2006/10/01

Dags att stiga ur skuggan Stig Lundström!

DEBATT Under den senaste tiden har IFK Göteborg genomgått två stora förändringar. Dels avgick, alternativt sparkades, Arne Erlandsen som tränare för A-laget och dels så tappade vi vår kontakt med guldstriden. En skakande tid för varje supporter som lever med laget. Men det saknas en faktor i den här skakande tiden, en klar och tydlig reaktion från föreningens "starke man". Det är nämligen helt tyst kring Stig Lundström.

Stig Lundström är ny ordförande i IFK Göteborg. Han tillträdde efter att hela skatteaffären uppdagades och före detta ordföranden Bengt Halse hoppade av efter massiva påtryckningar från supportar och media. Skatteskandalen kring Mats Perssons tid som klubbdirektör tvingade mer eller mindre fram ett ordförandebyte till en av de mäktigaste stolarna i fotbollssverige.
Så hur har bytet präglat föreningen under 2006?

Stig Lundström fick positivt beröm av oss här på Baraben för att han till en början lät Håkan Mild stå som främste ansikte utåt och även gav Mild både tid och utrymme att forma en långsiktig plan för hur föreningen ska arbeta. Här utkristaliserades snart en väldigt smart långsiktig vision som baseras på Roger Gustavssons arbete med ungdomssektionen där man nu under en längre tid haft målet att kunna etablera egna produkter i så stor utsträckning att de fyller halva A-truppen eller mer. Den långsiktiga visionen är vi helt överens om. Den både behövs och kommer att ge Blåvitt ett framtida övertag gentemot våra konkurrenter.

Men.

Det verkar alltid finnas ett men. Idag handlar "men:et" om att det är minst lika viktigt att ordföranden i IFK Göteborg visar vilja att agera kortsiktigt. Även om ungdomssektionen och dess ledning arbetar med en långsiktig plan och om den här genomsyrar hela föreningens ideologiska idé, så är det av absolut yttersta vikt att man från styrelsehåll visar sig handlingskraftiga i jakten på kortsiktiga förstärkningar och ambitioner.
Tyvärr har inte dessa kort spelats speciellt väl den senaste tiden. Det enda vi har sett av vår ordförande Stig Lundström var ett antal intervjuer i samband med Arne Erlandsens avgång. I dessa intervjuer upprepar vår Stig att det inte är ett egentligt mål att vinna SM-guld i år och talar sig varm om att det vore en bonus då man satsar på en helt annan långsiktighet. Här missar Stig ett flertal nyckelpoänger som han måste ta tag i om han inte vill börja få krav om hans egen avgång i takt med att resultaten går emot föreningen:

Stig Lundström måste börja kommunicera med sina supportrar.
Se på Djurgården som en förebild på området vars ordförande Bosse Lundqvist har ett veckobrev på DIF:s officiella hemsida där han berättar om sina tankar kring det som hänt runt föreningen i veckan. Nu har IFK Göteborg dessutom möjligheten att i både ett egenproducerat "Kanal1904" som i Kanal Lokals "Klubb TV Blåvitt" vika ett specialutrymme för föreningens ordförande. Här bör han ge föreningsledningens syn på saker och ting som både rör det kortsiktiga som långsiktiga kring aktualiteter kring IFK Göteborg.

Under tidigare ledningar så har all kontakt med supportrar saknats tills Bengt Halse försökte bryta denna trend genom idoga pubbesök hos Änglarna. Stig Lundström satt redan då i IFK Göteborgs styrelse och bör förvalta den ambition man såg hos Halse. Kontakten mellan styrelse och supportrar måste öka och det markant. Informationsflödet ut från ordföranden i IFK Göteborg kan inte ligga på ett konstant nolläge som det befinner sig i för närvarande och där måste föreningen använda sina existerande informationskanaler som web-tv och hemsida i en mycket större omfattning.

