2010/07/30

Inför: IFK Göteborg - Landskrona BoIS (U19)

En rätt så ohotad Joel Allansson på innermittfältet
INFÖR. Efter en dryg månads uppehåll i Juniorallsvenskan Elit Södra är det dags för match igen. Imorgon tar serietvåan IFK Göteborg emot Landskrona BoIS på Gamlestadsvallen* med start kl 14.00.

Uppdaterat: Matchen blir på Gamlestadsvallen.

Det är rätt påfrestande att vara blåvit i dessa dagar med knackiga insatser och föga trovärdiga bortförklaringar från A-lagets sida. Då är det befriande att det finns något av en oas av framgång i Blåvitts juniorlag att använda som skygglappar för att gömma sig från kräftgången i Allsvenskan. 2002 hade jag mitt oerhört framgångsrika Blåvitt i Football Manager (eller om det hette Championship Manager på den tiden) att gömma mig bakom. Visst var IFK Göteborg a´la verkligheten uselt men Football Manager-varianten vann allt som gick att vinna (förvisso genom en rejäl dos fusk, hrm...) och det gjorde att man på nåt vis mådde bättre.

I år spelar jag inte Football Manager - i år är mitt strutshål IFK Göteborgs juniorlag och i morgon är det dags för match igen.


I Blåvitt har man valt att vila sommarförvärvet David Moberg-Karlsson som känner av lite småskador efter Gothia Cup förra veckan. Det är inte värre än att han bara behöver vila några dagar och är med igen nästa vecka.

Landskrona BoIS håller till i mittenskiktet av tabellen och har blandat och gett lite under året. Man har tagit stora segrar mot Åtvidaberg, Gais och Öster men även åkt på pumpen mot Elfsborg med stora siffror. I senaste mötet mot IFK Göteborg klarade man att hämta upp ett 2-0-underläge i paus till 2-2 där Marcus Lewicki gjorde båda målen. Just Lewicki leder interna skytteligan med 7 mål och är därför en spelare som Blåvitt bör hålla extra koll på imorgon.

Under våren hade IFK Göteborg en lång förlustfri svit på hela 10 matcher och var uppe i serieledning inför sista matchen innan sommaruppehållet borta mot Malmö FF. Trots en drömstart med mål efter bara nån minut av Andreas Petersson kunde de ljusblå vända och till slut vinna med 3-1. Så det är bara att ta upp jakten på Malmö FF igen och inleda en ny förlustfri svit i morgon.

IFK Göteborg - Landskrona BoIS
Juniorallsvenskan Elit Södra
Gamlestadsvallen*, lördag kl 14.00



* Matchen kan flyttas till konstgräset på Kviberg 1 om regnet fortsätter. Beslut tas imorgon kl 13.00 i samförstånd med domarna och Landskrona BoIS.

Allmän tränarlektyr för blåvittmotståndare...

2010/07/29

BaraBens liveblogg från Holland!

Amsterdams tågperrong fylld av änglar på väg till Alkmaar...

Delar av BaraBens team på plats laddar med lättöl och saft...

Total blåvit invasion. We are too sexy for Sweden.

Uppladdningen i Alkmaar är inget teparty...full rulle!

Wernblooms och Selakovic WAG:s kikar ut från casa Wernbloom under marschen
mot arenan. Sellas fru har nämligen slafat hos fru Werner de senaste nätterna...


Arenan i Alkmaar, nu är vi framme!

Uppvärmning inne på matcharenan.

Foto: CRUMBS

AZ Alkmaar laddar upp för matchen - med bowling!


...sa någon nåt om underskattning?

2010/07/28

Om Blåvitt slår ut...

...AZ Alkmaar...










lovar jag att...

Tre man måste försvara mot Hjalmar

TAKTIK. I dagens Göteborgs-Posten berättar Pontus Wernbloom att han blivit inkallad till sin tränare flera gånger den senaste veckan. Där har "Boom-boom" fått berätta Blåvitts taktik och spelfilosofi för sin tränare. Här kan BaraBen chockavslöja precis vad Pontus har sagt...

A. Vänsterbacken Hjalmar Jonsson har den tyngsta vänsterfoten i nordeuropa. Han kan skjuta likt Beckham gjorde som bäst och det krävs minst tre försvarare på honom i alla lägen.

B. Mittfältaren Jakob Johansson är den snabbaste idrottsmannen öster om Usain Bolt. Det är sällan han sticker iväg, men när han gör det går det med sådan speed att omgivningen ser ut att stå och titta på i slow motion. Det krävs minst tre försvarare på honom i alla lägen.

C. Anfallaren Pär Eriksson är ett superförvärv Blåvitt gjorde från lokalkonkurrenten Gais inför året. De betalade den största transfersumman på mer än 12 år för den här killen, vilket betyder att han måste vara något i hästväg och att det krävs minst tre försvarare på honom i alla lägen.

Pontus enorma taktiska kunnande dömde även ut Nederländernas möjligheter i VM nu i sommar. Han sa att inget lag med den typen av försvarsspel skulle kunna lyckas, men holländarna tog sig ända till final, där de trillade på målsnöret. Så Pontus som taktisk hjälpreda? Jo, det har nog sett ut precis som beskrivits här ovan...

2010/07/27

Hur kan Blåvitt chocka AZ Alkmaar?

UEFA-CUPEN. På torsdag är det dags för Blåvitt att försöka sig på lyckan i Europa, i första matchen av två mot Pontus Wernblooms nya klubb, AZ Alkmaar. Av någon anledning känns det inte som att holländarna darrar av skräck inför att få besök av grabbarna som just fick stryk av Halmstads BK. Men precis det kan även vara Blåvitts stora och kanske enda hopp om att avancera i Europa: underskattning.

Till skillnad från i Allsvenskan så ser lag som AZ Alkmaar (med all rätt) Blåvitt som ett rätt mediokert gäng. De kommer inte att backa hem, inte att visa respekt eller bry sig särskilt om de eventuella taktiska drag Blåvitt försöker med. AZ Alkmaar är klassen bättre än Blåvitt på varenda position och det mest symboliska i det är ju hur en av Blåvitts bästa spelare under de senaste åren gick till just denna nederländska klubb.

Så vad kan Blåvitt göra för att chocka? Den klassiska förhoppningen är ju naturligtvis att vårt försvar gör en tokigt bra serie av matcher samtidigt som Tobias Hysén springer ifrån ett allt för högt försvar. Men jag är ledsen att spräcka de förhoppningar som en del av er positiva fans har, det kommer krävas ett mirakel för att vi ska kunna gå vidare mot det här motståndet.

Trots att vi är mitt i säsongen och de bara börjat varva upp.
Trots att vi gynnas av att få spela kontringsfotboll.
Trots att vi är enorma underdogs.

Åker AZ Alkmaar ut mot Blåvitt så är det en skräll av magnituden "ge vår coach sparken på en gång" för holländarna. Samtidigt kan allt hända över två matcher. Alla minns vi ju den sanslöst snopna sortin mot FC Basel i Champions League-kvalet här om året. En hemma/borta-serie som Blåvitt inte bara borde, men skulle ha vunnit. Då satte vår egen förmåga att klanta till saker och ting den förhoppningen ur spel.

Låt oss inte klanta till det den här gången. Ska vi åka ur så kan vi väl göra det med stil? Med huvuden högt hållna och med en insats på plan som är värd att minnas för lång tid framöver. Blåvitt har en lång historia av framgång i Europa och den får inte besudlas av överdriven respekt eller utställda skor.

