborg står i år. Man har tagit meriterande segrar mot bland annat Elfsborg och Helsingborg, men detta blir det tuffaste motståndet man stått inför hittills.

IFK Göteborg har i dagarna kommit hem från sin cupturné i Schweiz och Kroatien där man spelade sju matcher med 3 vinster och 4 förluster som resultat. Eijlert Björkman är, förutom matcherna mot ett algeriskt lag och kroatiska Rijeka, nöjd med lagets insats och tycker att resan gett killarna bra erfarenheter. Just Rijeka vann hela turneringen i Kroatien och hade ett flertal spelare som spelat i högstaligan med i truppen så det var ett riktigt hårt motstånd för juniorerna.
- Det är tufft att komma ut i Europa och spela när domarnivån är skiftande och inte riktigt vad vi är vana vid. Denna gången erkände till och med arrangören att domarna i vissa matcher inte höll måttet. Det har vi aldrig varit med om förut, säger Eijlert Björkman.

Inför kvällens match är Lawal Ismail och Mathias Holmström avstängda efter röda kort. På skadelistan hittar man Muhamed Dizdar (knä), Joel Allansson (ljumskkänning), och Jetmir Kurti som bröt ett ben i foten under en U21-match i mitten av maj (inte under träning som jag hävdat tidigare alltså). Alexander Berntsson rehabtränar efter skada.

Kamal Mustafa kör numera för fullt med A-truppen och har åkt med upp till Tanumstrand. Vad gäller Joel Allansson så är han fortfarande uppflyttad till A-truppen, men han är samtidigt tillgänglig för U19-matcher om möjligheten finns. Just nu har han lite känningar i ljumskarna eftersom han först inte spelade så flitigt sedan han blev uppflyttad till A-truppen och sen fick mycket speltid under cupturnén. Det är ingen större fara med honom, men han måste ta det lite lugnt några dagar framöver så det inte förvärras.

Niklas Andersén spelade 60 minuter i P18-landskampen mot Bulgarien igår kväll (2-2) och startar därför på bänken. Bragi Bergsson är lite sliten efter frekvent matchande den sista tiden och börjar även han på bänken.

Vad kan man förvänta sig av Malmö FF då?
Efe Yildirim
Jag har ingen startelva att förmedla eftersom denna bestäms nånstans under färden upp mot Göteborg, men om man ser på förra årets möte på Lemmingvallen så har Malmö FF ett lag som bland annat är fysiskt tungt att möta. I fjol förstärkte IFK Göteborg med Jakob Johansson på innermittfältet under första halvlek och hans styrka att vinna boll i kombination med Kamal Mustafas, Ali Selims och William Atashkadehs fart i djupled ställde till mycket bekymmer för Malmö FFs försvar. 1-0-ledningen man hade efter 45 minuter var klart i underkant. Inför andra halvlek gick Jakob ut och då tog MFF över mittfältskampen och därmed också matchen, vilket ledde till att Blåvitt till slut förlorade.

Med detta i åtanke så måste Blåvitts innermittfält ta ett stort ansvar om tre poäng skall bärgas ikväll. Just därför har man valt att flytta upp Efe Yildirim till mittfältet för att få mer tyngd där.
- Vi provade Efe som innermittfältare under turnén och han bidrar väldigt mycket i det defensiva arbetet så vi kände att det var rätt att ge honom den uppgiften även denna gången. För att vinna matchen krävs hårt arbete och att vi kan få upp mycket boll mot Sam Larsson och på våra yttrar i djupled. Sam har väldigt bra speluppfattning och har mognat rejält den sista tiden, så jag tror mycket på honom som spelfördelare. Vi har tränat extra på att hitta ytan bakom backlinjen i veckan så det är det som gäller ikväll, säger Eijlert Björkman.

IFK Göteborg - Malmö FF
Juniorallsvenskan Elit Södra
Lemmingvallen, ikväll kl 18.00
Uppdaterat: Här hittar man en bloggmatchrapport från lördagens juniorderby mellan Malmö FF och Helsingborgs IF för den som vill få några intryck om Malmös spelare.