Vi vill höra om mindre frågor som tränarfrågan, vi vill veta hur arbetet med arenan går, vi vill ha uppdaterade insikter i diskussionen kring "investmentbolaget", vi vill veta vilka ekonomiska lägen och möjligheter som föreningen står inför, vi vill ha utvecklad diskussion kring värvningsstrategier och vi vill ha information i ren allmänhet. Modern till alla misslyckanden är brist på information och av någon anledning har IFK Göteborgs styrelse nästan genom alla tider lyckats förvalta en tystnadstradition som inte är vare tidsenlig för en fungerande föreningsstruktur eller hållbar långsiktigt för Sveriges största idrottsförening.

54 kommentarer:

  1. så jävla rätt.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet!
    Är detta något som du även mailat till IFK och Stig ?

    SvaraRadera
  3. stig kommer inte vara långvarig. och det är väl helt riktigt att låta andra föra kommunikationen och man inte har ngt annat än ankor att komma med.

    SvaraRadera
  4. KLOCKRENT!!!

    SvaraRadera
  5. Baraben borde fan jobba mer på sådant här. Just nu är ni de enda som ställer krav, alla andra verkar lalla runt i någon "det ordnar sig" föreställning.

    VAKNA NU BLÅVITT! VAKNA STIG!

    Man kan inte låta passivitet bli sitt signum som ordförande i sveriges största förening.

    SvaraRadera
  6. Klockrent som vanligt Frankie! Keep up the good work!

    SvaraRadera
  7. Jag gillar inte dina politiska åsikter Frankie, men du är fanimej den vettigaste socialist jag någonsin läst något av. Bra sagt och nästan absurdt att inte föreningen själva förstår detta du säger.

    Jag arbetar som mellanchef på ett lokalt företag här i Göteborg. Skulle jag inte ha en ständig dialog med mina anställda, kunder, potentiella kunder och så vidare skulle ju hela organistionen direkt börja brisera. Man måste ha ett högt mått av infomation ut till alla berörda om man vill behålla sin trovärdighet som ledare.

    IFK är dock helt genomruttna på detta. Mycket bra ämne som lyfts detta.

    SvaraRadera
  8. hög klass. varför debatteras inte detta på fler ställen?

    SvaraRadera
  9. hallå "mellanchefen"! visst är detta en utmärkt artikel, men jag tvivlar på att du läst speciellt mycket socialistisk litteratur överhuvudtaget...

    SvaraRadera
  10. Allmänpolitisk debatt kan vi väl ta i någon annan tråde eller på Barabens forum, den här tråden bör handla om internpolitiken inom föreningen IFK Göteborg...

    SvaraRadera
  11. ravelli/ ja och hur de tänker kring ALLT annat med. man hör ju ingenting från styrelsen, de är hemligare än SÄPO för fasiken.

    SvaraRadera
  12. SKICKA DETTA TILL IFK OCH IFK:S MEDLEMSTIDNING!

    det är ju sanslöst att supportrar har mer koll än föreningen. eller ska det vara så? att supportrarna ständigt får lära föreningen hur man borde agera?

    SvaraRadera
  13. Väl skrivet! För övrigt kan nämnas att jag vid ett flertal tillfällen mailat olika personer i styrelsen om diverse saker jag haft synpunkter eller frågor om, jag har ALDRIG någonsin fått ett svar från någon...
    Så jävla stor anser jag inte att vår förening är att man inte ska förvänta sig att någon gång få ett svar på det man skriver, i så fall ta bort alla möjligheter att kontakta föreningen överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  14. jag håller med om allt. du satte ord på mina tankar frankie. väldigt märkligt att de inte kör samma som dif med veckans ord(förande) osv...

    SvaraRadera
  15. "det är ju sanslöst att supportrar har mer koll än föreningen"

    Exakt vad syftar du på att supportrarna har större koll på?

    SvaraRadera
  16. "Exakt vad syftar du på att supportrarna har större koll på?"

    Jag syftade på att det idag finns en enorm brist på information som ständigt leder till snabbt missnöje. När folk inte vet saker och när de inte är informerade blir det lätt för ryktesspridning, lätt att skapa missnöje från ingenting och extremt enkelt att skrika "avgå" efter varje förlust. Om man håller en tät dialog med fansen lugnar man många av dessa tendenser, det förstår vissa fans, som denna text är ett exempel på.

