2006/06/27

Från Champions League till Division 5

SILLY SEASON Alla känner till hur IFK Göteborg under de senaste uppehållsfyllda VM-veckorna förlorat tre av våra stjärnor. Årets dyraste inköp, bänkande 3,5 miljonersmannen Ali Gerba skickades iväg till Odd Grenland, vänsterkantens framtidsman Ozzy Wendt gick över till danska Royal League-konkurrenten FCK och den nyblivna landslagsmannen Kalle Svensson smet iväg till en andra klassens liga där endast tre av lagen håller god Europeisk nivå. Så nu blir det allt en Silly Season där det blir åka av för Håkan Mild, eller blir det?

Vill IFK Göteborg bygga för Europa?
Vill IFK Göteborg bygga för att vinna SM-guld?
Vill IFK Göteborg stabilisera sig som ett Royal League-lag i Allsvenskan?
Vill IFK Göteborg vara ett mittenlag i Allsvenskan?
Vad är IFK Göteborgs ambitioner med sina spelarrekryteringar?

Just nu tränar en viss Trevor Robinson som tillhör Engelska Millwall med Blåvitt. Robinson har dock inte spelat med Millwall i Engelska division ett utan varit utlånad till Cambridge City och Tamworth.
-Han är ung, och britter brukar ha bra mentalitet och karaktär. Jag har fått bra rekommendationer från två personer som jag känner sen min tid i Wimbledon, säger Håkan Mild om Robinson till Aftonbladet.
Frågar man Millwalls fans om Robinson blir dock beskrivningen av Robinson en helt annan:

"Fat, useless, attitude problem, nevergonna be anything but area manager at Old Kent Road McDonalds, silverback loser."

Även värt att notera i sammanhanget är följande korta fakta:
- Cambridge City, som Robinson varit utlånad till spelar utanför det vanliga seriesystemet. Cambridge City spelar non-league football, det vill säga den högsta amatörligan i England.
- Tamworth som varit den andra klubben som Robinson lånats ut till från Millwall spelar i "The Conference" vilket är femteligan i England. Tamworth slutade på 21 plats men klarade sig kvar i femteligan på grund av att Canvey Island drog sig ur serien.

Ska IFK Göteborg bjuda hit spelare från Engelska division fem när vi letar ersättare för två ordinarie spelare som nyligen sålts till två Champions League-kvalande föreningar som Rangers och Köpenhamn? Den där sedan så lång tid efterlysta vinnarmentaliteten som måste genomströmma föreningen från kokerska till styrelse, från ungdomssektion till sportchef, från gårdskarl till sponsorer- lyser just nu med sin frånvaro. Men samtidigt hoppas vi ju alla att det pågår en febril aktivitet bakom kulisserna på Kamratgården. För det är väl ganska uppenbart att om Arne Erlandssen inte ville ha två förstadivisionsspelare som landslagsmeriterade Gatete och Lovric under fiolårssommaren så lär knappast spelare från division fem i England mätta norrmannens hunger på backersättare.

Erlandsen som har lyxen och problemet att han inte håller i klubbkassan fräser vid varje tillfälle förbannat över hur ordinarie spelare säljs mitt under brinnande guldjakt i Allsvenskan. Arne Erlandsen förstår att man inte kan tappa nyckelspelare, sina ordinarie backar utan att ersätta dem med riktigt etablerade förvärv eller stora framtidslöften om man vill ha höga sportsliga ambitioner. Samtidigt har vi kontrakt som i en del fall hänger kvar från den klausulsmittade Mats Persson-eran där IFK tvingas släppa supertalanger för småpengar. Rika föreningar som Glasgow Rangers tar längsta möjliga väg till banken efter att ha köpt en nybliven A-landslagsman för värdet av brödsmulorna på klubbhusgolvet, allt för att kunna få tid att skratta åt hur man gjort årets spelarfynd alla kategorier.

