2006/06/05

Baraben avslöjar: IFK Göteborgs planer på investmentbolag!

SILLY SEASON I många år har diskussionerna i de Blåvita leden intensivt haglat kring för och nackdelarna med att starta upp ett riskkapitalbolag som ska finansiera delar av spelartruppen och vissa nyförvärv till föreningen. Nu har Baraben fått kännedom om att IFK Göteborg har långt gångna planer på att starta ett riskkapitalbolag kring A-truppen i föreningen.

Enligt en väl insatt källa i IFK Göteborg har föreningens styrelse vid ett flertal tillfällen luftat frågan kring att aktivera externt kapital i föreningens arbete. Man vill inte gå i samma fotspår som de allsvenska föreningar som bolagiserat hela föreningsverksamheten utan vill fortsätta att driva föreningen IFK Göteborg som tidigare, men med ännu starkare "stödpartners" i form av vanliga aktiebolag (som idag redan finns som "dotterbolag" till föreningen) och ett nytt investmentbolag som kommer att fungera likt det som vi traditionellt i folkmun kallat "riskkapital".

IFK Göteborg ser enligt vår källa på utvecklingen bland klubbarna i Danmark där FC Köpenhamn och Bröndby står som goda exempel på hur bolagiseringar och ägarskap av arenor borgar för en ökad omsättning och ekonomisk stabilitet för klubbar. Samtidigt är man i dagsläget inte på den position att man vill omvandla IFK Göteborg till någon typ av bolag och är även medvetna om att det beslutet i slutändan blir ett medlemsbeslut. Dock är man på det klara med att föreningen och andra svenska toppföreningar i framtiden, kanske en närmare framtid än man kan ana, med all sannolikhet, i någon form, kommer att drivas som bolag.
En huvudorsak till varför det i dagsläget inte är speciellt smart att genomföra en bolagisering är bland annat att man i driften av en förening slipper betala inkomstskatt, något man inte har en fördel av ifall verksamheten drivs som ett bolag.

Kortfattat ska IFK Göteborgs idé om ett investmentbolag gå ut på att personer, konsortium eller företag går in med en viss summa i bolaget. Denna summa ger man via investmentbolaget till IFK Göteborg att "fritt" (självklart kan diverse förutsättningar och klausuler komma att sättas upp mellan parterna, exempelvis att det investerade kapitalet endast är tillgängligt för att satsas på spelaraffärer) disponera under en bestämd tidsperiod, exempelvis 10 år. I gengäld får den investerande parten en viss procent på alla de spelarförsäljningar, vidareförsäljningsklausuler etc som löses in i föreningen IFK Göteborg under samma avtalade tidsperiod. Hur stor procent investerarna får tillbaka avtalas mellan parten och föreningen.

Detta är en modell som arbetats fram genom att IFK Göteborg noga studerat utvecklingen i de andra föreningar och klubbar som under den senaste femårsperioden påbörjat egna riskkapitalprojekt. Man anser sig nu ha eliminerat risken för att riskkapitalister ska ha intresse av att just sin spelare får speltid och därmed chans att öka i värde. Här ska man även ha stött på flera exempel på hur föreningar och till och med specifika tränare fått påtryckningar från sina riskkapitalister att låta specifika tränare spela. Bland annat skall en stor Allsvensk "stjärna" ha inarbetat någon typ av klausul som ger honom spelgaranti i den klubben förutsatt att han är frisk.

IFK Göteborg hoppas istället på att genom sin mer välutvecklade modell locka till sig investerare som satsar på föreningens A-verksamhet som helhet under en tidsperiod. Det är tänkbart att olika lösningar med exempelvis 5-, 10 och 15-årsplaner för investerarna kan bli aktuella. Detta för att maximera möjligheten för investerare med Blåvita hjärtan att vara med och stötta föreningen men utan att riskera att få missnöja riskkapitalister som vill se just "sin" specifika spelare i centrum av föreningens verksamhet.

Nu återstår bara frågan kring hur många investment-intressenter IFK Göteborg har och om styrelsen och föreningen känner att deras framarbetade modell, som ständigt genomarbetas och ses över, ännu är helt klar för att sättas i verket?