    Men det har aldrig IFK Göteborg förstått. Skatteaffärens blåmusslebeteende där man teg teg och teg är ju bara ett i raden av exempel där IFK försöker lösa problem genom att tysta ner och minska på information istället för att (som det smarta vore) öka informationsflödet så att alla känner att de förstår beslut och ageranden. Det är mycket möjligt att vår nyvarande styrelse har en välidgt bra plan på alla möjliga olika områden, MEN, hur ska folk kunna förstå och bedöma detta om ingen från styrelsen förmedlar dessa idéer och tankar vidare ut ur styrelserummet?

    SvaraRadera
  17. jag reagerade med på att dif har ett veckoinfo från ordföranden på sin hemsida. snacka om ljusår före oss i utvecklingen.

    SvaraRadera
  18. som någon annnan sa: skicka detta till blåvitt baraben. förhoppningsvis läser de här trots allt, för det borde de börja med om de inte gör det redan...

    SvaraRadera
  19. bond-saxen: men det var ju inget svar. vad är det du vet som inte ifk:s ledning vet menar du?

    SvaraRadera
  20. anonym/ Att det krävs kommunikation med sina supportrar. Det vet inte IFK:s styrelse för i så fall hade de gjort något åt detta. Vilket de inte gjort.

    SvaraRadera
  21. snygg efterhandskonstruktion.

    SvaraRadera
  22. en läsvärd och välformulerad tanke frankie! uppskattas!

    SvaraRadera
  23. snygg efterhandskonstruktion.

    Om du menar mig så är det ju ganska uppenbart vad jag tycker i min första kommentar. Men om man inte läser så kan man ju inte förstå det heller.

    SvaraRadera
  24. Ja jag syftade på dig. Du har ju fortfarande inte svarat på vad det är som "supportrar har mer koll än föreningen".

    Ditt svammel handlade ju bara om att du tycker det är brist på information. Det är inget svar på din påstående om att supportrar har mer koll än föreningen, och på VAD de skulle ha mer koll på. Att det är viktigt med information?

    SvaraRadera
  25. Anonymous:
    han skriver ju faktiskt i sitt första inlägg:
    "att supportrarna ständigt får lära föreningen hur man borde agera?"
    vad är det du inte förstår med det? diskussionen handlar ju om just att föreningen inte vet hur de ska agera, och att supportrarna vill se en förändringen angående det.

    SvaraRadera
  26. "Att det är viktigt med information?"

    Haha är du icke läskunnig eller? Det är ju vad hela debatten handlar om, att Blåvitt är helt värdelösa på att informera om saker och att de inte själva förstår att de måste bli bättre på information till supportrar och medlemmar om de vill sluta skapa problem för sig själva.

    Kommunikation är grunden till väl fungerande organisationer och IFK Göteborg har ingen som helst kunskap eller förståelse för att man måste ha kommunikation med supportarna. Sedan vill jag gärna att du Frankie trycker på att det är en tvåvägskommunikation som krävs. För idag är det ju så att folk mailar till Kamratgården och får inte ens svar. Det är vad som kallas amatörmässighet.

    SvaraRadera
  27. nu läser jag på Änglarnas forum att "Ultras GBG" planerar någon typ av protestmarsch upp på kamratgården. vafan är detta? hade blåvitt kontinueligt pumpat ut bra info till folk skulle dessa sjuka missnöjesyttringar (som självfallet bara leder till kass press och dåliga relationer mellan fans och blåvitt) inte existera.

    jävla illa att inte änglarna reagerat med. de sitter och målar gaisgårdar och hetsar folk att hänga ut flaggor ur fönster, men att sätta press på ifk inom de områden som faktiskt spelar en roll- där gör de inget. "staten och kapitalet sitter i samma båt"...

    SvaraRadera
  28. väldigt klarsynt och skarp kritik i texten. har tänkt mycket i liknande banor själv.

    SvaraRadera
  29. ja kan bara hålla med. -varför kan styrelsen inte berätta om sina mål och ider och tankar för framtiden? Finns det någon andledning att se sådant som hemligt och inte släppa ut det?
    Hur ska suportrar känna sig delaktiga om det inte har en aning om vad klubbens ambitioner är?