Fotboll är en ologisk sport. Alla kan slå alla på en bra dag. Tron kan besegra berg.
Tyvärr vet jag inte om Blåvitt tror på sig själv i dag. Om de tror på sin förmåga.

Så det är det upp till bevis, kamrater!

2010/07/26

Den bittra verkligheten - version 2.0

Totalpoäng Skåne (Två lag): 71 poäng.

 +

Totalpoäng Göteborg (Tre lag): 58 poäng.

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA. Det var svårt att hitta positiva saker efter gårdagen. Men jag hittade ett par stycken i alla fall: hela startelvan blev inte skadad, bara ett par spelare; det regnade inte; en vinst och en förlust mot HBK är bättre än två kryss; jag slapp se de första 10 minuterna tack vare Sveriges segaste insläpp; på torsdag slipper vi ha något som helst favorittryck. Nu skiter jag i matchen och skriver om annat istället.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Jag träffade BaraBen-skribenten Disco häromdagen. Han har så mycket klokt att säga att det är vansinne att han skriver så sällan som han gör. Han hade i alla fall en tanke om torsdagens match mot AZ. Att det kan vara matchen då alla pusselbitar faller på plats. Wernbloom är ju tillbaka. På sin defensiva mittfältsroll i AZ råkar det ju vara så att han hamnar precis där han hör hemma med Blåvita ögon sett, nämligen mellan motståndarnas mittfält och backlinje. Precis i det mytomspunna "hålet". Det räcker att han skarvar någon pass "fel" och nickar någon boll "fel" så har vi återigen den Pontus som vi saknat så, tillbaka i rätt roll. Skulle han upprepa sin bedrift från Eredivisie och göra ett grymt snyggt självmål så är det bara att bocka och buga.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Sandberg klantade sig lite vid målet. Shit happens. Hade det här varit Blåvitt årgång 2009 hade det inte spelat någon roll, vi hade tryckt in två eller tre bollar på ren viljekraft. Igår fanns det varken vilja eller kraft och då får nästan-debutanten tyvärr ta en del stryk i media. Jag tycker inte att det är rätt.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Femman var så svår att dela ut att jag inte ens orkar skoja till det.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Imorgon och ett par dagar framöver blir det förhoppningsvis lite resebloggande från min sida när jag och runt 500 andra börjar röra oss ner mot IFK:s sista europeiska bortamatch på runt två år (givet att vi missar europaspel nästa år). Tji får ni som inte hänger på.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Halmstads BK, borta
5 poäng: Gustav Svensson
3 poäng: Ragnar Sigurdsson
2 poäng: Stefan Selakovic
1 poäng: Tobias Hysén

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt efter 16 omgångar
1. Jakob Johansson – 13 poäng
1. Stefan Selakovic – 13 poäng
3. Tobias Hysén – 12 poäng
4. Sebastian Eriksson – 11 poäng
5. Tomas Olsson – 10 poäng
5. Robin Söder – 10 poäng
7. Kim Christensen – 9 poäng
8. Elmar Bjarnason – 8 poäng
8. Ragnar Sigurdsson – 8 poäng
10. Niklas Bärkroth – 7 poäng
10. Adam Johansson – 7 poäng
10. Gustav Svensson – 7 poäng
13. Erling – 5 poäng
13. Markus Sandberg – 5 poäng
15. Hjalmar Jonsson – 4 poäng
16. Pär Ericsson – 3 poäng
17. Nicklas Carlsson – 2 poäng
18. feldgrau – 1 poäng
18. Karl Svensson – 1 poäng
18. Joakim Wulff – 1 poäng

BaraBen presenterar: 2010 - den bittra verkligheten

2010/07/25

Déjà vu, everything is up to you

SJUKDOMSINSIKT. Hur många gånger ska den här historien upprepa sig? Vi vinner hemma med stora siffror, utan att egentligen övertyga. Vi lutar oss aningen tillbaka, intalar oss att detta var vändpunkten och mår ganska bra tills det är dags för nästa bortamatch. Då blir alla positiva tendenser vi tyckte oss se avslöjade som de hägringar de varit hela tiden, vi hamnar i underläge och jagar tröstlöst utan mål i en vidsträckt öken. Vatten!

Jag vet inte om man ska lasta unge Sandberg för målet, han var rätt bra trängd/stängd men kanske borde ha undvikit att hamna så långt ner mot kortlinjen. Och man kan med fog påstå att han räddade segern förra matchen. Jag tycker han har rätt till sina misstag, på sikt blir de till gagn för hans utveckling. Frågan är hur rimligt det är att sätta vår allsvenska överlevnad på spel genom att fylla den mest kritiska spelarpositionen med så lite rutin. Fixar han det, växer in i uppgiften och räddar vårt kontrakt i sista omgången - fine, då får vi ge Håkan Mild rätt som trodde på befintligt målvaktsmaterial. Men om inte? Vore jag Mild skulle jag skyndsamt ringa till Örebro.

Jag är generellt trött på att kritisera enskilda spelare, uttagningar, byten eller för den delen tränare och övriga ledare. Ärligt talat, vad finns kvar att testa? Det enda jag begär i kväll är en insikt hos de sistnämnda att detta inte kommer att lösa sig med ännu mer spott i näven och fromma förhoppningar om en mirakulös metamorfos.

Det är inte en pusselbit som fattas. Vi vet inte ens vad pusslet ska föreställa.

Facit: De var bäst 1996!

NOSTALGI. Kommer ni ihåg den gamla tidningen Fotbollextra? En riktig klassiker som var ett måste för varje fotbollsintresserad i mitten av 90-talet. Långt före Sportbladet kom till och innan Internet hade slagit igenom. Själv var jag trogen prenumerant och hade också vettet att spara i stort sett alla tidningar. En av dessa tyckte jag var lite extra rolig så jag rotade ur den ur mängden för något år sedan. Idag hittade jag den igen i en låda.


Den är från 4 april 1996 och tidningen, under ledning av Kurt Martinsson, har här tagit sig uppdraget att ranka samtliga allsvenskans spelare. Som synes är Alex "solklar etta" men den stora frågan från mig till er läsare är nu vilka som har de övriga två pallplatserna. Den som först lägger rätt svar i kommentarerna vinner tidningen. Förutsatt att man inte svarar som anonym såklart.

Alltså, vilka var på plats nummer två och tre i fotbollextras ranking av de bästa allsvenska spelarna inför säsong 1996?

UPPDATE:
Här kommer så facit eftersom ingen gissade rätt. För skojs skull publicerar jag topp 25, där IFK Göteborg hade hela sin startelva med... Ytterligare några hade redan spelat hos oss eller kom att spela hos oss senare. Det var tider det.

1. Niclas Alexandersson
2. Stefan Pettersson
3. Thomas Ravelli
4. Roland Nilsson
5. Håkan Mild
6. Teddy Lucic
7. Bengt Andersson
8. Nebosja Novakovic
9. DVMFT
10. Christian Karlsson
11. Andreas Andersson
12. Peter Wibrån
13. Dan Sahlin
14. Magnus Erlingmark
15. Sigirdur Jonsson
16. Martin Pringle
17. Mikael Nilsson
18. Anders Andersson
19. Stefan Lindqvist
20. Morgan Nilsson
21. Pascal Simpson
22. Henrik Bertilsson
23. Thor-André Olsen
24. Stefan Landberg
25. Andreas Jacobsson

Blåvitts mål från de 15 första omgångarna!

