2007/04/02

Erlings analys: Helsingborgs IF

ALLSVENSKAN 2007 Inför den allsvenska starten så tar vi på Baraben.com tempen på samtliga allsvenska lag. Med hjälp av en motståndarsupporter till respektive lag lyfter vi ett antal frågor kring den allsvenska säsongen 2007. Turen har nu kommit till Helsingborgs IF.

Helsingborgs supporterprofil i "Erlings analys" är ingen mindre än "Jejo", som man ser i fan-tv:s veckomagasin "Syd-sydväst". Här ger han sina åsikter om hur han tror att året 2007 kommer att utvecklas för Helsingborg.

Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?
- Jag har de högsta tänkbara förväntningarna man kan ha. HIF ska ta guld i år när vi firar 100 år och det tror jag vi gör också.

Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?
- Känns som att det mest spännande nyförvärvet inte har kommit än, utan kommer till sommaren. Bortsett från det så är jag mycket nyfiken på Razak Omotoyossi och framförallt på Isaac Chansa.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?
-Definitivt Andreas Landgren, han har stor potential. Hoppas bara att han kommer att få tillräckligt med speltid.

Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?
- Känns faktiskt lite färglösare än vanligt, inte så profilstarkt som förr. Tror ändå att IFK har kapacitet att slå alla lag i Allsvenskan. Tippar någonstans mellan 6-8 plats.
Ranégie (stavade jag rätt?) är jag nyfiken på och det ska bli kul att se vad Eldin kan prestera i ert lag. Om han får vara skadefri, förstås.. Känns som att Rehn är helt rätt som tränare i dagens IFK, lett av Mild.

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?
- HIF vinner om vi stärker vår vänsterkant (främst vänsterbacken), vi har en mycket intressant trupp som kommer att förstärkas under sommaren. Tror att de andra tippade topplagen kommer att tappa nyckelspelare efter halva säsongen.
Vi gjorde våra tyngsta förluster i vintras och det känns som att vi kommer att vara väl samspelta efter sommaruppehållet medan de andra lagen kommer att få problem med ersättare. Tänker främst på Elfsborg, Malmö och AIK. Mest troligt kommer vi att förlora Mariga men Isaac Chansa är redan köpt som ersättare och Olafur Skulason finns redan i truppen.

ANALYS När man skriver om Helsingborg idag är det svårt att inte nämna de senaste dagarnas debatt kring det så kallade Cotonou-avtalet som diskuterats flitigt i media. Ett avtal som är skrivet mellan EU och 79 länder i Africa, Karibien och Pacific, även kallade ACP-länderna. Utan att kunna alla detaljer så rör det sig om ett avtal som säger att medborgare från dessa länder inte får diskrimeras på arbetsmarknaden inom EU. Med andra ord så skall det vara fritt fram för dessa att arbeta som övriga EU-medborgare i Sverige, på samma villkor som dagens medborgare i EU-länder. Det skulle alltså bli fritt fram att använda valfritt antal spelare från icke EU-länder, och inte max tre som det är idag.

Detta skulle självklart påverka Helsingborgs IF, som idag har X antal afrikanska spelare i sin trupp och en till som är spelklar den första juli. De flesta av Helsingborgs fans tycker naturligtvis att det är jättebra att man nu kan börja hänvisa till avtalet för att få använda sig av så många av sina ACP-spelare som möjligt, men man kan fråga sig vad de hade tyckt om de inte hade haft någon ACP-spelare i sin trupp?

Det är en intressant diskussion som dock får lämnas därhän ett tag. Vad man dock kan konstatera är just att Helsingborg har ett väldigt mixat lag med spelare från många olika länder, vilket gör läget aningen svårbedömt. Egentligen kan samtliga spelare vara flipp eller flopp, och eftersom vi pratar om 4-5 spelare så kan det göra ganska stor skillnad när det är dags att summera säsongen. Vad man dock har som står för kvalité rakt igenom är Henrik Larsson och Stuart Baxter. Henke har en otrolig karaktär och kommer knappast tillåta några divalater från sina lagkamrater. Stuart Baxter har en stor utmaning på g att få ihop detta mixade gäng till ett lag.

