2006/10/07

Full rulle inom den Blåvita familjen!

DEN BLÅVITA FOLKRÖRELSEN Ingen kan väl ha missat att det händer en jäkla massa kring oss Blåvita just nu. Självfallet tar vi och kör en snabb överblick av några intressanta händelseutvecklingar inom den Blåvita familjen såhär en träningsledig lördag.

Göteborgsmedierna
GT och GP fortsätter att fokusera på hockeyn framför fotbollen i Göteborg. Inget nytt under solen egentligen, frånsett att GP i flera mail till supportrar öppet erkänt att man just nu prioriterar bort fotbollen (läs: Blåvitt) för en satsning på ishockeyn (läs: Indianerna). Vår kritik mot stadens enda morgontidning lär med andra ord inte minska i höst. Indianer hör hemma i reservat!

IFK-tv
I Klubb-tv Blåvitt säger Micke Nilsson (talangscout) att Blåvitt kollar på alla matcher som de utlånade spelarna spelar. I Kanal1904 säger Håkan Mild (sportchef) att man inte ser alla matcher men självfallet är ute och kollar på de utlånade mellan varven. Även om det bara ligger en språkförbistring till grund för de skilda budskapen är det uppfriskande att Alltid Blåvitts intervju med Martin Smedberg verkar ha lyft upp diskussionen kring kontakten mellan IFK och utlånade spelare till dagsagendan i den Blåvita debatten.
Kanal1904 är slutligen det bästa som hänt inom IFK Göteborg på flera år. Inte bara marknadsmässigt, utan totalt sett. Det är ett smart recept som med en lite snyggare grafisk profil och en extern kompletterande hemsida skulle bli det perfekta propagandainstrumentet för föreningen gentemot sina supportrar ute i landet. Så har ni inte lagt till Kanal1904 som bokmärke redan så gör det på en gång!

Veckans skönaste citat:
"Att inte Stockholmare har någon humor, det kan inte jag hjälpa"
Bengt "handbollsspelaren" Andersson (i Klubb-tv, angående kommentaren kring honom och landslaget som ventilerats i medierna den senaste tiden)

Mailkampanjen
Den nya Blåvita "tankesmedjan" Olivedal som startat ett slags mailprojekt där man vill ge IFK nya alternativ är intressant att följa för varje supporter med en stark åsikt. Grupperingen säger sig vara uppemot ett femtiotal personer, varav en del tidigare jobbat för IFK Göteborg, som vill hjälpa till att ge perspektiv och alternativ på aktuella frågor till föreningen. Med spänning följer vi utvecklingen men varnar även för att IFK Göteborg av tradition inte är direkt snabba på att svara på mail. Om de svarar alls. Dock är det än så länge ett frågetecken kring vilka de inom Olivedal verkligen är och vem det är som utformar de slutglitiga mail-förslagen till Blåvitt. Lyckas man på ett framgångsrikt sätt förknippa en eller ett fåtal personer runt projektet som inte är kopplade till Änglarna eller IFK så kan det bli en rejäl braksuccé bland supportrar framöver.

Protestmarschen
Ultras Göteborg, den just nu enda (?) verksamma tifogrupperingen bland IFK Göteborgs supportar har aviserat att man avser att tåga upp till Kamratgården nästa söndag i en slags protestmarsch mot de uteblivna sportsliga och kommersiella prestationerna från föreningens sida. En stor intern debatt kring marschen utbröt på flera internetforum och fick bensin i elden av att GP uppmärksammade Ultras pressmeddelande kring evenemanget. Huvudkritiken har gått i två spår:
- Kritik mot för luddiga paroller kring protesten. Folk frågar sig vad det i huvudsak är man vill visa missnöje mot.
&
- Kritik mot att evenemanget kommer vinklas negativt i medierna.
Nu är det för tidigt att säga om det blir en succé eller katastrof men ju fler som har fått analysera frågan ju mer positiva vindar har flutit kring händelsen. Ultras Göteborg har med all sannolikhet fått en del extra skit i en tankegång av "guilt by assosination" där många kopplat aktionen till både bengalbrännande som våldsamheter. Men lyckas Ultras Göteborg att locka med sig en del utomstående, förhoppningsvis en majoritet av utomstående supportrar så kan händelsen säkert utvecklas till närmast en stödmanifestation för spelarna där man sjunger och stöttar spelarna inför Djurgårdsmatchen och på så vis ger dem en extra nödvändig tändning som de kan ha nytta av. Med all sannolikhet hade projektet bara mött hyllningskörer om det istället varit lanserat av en bredare supporterallians (oj vad det tog mot att använda just det ordet...) med stöd hos fler supportergrupper. Hursomhelst lär det bli mycket folk uppe på Kamratgården och en träning som vi sent lär glömma. Nästa söndag det vill säga.