Gothia Cups reaktion på upploppen är patetisk

GOTHIA CUP. Jag hatar att säga det men efter den här sommarens turnering står det helt klart: Gothia Cups ledning är fullständigt ointresserad av att få ordning på de rätt grova problem man har inom organisationen. Redan före det att 300 fans sprang in och jagade Blåvitts 16-åringar hade det inträffat flera våldsincidenter. Själv jobbade jag med en av dem som inträffat kring Ånässkolan vid Redbergsplatsen.

Då hade ett norditalienskt lag attackerat ett lag med mörkhyade spelare under tillrop som "nigger niggers" och diverse fascistiska hälsningar. Jag hörde personligen Gothia Cups personal tala om detta. De stod och ojade sig om över hur italienarna var urspårade och att de inte visste hur de skulle få stopp på dem. Tre skolvärdar och en guide diskuterade öppet dessa problem.

Så min reaktion var naturligtvis att höra av mig till områdeschefen inom Gothia Cup, en medelålders kvinna som även är säkerhetsansvarig inom Gothia, enligt henne själv. Den kvinnan ägnade sedan hela eftermiddagen åt att förolämpa mig genom att kalla mig "lilla vännen" och försöka sopa våldsamheterna under mattan. "Ingenting hade hänt", var versionen trots att jag och flera andra vittnen hört Gothias personal berätta om att det hade hänt. Det tog inte lång tid före det att vittnen till själva bråken började höra av sig till mig och berättade om hur ett italienskt laget provocerade och attackerade flera andra lag. Men kom någon reaktion från Gothia?

Ja, de försökte tysta ner det hela - i stället för att ta itu med problemet.

Gothia Cup går varje år till enorma längder för att tysta ner alla incidenter som sker och satsar ofantliga resurser på att sopa saker under mattan, i stället för att agera mot dem som skapar problem inom turneringens ramar. Förra året jobbade jag på en skandal där ett killlag och deras lagledare (!) hade trängt sig in i ett kanadensiskt tjejlags omklädningsrum och tafsat på de 14-15 åriga tjejerna, tagit bilder på dem och betett sig vidrigt - och olagligt - åt på alla möjliga vis. Precis som nu påstod Gothia Cups ledning att det inte hade hänt något alls. Men då hade jag redan fått berättat för mig från de drabbade tjejerna och flera andra tjejer som blev vittnen, precis vad som hade hänt. Nu sker det igen, men med våld i stället för sexuella trakasserier i centrum.

Hade Gothia Cup redan på ett tidigt stadium i turneringen gått in med full kraft och markerat mot de lag som betett sig illa åt är det högst sannolikt att det blivit mycket lugnare i slutet av veckan. Nu fick vi istället två omfattande kravaller på Heden med ett irakiskt och franskt lag inblandade, två större slagsmål mellan lag med engelsmän och fransmän, en domare som blev nedslagen, en domare som blev jagad ut från Heden av irakiska fans, ett slagsmål på Avenyn med Gothia-deltagare inblandade och en våldtäkt med tre Gothia-spelare som misstänkta. Och gud vet dessutom hur många ytterligare incidenter som Gothias personal faktiskt lyckats tysta ner helt.

Hade inte skandalmatchen på Heden, där hundratals fans jagade och attackerade Blåvitts 16-åringar varit tv-sänd på Viasat och haft en publik på uppemot 2 000 personer kan jag garantera er att Gothia Cup skulle gjort sitt bästa för att tysta ner även detta. Det är nämligen - tyvärr - den kultur som råder kring turneringen. Det första alla säger, i stället för att gå till angrepp mot den orätt som begåtts, är: "Det har inte hänt".

På finaldagen kunde skandalscenerna ha fortsatt. Flera gånger sprang ungdomar in på planen, bland annat kastade en kille spjut med hörnflaggan. Ingenstans syntes någon säkerhetspersonal. Inte ens Gothias egna blåklädda smurfar reagerade. En av dem skakade på huvudet. En annan sa till någon med walkie talkie. Killarna som sprungit in fick göra lite som de ville under en dryg minut, sedan sprang de upp på läktaren igen - som om inget hade hänt. Det var Gothias kraftfulla reaktion på att ha haft våldsamma upplopp i sin turnering den här veckan. Ledningen tar inte problemen på allvar och nonchalerar fullständigt behovet av att anpassa turneringen efter rådande omständigheter.

Blåvitt, det lag som drabbades av den värsta incidenten, fick kalla in säkerhetsvakter. Blåvitt fick kritisera Gothia Cup. Blåvitt fick kräva möte med polisen. Blåvitt, Blåvitt, Blåvitt. När det är Gothia Cup - och genom det BK Häcken - som arrangerar turneringen. Men de bryr sig helt enkelt inte, för i så fall hade turneringsledningen redan för många herrans år sedan tagit tag i de här problemen och satsat på en vettig säkerhetsorganisation kring arrangemanget. I stället för att gå till enorma längder med att sopa varje skandal under mattan. Nej Gothia, hade jag haft hand om ett ungdomslag skulle jag vägrat att sända in mina ungdomar i detta kaos.

Det är rent ut sagt patetiskt att se hur ni nonchalerar problemen.

2010/07/23

Både P16 och P17 utslagna på straffar ur Gothia

GOTHIA CUP. Tidigare ikväll kunde vi rapportera direkt från Gamla Ullevi om när IFK Göteborgs P17 blev utslagna av Djurgården i semifinalen efter 0-0 vid full tid och straffläggning. Tyvärr drabbade även samma öde det ett år yngre P16-laget som spelade sin tredje match sedan lunchtid idag, och även faktiskt var med om en tredje straffläggning. En straffläggning som man alltså förlorade.

Bäst i P17 var utan tvekan Sam Larsson som hade en hel del goda intentioner i stort sett varje gång han fick bollen. I övrigt var det en jämn match sett till chanser, men det var helt klart DIF som förde spelet under stora delar av matchen. IFK var dock inte alls ofarliga i sina omställningar. Bästa chanserna hade Larsson med ett skott strax utanför och David Moberg-Karlsson med en chip som gick precis över.

Det är därmed färdigspelat i årets upplaga av Gothia Cup för samtliga IFK Göteborgs lag.

Sandsäters små funderingar

Ni som ska till Bulls på söndag kan ju ta er funderare på drinklistan. Först i listan, Teddy Lucic!
Läge för bojkott?

P16 vann igen efter ny dramatisk straffläggning

GOTHIA CUP Efter att ha fått sin morgonmatch som egentligen skulle spelats klockan 08.00 framflyttad till 11.45, med anledning av det ni kan läsa om här nedan, blev det inte många timmars vila innan nästa match för Blåvitts numera mycket omskrivna pojkar 16 år. Man vann alltså den matchen vid lunchtid och kom därför att få möta ett brittiskt lag, återigen på Överåsvallen, redan 16.45. Kanske borde grabbarna varit lite trötta i benen då kunde man tro.


