På gång


lördag 23 oktober 2010

Här dödas svensk fotbolls läktarkultur

LÄKTARKULTUR. På måndag kommer besökarna på Gamla Ullevi att få en överraskning av det riktigt tysta slaget. På initiativ av ultrasgrupperna Ultras GBG och Supras kommer klacken att genomföra en protest mot de sittplatsvänliga strömningarna i svensk fotboll. Gruppernas initiativ: De första 20 minuterna av matchen ska bli tysta som i graven.

Graven för ståplats.
En djup grav som grävs av maktens män.

Ståplats - snart ett minne blott?
Nyligen presenterade Ultras GBG det som ligger till grund för den nationella kampanjen mot ståplatsreducering i en gästkrönika här på BaraBen. Orsaken till protesterna bottnar i att Svensk Elitfotboll (SEF) och Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) beslutat att genomföra en successiv reduceringen av ståplats under de kommande fyra åren, enligt följande modell:

2010: 80 procent av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.
2011: 70 procent...
2012: 60 procent...
2013: 50 procent...
2014: 20 procent av arenans totala publikkapacitet får nyttjas som ståplats.

Om fyra år får endast 20 procent av arenanornas publikkapacitet bestå av ståplatser som då ska kunna konverteras till sittplatser. Dessutom ska varje förening tvingas att ansöka om dispens för att kunna utnyttja dessa tjugo procenten fullt ut.

På läktarplats har reaktionerna kommit från alla möjliga håll. Och det är främst på ståplats som kritiken mot den här utvecklingen är stark, från sittplats har engagemanget för frågan varit svalt, i alla fall sett till de kommentarstrådar där debatten har böljat, bland annat här på BaraBen. Men frågan är inte så enkel så att den kan bemötas med standardsvaret "men vadå, stå upp framför era stolar, det klarar ju vi på Levande Sittplats alldeles utmärkt".

För frågan är så mycket större än "bara" detta.

Det vi ser nu är egentligen inte en proteströrelse enbart mot inskränkningen av ståplatsytorna inom svensk fotboll utan en allmän protest mot den utveckling som vi kan se inom svensk fotboll. Följderna av besluten som tas är de som skrämmer många vanliga supportrar, som ser stigande biljettpriser och mindre makt hos de individuella klubbarna som direkta resultat av det som SEF och SvFF vill se som norm. Det populäraste exemplet är att ta Bundesliga (där ståplats är tillåtet) som ett positivt exempel gentemot Premier League (som införde All-seater kulturen i fotbollsvärlden på 1990-talet). Exemplet har viss tyngd i att den tyska fotbollen även har Europas bästa publiksnitt, vilket dock självfallet inte enbart beror på att de har tillgång till ståplats.

Men vi ska nog inte underskatta stämningsfaktorn och de låga biljettpriserna som huvudsakliga faktorer till att tysk fotboll kan uppvisa dessa imponerande publiksiffror. För i Tyskland är det billigt att gå på fotboll och klack-kulturen är vida överlägsen sina spanska och engelska motsvarigheter.

Samtidigt har stämningen på engelska arenor sjunkit för varje år sedan ståplats förbjöds. I takt med att biljettpriserna vuxit sig dyrare och dyrare. Kulturen som råder där fotbollens sång- och tifomässiga kultur försvagas är i princip alltid en generellt ståplatsfientlig sådan. Om fotbollen som samlad rörelse vill se "ett England" även i Allsvenskan så ser många av oss faran i att det får ett par direkta konsekvenser.

Biljettpriserna kommer fortsätta att öka i en takt som inte alls är balanserad till den övriga samhällsutvecklingen. Fotboll blir alltså dyrare och dyrare som nöje i förhållande till vad människor tjänar på sina arbetsplatser. Redan under de senaste åren har vi fått bevittna en vild eskalering av krona för krona i förhållande till valutan för pengarna. I dag betalar många av IFK Göteborgs och Gais åskådare mer än dubbelt så mycket för att gå på sina favoritlags matcher än vad de gjorde för bara ett par år sedan. Om någon drar upp den nya arenan som förklaring till denna ökning av produktens pris bör de påminnas om att klubbarna inte betalat detta bygge, det gjorde vi skattebetalare. Vi betalar enbart mer pengar för biljetten för att klubbarna kräver mer betalt för samma - i många fall en sämre - produkt än vad de vågat göra tidigare. Deras syn på den här utvecklingen har alltså blivit lite mer aggressiv, medan vi i publiken inte svarat med samma mynt.