14 kommentarer:

  1. Med att investerarna får "en" procent menar ni att dom får en viss procent eller 1 faktisk procent?

    SvaraRadera
  2. Äe det tanken att pengarna skall tillbaka till investerarna vid tidsperiodens slut? eller är procenten allt investerarna får?

    SvaraRadera
  3. anonym-1En viss procent. Det ska jag tydliggöra. Tack!

    Anonym2- Det kommer nog vara olika beroende på vilka samarbetspartners som man har. Sådana detaljer är nog inte färdiga ännu och är de det så känner jag inte till dem än.

    SvaraRadera
  4. Bilden på slipsnissarna plus dam väcker onekligen en del intressanta tankar. Vilka ramsor sjöngs när dom stod i klacken? Är det kanske dessa herrar som bestämt vilken musik som ska spelas innan match?

    Min spontana reaktion på artikeln som sådan är väl mest att det känns som en kovändning eller iaf. som ett annat kursval jämfört med det som Halse pratade om på supportermötet med Håkan och Arne i Burgårdens aula. Det som sades då var väl mer präglat av Gunnar Larssons grå mustasch snarare än något innovativt, modigt och förändrande.

    SvaraRadera
  5. Låter bra, vi måste kunna värva stjärnor utan att skattefuska.

    SvaraRadera
  6. Helldre ungdomar i A-truppen än i Styrelsen...

    Upplägget tycker jag låter kanon...

    SvaraRadera
  7. Jag undrar vilket upplägg som är bäst; en helt bolagiserad elitverksamhet eller ett investmentbolag som äger vissa spelare och potentiella nyförvärv?

    Kan det inte bli så att det senare alternativet (alltså det som föreslås nu) riskerar att peta för mycket i detaljer? Om några investerare köper rätten till bara vissa spelare finns ju risken att detta kan styra såväl uttagningar som vidareförsäljningar. Om hela truppen har samma förutsättningar ser man på alla spelare på samma sätt. Då slipper man kanske oron att en liten grupp investerare försöker påverka valet av spelare. En bolagisering öppnar dessutom för alla att vara med (även om alla inte kan) och finansiera - både de som skulle vara aktuella i ett investmentbolag och övriga (fans med flera).

    Jag tycker en bolagisering av hela elitverksamheten vore att föredra. Kanske är steget för stort idag och man "måste" gå den här vägen, vad vet jag? Se de danska toppklubbarna som föredömen - lär av någon som har lyckats.

    SvaraRadera
  8. Det verkar ju finnas intressenter som vill pynta in pengar om man skall tro ICA-Stig.

    http://sr.se/goteborg/nyheter/artikel.asp?artikel=871391

    SvaraRadera
  9. il proffessore/ Vadå peta i detaljer? Det är ju precis det de inte får. Avtalen ska ju säga 15% på alla inkomster går tillbaka till investerarna och inte något annat.

    Titta på AIK och hur "lyckad" deras bolagisering är. Det är rena katastrofen.

    SvaraRadera
  10. Ok Frankie, jag menade bara att risken för detta kanske är större när riskkapitalet bara äger vissa spelare. Sen hänvisade jag till de danska toppklubbarna och mig veterligen är inte Aik en av dem. Du kanske vet mer - förklara gärna vad det är jag inte förstår. ;)

    SvaraRadera
  11. Så om Stefan Allbäcks byggfirma går in med fem tusen så lär ju hans procent på spelarförsäljningar etc bli ganska liten, säg 0,1%. Men sen säljer vi Marcus Berg till Liverpool för hundra miljoner, och det ger 800 000 kr rakt ner i ÖIS-kassan.

    Ett scenario som skulle kunna ske i teorin?

    SvaraRadera
  12. kanske en bra ide. Men jag är inte helt övertygad att det är bra för en klubb som IFK. IFK vill utveckla egna talanger och sälja och jag tror det kommer att komma mindre talanger igenom och de som kommer igenom och säljs ska IFK dela vinsten med. Kan vara något att tänka på kanske även om jag gärna ser ett kapitalstarkt IFK som damsuger mattan efter spelarna som dom vill ha och låter de andra föreningarna fungera som farmalag.

    SvaraRadera
  13. "avslöjar" vad jag minns har jag tagit upp detta vid ett flertal tillfällen på AB:s forum?
    =)

    SvaraRadera
  14. Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
    »

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.