Det var man dock inte utan man gick direkt ut och tog tag i taktpinnen och skapade flera bra chanser i matchinledningen. Dock utan resultat. Den stora publiken på Överås fick sedan se IFK fortsatt rada upp chanser mot de något mindre spelskickliga engelsmännen i första halvlek. Effektiviteten framför mål saknades dock. De gulklädda britterna kom upp i några farligheter men det kändes rätt stabilt hela tiden då IFK även i den här årgången har en fantastiskt duktig målvakt.

"For once in my life, i have someone who needs me..."

I andra halvlek blir en av våra ungdomar utvisad när han gör en fullständigt vansinnig chansbrytning i ett läge när han redan har ett gult kort. Chansbrytningen gick inte hem, utan blev en rå kapning och det var bara att vandra av planen. IFK spelar nu cirka 20 minuter i andra med en man mindre. Trots det fortsätter man att anfalla och komma till en del lägen. De högljudda britterna kommer nu upp i något farligare lägen men även denna halvlek slutar alltså 0-0.


Straffläggning så. Efter två mål av vardera lag räddar Blåvitts målvakt (Felix?) sin första straff och lagkamraten sätter. 3-2 och det kändes rätt säkert. Sen blir det dock inte mindre än två missar i rad av de blåvita grabbarna och därmed guldläge för britten av avgöra. Han missar dock. Eller rättare sagt, målvakten gör en ny riktigt bra räddning. Efter detta sätter de blåvita sina resterande straffar så när vår blåvita målvakt gör ännu en räddning är saken klar. Det kan vara lite fel på ordningen här men ni fattar grejen, otrolig dramatik med ett lyckligt slut!


Nästa match för P16 är nu följaktligen semifinal och den spelas preliminärt på Heden 1 klockan 21.00. Med tanke på hur de övriga matcherna flyttats så får man väl dock hålla ett öga öppet för en ny eventuell flytt.

Den största skandalen stod Gothia själv för

GOTHIA CUP? De flesta av er vet säkert vad som hänt vid det här laget när en av Gothia Cups största skandaler någonsin briserade igår och i morse. För er andra kommer här en kort sammanfattning.

IFK Göteborgs P16 mötte det irakiska laget Al Madina i en slutspelsmatch på Heden 4 igår klockan 20.45. Jag skall säga direkt att jag själv inte var på plats, men matchen präglades enligt uppgift av oerhört fult spel från det irakiska laget, och detta renderade i inte mindre än 3 eller 4 röda kort, samtliga för gästerna. Samtidigt skall den irakiska rätt stora klacken ha skanderat "Hata Göteborg" vid multipla tillfällen under matchen. Vad vi vet sedan är att minst en av IFK Göteborgs spelare efter matchen skall ha gått fram till nämnda klack, kysst klubbmärket och gjort något typ av gest mot publiken. De flesta uppgifter pekar mot att grabben har "hyschat" mot dem, men det fanns även vissa tidiga uppgifter att han skulle ha "visat fingret" eller rent av "pekat finger" dvs gjort vad vi brukar kalla "fuck you". När han gör detta bryter helvetet lös då några i publiken tappar fattningen och rusar in på plan för att jaga denne yngling. Fler och fler hoppar över och börjar jaga laget, som nu flyr mot omklädningsrummen bortanför Heden 1 och 2. TV-bilderna från Viasat visar klart och tydligt att en man (ja, en vuxen man) får tag på en av de blåvita killarna och river ner honom med ett slag över nacken. Detta utspelar sig ungefär vid hörnflaggan vid plan 3. Enligt uppgift, nu också från IFK själva, flydde vissa av spelarna ut mot olika delar av stan innan man senare kunde lokalisera dessa igen. De som flydde in i omklädningsrummet kunde inte ta sig ut förrän polisen var på plats, då det hade samlats en arg mob utanför. Till slut skingrades mobben och IFK kunde samla ihop laget och bege sig till Kamratgården.

Allvarligt talat, ni som springer in på plan och jagar ett fotbollslag med 16-åriga grabbar, hur tänker ni? Mestadels vuxna män, många med små barn med sig. Ni är inget annat än djur i mina ögon. Oavsett hur provocerade ni må ha blivit av att någon sätter fingret mot munnen för att hyscha ner era hatramsor. Neandertalare, Cro magnon, välj själva. Och det är oavsett vad man har för hudfärg eller vad man gillar för religion. Riktiga jävla idioter rent ut sagt.

Hur är detta möjligt, kan man fråga sig. Hur kan en sådan här grej få hända våra ungdomar, på något så "oskyldigt" som Gothia Cup? Det märkliga i kråksången är att från vissa delar av media, och framförallt från Gothia Cup själva, är det IFK Göteborg som får bära hundhuvudet. Spelaren som gjorde gesten mot publiken blev nämligen avstängd. Ja, ni läste rätt. Ett 16-årigt barn får alltså ta skulden för att 300 personer springer och jagar ett helt lag och ett domarteam, för att han ska ha "provocerat" fram händelsen. Ni hör ju själva hur bissart det låter. Speciellt som många, många ungdomar i Gothia Cup HELA tiden gör liknande målgester till höger och vänster, influerade av sina idoler i de stora ligorna. Kanske rent av inspirerade av en före detta blåvitt-spelare som numera håller till i arrangerande förening...

Vidare uttalar sig turneringsledare Lena Rönnefors i Aftonbladet om att "det irakiska laget är lika mycket offer som blåvitt". Nej, Lena, det är dom inte. Drar man på sig tre eller fyra röda kort i en match är man inte offer, då är man inte ens där för att spela fotboll. Det smärtar för mig att skriva det här för jag älskar Gothia Cup. Jag har själv spelat i turneringen flera gånger, och jag har också jobbat i flera år på olika platser direkt med arrangemanget. Och även om det är tråkigt för alla oss som älskar fotboll så är det faktiskt IFK Göteborg som är offret den här gången. Då ska vi inte ha en spelare avstängd, det är helt befängt.

Vad som är nästan lika märkligt är att det tog föreningen IFK Göteborg fram tills för bara cirka en halvtimme sedan (15.30) att reagera. Och då reagerar man knappt alls. I min värld är avstängnigen så oacceptabel att jag utan tvekan hade gått med på om laget hade velat dra sig ur turneringen, som en markering. Jag hade rent av applåderat ett sådant initiativ, även om jag givetvis förstår att grabbarna vill fortsätta spela boll.

Och fortsätta spela boll det gjorde dom. Idag vann man den något uppskjutna åttondelsfinalen mot ATL Roma på straffar efter att matchen slutat 1-1. Den spelades på Överåsvallen och där spelas även kvartsfinalen som går av stapeln mindre än en timme från att jag skriver detta. Jag kommer försöka vara på plats och hoppas att fler är med mig för att ge grabbarna sitt stöd. Det är dags att lägga undan aggressionerna, iaf för en liten stund, för att åter koncentrera sig på fotbollen.

2010/07/22

P17 till semifinal i Gothia efter stabil seger

GOTHIA CUP Blåvitts äldsta lag i Gothia Cup, pojkar 17 år, tog sig idag vidare till semifinal i turneringens så kallade Tipselit-klass. Detta gjorde man efter en tämligen behaglig seger med 2-0 mot Mjällby.

Matchen började med överhängande bollinnehav för Mjällby, dock utan att laget lyckades skapa några större farligheter framför mål. Istället är det Blåvitt som kommer upp i en gäng farliga kontringar då och då. Eller "snabba omställningar" som det heter med ett lite mer modernt fotbollsspråk.