Fotnot: För att undanröja alla eventuella missförstånd så är U19 exakt detsamma som förkortningen J-allsv jag tidigare använt - bara mer korrekt.

12 kommentarer:

 1. På länken här nedan så hittar ni en rapport från MFF U-19 senaste match, derby mot HIF.

  http://stadiongatan.blogspot.com/2010/05/mff-u-19-helsingborgs-if-u-19.html

  Anfallaren Dino var inkallad till U18 landslaget nu i dagarna. Han och Niko bildar ett starkt anfallspar.

  Gå och se! Jag var själv och såg derbyt. Det är alltid kul att se framtidsspelarna.

  SvaraRadera
 2. Peter: Tackar! Jag länkar ditt blogginlägg ifrån mitt blogginlägg så hittar den som är intresserad det lite lättare.

  SvaraRadera
 3. olof och frankie, ni två borde fan ta över stafettpinnen från sportsday. är helt övertygad om att ni skulle göra det bättre än dem då ni har koll på det här med internet på ett sätt de inte har. tänk er heltidsbevakning av Blåvitt, jag hade lätt betalt 75-100 spänn i månaden för det...

  SvaraRadera
 4. Peo: Oj, tack! Sånt där gör en nästan generad. ;)

  SvaraRadera
 5. Olof:
  Herrejävlar Olof. Dina alster är bland det bästa som man kan läsa. Tack och åter tack för att du tar dig tid.

  /Fnyq

  SvaraRadera
 6. IFK Göteborg vann med 3-1 efter mål av Andreas Petersson, Sam Larsson och Efe Yildirim (straff).

  Matchrapport kommer under kvällen/natten.

  SvaraRadera
 7. Bra jobbat. Heja Blåvitt!

  SvaraRadera
 8. Olof is the shit.

  SvaraRadera
 9. Olof:
  Då borde Efe ha livstidskontrakt. Inte lätt att göra mål på straff i dagens Blåvitt.

  Sedan börjar man bli väldigt intresserad av Andreas Petersson.

  /Fnyq

  SvaraRadera
 10. Fnyq: Med all rätt. Andreas Petersson och Sam Larsson hade litegranna lekstuga idag emellanåt. Deras samarbete klaffade riktigt bra. 2-0-målet var läckert där de väggade sinsemellan och avslutade med att Sam Larsson fick totalt fritt läge rakt framför målvakten efter att Andreas Petersson dragit på sig bevakning och tråcklat fram bollen med en yttersida.

  SvaraRadera
 11. Olof:
  Gött att höra. Finns en del spelare att se fram mot nä de börjar närma sig A-truppen.

  Jag undrar om du, som ser en hel del matcher, märker av de brister som finns i A-truppens spel? Isolerad anfallare m.m. Tänkte då man verkar köra taktik med ett 4-2-3-1.

  /Fnyq

  SvaraRadera
 12. Fnyq: Nej, jag ser inte de symptomen i U-laget. De har till att börja med en mycket högre ursprungsuppställning där "wernbloomrollen" mer är en lite släpande anfallare och de defensiva mittfältarna ligger mer som mittfältarna gör i ett 4-4-2. Yttrarna går mycket mer i djupled med riktning mot mål än vad de gör i A-laget. A-laget siktar på att slå inlägg från sidlinjen. Det ser man inte i U-laget lika ofta. Andreas Petersson, till exempel, brukar ofta försöka ta sig runt sin försvarare och in i straffområdet - antingen för eget avslut eller också för en passning snett inåt bakåt. Det är sällan han slår inlägg från kanten, utan de brukar oftast komma från ytterback som kommit upp.

  Jag har sett ibland att anfallaren blivit isolerad på topp, men det beror mest på att övriga laget blivit tillbakatryckt av en stark motståndare snarare än att laget haft ett lågt ursprungsläge som taktik.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.