Tills nu.

Om ståplats marginaliseras så kommer stämningen på arenorna att försämras i rask takt. Detta kommer inte att vara kopplat till passionen som supportrarna känner för sitt lag, tvärtom. Men med dyrare biljettpriser, sittplatsläktare på alla håll och en negativ attityd gentemot ståplats som läktarform (och ståplatssupportern som kund) tvingas vi mot en så kallad "hockeyfiering" av läktarna. Med det menar jag att Frölunda Indians är skolexemplet på vad som kan ske när en passionerad publik byts ut mot en företagarpublik - som enbart ser idrotten som ett sätt att organisera härlig representation på.

I Scandinavium har de på lite mer än ett decennium effektivt förvandlat en kokande häxkittel till en stendöd läktargrav. I torsdags besökte jag och ett par vänner Kålleseum i detta studiesyfte, för att känna av vår framtid i fotbollens finrum. Vi såg en publik, som förvisso utmanas av eländiga resultat, där cirka 50 personer utgjorde klacken, där sång helt och hållet var utraderat och där hundratals människor lämnade och ankom till varje paus långt efter att domaren blåst släppt pucken eller perioden tagit slut.

Därmed måste vi se protesterna mot reduceringen av ståplats som ett större fenomen och rop på hjälp än att gälla bara frågan om folk kan stå upp eller inte. Det innefattar frågor som att små klubbar och kommuner drabbas hårdare rent ekonomiskt av att behöva bygga om sina läktare, men framför allt om en generell strömning som leder till en fotboll som tar fler kronor för biljetten och därmed tvingar ut många vanliga människor från möjligheten att ha råd med att gå på sitt favoritlags matcher.

På måndag kommer läktarna att präglas av tystnad under de 20 första minuterna. Detta som del av den nationella manifestation som pågår mot den rådande utvecklingen. Jag kommer att vara en av dem som inte sjunger, applåderar eller skanderar under manifestationen. Inte för att jag står på ståplats längre, utan för att jag förstår värdet med att ståplatsläktaren finns kvar i svensk fotboll.

Bevara ståplats - eller bevittna läktarkulturens död.

35 kommentarer:

 1. Kanonbra skrivet! Nu gör vi detta tillsammans! Som lag, ståplatssupporter, sittplatssupporter, levande sittplatssupporter, som förening, som medlemmar och med alla andra lag i Allsvenskan tillsammans!

  /B

  SvaraRadera
 2. Bra änglar! Hoppas vi i Sthlm kan göra samma sak!

  bajare

  SvaraRadera
 3. Bra! Nu gäller det bara att ALLA fattar detta och inte bara vi i klacken! Hoppas att både levande och död sittplats hänger på // Pyttipanna

  SvaraRadera
 4. Mycket bra skrivet.
  Skäms på er Supporterklubben att ni inte ställer er bakom detta.
  Skäms på övriga klubbar som inte manifesterar hårdare mot ett av supporterkulturens största hot utan står och fjantar med en banderoll eller två.

  SvaraRadera
 5. svff består av ett gäng tjockisar som inte orkar stå upp, AMEN

  SvaraRadera
 6. Höjdrädd23/10/10 01:08

  Själv kommer jag avstå att besöka allsvensk fotboll. Allianspolitik fungerar inte i realiteten! (och då inte heller i fotbollens värld!)

  SvaraRadera
 7. jag är sjukt rädd för att den "verkliga" supporterkulturen inom, framförallt, blåvitt ska försvinna. Dör den dör en del av mitt intressa för klubben, så är det helt enkelt....

  SvaraRadera
 8. Påverkar det här beslutet verkligen något? Det är väl bara att stå framför stolarna? Precis som klacken gör idag, bara att stolarna inte är fastlåsta så man faktiskt kan sitta på dem i halvtid. Känns onödigt att protestera. Spara det till något viktigt istället.

  SvaraRadera
 9. Nu är jag inte insatt i ämnet alls. Men spelar det verkligen så stor roll om stället vi står på kallas sittplats eller ståplats? Stå och sjunga kommer vi väl göra ändå?

  SvaraRadera
 10. De sista 2 anonyma. Vänligen läs om texten...

  SvaraRadera
 11. Tack Frankie. Bra text.

  Detta är ngt vi alla supportrar i landet verkligen borde kunna enas om. Vare sig vi är på stå- eller sittplats.