Två gamla Blåvita hjältar får också plats i Helsingborgs trupp. Erik Wahlstedt, den mannen kommer alltid ha en speciell plats i många blåvita hjärtan. Vår alldeles egen Ole-Gunnar från de glada åren på nittiotalet är numera ytterback i Helsingborgs IF. Tack för tiden som var Erik och lycka till de sista åren av din karriär. Även Gustaf Andersson är en gammal blåvit favorit som tyvärr bara stundtals visade vilken otrolig kapacitet han har när han spelade i den blåvita tröjan. Hur som helst så gjorde han vårt tretusende mål i allsvenskan, vem kan glömma något sådant? Vilken klass han håller idag återstår att se. Knappast en man att räkna med från start men ett par inhopp kan det nog bli för Gustav.

Jag tror att Helsingborg kan komma att blanda bländande insatser med mindre bra matcher i år. Kan man sedan behålla samma lag till nästa år så kan det säkert bli ännu bättre resultat, och ett mer samspelt lag. I år räcker det dock ”bara” till en femteplats.

9 kommentarer:

  1. Han är cool Jejo.

    Det man såg av HIF i lördags var väl inte direkt lovande, även om Mariga och Larsson lär bli riktigt farliga.

    SvaraRadera
  2. Tycker inte att HIF har en överdrivet bra trupp, med undantag från Henke, som antagligen kommer trycka dit en 15 bollar under säsongen.
    Blir han skadad eller liknande får hif det svårt i år.

    SvaraRadera
  3. Hur fan kan du kalla svikaren Gustav för en blåvit hjälte?

    SvaraRadera
  4. Tror faktiskt att HIF kan gå hela vägen? Skulle inte bli förvånad om dom vinner allsvenskan. Stuart Baxter är en tränare som lyckats förr och att han nu lotsar laget från start tror jag betyder oerhört mycket. Sen har man Henke. En stjärnspelare som jobbar stenhårt för laget. Inte ofta man ser såna stora spelare göra det? Tror han kan lyfta sina medspelare några snäpp med sin blotta närvaro.

    Angående avtalet som HIF gärna vill få att gälla inom Svensk fotboll är jag lite kluven. Självklart är det inte bra om vi får för mycket utländska spelare i allsvenskan. Men samtidigt kan man ju redan idag mönstra 11 spelare från Island om man skulle vilja det. Så jag tror inte att ett sådant avtal skulle innebära att allsvenska lag skulle värva en massa Afrikaner? Möjligen skulle det påverka allsvenskan kortsiktigt? Men i längden tror jag ändå att balansen kommer att vara på samma nivå som idag. Och så länge lagen värvar bra spelare spelar det ingen roll var ifrån dom kommer. Allsvenskan behöver alla profiler man kan få. För att sen se dom försvinna till övriga europa. Då kanske det är bra att man kan fylla på från Afrika? Menar att det inte finns så många europeiska spelare som så gärna väljer att gå till allsvenskan. Allsvenskans ranking och status ute i övriga europa är ju inte precis jättehög? Sen måste vi väl följa europas lagar? Och om Danmark får utnyttja avtalet måste väl Sverige också göra det? För att ha chansen att konkurera om inte annat.

    SvaraRadera
  5. Anonym said...

    Hur fan kan du kalla svikaren Gustav för en blåvit hjälte?

    2/4/07 16:06


    Där har du en poäng, en fet sådan.

    Larz/ Med lite flyt med ramträffarna hade ju HIF vunnit mot Elfsborg senast...

    SvaraRadera
  6. Håller med lar[z]. Tycker Jejo är kung på fan-tv. Han står upp för sitt lag och är engagerad. Stig-Inge Fredin och de andra får se upp för Jejo har mycket vettiga åsikter.

    SvaraRadera
  7. ljunggrenus/ Ja han som sitter där för Blåvitts del är ju inte så imponerande direkt...

    SvaraRadera
  8. Erling, kan inte du skriva ihop en liten sammanfattning av analyserna? Snittipset av "experterna" på Blåvitts placering och din tippade tabell.. Det hade varit trevligt!

    SvaraRadera
  9. sista: Det kommer efter att alla är klara, eller rättare sagt efter att alla utom halmstad och BP är klara för de har jag inte fått tag på några fans till som vill yttra sig.

    Med andra ord är det Gefle och IFK Göteborg kvar och dessa kommer i veckan. Annars kan man alltid klicka på länken under "etiketter", så får man upp allihopa under en radda.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.