Det är också på en av dessa som David Moberg-Karlsson gör 1-0 på ett behärskat sätt efter framspelning av Mohammed Dizdar. Moberg som är född 1994 och ny för i år från IFK Mariestad. En värvning som blev klar redan i januari men det var först 1 juli som David anslöt till truppen. En riktigt duktig kille, snabb och tekniskt anfallare, som redan verkar ha anpassat sig bra till truppen i övrigt. Överarbetar dock en del situationer när det skall lite bli för många finter.

Efter 1-0 kontroller ungdomarna matchen rätt väl och det blir dessutom ännu bekvämare när Dizdar sätter 2-0 i början av andra. Det är ett hårt och välplacerat skott som han bombar in i målvaktens vänstra hörn, utan någon chans för keepern att rädda. I glädjeruset efteråt går Dizdar - med den "lustiga" frisyren - bananaz och sliter av sig tröjan i vilt jubel. Någon han belönas med ett gult kort för av domaren. Samma domare som för övrigt delade ut ett "Teddy Lucic-hånskratt" när han gav Fredrik Alnäs gult kort i en tidigare sekvens. Pajas.

Efter det börjar IFK spela ut lite mer och publiken bjuds på en del fina dribblingsnummer och bra kombinationer. Dock utan några fler mål trots att det fanns en hel del lägen.

I laget är det några som imponerar på mig lite extra. Azulay är alltid duktig och håller ihop sin backlinje väl. Även den andre mittbacken, som jag inte är helt säker på namnet på, är duktig denna match. Ytterbackarna är inte dåliga de heller, även om man är van vid att se lite frejdigare offensiv från just ytterbackar i Eilerts lag annars. Moberg-Karlsson på topp måste man nämna också. Han gör återigen en bra insats och blir ett spännande namn att följa framöver. Fredrik Alnäs har några dribblingar på kanten men det är väl inte alltid det är så effektivt, även om det är fint att se för den månghövdade publiken. Efe Yildrim är bra den här matchen, bättre än matchen innan mot Trelleborg. Tung och kraftfull och vinner många kamper som defensiv mittfältare. Yildrim, som för övrigt ryktas ha agenter som följer hans insatser i Gothia Cup, återstår att se vad som händer där... Målvakten August Strömberg ser också väldigt stabil ut, även om han inte sattes på så många svåra prov idag.

Sammantaget alltså en stabil insats utan att glänsa. Imorgon fredag väntar Djurgårdens IF FF AB i semifinalen på Gamla Ullevi 20.45.

Kom dit och heja och ge grabbarna ditt stöd!















Tobbe Hysén planerar kupp mot Wernbloom

"Det blir telefonterror i en vecka."
- Tobias Hysén om psykningarna
mot AZ Alkmaars Pontus Wernbloom.

2010/07/21

Här är din chans att se den blåvita talangfabriken!

GOTHIA CUP. Innan söndagens bortamatch mot Halmstad i Allsvenskan finns det läge att stötta våra blåvita grabbar i Gothia Cup. I tipselitklassen (P17) har Blåvitt tagit sig vidare till kvartsfinal som spelas på Heden 4 vid 15.00 på torsdagen i ett rent "allsvenskt" möte: IFK Göteborg-Mjällby.



P17-klassen är en specialklass på Gothia Cup där inbjudna lag - både internationellt som nationellt - deltar och nivån är förvånansvärt hög. Som ni kan se på slutspelsträdet så kryllar det av allsvenska lag, så det är inget långt steg till att förvänta sig en och annan framtida landslagsstjärna i de här matcherna.

Aspire är väl det mest okända av lagen som är kvar i P17-klassen och lite av ett spektakel att skåda i sig. Det arabiska laget backas av shejkpengar, vilket innebär att de plockat in engelska coacher och storsatsar på sina ungdomslag. Efter gruppspelet har de en imponerande målskillnad på 9-0 och bara västsvenska lagen Elfsborg och Blåvitt rankas före dem.


Det är högintressant för alla fans att se hur Blåvitts 17-åringar står sig i jämförelse med talanger i andra allsvenska lag. Skulle Blåvitt besegra Mjällby blir det antingen Djurgården eller Gais i semifinal, på IFK Göteborgs allsvenska hemmabana: Gamla Ullevi. Den semifinalen spelas (i så fall) 20.45 på fredag kväll.

När BaraBens bloggare gör reportage om U- och J-lagen brukar intresset vara stort för våra framtida talanger, så nu har alla ni ett perfekt läge att se dem i aktion. Laget är toppat, tränas av vår U-boss Eilert Björkman och möter det bästa motstånd som går att vaska fram bland 17-åringar i Sverige!

Gothia Cup-klass: Tipselit, P17
Match: IFK Göteborg-Mjällby.
Plan: Heden 4
Tid: 15.00, torsdag (22/7)

För övrigt, BK Häcken - som skryter vitt och brett om sin magnifika ungdomssatsning - åkte ur med dunder och brak. Bara så ni vet, getingar. Det finns bara ett lag i den här stan'. På alla plan(er).

2010/07/19

Ett helt nytt Blåvitt!

OMSTARTS-TANKAR. Från alla håll och kanter har man senaste tiden hört talas om omstart på Allsvenskan och i synnerhet omstart för Blåvitt. Ett lysande exempel är Tobias Hyséns öppna brev här på Baraben. Men snacka kan alla göra, och just därför var det med viss skepsis jag gick in på Gamla Ullevi i Lördags.

Det kanske är lite för tidigt och man kanske inte ska dra för höga växlar på segern mot Halmstad. Men det skiter jag fullständigt i och jag väljer att göra det ändå! Matchen mot Halmstad är förmodligen den bästa IFK genomfört anno 2010.Punkt.
Trots att det alltid är skönt att vinna en match med tre bollar är det viktigaste för mig inte antalet mål vi fick in. Nej, det som var skönt och fick mig att kunna slappna av är att spelet såg riktigt bra ut, framförallt i andra halvlek. Det kändes verkligen som ett helt annat IFK kommit tillbaka efter sommaruppehållet. Det kändes som att spelarna ville ha bollen och det kändes som om passnings-spelet var betydligt mer välslipat.

Ett annat orosmoln jag haft inför omstarten är målvaktsfrågan. Nästan alla jag pratat med har varit överens: Håkan bör värva hem en rutinerad målvakt. Även om det i mina ögon är lite väl genomskinligt att Feldgrau flirtar med Sandberg genom att ge honom femman i sin debutmatch, så går det inte att stoppa under stolen att han gjorde en gedigen insats och stod för ett par riktigt bra räddningar. Även om man såg viss nervositet och något ingripande som kanske inte var helt 100 så vågar jag påstå att om Sandberg håller den här klassen och lyckas få nerverna i styr finns det ingen anledning att värva någon annan målvakt. Sandberg är den spelare som det ska bli mest intressant att följa resten av säsongen, den saken är glasklart!

Trots att IFK vinner med tre bollar hade inte matchtankarna från mig varit desamma utan något gnäll. För visst fanns det saker att anmärka på. Seb höll kanske bollen för länge och tappade den på helt fel ställe någongång, men vad gör det när han lyckas med en underbar framspelning till Hysén vid 1-0. Visst kanske Hjalmar sparkade iväg en tjongboll för mycket och visst kanske Hysén borde satt den där stolpträffen i målet egentligen. Men det spelar ingen som roll. Vi tar tre poäng, vi går om GAIS och vi är för tillfället bäst i stan och för evigt BÄST I SVERIGE!!!