Erlandsens ambitioner ligger högt och de tar inte i beaktande att föreningen har en dålig ekonomi och på ett vis gläds åt varje miljon som kommer in i organisationen. Men samtidigt så får det aldrig bli så att den kortsiktiga hungern för att få in ett par miljoner går ut över de större ambitionerna och viljan att slåss om seriesegrar och Europaturnéer. För ingen har väl glömt hur Wolfsburg, ett bottenlag i tyska Bundesliga, under fiolåret gjorde affären kort med Blåvitt i Intertoto-cupen? Ett års extra erfarenhet, rutin och styrka på unga talangfulla spelare skulle förbereda Blåvitt för det kommande UEFA-cup äventyret i år. Men när nyckelspelare försvinner och byts ut på löpande band så blir resultatet att vi aldrig får ett lag som har den erfaranheten av internationellt spel och den tiden att vara tillräckligt samspelta för att vi ska kunna skrälla och gå ett par omgångar in i valfri Européisk turnering som föreningen kvalificerar sig till.

Om vi nu kan ha ambitionen att spela i de Europeiska cuperna med tanke på att vi halkar efter främst Malmö FF men även Stockholmslagen när det kommer till den ekonomiska sidan av Allsvenskan. För att konkurrera på allvar blir grundsteg ett att börja ta ordentligt med betalt för våra spelare i framtiden. Finns det försäljningsklausuler kvar i dagens trupp? Sätt er ner och omförhandla med dessa spelare innan det är för sent. Högre spelarlöner måste bli ett nödvändigt ont om man vill se till att spelarna inte låter deras agenter insistera på klausuler för försäljning när de tecknar sina kontrakt. Att Malmö får in cirka tiodubbla siffran för Afonso som Blåvitt fick för Kalle Svensson måste fungera som en första klassens väckarklocka. Ungefär som att få domkyrkans klockspel två fot ifrån sitt öra, istället för sin vanliga timida väckarklocka på bäddkanten.

Det är dags att vakna nu Blåvitt.

24 kommentarer:

  1. Var skriver jag på?

    SvaraRadera
  2. Bra det. Våga vägra övergångsklausuler. Det kan vara värt att förlora några spelare som bosman genom att inte lägga in övergångsklausuler i potten när man förhandlar - bara för att få bort framtida krav på det. Var beredda att betala något högre löner för att få bort klausulen.

    Men framförallt måste kontrakten omförhandlas i god tid innan de går ut! När man går in i en ny säsong skall man ha säkrat nya kontrakt med de spelare med utgående kontrakt man vill ha förlängt med. Förlänger de inte skall de inte få spela - då får de heller inte chansen att visa upp sig inför konkurrerande klubbar.

    Moroten att spela i Blåvitt skall inte vara att vi har övergångsklausuler utan att spelarna vet att är man i Blåvitt får man medias och utländska klubbars ögon på sig. Redan idag är läget som så - spelarna i Blåvitt syns mer i media än de i exempelvis Öster, Gais eller Gefle.

    Vi behöver inte vifta med klausuler för att locka talanger.

    Det vi skall erbjuda är dels uppmärksamheten man får om man tillhör blåvitt, dels att man får så bra träningsmöjligheter att man har störst chans att utvecklas till en så bra spela i de större ligorna under sin karriär.

    Det är där vi skall konkurrera - inte genom att ha billiga vidareförsäljningspris på våra spelare.

    SvaraRadera
  3. [Påhopp raderas direkt. Speciellt när de inte ens är verklighetsförankrade för fem öre.]

    SvaraRadera
  4. Jag stavar lite illa här och var, men det får man ha med överseende med. Jag blev lite hänryckt i mitt formulerande att jag inte riktigt läste vad jag skrivit...

    SvaraRadera
  5. Anonym/ Det är ingen fara med din stavning, dina poänger går fram med råge.

    SvaraRadera
  6. Håller med dig till 100% Frankie. Upp till bevis nu Blåvitt!

    SvaraRadera
  7. Arne Erlandsen. Inget annat.

    /Mackan

    Ps. Gillar dock artikeln. Ds.

    SvaraRadera
  8. Hasse B-> Här skriver man på mot onödiga klausuler

    SvaraRadera
  9. Du satten mina känslor på pränt! Korrekta åsikter!

