2006/10/04

Grattis på födelsedagen IFK Göteborg!

IFK:S FÖDELSEDAG Idag fyller IFK Göteborg år. Det var den 4 Oktober 1904 som föreningen IFK Göteborg grundades på Café Olivedal på Övre Husargatan i Göteborg. Grattis på 102 årsdagen Blåvitt!

"En kväll hade jag vandrat ner till Heden och träffade där 'Lång-Arthur' Andersson vid ett läsledryckschapp. När vi hade stått en stund och pratat halade 'Lång-Arthur' fram ett nummer av tidskriften Förgät mig ej ur fickan och pekade på en notis.
- Du 'Säwa', vad tycker du om det här?
Jag tittade på notisen. Hur den löd ordagrannt minns jag inte, men där uttrycktes en förundran över att rikets andra stad inte hade en egen krets av Idrottsföreningen Kamraterna.
Vi diskuterade en stund och kom fram till att jag skulle skriva till Kamraternas centralförbund i Stockholm och undersöka möjligheterna att bilda en kamratkrets i Göteborg."
- John Säwström (Ur 100 årsboken)

Svaret var att ett par Chalmerister redan hade gjort en likadan ansökan och att de två grupperna borde träffas för att göra gemensam sak av sina planer. Sagt och gjort, efter diksussioner och möten mellan de olika intresserade Göteborgarna så bildades till slut IFK Göteborg i Café Annedal runt 20 tiden den 4 Oktober 1904. En vanlig vardagskväll för de flesta som deltog och efter mötet stack alla hem på sina håll för att orka upp och jobba dagen efter. Det de inte visste den där kvällen, medan de promenerade hemåt i höstmörkret, var att de just hade varit med om att bilda det som över 100 år senare kan kallas för Sveriges mest framgångsrika idrottsförening alla kategorier.

I med och motgång, vi älskar dig Blåvitt.
Grattis på födelsedagen IFK Göteborg!

18 kommentarer:

  1. Använd rätt klubbmärke!!!!

    SvaraRadera
  2. Fan vad jag älskar blåvitt! På både gott och ont...Grattis iaf IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  3. Stort grattis mitt kära IFK, Hade jag haft råd så hade jag köpt er ett SM-guld

    SvaraRadera
  4. Grattis IFK Göteborg!

    Visst är det lite gripande o läsa om starten i jubileumsboken. Histora är viktigt i synnerhet Blåvit historia.

    Smärtar samtidigt att vi kommer att kriga för att få en RL plats.

    Vi skulle ha slagits om guldet nu men viktigt att vi blir en av fyra nu. Tänk vad skönt det trots allt är att få lite RL stimuli mitt i vintern.

    SvaraRadera
  5. Grattis på födelsedagen kära IFK!

    Må du leva i flera hundra år till så att vi supporters får fler underbara upplevelser tillsammans!

    I med- och motgång, är jag förevigt Blåvit!

    SvaraRadera
  6. Grattis IFK!
    Ska idag fira min son som föddes i lägenheten 400 m från det gamla Olivedal cafét. Naturligtvis döptes han sedan just den 4 oktober, ett datum som vi aldrig glömmer. Lär dig krypa lär dig gå....älska IFK

    SvaraRadera
  7. Synd bara att födelsedagen ska skymmas undan av den så mycket viktigare Kanelbullens dag.

    SvaraRadera
  8. HURRA HURRA HURRA HURRAAAA

    SvaraRadera
  9. Älskade Änglarna
    STORT GRATTIS

    // Z

    SvaraRadera
  10. Grattis till en av dom saker som jag älskat längst i mitt liv.

    SvaraRadera
  11. Första anonym:

    Hur är det egentligen med klubbemblemet? Den varianten med två lager av skägg (som kommunen använder) har ju börjat användas först på senare år. Förr var det alltid den med "ett skägg" som gällde. Nån som kan reda ut begreppen och förklarar varför det ändrades?

    SvaraRadera
  12. Det var Reebok som ändrade från två skägg till ett av någon anledningen. Sen vi fick Adias igen efter Rbk så har det gått tillbaka till två skägg. Hur det har sett ut innan det vet jag ej.
    Jag är dock för två skägg!

    SvaraRadera
  13. Grattis älskade Blåvitt!

    SvaraRadera
  14. Vill minnas att det var ett skägg på Asicströjorna också?

    SvaraRadera
  15. grattis som fan kära ifk göteborg

    SvaraRadera
  16. Heja Blåvitt!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.