Ordningen återställd

BÄST I STAN. Trots att Häcken har en match mindre spelad är det ändå bara så himla gott att titta i tabellen igen och se IFK Göteborg överst av Göteborgslagen i tabellen med siktet uppåt spikrakt uppåt:

2010/07/18

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA. Äntligen är Allsvenskan igång igen. Det känns rätt skönt att kunna skriva det, med tanke på att en förlust igår hade inneburit att det här inlägget hade inletts med något helt annat ord än "äntligen". Äntligen är Allsvenskan igång igen och det Blåvitt vi fick se igår var om än inget guldlag så åtminstone ett lag som ska kunna spela sig upp på minst säker mark och gärna ännu lite högre.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

När det bara är 10 poäng mellan fjärde och femtonde lag går det fortfarande att klättra rejält i tabellen. Även om en europacupplats för nästa år i realiteten försvann när vi åkte ur cupen mot Kalmar så finns det ändå ett litet, litet hopp om att en tredjeplats eller fjärdeplats ska kunna knipas. Vilket ger europaspel respektive chans på europaspel. Kämpa!

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Sandberg gjorde en klart godkänd insats i sin allsvenska debut. Det kan inte vara lätt att som 19-åring, med ett par tävlingsmatcher från Svenska Cupen som största merit, ställa sig mellan stolparna i Allsvenskan för första gången. Speciellt inte i en förening som Blåvitt där kraven alltid är höga. Speciellt inte när en olycklig debut kan förstöra hela din framtida karriär.

Den senaste gången en målvakt gjorde sin tävlingsdebut (jag räknar inte Svenska Cupen här) i IFK var 1989. Erik Thorstvedt hade lämnat Blåvitt och Ravelli var ännu inte spelklar. Så i dubbelmötet mot Steaua Bukarest i Europacupens kvartsfinal ställde man juniormålvakten Magnus Verdin i mål. Efter en 1–0-seger hemma stod det 2–0 till Steaua efter 16 minuter på bortaplan, och 5–1 efter full tid. Verdin stod inga fler matcher på högre nivå efter det (undantaget en cupmatchförlust mot BK Forward året därpå).

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Det verkade inte vara någon som märkte att jag lyckades undvika att skriva en femma för sista matchen innan VM-uppehållet, matchen mot Gefle borta. Jag tog helt enkelt tidig semester och att döma av de minnen jag har av spelet på Strömvallen verkade Blåvitt ha gjort detsamma så det är nog lika bra att lämna den matchen poänglös...

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Halmstads BK, hemma
5 poäng: Markus Sandberg
3 poäng: Tobias Hysén
2 poäng: Sebastian Eriksson
1 poäng: Gustav Svensson

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt efter 15 omgångar
1. Jakob Johansson – 13 poäng
2. Sebastian Eriksson – 11 poäng
2. Tobias Hysén – 11 poäng
2. Stefan Selakovic – 11 poäng
5. Tomas Olsson – 10 poäng
5. Robin Söder – 10 poäng
7. Kim Christensen – 9 poäng
8. Elmar Bjarnason – 8 poäng
9. Niklas Bärkroth – 7 poäng
9. Adam Johansson – 7 poäng
11. Erling – 5 poäng
11. Markus Sandberg – 5 poäng
11. Ragnar Sigurdsson – 5 poäng
14. Hjalmar Jonsson – 4 poäng
15. Pär Ericsson – 3 poäng
16. Nicklas Carlsson – 2 poäng
16. Gustav Svensson – 2 poäng
18. feldgrau – 1 poäng
18. Karl Svensson – 1 poäng
18. Joakim Wulff – 1 poäng

Sandberg om debuten i Allsvenskan

Sex besked som Håkan Mild längtat efter!

ANALYS. Det var inte bara drygt 10 000 fans på Gamla Ullevi som pustade ut efter storsegern mot Halmstad i går. Även sportchefen Håkan Mild hade ett flertal anledningar att vara lättad över. Här är beskeden som fick sportchefen, "HSB i GBG", att le brett vid slutsignalen:

1. Målvakten höll
Sandberg var kritiserad och ifrågasatt efter en svajjig insats i cupmatchen mot Kalmar och en samlad mediekår talade om Håkan Milds målvakts-shortlist. Nu slapp spekulationskvarnen få mer vatten på sig, eftersom Tjörn-sonen gjorde ett par rejäla räddningar, med frilägesräddningen vid 1-0 som mest praktfulla fjäder i hatten. Mild har konsekvent tystat snacket om målvaktsförvärv för att backa sina unga killar och fick rätt, i alla fall tillfälligt.

2. Gustav fungerar som mittback
Han har haft en tuff vår som defensiv innermittfältare, börjat skruva på sig och hoppats på en flytt till någon större liga, så att han var stabil - dessutom målskytt med en go rökare - var viktigt för att återetablera hans lite sargade självförtroende. Men därmed inte sagt att vi sett "Gurra" som mittfältare för sista gången, tvärtom är det den position han har absolut störst potential i.

3. Tobbe blev målskytt
I våras klickade målskyttet både en och två gånger, speciellt efter att Tobias Hysén skadade sig. I går visade han att skärpan finns kvar och var dessutom hårresande nära att bli tvåmålsskytt, med ett stolpskott som han faktiskt borde ha gjort mål på. Nu var han tillbaka i god form efter sin långa skada och visade än en gång vilken viktig spelare han är för Blåvitt som lag. För en Hysén i målform gör Blåvitt till ett topplag - hur uselt eller instabilt det övriga laget än skulle vara på en dålig dag. Mål vinner fotbollsmatcher och mål det kan Tobbe leverera.

4. Gräset är grönare
Den nya gräsmattan på Gamla Ullevi var inte i ett magiskt skick, trots att den är nylagd, eller kanske just beroende på det. Det har helt enkelt inte satt sig ordentligt och stora flagor rivs upp i närkamperna. Men fräscht gräs som inte innebär matcher på en åkerliknande plan innebär att allt snack om att byta till plastgräs upphör för stunden. Som alla vet är Håkan Mild den stora förespråkaren för fortsatt naturgräs i fotbollsgöteborg och det finns inte mycket bättre reklampelare för den ståndpunkten än segermatcher som liras på soliga hemmaplaner - som dessutom är färskt nyplanterade.

5. Ragnar blev målskytt
Under flera månader har det tisslats och tasslats om Ragnars så kallande växtvärk, att han just nu helst hade sett sig själv i någon lite större klubb, i stil med snacket kring Gustav Svensson. Därför är det positivt för Ragnar som spelare, men även för backlinjens långsiktiga stabilitet, att Blåvitt håller nollan samtidigt som Ragnar gör mål. Ett mål som var rent isländskt dessutom, med Hjalle i den assisterande positionen.

6. Comebacker till höger och vänster
Robin Söder har varit tillbaka ett tag nu men tar för sig successivt match efter match. Selakovic gjorde en efterlängtad återkomst, men framför allt så skapar Hannes Stiller huvudbry för stjärnförvärvet Pär Eriksson, genom att vara tillbaka i matchform och därmed toppa tränarnas rankinglista över inhoppande anfallsspelare. När Stiller kom in i matchen spelade Blåvitt dessutom med ett mer renodlat 4-4-2 då Sebastian Eriksson drogs ner från sin offensiva roll i 4-2-3-1 uppställningen. Med fullt lag ökar konkurrensen på ett sätt som förbättrar Blåvitts tabellposition, allt annat vore en chock.