    SvaraRadera
  30. Måste säga att IFK är på bättringsvägen med den nya kanalerna men det tar tid. Jag tror IFK börjar förstå vikten av att komunicera med sina suportrar. Sammtidigt är det mycket i styrelserumet som är aldeles för hemligt för oss dödliga. Men jag tror att IFK är påväg att göra en förbättring.

    SvaraRadera
  31. Gå med i protestmarchen till kamratgården, söndagen 15/10
    -se Ultras hemsida för mer info!!!!

    SvaraRadera
  32. Mycket bra skrivet, man börjar ju undra vad Lundström har för uppgift i föreningen egentligen. Är det Mild som allena styr skutan?
    Skicka ditt inlägg vidare till kamratgården!

    SvaraRadera
  33. Det mest sorgliga är ju att detta inte är nåt nytt problem, vi har gnällt på informationsbristen från Kamratgården sedan jesus gick i kortbyxor känns det som.
    Att de någon gång då och då missar nåt i info är en sak, men att det konstant, i åtminstone de femton år jag aktivit gått på blåvitt, varit detta gnäll/påpekande från fansen om att informationen måste bli bättre är ju pinsamt för klubben. Eller så bryr de sig helt enkelt inte?

    Brist på information är som redan påpekats i andra inlägg ofta den största anledningen till groende missnöje inom supporterleden.

    Att inte använda de kanaler man numera har (kanal1904/klubbtv/hemsida etc) till att informera bättre är direkt dumt gjort från de styrande. Känns som det mesta av infon idag lika gärna skulle kunna komma i vanliga tidningar etc.
    Att man för tio år sen innan nätet etc hade dålig information är en sak, men nu när det går sekundsnabbt att gå ut med info? Nej det är för jävla dåligt helt enkelt.

    SvaraRadera
  34. Skicka denna artikel till berörda parter!!!
    I annat fall når inte den utmärkta artikeln sitt fulla syfte, blir mest en interndiskusion bland oss supportrar (vilket i sig inte behöver vara fel).

    SvaraRadera
  35. En fundering!

    Idag enligt senaste forskningen för ledarskap (till allas överraskning dessutom) har man hittat en ny kunskap.

    Vad utmärker de mest framgångsrika ledarna i företagsvärlden?

    (IFK Göteborg är inte ett företag men likheter finns)

    beteckningen är NIVÅ 5 ledare

    Skapar varaktig mästarklass gm paradoxal blandning av personlig ödmjukhet o proffesinell vilja.

    Företagets utveckling är viktigare än den egna framgången. Dessa ledare väljer bort uppmärksamhet.

    Arbetar långsiktigt och förbereder framgång för efterträdaren. Ofta märks det inte ens när de slutar pga den goda grund de lagt.

    De gör vad som krävs oavsett om andra gillar det eller inte.

    Bryr sig inte ens om företagets framgång kan spåras till dem själva eller inte.

    Väljer att inte skriva mer nu för att se eventuella reaktioner.

    Personligen har jag aldrig pratat med Stig men vid egen läsning hoppade jag till tänk om......

    Vi har en NIVÅ 5 ledare

    Tack för utmärkt artikel i vilket fall.

    SvaraRadera
  36. Väldigt väldigt bra skrivet. Har gått i samma tankar i flera år.

    SvaraRadera
  37. årets bästa artikel om blåvitt! hoppas IFK läser här och tar del av förbättringsidéerna.

    SvaraRadera
  38. Ingo Söderlund, det låter vettigt, men isf styr han blåvitt på ett sätt som han inte styr sin "affär". Där ser man honom ofta vara nere på golvet och samtala med sina anställda. Bara en parantes till din nivå 5. På samma sätt som han antagligen för en diskution med sina "anställda" så borde han föra endiskution på något sätt med sina suportrar.

    SvaraRadera
  39. "e.johansson"

    Vet inte om Stig är nivå 5 men det är en spännande tanke.

    Även o dessa ledare vill verka i skymundan så är vi en förening o då gäller tycker även jag lite "relationsoffensiv" med supportrarna.

    SvaraRadera
  40. har ifk tagit del av detta? mycket läsvärda synpunkter.

