2006/10/21

Stoppa växthuseffekten!

NOSTALGI Gammal och gaggig som man blivit efter 22 år har jag börjat dra till med "det var bättre förr"-devisen allt oftare. I just det här fallet är det den beryktade växthuseffekten, får man förmoda i alla fall, som ställer till det. Det var bättre förr av flera andra anledningar än växthuseffekten, men just för tillfället tänkte jag avslöja mina–kanske något udda–känslor för hur den riktigt Perfekta Matchen bör inramas.

En av de absolut viktigaste ingredienterna är vädret. Och här kommer den globala uppvärmningen in i mitt resonemang. Vädret alltså. Fotboll är som absolut bäst när man måste stå och huttra lite på läktaren. Det innebär inte nödvändigtvis att man ska sitta på ett snötäckt Ullevi i 10 minusgrader och snöstorm–även om det var en spännande upplevelse på sitt speciella sätt–men bortsett från en ljuv sommardag i Halmstad finns det få upplevelser som kommer i närheten av 5 plusgrader under taket på Gamla Ullevis ståplats. Varför, det återkommer jag till.

Aspekt nummer två är nederbörd. Liksom ovan säger jag inte att det ska vara snöstorm, eller ens ösregna, men ett ljuvt duggregn–så där så att man inte behöver ett paraply men ändå så att det känns när dropparna landar på skallen–är definitivt en stämningshöjare. Liksom blåsten. Återigen, inte storm, men lite vinande sådär så att man verkligen märker att det är höst. Kyla, duggregn och lätt blåst, där har vi klimatförutsättningarna för den perfekta matchen på Gamla Ullevi.

Rent estetiskt krävs en hel del mer. Det kompakta mörker som sänker sig över Sverige i slutet av september och början av oktober, det mörker som gör oss svenskar så tama under vintermånaderna, är den perfekta väggen i den tavelkomposition jag målar upp. Ramen är läktarna, och nog har Gamla Ullevi sin del i den underbara match jag drömmer om. Det är inte svårt att inse vad själva tavlan är. Den smaragdgröna gräsmattan med kritvita linjer. Men det är inte detta som är bäst. Bäst av allt, bättre än vädret och tavlan i sig, är ljuset.

Det finns få saker som är så tilltalande för ögat som när starkt vitt elljus skär genom mörkret som en varm kniv skär genom smör. Att se den där smaragdgröna mattan fullkomligen bada i ljus den där mörka, regniga, blåsiga och kyliga höstkvällen är en av de vackrare synerna som finns. Duggregnet som knappt syns i ljuset. Det är svårt att förklara vad som är så fascinerande med elljus i mörker. Det är mysigt som få saker här i världen. Det spelar ingen roll om det är bilens strålkastare på vägen en natt, eller en ensam gatulampas sken en sen kväll. Sen marscherar elva blåvita män ut rakt på denna tavla upplyst av strålkastarna, och upplevelsen är fullbordad.

Och vi har inte ens kommit till själva matchen. Det finns lag som man föredrar att möta under dessa omständigheter. Örebro, Trelleborg, Gefle, Kalmar, Öster och Sundsvall är perfekta motståndare. Obetydliga, tråkiga lag som IFK bara ska vinna mot. En sån där match som ingen bryr sig om utifall att man vinner, men som ändå måste vinnas för att hedern ska bibehållas. Publiksiffran får gärna vara under sjutusen, då står man där bland trogna vänner, medan blåsten och kylan letar sig in på den glest befolkade läktaren.

IFK får gärna spela den sämsta fotbollen för året, motståndarna också. Ställningen 0–0 i 92 minuten under dessa förhållanden gör att man börjar tänka sköna tankar som "varför i helvete håller jag på med detta?" och "varför föddes jag inte till balettentusiast istället?". Det är då planens sämsta IFK:are ska träda fram, typ Han. Han ska göra en helt osannolik framstöt in i straffområdet, tappa bollen och slänga sig. Då ska domaren, som gjort en katastrofal och urusel insats, helt felaktigt blåsa för straff. Sen ska Han kliva fram och dundra straffen i ribban men på returen–och mellan ribbträffen och returen ska det naturligtvis gå tillräckligt länge för att man ska hinna tänka att man bara vill lägga sig ner och dö–på den där returen, ska planens näst sämste spelare, via två stolpar och målvakten, få in bollen i nät.