2010/07/17

Tobbe Hysén: "Vi ska in bakom HBK:s backlinje"

Sandsäters små funderingar

Sandsäters små funderingar är ett återkommande blogginlägg där skribentens många funderingar kommer fram i ett kortare format och en eller två per tillfälle. Funderingarna är många och tar upp vitt spridda ämnen.

TJOHOO. En vinst. Fan, det är knappt så man vet hur det kändes. Det är så ofattbart så det är ingen idé att prata mer om det nu. Vi får smälta det ett par dagar.

I morse satt jag och lekte hobbymeteorolog och försökte förutspå när regnet skulle upphöra. Lyckligtvis kom man på att det skulle sluta ganska tidigt så man faktiskt tog sig in till Kungsparken och hade en riktigt trevlig stund med ett par hundra andra blåvita. Det enda som stör är alla dessa jävla fjortisar som tycker det är kul att smälla smällare. Kom igen. Det var kul när man var fjorton år. Men det är väl mest fjortisar som fortfarande tycker det är kul så ni är väl förlåtna. Vi andra som börjar närma oss trettio tycker konsekvent att det är jävligt barnsligt.

För att nämna något om matchen var det jävligt kul att se Sandberg sköta sig fint i målet. Det var kanske inte jättemycket han fick att göra men det var ändå en del och det skött han med bravur. Lite annorlunda tongångar än efter matchen mot Kalmar antar jag?

Till sist kan jag bara tillägga: Den som inte åker till Holland är gaisare. Alla ni som ska till Holland är inbjudna till festen på onsdag kväll. Var den äger rum? PW:s lägenhet!

Hur är livet i fängelset? MP berättar!

BARABEN-ANALYS. För den som missat det har en gubbe vid namn Mats Persson fått jobbet som sportchef hos Gais. I en intervju i Aftonbladet berättar han idag om sitt nya jobb, och BaraBen bjuder på en exklusiv analys av utvalda delar av intervjun:
Vad kan du (MP) tillföra Gais?
– Jag besitter egenskaper som passar för det här jobbet, det tror jag att både Blåvitt och Gais har sett. Jag har en bred föreningskunskap, är ganska duktig på att förhandla och har en god bild av hur en spelartrupp bör se ut.
Mats har som han säger en bred föreningskunskap. Han vet hur man fuskar och hur man gör det på ett bra sätt. Att han är duktig på att förhandla är det inget snack om, enligt uppgift ska förhandlingarna med både advokat och tingsrätt gått strålande. Att han även sitter inne med en bild av hur en spelartrupp bör se ut råder det inga som helst tvivel om. Han vet precis vilka han ska välja ut och dra med sig ner i fallet.
Hur är livet i fängelset?
– Fritt, men ändå kontrollerat. Jag har ingen mobiltelefon, inget internet, och fotbollen kan jag bara följa via Sportnytt och TV4. Och tidningarna förstås.
Här visar Mats att han har full koll på läget i fotbollsvärlden. Givetvis gäller det att som sportchef vara fullt insatt i vilka spelare som är heta, att ha ögonens öppna för vem man eventuellt ska värva och så vidare. Därför har Mats valt att lägga fullt fokus på fotbollen i fängelse och har givetvis följt sammandrag av TV4 och Sportnytt. Inte behöver man väl ha större överblick än så om man ska bli sportchef?!
När mådde du som värst?
– När jag satt två dygn i en fyllecell, utan någon som helst kontakt med omvärlden. Det var under den andra polisrazzian, i november, när Stefan Selakovic blev inblandad också. Jag satt fast i ett rum som var tre kvadratmeter stort, och hade ingen aning om vad som skulle hända.
Det här kan vara huvudbeviset på att Mats är lämpad för jobbet som sportchef i Gais. Han mådde som värst när han satt i fyllecell, vilket måste vara varje Gais största mardröm. Så långt ifrån den billiga starkölen och kompisarna på parkbänken vill nog ingen Gaisare hamna!

Dansken hånskrattade mig rakt upp i ansiktet

OMSTART. Verkligen omstart i ordets rätta bemärkelse. För trots att man gått som i en dvala av VM och en massa annat senaste tiden så är det riktigt skönt att det är igång nu igen.

Efter en vår som alla vill glömma så är det nu dags för nya tag. Och på samma sätt som vi supportrar skall ge laget det stöd dom alltid förtjänar, så är det även dags för laget och visa att man faktiskt kan och vill spela fotboll. Hysén, Sebastian och resten av killarna pratar om att man vill glömma våren, man hade inget passningsspel och så vidare. Tyvärr såg det väl inte så mycket bättre ut senast mot Kalmar om man skall vara ärlig. Men okej, glöm den matchen också, visa oss att det är nu det gäller. Att det är nu vi skall spela oss kvar i allsvenskan, och inte tjonga långa bollar på en ensam anfallare som något primitivt korplag. Visst finns det dom som säger "det spelar ingen roll hur vi spelar, så länge vi vinner", men då kan man ju också fråga sig hur många gånger det har fungerat i år. Jag skulle säga en gång, mot Kalmar borta. Det är dags att kliva ut som ett nytt lag nu, Blåvitt.

******************************************************

Och på tal om nytt lag så ryktas det om lite förändringar i startelvan jämfört med framförallt våren. Att vi har ny målvakt vet vi, och det kommer att gå bra, det vet jag. Jag har sett Marcus träna en hel del, och spela en hel del träningsmatcher och U21. Måhända att allsvenskan är något helt annat, men så länga Mackan tror på det han gör själv och vi andra stöttar honom i det så kommer det att gå galant.

Sen ska tydligen Gustav Svensson spela mittback och det kan säkert gå bra det också. En lite annorlunda spelstil som man åtminstone kan hoppas komplettera Ragnar på ett bra sätt.

Mittfältet och anfallet däremot, här måste jag inkomma med en del funderingar. Framförallt det faktum att vi fortfarande kör med tre innermittfältare. I många matcher har det varit oerhört trångt på mitten och det har inte alls funnits spelutrymme för tre. Samtidigt harvar vi fortfarande med en ensam springare längst fram. Och samtidigt, inte minst, så "tvingas" - enligt rapporterna - Robin Söder spela på högerkanten. Herregud, vilket slöseri med talang. Nog för att Robin är duktig överallt offensivt, men han är ju inte den som skall komma med inlägg till anfallarna. Han är ju den som själv skall vara där inne och trycka inläggen i mål. Det är trots allt en av Sveriges största anfallstalanger vi talar om.

Man får väl se det positiva i det, och hoppas att alla fyra offensiva killarna (Seb, Tobbe, Robin, Elmar) som är rätt dynamiska i sitt spel får rätt så fria roller och bjuder på ett sprudlande anfallsfotboll med snabbt passningsspel och för motståndarna förvirrande positionsbyten. Då kan det bli svettigt för bollklubben.