    SvaraRadera
  10. Varför alla dessa pop-ups på sidan? Vänligen, lägg ner det.

    SvaraRadera
  11. det verkar som mild iallafall har bestämt sig för att ersätta båda platserna i försvaret, det är bra. Dock får det inte bli så att vi värvar för sakens skull. alltså medelmåttiga spelare, då är det lika bra att spara pengarna och satsa vid nästa tranferfönster.

    ali gerba verkar ha varit en sådan värvning. man måste liksom inte bränna pengar bara för att man har dom.

    SvaraRadera
  12. Varför alla dessa pop-ups på sidan? Vänligen, lägg ner det.

    Pop-ups? Vilka popups? Från vad för företag? Jag själv får inga popups. Men det slipper man ju helt om man använder Mozilla Firefow istället för Internet Explorer med...

    SvaraRadera
  13. Det räcker att aktivera blockering för pop-ups. Fungerar utmärkt i IE. Men Firefox är bättre av en rad orsaker som jag inte tänker älta här.

    Funderar lite på hur det skulle sett ut om IFK nobbat Glasgow. Tror ni inte de hade budat upp en smula. Vill de ha honom kan de bjuda. Vågra kaxa upp er. Blåvitt ägs inte av agenterna och agenterna får inte avslöja klausulerna. Hur kunde Dif nobba Shalke? De hade råd. Vi måste ha råd att nobba underbud för våra absoluta nyckelspelare. Tycker det är jättekul att Kalle fått proffskontrakt i en bra klubb osv, men IFK måste kunna ta betalt. De fick säkert mer för Christian Karlsson.

    SvaraRadera
  14. anonym 02:25:22

    Bra skrivet!

    Det här var en viktig artikel från Frankie och frågor som absolut är viktiga att driva.

    Skall föreningen våga säga nej till klausuler så måste man nog veta att supportrarna är beredda på 2-3 säsongers bakslag på värvningsfronten.

    Har tidigare accepterat klausuler som en verklighetslösning men är helt beredd att överge synsättet för mer av en hållbar lösning på sikt.

    Är vi beredda att stå för detta och ta de troliga konskvenserna under 2-3 säsonger av mindre roliga nyförvärv?

    PAX!

    SvaraRadera
  15. paxifk/ Alså att hela föreningen ska stå tillbaka i flera säsonger tycker inte jag är en relistisk bedömning av situationen för att undvika låga proffsklausuler. Klausuler kan ju till och med vara "bra" om de bara är utformade på ett sätt där de gynnar föreningen minst lika mycket som spelaren.

    Säg exempelvis att Kalles klausul hade släppt honom direkt om någon lagt ett bud på exempelvis 1,5 miljoner £ (cirka 20 miljoner kronor). Då hade jag inte klagat då vi dels släppt iväg en spelare för en bra summa pengar och dels låtit en spelare bli proffs som ville ut i Europa. Men när vi bara får kanske en tredjedel eller fjärdedel av vad en spelare är värd blir det problematiskt med klausulerna.

    Sedan är det givetvis något som kommer minska framöver då Håkan redan uttryckt sitt missnöje delvis i alla fall med situationen kring Kalles försäljning.

    Man kan signa spelare (och förlänga utgående kontrakt) på andra sätt än att slänga in rena utförsäljningsklausuler på spelarna.

    Högre spelarlöner är exempelvis en sådan sak som får spelare att lättare signa långa kontrakt vilket får föreningen att slippa de omförhandlingar som kan leda till kluasuler. Men samtidigt är det en svår balansgång då man inte kan släppa iväg spelarlönerna till orimliga proportioner så som skedde i slutet av 1990-talet där nivån låg lååååångt över dagens.

    Men ingen har sagt att detta är lätt. Det är inte lätta affärer att ligga på topp- och det måste vara vår ständiga och eviga målsättning, att ligga på topp på alla områden.