Det är under sådana förhållanden som den totala lyckan infinner sig. En sådan eufori infinner sig aldrig efter skönspel och 4–1 på Örjans Vall en varm sensommardag. Nej, det ska vara kallt och blött och tråkigt och mörkt och jävligt i 90 minuter för att man helt ohämmat och okontrollerat ska kunna krama närmste okända medsupporter på läktaren. Och lyckan håller i sig. Det bästa är egentligen inte matchens avslutning, utan istället att kunna gå där bredvid Fattighusån på väg till Drottningtorget, och bara sträcka upp armarna mot skyn. Sitta på sjuans spårvagn ut till Högsbo och bara njuta. För att avsluta det hela med en varm kopp choklad och sportnyheterna när man kommer hem.

Men i år verkar den Perfekta Matchen inte infinna sig. På måndag spelar vi visserligen mot Kalmar, och det är mycket möjligt att det kommer att regna, men allt tyder på att temperaturen kommer ligga närmare 15 än 5 grader. Och allt är den där jävla växthuseffektens fel. Förr i tiden fanns det läge för något som liknade den Perfekta Matchen åtminstone fyra-fem gånger på hösten. I år inskränker det sig till två, Kalmar, och Halmstad i sista matchen. Nej, det var bättre förr.

22 kommentarer:

  1. Hahaha, cred för fan. Jävligt bra skrivet. Nostalgi

    SvaraRadera
  2. fan vad nice skrivet. Känner igen mig så väl ska du veta.

    SvaraRadera
  3. Hehe, klockrent. Sjukt, sjukt, sjukt, men klockrent.

    SvaraRadera
  4. Helt rätt beskrivet. Bästa delen av säsongen att få stå på Gamla och uppleva denna kompakta scen under höstan som skapas av arena och ljus. Ingenting går att skönja av världen utanför, som döljs i ett kompakt mörker.

    SvaraRadera
  5. Haha annorlunda inlägg men klockrent :P

    SvaraRadera
  6. feldgrau i love you and i want to marry you!

    CREDD!

    SvaraRadera
  7. Kanon Feld! Trevligt att läsa lite annorlunda strofer!

    SvaraRadera
  8. "som en kniv skär genom varmt smör"
    I varmt smör kan till och med en skedskära igenom, det ska vara som en varm kniv skär genom smör...

    SvaraRadera
  9. anonym/ Naturligtvis. Sen lördagskväll och trött skalle.

    SvaraRadera
  10. Den e underbar fortsätt så!

    SvaraRadera
  11. Hehe!
    Men tack vare växthuseffekten får vi ju, förhoppningsvis, fem grader och snålblåst under RL i stället. Dessutom då på Nya, så tristessfaktorn kan väl inte bli mkt högre!?

    SvaraRadera
  12. Bra skrivet!

    Anonym:
    Nä, blå regnponcho pådragen när man står i kurvan på nya ullevi är nog det tråkigste - så det är grymt!

    SvaraRadera
  13. näst senaste anonym/ Det har jag faktiskt inte tänkt på, men du har ju fullständigt rätt i det! Problemet ligger då i att vi måste ta oss till RL först.

    SvaraRadera
  14. Gaisromantik.

    Personligen föredrar jag 42450 på läktaren och Alexandersson smäller in 2-1 mot Milan. Hela Ullevi reser sig i ösregnet och brister ut i total eufori.

    SvaraRadera
  15. kan man (bör man) dricka etanol?

    SvaraRadera
  16. Hehehe skön text, men inte fan är det underbart med sån skit. Jag vill se Stefan Pettersson dundra in bollar från 25 meter i skinande sol en Augustieftermiddag... ;)

    SvaraRadera
  17. Tack för fin artikel!

    Dock är det alltid gott att gå på match åtminstone för min del även om det kan vara knäckande ibland. Men det är väl så att matcherna slår på olika dörrar i ens innersida.

    Artikeln lyckas röra vid strängen trofasthet eller om man så vill den djupare skiktet av kärleken till Blåvitt! Där frodas även tacksamheten för föreningen. Det finns ett uttryck meningsbärande och det tycker jag artikeln skildrar på ett ljuvligt sätt!

    Men!

    Det är inget fel på snöstorm o RL match helller - vintertid!

    SvaraRadera
  18. Så sant som det är sagt. Det är just dom matcherna som man grinar av lycka. Krossar sina väner i bamse kramar. Och när man kommer till jobbet dagen efter så kan man knappt prata för just på det där måletharman skrikit sig hes.

    Underbart stycke.

    SvaraRadera
  19. Kalles 1-1 mål borta i Borås i år är det närmaste vi har kommit denna fina upplevelse du beskriver.

    SvaraRadera
  20. SOL och inget skitet regn...

    SvaraRadera
  21. Vinst oavsett väder. Men jag håller med skribenten egentligen!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.