******************************************************

En annan fråga som dyker upp är den om gräsets skick. Det nylagda gräset som inte alls såg nylagt ut mot Kalmar. Det såg snarare ut att vara någonstans i mitten av oktober. Det är inte läge att dra för stora växlar på det ännu, men får vi dåligt väder när det börjar närma sig Gothiafinaler nästa helg så undrar jag hur mattan kommer se ut efter det. Dessvärre tror jag att vi väldigt snart återigen kommer få ta debatten kring gräsets kvalité, olika varianter och kompetensen hos de som sköter underlaget. Tyvärr, för det är inte där vi behöver lägga fokuset under hösten. Jag har givetvis gärna fel och ser en perfekt matta idag som fått sätta sig mycket mer och fått växa lite de senaste veckorna.

******************************************************

Till sist en liten rolig historia från min semester. Jag var på en liten tripp till Frankrike där jag och mina kompisar passade på att titta på en etapp av Tour De France i söndags, med målgång i bergen. Givetvis passade jag på att "kuppa" tävlingen genom att hänga upp en fin flagga tre kilometer från mål men det är där det roliga ligger.

Det var när vi efter att tävlingen var över tog en promenad en kilometer upp i backen, där det danska stallet Saxo Bank hade sitt sponsortält som bjöd på diverse servering, trevligheter och även visning av VM-finalen, vilket var vårat huvudmål för kvällen. Det var rätt mycket folk där från hela Europa och bland dem en hel del folk från Danmark och Norge vilket givetvis blev ett passande sällskap för oss.

Någonstans i halvtid eller om det var efter matchen börjar jag prata lite mer med danskarna och norrmännen om diverse svenska spelare i Danmark och Norge, gamla spelare, minnen från 92 och 94, målmand Kim Christensen och så vidare. Norrmännen hyllade Drillo och därmed diskvalificerade dom sig omedelbart från att deltaga i fortsatta diskussioner. Vi pratade även om vilka som var de bästa svenska respektive danska spelarna genom åren, ungefär från 80, 90-talet och framåt, och där danskarna var rätt överens om att Michael Laudrup var överlägsen dansk så hade vi svenskar lite mer problem att bestämma oss. Zlatan visst, men Tomas Brolin var rätt bra han också. Då får jag en snilleblixt och slänger ur mig, halvt på skämt, en tiondel allvar; men Håkan Mild då?

Det blir tyst någon sekund innan dansken tittar på mig och plötsligt brister ut i världens skratt "HAHAHAHA, Haekan Mild". Och han fortsätter skratta. Det är liksom ingen hejd på honom. Jag försöker rädda upp situationen något genom att säga till honom typ "kom igen nu, han var underskattad". Då skrattar han ännu mer och säger något jag inte förstår. "Han hade bra bevegelse" försöker jag. Inte heller det fungerar. Det tar säkert ett par minuter innan han tystnar, danskjäveln.

Självklart förstod jag att det var viss ironi i hans skratt. Jag kunde bjuda på det, och det tror jag Håkan kan också. Det blev inte sämre senare när Saxo Bank flytta sitt tält vidare till nästa etapp och stackarna hade inget annat val än att tömma sin kran med iskall öl i den 35-gradiga värmen och skänka bort det sista till oss kvarvarande svenskar, danskar och norrmän och därmed glömdes hånskrattet bort ganska snabbt. Det var, trots allt, ganska dejligt.

2010/07/16

Vad kallas det när en Gaisare är på arbetsintervju?

"Har du någon erfarenhet av ekonomiska transaktioner, herr Persson?"

Rätt svar: Internutredning.

Sandberg gjorde en preemtive strike mot Hjalmar

ATTACK. Den rosa berättar att Markus Sandberg sköt sönder rutan på Hjalmar Jonssons bil på dagens träning. Nu pekar allt mot att Sandberg förskottsmarkerade mot lagets rutinerade vänsterback, som haft...ja, en del "problem" med uppspelen genom åren.
Preemptive war (or a preemptive strike) is waged in an attempt to repel or defeat a perceived inevitable offensive or invasion, or to gain a strategic advantage in an impending (allegedly unavoidable) war before that threat materializes.
(Från Wikipedia)
Han slog till före Hjalmar hann göra det, typ. Dagen före sin första match i Allsvenskan.
Det kallas en preemtive strike som heter duga. Nu får vi se om Hjalle hämnas i morgon...

I morgon: Parkfest och matchtröjans dag!

MATCHTRÖJANS DAG. För nästan två år sedan, 29 juli 2008, spelade IFK Göteborg Champions League-kval mot FC Basel och uppladdningen skedde med en underbar och succéartad "Parkfest" i Kungsparken.
I morgon är det dags igen - dessutom utnämns dagen till "Matchtröjans dag"!

Nu i juli månad rullar den riktiga sommarvärman in över ett soltörstande Göteborg och vad är bättre i det läget än att arrangera utomhusaktiviteter? IFK Göteborg startar om sin allsvenska kamp i ett tufft läge, spelet har inte stämt och det har varit mycket uppgivenhet bland de blåvita supportrarna den senaste tiden. Men i motgång sållas agnarna från vetet och de riktiga vännerna visar sina färger.

Precis detta gör vi den 17 juli 2010 - på matchtröjans dag.

TANKE 1: MATCHTRÖJANS DAG
Vi färgar hela Göteborg i allmänhet, men Gamla Ullevi och centrala staden i synnerhet i de blåvita färgerna genom att ta på oss matchtröjor. Du som inte har en matchtröja knallar ner till BLÅVITTshopen och köper en (ja, nu har Adidas äntligen fixat fram fler tröjor!) och du som äger matchtröja tar på dig den. Det kvittar om det är årets tröja, en Reebok-tröja från 1998 eller en klassisk Adidas från 1982, se bara till att ha matchtröja på dig den här dagen! Både Supporterklubben Änglarna och IFK Göteborg kommer marknadsföra den här matchen som matchtröjans dag, så ladda upp för att ha din blåvitrandiga stolthet redo, redan nu!

TANKE 2: PARKFEST I CENTRUM!
Detta är en lördag och det är mitt i högsommarvärmen, så det blir förhoppningsvis en solig drag för att träffa vänner och okända blåvita över en bira eller lite skumpa i parken. 2008 dök drygt 400 personer upp och stekte i solen tillsammans, drack öl, sjöng, umgicks och tjôtade. Den här gången ska vi bräcka den siffran och dra minst 500 personer till Kungsparken på Parkfesten på matchtröjans dag!

Systembolagen stänger vid 14.00 på lördagar och matchen IFK Göteborg-Halmstads BK börjar vid 16.00 på Gamla Ullevi så Parkfesten lär rulla igång redan från 12.00. Förra gången hade BaraBens crew med sig en uppblåsbar pool, fylld med is från Fiskehamnen - vem bräcker den galna parkidén i år? Det ryktas att klubben kommer blåsta på stora trumman kring parkfesten inom kort - så kom ner, ta med dig din polare, flickvän, bror och jobbarkompis och njut av sommaren!

VÄDRET:
Enligt Yr.no (norska SMHI) som är en tillförlitlig vädersajt, så ska det bli 26 grader varmt och skurar. Det vill säga en stekande hetta och lite regndroppar då och då, vilket knappast skrämmer bort några Göteborgare, eller? Lagom till match på sena eftermiddagen skall det spricka upp helt och bli solsken och 22-24 grader varmt. Stekande sommarhetta med andra ord och ett lysande läge att trä på sig sin matchtröja på!


ÖVER 300 HAR GÅTT MED I FB-EVENTET

Bristol visade framstjärt...fötterna.

Foto: Andreas Karlsson.
Delar av Bristols avbytarbänk under matchen mot Blåvitt.