    SvaraRadera
  16. En mycket bra läsning, men jag tror inte det gör någon skillnad... Jag, notera jag, har åtminstånde fått en känsla av att blåvitt inte bryr sig överdrivet om vad deras supportrar vill... Jag tror faktist inte någon ifrån föreningen är inne på bla. forumet för att se vad supportrarna vill... Inte verkar dom vara så jätte glada i att få tag på nya supportrar genom marknadsförning.. Även om jag som alla andra i det inersta tror och hoppas att styrelsen har någon masterplan som skall lösa allt men dom behöver några år så är det inte så jätte troligt då detta lag som skall hålla CL klass inte lyckats vinna den allsvenskan på 10 år...

    Men men, baraben maila artikeln till föreningen å låt dom svara på frågorna !

    SvaraRadera
  17. Möjligt att jag gör en felbedömning och blir lite dramatisk men att få klausuler på runt 20 miljoner etc då är vi tillbaka på 90 talets nivå utan klausuler Blomqvist, Andersson.

    Då börjar vi snarare prata om heder hos spelarna som gärna skrev på ett kontraktsförslag för att ge tillbaka.

    Då var man inte heller uppsnurrade av agenter som ville göra kaka av spelarförsäljning och kom med förförelse genom klausuler.

    Misstänker att agenterna inte godtar en förändring utan kamp genom bojkott.

    En sån go kille som Kalle.S hade väl inte hittat på sån här skit själv och nu är det normalt i systemet. Tyvärr tror jag att skall det förändras är bojkott enda vägen.

    Finns det annan väg som fungerar går jag givetvis med på den.

    Allt för blåvitt!

    PAX!

    SvaraRadera
  18. Jag tror ändå att man kan utforma klausulerna så att de anpassas till marknadsvärdet för spelaren. Att vi garanterar att släppa en spelare om ett relevant bud kommer måste ju kännas bättre för både spelaren och klubben. Det kan inte vara i någons intresse att hålla på och spärra spelare från att få proffskontrakt. Hur kul kommer de att tycka IFK är den dag de flyttar hem? Är det bra eller dåligt?

    Låt säga att vi köper en lovande back och ger honom en klausul. Skulle han bli u-21-landslagsman höjs klausulen och ytterligare om han skulle ta plats i en landslagstrupp. Klausulen skulle till och med kunna utformas så att endast den endast gäller utländska klubbar.

    Exempel:
    Spelaren köps år 1: Klausulen är att han släpps för 2 miljoner kronor.
    År 2 har han spelat en hel säsong och dessutom spelat en u-21-match, ny klausul: 3 miljoner.
    År 3 har han spelat två hela säsonger och blivit bofast i u-21, ny klausul: 4 miljoner.
    År 4 tar han även plats i a-landslagstruppen, ny klausul: 5 miljoner.

    Skulle han å andra sidan bara spela in sig i ifk skulle klausulen kunna halveras (eller motsvarande).

    SvaraRadera
  19. Bra skrivet, Frankie.

    Jag orkar inte engagera mig nu (ögonlocken fladdrar), men ja, det har börjat poppa upp pop-ups för mig med. Fix it, please..

    SvaraRadera
  20. Gerba fick aldrig chansen!

    SvaraRadera
  21. "proff"

    Bra att du tänker!
    Måhända dyker rimligheter upp efter ett tag som är bättre än bojkott.

    Men enligt den modell du skissar på nu så skulle vi ha fått 5 miljoner för Kalle och 4 miljoner för Ozzy om jag förstår det hela rätt.

    Det är 7 miljoner mindre än vad vi fick nu. hur är tempen hos andra klubbar i allsvenskan och supporters angående klausulerna?

    Kan det finnas ett generellt intresse av en bojkott?

    PAX!

    SvaraRadera
  22. http://sparkalagerback.nu

    SvaraRadera
  23. Hankins är som vanligt osannolikt klarsynt för att vara en blåvitt-supporter.

    SvaraRadera
  24. Intressant artikel. Jag har dock för mig att jag läst något i stil med att "Trevor Robinson spelat ett flertal matcher i ligaspelet med Millwalls a-lag" Är det bara jag som läst detta? Är detta fel, någon som vet??

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.