    SvaraRadera
  41. Håller med Ingo. Jag har sedan ett tag insett att det nog är en medveten tanke att Stig inte ska synas så mycket utan Håkan ska vara ansiktet utåt. Jag kan dock garantera er en sak; Stig jobbar som fan för Blåvitt. Han är inte lat om ni nu trodde det.

    SvaraRadera
  42. Sista anonym

    Nu har du fått mig att tända till lite.

    Ska försöka ge några enkla korta reflektioner i kväll på vad som ytterligare utmärker NIVÅ 5 ledare.

    Spännande!

    SvaraRadera
  43. Nivå 5 ledare är inte cirkushästar utan arbetshästar.

    Nivå 5 ledare vill först ha rätt folk i båten sedan riktningen tydligare framåt genom att ledningsgruppen gör det tillsammans.

    En Nivå 5 ledare inser att den gemensamma kompetensen inte egna visionen formar framtiden.

    Nivå 5 ledare sparkar aldrig människor om det kan undvikas. Upptäcker de rätt person på fel plats stuvar man om i organisationen eller hjälper medarbetare vidare till något som är bättre för dem.

    Endast i nödfall sparkar man en medarbetare.

    Stämmer detta på Stig? Har vi tappat folk i organisationen eller fått nya befattningar?

    Ev kommer mer senare...

    SvaraRadera
  44. VAR ÄR REAKTIONERNA FRÅN STIG?

    han verkar ju framstå allt mer som handlingsförlamad.

    SvaraRadera
  45. Det kanske är det som är reaktionen?

    Obs! Jag säger inte att Stig är Nivå 5 ledare men om så är:

    Så är det som det ska just nu.

    Ett umärkande drag för en sådan ledare är att se den bistra verkligheten i ögonen. Man bygger inga luftslott går starkt på fakta inte stämmningar o känslor.

    Ett tänkbart scenario är att vi ligger dåligt till bakom kulliserna och att det är det som är handlingen just nu. Att inte rusa iväg.

    Stig är för mig en person som inte är så karismatiskt lagd (av det lilla jag sett o hört). Även det är ett signum för en Nivå 5 ledare

    Kanske kommer det mer.....

    SvaraRadera
  46. ingo/ för helvete lögg ner ditt ältande om det där. Stig är lika jävla inkompetent som hans företrädare, där har du anledningen till att han lyser med sin frånvaro.

    SvaraRadera
  47. Cobbs

    Tänk om du har fel?

    Obs!
    Därmed inte sagt att det jag skrivit är rätt o har heller aldrig hävdat det. Men vad ser de andra hos Stig som du eller jag möjligtvis inte ser?

    Det tycker jag är en intressant fråga och det är rimligt att fundera på det. Men att bara avfärda kan tyda på ett slutet sinne.

    Kan väl säga så här att vid samtal på kamratgården tidigare när jag roddat lite med IFK Göteborg så har jag nog märkt mer kompetens än vad man utifrån alltid ser.

    Kan det vara så att din o även min brist på insyn gör att vi kan dra fel slutsatser?

    SvaraRadera
  48. ingo/ men då är det ju för fan deras jävla fel att de ger sådana signaler utåt.

    SvaraRadera
  49. anonym 4/10/06 21:03

    Du menar att man ger för lite info utåt? Det kan nog jag själv tycka utifrån min horisont risken är ju då uppenbar att uppfattas som inaktiv.

    Om inte Stig träder fram så låt exempelvis Håkan stiga fram än tydligare med info.

    En ledtråd kan vara det som Håkan Mild säger i senaste blått%vitt.

    "Fokus ska vara på spelarna".

    Det är ett synsätt som man arbetar efter som är känt sedan tidigare.

    SvaraRadera
  50. men för jösses, BOLAGISERA SKITEN så får vi ett företag med en uttalad ambition etc.

    SvaraRadera
  51. siste anonym

    Det kan vara en väg att gå som inte behöver vara fel.

    SvaraRadera
  52. Det här med Nivå 5 ledare kanske inte är helt fel ändå?

    http://www.svenskafans.com/fotboll/artikel.asp?id=137978

    Rätt folk i båten, långsiktighet och lågmäldhet?

    SvaraRadera
  53. ingo/ IMG kontaktade IFK. Inte tvärtom, tänk på det.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.