  /Fnyq

  SvaraRadera
 12. Man kan ju för att ta ett för en engelsk fotbollbesökande svensk ta Arsenal som exempel.
  Highbury var en hit stämningsmässigt om vi jämför med dagens bibliotek på Emirates.
  Då var det trots allt sittplats på Highbury i bra många år med så det bortser från ståplatsfrågan med.

  Sedan att änglar går i främste ledet för sådant här vet vi ju, bara att tänka tillbaka på eurostand där väl vi var de enda som verkligen satt ner (på ur sittfläsksittpunkt vidriga östra stå) under en hel halvlek medan övriga klackar klarade högst en kvart...

  SvaraRadera
 13. Är ju absolut inte blåvittare, ja ja jag tycker det e kul att läsa här då och då. Men jag gläds när ni jobbar för detta trots att ni verkar ha rätt många som helst vill ha endast sittplats.
  Tyskland är framtiden, England är det inte om man anser att en fotbollsmatch är mer än 22 gubbar på en kass gräsmatta.

  SvaraRadera
 14. Göteborg190423/10/10 10:44

  Detta bör ALLA fotbollsintresserade ställa sig bakom. Låt inte fotbollsmördarna ta ifrån oss våra rättigheter.

  SvaraRadera
 15. Jag satt och såg på Bristol city-QPR igår. Det var mer sång och liv på läktarn än på någon match i premierleuge...

  SvaraRadera
 16. Klockrent skrivet. Du sätter verkligeb ord på hur det är och hur många av oss känner. Så bra att du även nämner biljettpriserna. Jag var på Sicilien och såg Palermo-Cagliari på långsidan sittplats för 13 euro, å så pratar vi europas tredje/fjärde bästa liga å spelare som miccoli och pastore får inte ens korsida ståpltas för det på GU, jävla skämt

  SvaraRadera
 17. Gäller detta även under snart skiner poseidon ? :)

  SvaraRadera
 18. Hur man skall göra med stolarna låter jag vara osagt. Däremot är jag livrädd att det skall bli som på Scandinavium. Även vi födda på 60-talet och tidigare tycker det är roligt med en engagerad klack. Kanske finns det några av er som tar sig själv på lite för stort allvar :-) men det är härligt när ni drar igång laget och oss gubbar o gummor på sittläktarn. Priser o tillgänglighet för nya supportrar tror jag är den stora stöttestenen. I ett kort perspektiv blir det pengar att göra som Frölunda men i långa loppet tror jag de förlorar. Representationspubliken försvinner om det finn något mer attraktivt att bjuda på.

  SvaraRadera
 19. Manifestationen hade vart betydligt bättre om man tvingat alla andra sektioner att stå.

  SvaraRadera
 20. Löjligt, det är ju nu i slutskedet av Allsvenskan som klubben behöver vårat stöd, men stå ni och håll tyst i klacken, det har ni ju gjort de senaste matcherna ändå..

  SvaraRadera
 21. Mycket bra och viktig fråga som måste upp i ljuset innan det är försent...

  SvaraRadera
 22. STÅPLATS NEJ TACK23/10/10 18:02

  Ni som tror att detta är ett problem säger jag bara SLUTA LÖJLA ER!

  Sverige är INTE England. Arenorna i Sverige kommer ALDRIG tas över av pampar och företag. ALRDIG. Vi är ett litet land där trots allt sunt förnuft finns. Klubbarna är för beroende.

  Varför inte ett problem?

  Jo, för att den marknaden helt enkelt inte finns i en sådan utsträckning. ntresset för allsvensk fotboll i Sverige är inte speciellt starkt. Arenan är utsålt någon gång per säsong. Vi "ÄKTA" kommer alltid finnas på läktaren. ALLTID. Vare sig vi står och pissar eller sitter ned.

  Så diskussionen är helt felriktad.

  --------------------

  Ståplats vara eller inte

  OCH

  Biljettpriser och antal äkta fans.

  ÄR TVÅ OLIKA DISKUSSIONER IMHO.

  SvaraRadera
 23. Agi Pakarani23/10/10 18:07

  Gött är det! Bort med ståplats!
  Åååååh ännu en tuff tyst protest i 20 minuter! Mot Trelleborg!!!! Då kommer sannerligen svff ändra sig.
  idioter.