IMG-affären
Ordförande-Stig talade om IMG-affären i termer som i alla fall fick mig att spärra upp ögonen. Det var nämligen så att han flera gånger insinuerade att avtalet var något av det största som hänt föreningen genom tiderna. Även om Ordförande Stig kanske menade rent affärsmässigt så vill vi på Baraben påminna om att föreningen faktiskt haft "en del" sportsliga framgångar genom historien. För även om dessa kom långt innan Ordförande Stigs inträde till styrelserummet kan han väl inte ha missat dem?

Gällande själva affären så kan man ägna sig åt alla möjliga olika typer av sifferspekulationer och funderingar i ämnet. Men jag vill inte säga så mycket i dagsläget. Mer än att jag är försiktigt positiv till det hela.
Om IMG misslyckas med att öka våra intäkter så är det fullt möjligt att vi kan gå back i flera år på det här avtalet, inte bara "eventuellt första året" som Ordförande Stig sagt till medierna. Detta går självfallet hand i hand med den övriga händelseutvecklingen i föreningen, ponera att vi får än exakt likadan skatteskandal som förra året alternativt en ny vända på den nuvarande (exempel på vad som kan hända, inte troliga händelser) så skulle det bli oerhört svårt för IMG att lösa en ökad inkomst på sponsorer etc. Även sportsliga resultat spelar in då bra resultat underlättar IMG:s arbete och fiasko gör det omöjligt. Så sent som 2002 kvalade Blåvitt och hade då IMG trätt in 2003 hade även deras arbete i en sådan situation mer eller mindre blivit omöjlig. Så de faktorer som krävs för att detta ska bli framgångsrikt direkt är att nästa år är helt skandalfritt + att vi får en sportslig framgång direkt. Inget mellanår med en sjundeplats och ingen ny storskandal på kanslitet tack!

Till sist lite självkritik
Nu ska jag ge våra hjärtliga antagonister ett litet stycke godis att suga på genom att (för ovanlighetens skull) ägna ett par rader åt självkritik av vårt kära Baraben. Efter Helsingborgsmatchen gick jag till hutlöst angrepp mot alla våra spelare och sågade dem en efter en jäms med fotknölarna. Även om de kanske förtjänade mestadelen av kritiken (ännu mer tycker vissa läsare) så var en del av formuleringarna om våra spelare väl hårda. Detta kan ha bidragit till att piska upp lite hetsiga stämningar bland en del av våra, främst yngre, läsare. En uppvigling mot de egna som är något som vi självfallet inte vill bidraga till utan istället vill jag klargöra att oavsett de hårda ord som här kan fällad mot de våra, efter en dålig match, så är vi i grund och botten förenade i en och samma kärlek till IFK Göteborg. En kärlek som aldrig bör övergå i en krigisk stämning, hur väl man än vill med den. Men tro absolut inte att vi på grund av detta tänker skräda med orden framöver, speciellt om fiaskoinsatser vankas runt hörnet i den Allsvenska avslutningen. Även om detta är Sveriges största supporterblogg med allt ansvar det ger oss- så är det trots allt just en supporterblogg. Där de irrationella, öppenhjärtade och spontana åsikterna alltid ska få ett stort utrymme!

Vi är Blåvitt...

15 kommentarer:

  1. riktigt tung (i positiv bemärkelse) artikel frankie. morgonens bästa läsning.

    SvaraRadera
  2. Skandalfritt år kan vi nog glömma när degraderingsdisskutionerna drar igång.

    SvaraRadera
  3. Jag tolkade nog Micke Nilsson som att han sa att man kollar på dom utlånades matcher, men knappast alla. Men att man inte annonserar för spelaren att man kollar på en viss match, för spelaren skall självklart prestera oavsett om Blåvitt är där eller inte.

    SvaraRadera
  4. nisse sa faktiskt "vi kollar på alla deras matcher".

    sen: GRYMT TEXT, BRA SAMMANFATTNING!

    sen: jag undrar med vad fan olivedal är, låter ju som Timbro för hilivide!

    SvaraRadera
  5. Kommer IMG ta över, alternativt hjälpa till med, Klubb TV Blåvitt? puss

    SvaraRadera
  6. Indianer hör hemma i reservat? Frankie, Frankie..

    SvaraRadera
  7. alternativt i djurparker?

    SvaraRadera
  8. Indiankommentaren var ju asrolig hehe

    SvaraRadera
  9. bra text, vart borta ett tag och fick en skön blick över allt nu...

    SvaraRadera
  10. Det är inte så många som vet att Bengan har varit elit spelare i handboll därav hans underbara utkast.

    SvaraRadera
  11. jävla bra skrivet!

    SvaraRadera
  12. Behövs dock inte någon ursäkt ang. spelarbetygen efter Hif-matchen. Den artikeln var så pass rolig att man hade svårt att inte le en aning, trots en rejäl utskåpning av Hif samma dag.

    SvaraRadera
  13. piraten, det är väl ingen direkt ursäkt för de skarpa betygen, snarare ett påpekande att starka ord inte bör övergå i upplopp (vissa kan ju piskas upp en hel del av ord som bekant...)

    SvaraRadera
  14. Vi är blåvitt..Kämpa för SM-guld?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.