  SvaraRadera
 24. Tyskland är framtiden, England är det inte

  SvaraRadera
 25. Folk har tydligen någon slags gnäll sjukdom som kommenterar på Baraben. Shit tycker bara synd om er, lägga ner så mycket kraft på kasta skit på vägarna. Fyfan för att sitta framför datorn och gråta. Era liv måste suga haha. Kan ni inte ens komma med en givande kommentar hur ni hade löst problem så behöver ni inte kommentera

  SvaraRadera
 26. Vem saknar inte stämningen som fanns runt urgamla Ullevi när alla stod och ingen klagade. Skulle gärna se mer ståplats igen. Frankie bra skrivit! Blir bara svårt att hålla tyst under snart skiner....

  SvaraRadera
 27. ALLA SKALL STÅ..., bort med alla sittplatserna på Gamla Ullevi.
  Skulle bli kanon om klacken fick stå på östra långsidan igen och inte ruva på en tråkig seg kortsida.
  KLACKEN SKALL VARA I CENTRUM!

  SvaraRadera
 28. Jo jo jo gubbar
  Snart är det väl bara sittplatser på Gamla Ullevi och KONSTGRÄS?

  SvaraRadera
 29. Mycket bra skrivet! Detta är viktigt som fan, ni som raljerar över detta förstår jag mig fan inte på.

  SvaraRadera
 30. Bra diskussion absolut. Detta måste förhindras.
  Men innan vi får bort bengaler och övriga smällare så kommer denna diskussionen få föras i en jävla motvind. Såg t.ex HIF-klacken mot elfsborg i måndags. Först tändes det bengaler i samband med spelarentren dessa slängdes sedan in på planen, 2 minuter efteråt körde dom "Vi vill ha ståplats kvar" i 5 minuter.
  Då kan man ju undra hur folk tänker. Behöver inte var Einstein för att förstå att det är för att få bort bengaler, myntkastning och liknande som detta idiotiska förslag har kommit på tal. Är väl bara SvFFs egna inbjudna som tjongar in grejer från sittplats, händer sällan annars...

  SvaraRadera
 31. Nej till Stå!25/10/10 04:44

  Bort med ståplats för helvete! Vill folk stå upp får de väl göra det... jävla knäppgökar... detta är en sjukt gammal debatt som jag trodde hade passerat för tio år sedan..

  VI VILL STÅ PÅ ÖSTRA!!!!! Hahahaha seriöst? Gaisare?

  Jävla nötter

  SvaraRadera
 32. Fan också! Killarna behöver vårat stöd!
  Visst, jag kan köpa din text Hankins, men vad får er att tro att vår tystnad hörs av de ansvariga? Däremot får vårat lag spela utan stöd alldeles för länge.

  Ligger vi under efter 20min så är det vårat fel!

  Usch! Det här känns inte bra.

  SvaraRadera
 33. Ja Nappe dom behöver vårat stöd, men dom behöver vårat stöd i framtiden också.
  Sen kan man ju inte resonera som så att dom ansvariga skiter i oss, vart fan är vi på väg då?
  Finns ingen som vill stå tysta, protestera m.m, vi vill inget hellre än att gå på matcherna och sjunga och ha kul men förbundet tvingar oss till stridsåtgätder då dom gång efter gång behandlar sina trognaste "kunder" som något katten släppat in.
  Det ska ta mig fan finnas plats för alla på arenorna, vill man sitta ska man få göra det och vill man stå så ska man få göra det också. Fotbollen är till för alla fattig som rik, vill man sitta i en loge och götta sig ska man få göra det också men inte fan ska man bli utestängd pga plånbokens storlek.
  Så det är tyvärr ett nödvändigt ont.
  // Micke83

  SvaraRadera
 34. Väx upp för fan!!! De mest pinsamma fotbollsfans är de som själva aldrig spelat och som tagit några akademiska poäng. Ni är mer intoleranta än Östermalms kulturelit och SD. Skaffa er ett liv.

  SvaraRadera
 35. När jag hörde att SVFF skulle ta tag i att se till att arena-standarden höjdes trodde jag att det handlade om saker som gräsmattornas skick, närheten till planen på vissa arenor, ombyggnad av vissa sektioner....

  Men det här är ju bara ren jävla idioti! Vad i helvete ska STÅPLATS tas bort för? Hur fan ska det bidra till arena-standarden? Det är ju fan som att säga "Nu ska vi hjälpa dom hemlösa! Vi börjar med att lacka om min bil.".

  För fan, ta tag i gräsmattorna först och främst! Jävla klåpare!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.